Skocz do zawartości
IGNORED

Krel KAV400xi pierwsze wrażenia...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

racja, ale musieli to zgrać w czasie, gdyby tak mi się trafiło wylicytować ten wzmak za 100 zł w opcji kup teraz ;)

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

>adamgdansk

pomyśl z czasem o zmianie tych 7NT. Moim zdaniem ze swego systemu wyciągniesz więcej zmieniając kolumny.

Mimo, że grałem na nich 5 lat, już dawno o nich zapomniałem.

Pozdrawiam,

Grzegorz.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Roland nie bede sie zaglebial w dalsza polemike bo jestem juz zmeczony. Wiem ze Cie nie przekonam. Powiem tylko tak: wciaz probuje brzmienie swojego systemu zblizyc do pewnego idealu i wciaz zdaje mi sie ze jestem jeszcze bardzo daleko. Jesli Tobie udalo sie osiagnac nirwane majac zestaw ktory masz w "o mnie" to szczerze gratuluje. Mnie czeka daleka droga. Pewnie dlatego duzo slucham i dlatego skupiam sie na drogich renomowanych klockach bo tam jest wieksze prawdopodobienstwo ze znajde to czego szukam. Jest tez o wiele mniej kily niz w segmencie budzetowym choc zdarzaja sie wpadki. Nauczylem sie ze dobry dzwiek czesto nie kosztuje dziesiatek czy setek tysiecy zlotych ale kosztowac niestety musi. Dobry czyli taki jak lubie. Pozdrawiam.

he he, ledwo człowiek wróci do kompa po odrobinie wypoczynku (...pracy) a tu zażarta wymiana uprzejmości:)

Najgorsze są te wszechwiedzące wypowiedzi w rodzaju: B&W to badziewie, ręce i nogi opadają...

Lepiej powiedz Adam, jak Twój nowy nabytek odtwarza scenę? Wiem, że jest tam dużo powietrza (=widać ściany wokół instrumentów), ale jak jest z ogniskowaniem, głębią i szerokością.

Takie informacje są tu chyba ważniejsze niż heroiczna wymiana ciosów bohaterów niechcianych.

z waszych wpisów, panowie podejrzliwcy i zawistnicy, wyraźnie wynika, żeście nie słyszeli o instytucji "aukcji prywatnej" na Allegro. tak właśnie został sprzedany ten MF A300; i nie ma co tu snuć złośliwych "domysłów".

x.

xanax, mnie też ponosi kiedy rozpala się dyskusja nie na temat, ale po doświadczeniu z jednym po prostu chorym człowiekiem zwyczajnie odpuściłem. Olewać wpisy nie na temat i trzymać się wątku - w ten sposób łatwiej zobaczyć te listy, które chcemy czytać - pozdrawiam!

> grzesz

ja Adamowi dobrze radzę. Za te pieniądze 7NT są b.dobre. Sam mam jeszcze z tej serii CNT (centralny).

Tylko, że może kupić coś lepszego, niestety i droższego. A rezerwy są duże w tym systemie.

I któż tu mówi o badziewiu? Przecież chłopak (Adam) się rozwija i chyba nie chciałbyć, żeby skończył na 7NT.

Zresztą pewnie Adam sam to wie, nieprawdaż?

hehe A300 poszedl za duzo wiecej niz 100zl - choci zaczepiali mnie naiwni wierzacy, ze za tye go sprzedaje ;)))) a aukcja byla prywatna wiec nie bylo obawy, ze jakis numer sie wywinie ;)))))

grzechniks, 25 Kwi 2007, 21:18

>ja Adamowi dobrze radzę.

Witam grzesznika - my zrodzeni i z grzechu zadowoleni wiemy więcej:)

A poważnie: to serio chcę wiedzieć jak duże możliwości tkwią w Krellu 400xi - oczywiście pomijam nawiedzonych teoretyków - bez obrazy. Każdy przeczytał dostępne testy w sieci i nie idzie o powtarzanie cudzych słów.

