Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do słuchawek STAX LAMBDA

jazzfan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno nabyłem słuchawki STAX LAMBDA. Słuchając ich u sprzedawcy na wzmacniaczu ABRAXAS Audio Lab300B SE poczułem nową jakość dźwięku. Potrzebuję pomocy w doborze taniego wzmacniacza który wykorzysta zalety tych słuchawek. Wymieniony wzmacniacz jest daleko poza moim zasięgiem. Warunki domowo rodzinne powodują moją koncentrację na słuchawkach i kwestia kolumn nie ma dla mnie znaczenia. Wzmacniacz będzie zasilał tylko słuchawki. Źródłem dzwięku jest komputer z kartą Sound Blaster X-Fi Elite Pro.

Jest to mój pierwszy kontakt z tym forum. Jeśli umieściłem temat nie tam gdzie trzeba, lub złamałem jakieś zasady to z góry przepraszam. Liczę na Wasze doświadczenie.

Kopalnia wiedzy to może i jest. Nie dotyczy jednak słuchawek Stax Lambda zasilanych bezpośrednio z wyjścia mocy wzmacniacza. Nawet najbardziej wystrzałowe wzmacniacze słuchawkowe są tu nie przydatne. Staxy na nich po prostu nie zagrają. Potrzebna jest mi opinia osób, które wiedzą, o co chodzi i miały styczność z takim rozwiązaniem.

Karta ta jest świadomym i przemyślanym wyborem. Jest kompromisem pomiędzy jakością a wygodą korzystania z nagrań w przeróżnych formatach. Nie będę jej zmieniał, bo żadna inna z dostępnych kart dźwiękowych nie spełnia moich specyficznych oczekiwań. Pytanie moje nie dotyczy karty tylko zestawu wzmacniacz - Stax Lambda.

Zacznę jeszcze raz. Widać temat nie poruszył nikogo. Najpierw jednak kilka słówek wyjaśnienia przyczyny wyboru tak niekonwencjonalnych słuchawek jak Stax Lambda. Od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem zakupu słuchawek o możliwie najwyższej jakości. Wytypowałem sobie kilka modeli (Grado, AKG, Ultrasone, Bayerdynamic, Sennheiser) i rozpocząłem śledzenie Waszego i podobnych forów. Po miesiącu miałem taki zamęt, czasami kompletne pomieszanie, dlaczego dany model może tak skrajne opinie generować. Doszedłem do przekonania, że po prostu pewna część forumowiczów nie wie, o czym mówi. Zauważyłem również, że są wśród Was naprawdę wielkie autorytety audiofilskie. Ich opinie są zrównoważone, co wcale nie ułatwiło mi wyboru. W całej tej masie szumu informacyjnego wyłowiłem kompletnie nieznaną mi markę Stax. I tu pierwszy raz nie znalazł się nikt, kto zdeptałby i wylał razem z pomyjami ten zacny sprzęt. Przypadek sprawił, że w odpowiednim czasie trafiłem na ofertę sprzedaży Staxów. Nie zastanawiając się więcej, kupiłem sprzęt.

Siedzę ja sobie teraz i próbuję zliczyć ilość odcieni basu, jaka do mnie dociera z płyty Leszka Możdżera. Nigdy bym nie przypuszczał, jak wiele traciłem do tej pory. I tu pojawia się pytanie - jaki wzmacniacz do Staxów. Słucham ich przez jakiś zdezelowany JVC i nieco zacierają mi się te piękne barwy. Słyszę jak ten wzmacniacz stara się mnie oszukać. Nie daje w pełni rozwinąć się Staxom.

Dodam jeszcze raz informację, że słuchawki podłączane są do wyjść głośnikowych wzmacniacza, poprzez urządzonko sterujące pracą elektrostatów (napięcie polaryzujące). Wszelkie wzmacniacze słuchawkowe są nieprzydatne.

Co Państwo myślicie o takim wzmacniaczyku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Staxy z punktu widzenia wzmacniacza sa malymi monitorkami. Ale potrzebujacymi sporego napiecia na wejsciu. Powodem sa trafa podnoszace napiecie do wlasciewgo do prawidlowego dzialania elektorstatycznych przetwornikow. Typow jest kilka stax-ow sa elektretowe nie wymgajace napiecia stalego - zasilacza bateryjnego lub sieciowego i elektorstatyczne wymajace zasialacz. Drver zasilajacy stax jest widzainy przez wzm jako obciazenie kilka omow i zwykle wyjscie sluchawkowe do tego sie nie nadaje. Musisz kupic naprawde wysokiej klasy wzm aby wycisnac ze stax max jakosci. Mozna uzyc specjalny wzmacniacz do takich sluchawek dajacy na wyjsciu wysoka amplitud sygnalu i podpiecie dla eklektrostatow ale to kosztuje mozesz ew. zrobic os takeigo samemu. Schematy sa w necie. Lub pewnie niejeden z fachowcow na forum podejmie sie takiej roboty. problemow wlasciwie nie ma zadnych z wykonaniem takiego wzm. Po za moze mechanicznymi. najlepszy bylby na lampach z ew. wysjciem na trnzystorach.

jazzfan radze sprawdzic tu i zamowic - cena 3 x nizsza a shiping znosny, nic lepszego nie znajdziesz , gosciu ma wszystko od staxa, wzmaki tez

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pogadaj z nim to moze zalatwi jakis tanszy niz ten za 1500zeta

Ukryta Zawartość

Sproboj ktoregos z klonow wmacniacza Pass. Chyba sporo luzi je ma i moze znajdzie sie zyczliwy by go udostepnic. Poelecam tez produkty Woo Audio, niekoniecznie tanie, lecz dobre :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.