Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki głośnik do suba 30-40l closed?

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Zresztą w closed jest szybkość ale mała f3. SLS seria peerless to raczej zamknięta obudowa. www.akustyk.com.pl tam poszukaj o tym głosniku.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Nie takich odpowiedzi oczekiwalem ale coz.

Strone akustyk znam, oferte peerlessa tez.

Nie ma znaczenia czego slucham. Sygnalow fonicznych poprostu. Ma dobrze pzretwazrac poprostu!

Ile mam zł? Na koncie? czy w portfelu? Nie ma to znaczenia ile mam i tak kupie glosnik jaki bede cchial i mi podpasuje.

Jakie pomieszczenie? Odsluchowe.

Czekam na dlasze rady. Ale juz jakies sensowne. Moze ktos probowal cos w tej dziedzinie i ma pzreglad rynku takich glosnikow i mzoe ma szybko sobie odtwoprzyc porownac z wlasnego doswiadczenia itp.

Pozdrawiam!

Przestań Brencik świrować, akurat dobór głośnika do wielkości pokoju jest niezwykle ważny, ale - przecież jesteś najmądrzejszy, to wsadź sobie 20cm głośnik do 30mkw i pogadamy. Oczekujesz rad, a nie podałeś najważniejszych kryteriów. Szkoda słów po prostu.

Dobrze kolega gada świrujesz oczekujesz ze wybierze ktoś fajny głośnik 10 cali lub 12 wiesz już widać ze mocno się orientujesz jak średnica ma wpływ na kubaturę pomieszczenia i dźwięk w niej :D Po drugie zapytałem o kasę bo nie wiem czy cię głośniki za w okolicach 100zł interesują czy 1000zł a to chyba bardzo ważne nie. Po trzecie to co poprzednik popisał :D

Srednica glosnika nie ma nic do rzeczy/Liczy sie tlyko jego charakterystyka pzretwarzania. I co z tego ze moge wstawioc 20cm na 30mkw? ALbo 30cm do 10mkw? Kwestia tylko regulacji glosnosci, i tak wyrobia sie glosniki bo i tak przy nawet glosnym sluchyaniu nie dostana mocy maksymalnej.

Prosze podac mzoe zaleznosc miedzy srednica glosnika a wielkoscia pomieszczenia. Teoria naprawde ciekaw i tylez bzdurna.

Ceny nie podlaem celowo.

Chociażby ten wpływ ma średnica ze jak oglądasz film i jak rębnie w 12 m2 pokoju basem na 30cm to aż czujesz ciśnienie po klatce piersiowej a na 20 cm tego uderzania powietrzem nie ma. Powiem ci szczerze mając takie nastawienie do nas tu zebranych na pewno ci nikt nie będzie chciał z przyjemnością pomóc. Tak jak kolega powiedział jak jesteś taki mądry to sobie sam doradź, po co pytasz innych wiesz wszytko najlepiej. A wyrocznia google.pl dużo znajduje.

Wiesz co Brencik? Od początku nie oczekujesz odpowiedzi, nie wiem - robisz sobie jakieś żarty?

To twoje teorie są śmieszne, a ja - już w tym temacie udzielał się nie będę.

Jak nie rabnie przy 20cm glosniku? Rabnie tlyko poprostu musi sie on wiecej wychylic do tego tylko! Reszta to kwestia obudowy, strojenia w przyadku BR itp Ludzie juz brednie wypisywac zaczynaja..

Nie moje tylko twoje teorie sa smieszne. Opoiwedzi oczekuje konkretnej a nie wywodow i bredni.

I co z tego ze 30cm glosnik zejdzie pare Hz nizej? Subiektywnie jest to malo odczuwlane w normalnym pomieszczeniu odlsuchowym gdzie wystarczy pzresunac suba pol meta i mam juz podbicie o pare dB w jakims obsazre czestotliwosci zaleznie od wymairow pomieszczenia itp. Zafalowania chcrakterystyki sa rzadu kilku do nawet kilkunastu dB z obrebie zakresu 20-120Hz itp.

