Skocz do zawartości
IGNORED

filmy w formacie HD - gdzie na sieci?

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Znacie może ciekawe linki do filmów (chodzi mi wyłącznie o pozycje kinowe, a nie jakieś tam pokazówki) zapisanych w formacie HD (720p lub jeszcze lepiej 1080p).

Format - oczywiście skompresowany jakimś kodekiem, najelpiej x265, ale xvidem też nie pogardzę.

https://www.audiostereo.pl/topic/33249-filmy-w-formacie-hd-gdzie-na-sieci/

Poproś w tym wątku o zaproszenie do jakiegoś serwisu z torrentami z materiałami HD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak już dostaniesz to zaproszenie to uważaj na ratio, bo wywalą Cię od razu.

Pozdr

Ukryta Zawartość

nie wiem czy jest sens sciagac takie duze pliki- trwa to długo (no chyba ze mamy potęzne łącze) i trzeba pamietac o tym , ze jesli sciagniesz np 4 GB to mniej wiecej tyle samo musisz wysłac.

Polskie warunki + cierpliwość = HD :-)

Ja mam łącze 32 / 16 kB/s i od ponad miesiąca ściągnąłem 88GB, co daje 7 filmów. Jestem na bit-hdtv i tam raczej nie wywalają za niskie ratio. Na pewno jeśli masz ratio 0,4 lub większe, to nie ma o co się bać.

Na HDbits problemem nie jest seedowanie tylko brak leecherów - wszyscy udostępniają i nikt nie chce ściągać :D

Z resztą na bit-hdtv jest podobnie, ale tam jest sposób żeby nie uploadując mieć wysokie ratio.

To ja od siebie dodam:

Ukryta Zawartość

nie ma potrzeby się rejestrować, po prostu coś cię interesuje - ściągasz.

Ukryta Zawartość

Zachód to nie Polska. Tam już normalnie wydaje się filmy w formacie HD-DVD lub blu-ray.

Wszystkie filmy na torrentach to ripy takich wydań.

Zajmują od 4 GB, poprzez 6-8 GB, a skończywszy na 30 GB (jak np. Powrót Króla w 1080p i w dts)

Większość filmów pochodzi z telewizji HD. Komputer odbiera i zapisuje sygnał. Bez kompresji film zajmuje jakieś 9...35 GB, z kompresją dwa do kilku razy mniej.

Są też dostępne ripy z płyt HD-DVD i BluRay oraz filmy wogóle nieskompresowane z tychże nośników. I właśnie tych ostatnich zaczyna się pojawiać coraz więcej.

Warto ściągać ripy albo strumienie z płyt, choćby dla dźwięku w formacie Dolby+ i DTS-HD. Np. Kingdom of Heaven Blu-Ray rip, 8GB, 720p, video: x264 ~7000kbps, audio: DTS 5.1 1536 kbps (czyli więcej niż na audio-CD).

>> Meloman

I co z tego że mają tam te płyty? Muszą poza odtwarzaczami kupować też amplitunery (albo DAC-ki, procesory) obsługujące nowe formaty. Cholernie kosztowne. Z resztą w Polsce też możesz kupić filmy HD - ceny około 150zł.

vorpane, 7 Maj 2007, 13:23

> audio: DTS 5.1 1536 kbps (czyli więcej niż na audio-CD).

W rzeczy samej, jest ciut więcej (CD= ca. 1411 kb/s). Ale weź proszę także pod uwagę różną ilość kanałów...

vorpane

"I co z tego że mają tam te płyty? Muszą poza odtwarzaczami kupować też amplitunery (albo DAC-ki, procesory) obsługujące nowe formaty"

Przecież w odwarzaczach są wbudowane dekodery, można puścić sygnał 7.1 analogowy do większości amplitunerów w miarę świeżych

>>Vorpane

Nie porównuj proszę DTS z CD Audio, bo przy takim samym bitrajcie tutaj masz sześć, siedem, albo nawet osiem kanałów, a tu tylko dwa.

Podatki płacę w Poslce, więc mogę oczekiwać filmów HD z polskimi napisami lub polskim lektorem.

A ile takicg filmów się u nas wydaje, ile się w tym roku planuje, i w końcu dlaczego one kosztują więcej niż na Zachodzie?

z napisami jak juz kiedyś pisałem to tylko Blu-ray 99% filmów. Kosztują nowosci po 119zl. A urzywane na allegro ponizej 100zl.

Cena DVD blu-ray np., Samsung BD-P1000 jakies 3 tys.