Myślę, że jest super sprawa do wygrania: ten wzmak jest na 85% najlepszYm wzmacniaczem wśród wzmacniaczy w ogóle!!! Licząc końcówki mocy + pre. Uważających inaczej proszę o własną punktację i o uzasadnienie.

Domyślam się, że nie będzie łatwo, ale historia nagrodzi bohaterów...

Jak to brzmi? Hmm. Powietrze jest. Różne takie fajne wybrzmienia się pojawiły na róznych płytkach. Poprawiła się precyzja i lokalizacja instrumentów, wokalistów. Czy scena jakoś się powiększyła? W niektórych utworach mam wrażenie, że w górę - ale to już subiektywizmy. Jest sporo tej holografii - siedząc we właściwym miejscu pojawia się sporo smaczków gdzieś "zza ściany, zza glowy itp."

Myślę że naprawdę ciężko to porównać z A300. Wg mnie jest lepiej - jeśli zyskuję lepsze wrażenie obcowania z artystami, muzykami, instrumentami w pokoju. A Krell mi to daje.

OK ADAM, domyślam się, że niełatwy to orzeszek do przełknięcia i opisania - spokojnie zbieraj myśli - to nie forum słuchawkowe, gdzie tylko jeden naznaczony ma prawo wyjawiać swoje barokowe wizje. Myślę, że tutaj KAŻDY będzie mógł podać KONKRETNIE swoje wrażenia - zróbmy proszę z tego prawdziwe forum - bez krzyku!

k

Grzesz...

"Myślę, że jest super sprawa do wygrania: ten wzmak jest na 85% najlepszYm wzmacniaczem wśród wzmacniaczy w ogóle!!! Licząc końcówki mocy + pre. Uważających inaczej proszę o własną punktację i o uzasadnienie."

Musi być cholernie dobry ! Cała reszta integr i końcówek mocy - to tylko 15 % !

Nie ubliżając...nie popuściłeś nieco ?

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie no bez jaj ,Krell nie jest może ostatnim badziewiem ale stawianie sp[rawy w oparciu o 85% jest mało poważne.Dużo jeszcze do przesłuchania kolego Grzes.Powiem tak za cenę Krella można kupić dużo lepiej ale mozna też kupić duużo gorzej.Adamgdańsk,jeżeli to co prezentuje ten klocek odpowiada twoim oczekiwaniom to super jeśli po jakimś czasie dojdziesz do wniosku,że można lepiej powinieneś z uwagi na logo sprzedać go bez większej straty.

ciezko mi bedzie sprzedac bo mam malo alternatyw dla wzmaka, ktory zachowujac bardzo wysoka jakosc dzwieku w stereo i umozliwiajac bezposrednie podlaczenie zrodla (nawet przez XLR) jednoczesnie bezproblemowo bedzie sluzyl jako koncowka mocy w kinie... jedyna alernatywa to jakis skladak procesor/koncowki mocy albo amplituner/koncowki mocy (w stylu skladanek Primare), ale to kosztowaloby duzo duzo wiecej....

by the way - czy ktos wsluchiwal sie w roznice miedzy zwyklymi rca a xlr na tym Krellu? mam teraz Transparenty Ultra, wiec zakup kabli xlr tej klasy to spory wydatek... wiec chyba zostane przy rca ;-)

adam -> jak będziesz kupował Vibrapody, to pamiętaj aby kupić pod odpowiednią wagę !

Vibrapody występują jako Model 1, 2, 3 i 4. Do ciebie będzie pasował chyba model 2.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

3ka jest chyba do 20kg. Vibrapod podaje aby dobierać je do górnej krawędzi ich obciążalności.

Napisz jak u ciebie się to sprawdza. Jak będzie mało - pozostaną jeszcze kable.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kup antykabla w wersji XLR za 200 dolców i zaręczam Ci, że bedziesz miał głeboko w du... wszelkie Cardasy, Transparenty za chorą kasę ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zukzukzuk, 26 Kwi 2007, 00:00

>

>Musi być cholernie dobry ! Cała reszta integr i końcówek mocy - to tylko 15 % !