Brencik:

Z wychyleniem 20cm głośnika kompensującym małą średnicę to prawda tylko teoretycznie, przy dużych wychyleniach nieliniowości napędu i zawieszeń niestety degradują dźwięk na tyle że słuchanie przestaje być przyjemnością.

Jeżeli chcesz coś do 30 - 40dm3 closed to nie pozostaje mi radzić nic innego niż Dayton RSS265HF-4. Zniekształcenia przy niskich f są znacznie mniejsze niż w serii XLS (i pewnie XXLS) Peerlessa, jako jeden z nielicznych subów o takim realnym wychyleniu objętościowym (*) może być używany nawet do 400 - 500Hz co pozwala go używać bez stresu jako woofera w 3-way. Wadą tego sprzęta jest niska efektywność ale właśnie dzięki temu daje on radę nisko zejść w małej obudowie zamkniętej. Jego napęd i zawieszenia są b. wysokiej jakości o czym świadczy fakt że są bardzo ciche w warunkach pracy na dipolu (w odróżnieniu od XLS-ów). Drogi nie jest choć sprowadzenie z USA może być problemem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(*) realne wychylenie objętościowe ma niewiele wspólnego z katalogowymi Xmax i Sd, w pomiarach zniekształceń Peerless SLS10 wypadł słabiej w niskich częstotliwościach od Seasa L26RFX/P pomimo większego katalogowego Xmax (Sd obu tych głośników jest zbliżone).

Ukryta Zawartość

Aha, dorwalem glosnik o nastepujacych parametrach:

Co sadzicie o jego wartosci i parametrach?

fs 24Hz

Zmax 33om

Re 6,7om

Z 8om

Qms 1,98

Qes 0,5

Qts 0,4

Vas 100litrow

Xmaxlin +-10mm

SPL 86dB

Srednica cewki 50mm. dwuwarstwowa

Dlugosc 25mm

Waga magnesu 1,2kg

Waga 3kg

Brencik:

1. 25mm długości cewki i 10mm Xmax to raczej nadmiar optymizmu, 5mm szczelina musiałaby mieć sporą indukcję (może nawet nierealizowalną fizycznie) żeby Qes się zgodziło, prawdopodobnie pole rozproszone ma spory udział w BL co oznaczać może nieliniowość napędu i w konsekwencji zniekształcenia. Do tego waga magnesu równa 1.2kg to trochę mało w porównaniu ze zbliżonym parametrycznie Seasem L26RFX/P (magnes 3kg) który wcale nie rości sobie pretensji do Xmax = 10mm one way linear

2. Nic nie wiemy o Sd (ani nawet o nominalnej wielkości głośnika) tak więc tym bardziej nie wiadomo jaki jest jego potencjał w dziedzinie wychylenia

3. Parametry katalogowe nie dają informacji o zniekształceniach (które zależą od liniowości napędu oraz zawieszeń)

Dlatego tylko te parametry tak naprawdę niewiele mówią o tym głośniku. Co mówią - w 40dm3 Fc=45Hz, Qtc=0.75. Trochę wysoko ten rezonans, Dayton którego polecałem w 40dm3 powinien mieć Fc około 35Hz oraz Qtc=0.62 a więc sporo więcej niskiego basu.

W takim razie wygląda na podobnego parametrami do Seasa L26RFX/P. Ponieważ Seas dobrze wypadł w pomiarach zniekształceń a o dyskutowanym głośniku nic nie wiemy w tym aspekcie, zainteresowałbym się nim gdyby cena była mocno niższa niż dla L26RFX/P w Polinku (450PLN czy coś koło tego).

buda

Ukryta Zawartość

post-3624-100002757 1178217237_thumb.jpg

post-3624-100002758 1178217237_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cd.

Ukryta Zawartość

post-3624-100002754 1178217433_thumb.jpg

post-3624-100002755 1178217433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie. Ale prawie. GDN-27-150-8-SC.

Gra nawet, nie testowalem jeszcze jak nalezy gdyz po pierwsze nie ma jeszcze wytlumienia (gdzie do cholery mozna dostac tania watoiline?), po drugie brak elektroniki do niego, (puszczalem tlyko do testow pelne pasmo odciete lekko komputerowo ale to nie to. Sadze ze do niego jakies min sto pare W musi byc, 150 mysle optimum z zapasem mzona 200W. Wytrzyma okolo 100W z testow moich wynika. Dac mu musz ejakis mosten 3886 albo 7294 itp plus dobry filtr itp. Wada to to ze jest dosc cichy niestety i troche parametry oszukane pzrez producenta (max moc, wychyl, fs troche wyzsza - mierzylem i przy duzych wychylach puka o nagdbiegunnik juz co nie powinno sie zdarzyc mysle blad w produkcji jednak) a nie ale jak za 69 zl moze byc. Do testow itp. Zawsze mzona wstawic inny.

>gdzie do cholery mozna dostac tania watoiline?

A tam od razu watoline ..... Slomy bys nakladl za rada guru Senicza :-)

A tak na powaznie..

Jakie masz porownanie tego glosnika do produktow tzw "uznanych marek" typu Vifa , Seas itp?

Jak oceniasz wykonanie tego glosnika? ( gdzies czytalem ze np. magnesy odpadaja od kosza..)

Snape

Wykonanie ok., nie ma takiej opcji ze cos odpada czy cos w tym rodzaju, to mity oszlomow wypisujacych brednie na forach, tzw. dzieci neostrady. Jak na swa cene wykonany porzadnie. Napewno lekko paraemtry oszukane ale nie tak jak w przy[adku smieci z allegro czy kwiatkow typu 1000PMPO itp subow 20Hz 500W na glosniki ya 39,99

Co do słomy to nie bardzo bo raczej ma nikle wlasnosci tlumiaco-pochlaniajace. Jedyne co to watolina do wytlumiania sie nadaje ew, gabka rozpraszajca akle tez tylko w specyficznych zastosowanaich. Zadne welny mineralne itp smiszne cuda typu skory owcze czy maty bitumiczne itp.

Do obudowy zamkniętej na niskich tonach, tylko watolina. Na allegro sprzedają tego całe wagony.

Gąbka się nie nadaje, lepiej wypada w typowych kolumnach przenoszących pełne pasmo.

Zobaczcie też ten temat- opisałem tam kiedyś swoje wypociny, sub gra do tej pory, w najnowszym układzie jest to obudowa zamknięta (zaślepiony kanał b-r), co zaowocowało szybszym, choć nieco wyższym basem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Owszem na alleogórach maja ale w cenie 10x wyzszej niz ja sami nabywaja od producenta/hurtownika.... tak smao jak gabke w trojkaty....

8om wzialem wlansie bo bardziej uniwersalny i do mostka przypasi. Obudowa tylko zamknieta do niego. coz. BR robilem kumplowi juz na 32-300-4-SS i lepsiejszy glosnik to byl.. Mysle ze cos jeszcze z nim pokombinuje a potem mzoe zestawa dwoch subow jakis konkretnych juz na Peerless itp i po 400W na kazdy

Tez mam suba na tym glosniku, BR (STX GDN-27-150-4-sc). Narazie gra na kiepskiej elektronice, ale zbytnio dzwiekowo mi sie nie podoba i niewiem czy warto ladowac w lepsza elektronike do tego? Drugi problem to to, ze w moim kwadratowym pokoju, niecale 16m2 strasznie dudni, niewiem jak sie z tym poradzic? Poki co chce jeszcze sprawdzic jak sie bedzie ten glosnik sprawowac w zamknietej budzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.