>Nie ubliżając...nie popuściłeś nieco ?

he he, nie ma to jak świadoma prowokacja! A w niej też 85% przekonania, że tak jest naprawdę, więc w sumie tylko trochę przegiąłem:)

Naprawdę uważam, że 400xi to doskonała integra, ALE dla zwolenników precyzyjnego brzmienia i dodając te zalety, które wymienił Adam i pamiętając o "ludzkiej" cenie to tak ja to widzę. Dla zwolenników brzmienia muzykalnego (co by to nie miało znaczyć) ten Krell to krew z uszu. To są niemierzalne sprawy i ja o gustach nie dyskutuję, bo taka dyskusja jest nieporozumieniem. Wojny są przez tych, którzy twierdzą, że jabłka są smaczniejsze od gruszek, a w ogóle to zwolenników gruszek trzeba od razu do gazu.

Chętnie bym zobaczył konkurencyjną integrę w cenie 400xi i o tym rodzaju brzmienia.

"Chętnie bym zobaczył konkurencyjną integrę w cenie 400xi i o tym rodzaju brzmienia."

Ukryta Zawartość

tylko troche lepiej, bo dochodzi muzykalnosc i dusza...

Ukryta Zawartość

>> adamgdansk

Ale wątek się rozwinął! Moim zdaniem 400xi to świetny wzmacniacz i nie mam wątpliwości, że jest wart swojej ceny (używane są do kupienia teraz w b.atrakcyjnej cenie). Sam porównywałem go z McIntoshem 6900 i hybrydowym coplandem CSA-28 czego upust dałem w tekście publikowanym na stronach internetowych High-Fidelity pt. "Test zintegrowany":

Ukryta Zawartość

Pewnie z przyjemnością będzie Ci się czytało ten tekst, bo komplementuję tam Krella. Nieco mniej przyjemna będzie lektura drugiego tekstu z tej samej strony zatytułowana "Gryphon Callisto 2200....", w którym integrę Krella porównuję właśnie do tytułowego "duńczyka". Ale jest to jednak inna półka cenowa, więc nie powinno boleć.

P.S.

Po Twoim ostatnim wpisie - "no wlasnie nie wiem czy warto szukac np. transparenta xlr... bo z tego co widze na allegro to tylko Cardas Golden Ref. wyglada ciekawie ;-))" - wnioskuję, że to chyba Ty (Adam) interesujesz się moją ofertą sprzedaży Cardasa. Jeśli tak jest to tym wpisem staję mniej anonimowym sprzedawcą. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

dzięki za info i kilka miłych słów... z tymi xlrami to się tak miotam - bo najchętniej to bym skądś wytrzasnął Transparenty XLR i sobie porównał brzmienie bezpośrfednio przed decydowaniem się na wydatki... ale o Cardasie wyczytałem wiele dobrego, sam jestem ciekaw jakby zagrał w mojej konfiguracji... sprawdzałeś go z Krellem?

ABs, 26 Kwi 2007, 16:04

>

Ukryta Zawartość

>tylko troche lepiej, bo dochodzi muzykalnosc i dusza...

Poczytałem - dzięki! Faktycznie tak można to podsumować i wygląda to obiecująco. Trafo 300 W i 85 W/8 Ohm to trochę mało, jak na mój sposób słuchania i wytłumione 85 m3 pomieszczenie. Lubię słuchać wzmacniacza, który ma duży zapas mocy. Do tego rajcuje mnie dynamika, nie jako duża głośność, a odczuwalny skok mocy. Tak, żeby adrenalina podskakiwała razem ze mną:)

Ukryta Zawartość

Jestem mało wiarygodny w wydawaniu opinii na temat kabla, który chcę sprzedać. Mogę jednak się przyznać, że Krella z Golden Reference nie słuchałem. Wówczas grał u mnie Neutral Ref., a najwyższy model Cardasa kupiłem dopiero po zakupie Callisto. Zresztą o kablach Cardasa, a zwłaszcza o Golden Ref. wypowiadało się już tyle osób, że mój komentarz jest chyba zbyteczny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.