Dane:

Wbudowane wyjścia: Composite, S-Video, Component, HDMI, Optyczne, Coaxial, 5.1, stereo

Wbudowane dekodery audio: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, DTS-HD,

Przetwornik cyfrowo-analogowy video 12bit / 216MHz

Przetwornik cyfrowo-analogowy audio 24bit / 192KHz

Odtwarzacz płyt Blu-ray

Odtwarzane formaty BD: BD-ROM (film), BD-RE, BD-R,

Odtwarzane formaty DVD: DVD-ROM / RAM, +/-R, +/-RW, (sfinalizowane)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

samsung blu-ray BD-P1000 $460 = 1265 zł, w droższych sklepach jak renomowany B&H $499

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ceny w europejskiej Polsce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może czegoś nie rozumiem, ale... jeśli ktoś na sieci umieszcza np. Lord of The rings 1080p. i wy twierdzicie, że to jest rip z oryginału hddvd albo blue-ay to gdzie ten oryginał można kupić? ja sporo jeżdżę po świecie i w Europie i w US i nie widzialem nigdzie takich filmow w HD i full HD jakie rzekomo na torrncie itd. sa ripami z oryginałów ;)))))))))

czy ktoś może mi podesłac link do strony gdzie można zakupić takie filmy full HD? nie interesują mnie odpowiedzi typu "nie kupuj - możesz ściągnąć z takiej to a takiej strony"... prosze mi pokazać gdzie zostal oficjalnie wydany przez New Line .....Lord oF the Rings w wersji 1080p. ;)))))))))

>> Krzemien, Meloman

Mogę się mylić, ale pisałem o takim bitrate w przeliczeniu NA KANAŁ. No bo np. w starym dolby digital było 384 kbps. To dawałoby 64 kbps na 1 kanał co jest raczej nie możliwe - posłuchajcie sobie mp3 z takim bitrate.

Ale jeśli Wy macie rację, to hmm... "nowe standardy" to kpina z konsumentów.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą że bit bitowi nie równy (audio-CD vs. DTS). HGW :-)

>> americano

A kto by chciał korzystać z DACów wbudowanych w odtwarzacze? Dość napewno będą psiej jakości, jak w większości DVD playerów.

Ukryta Zawartość

Na oflicjalnej stronie piszą o DTS że ma albo 3...6 Mbps albo 18...24 Mbps w zależności od standardu. Przypuszczam, że tu już jest mowa o wszystkich 6 (czy tam 8) kanałach. No tak, wtedy miałoby to sens.

Z drugiej strony ani na allegro ani na podanej wcześniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie chwalą się tymi nowymi standardami, piszą bez ogródek o Dolby Digital 5.1.

Więc nadal HGW :-) Być może trzeba po prostu czasu na rozwój tego wszystkiego.

>> adamgdansk

Obaj mamy projektory i dodatkowo miałem ten sam co Ty odtwarzacz DVD. Dlaczego sprzedałem? Bo nawet największa kompresja filmu HD swoją jakością NISZCZY najlepsze DVD. Teraz jak mam obejrzeć na 86 calach coś w DVD to aż mnie oczy bolą.

A przecież oglądam HD tylko w 720p. Pomyśl o 1080p - to ponad dwa razy więcej pikseli na klatkę niż 720p :-)

Ukryta Zawartość

vorpane,

ja to wszystko rozmiem, sam bym chciał się przesiąść na projektor full HD, tylko zastanawiam się co bym oglądał.... i dlatego pytam po ludzku - gdzie można kupić legalnie np. Władcę Pierścieni w wersji full HD skoro jest taki fajny i zripowany z oryginału? no gdzie? albo te wszystkie inne fullHD (albo "tylko HD") filmy co na sieci krążą? ;-))))))))

a co do odtwarzacza - ja na razie na odtwarzacze fullHD się nie nastawiam bo...za mało oryginałów w cenie normalnej jest aby się tym podniecać ;-)

no chyba, że ktoś ściaganie z seci filmów (czyli no kradziejstwo - nie bójmy się użyc tego słowa) nazywa normalnym rozpowszechnianiem filmów... ja np. wolałem sobie Prison Break elegancko z US ściagnąć niż się bawić w jakies downloady z sieci - co ja jakis Murzyn z getta jestem aby ładować pliki z sieci zamiast cos normalnie jak człowiek kupić? ;-))

>>adamgdansk

Powiem Ci, że w d... mam skąd biorą oryginały do ripów. Gdybyś choć raz obejrzał film skompresowany kodekiem x264, w rozdziałce 720p, o wadze 6-8GB to nie pytałbyś się czy pod względem jakości jest sens oglądania.

Najlepsze DVD może się schować...

Może mnie nazwać złodziejem, choć ja nie rządam od Cugowskiego i spółki, aby płacili mi tantiemy za drogi, po których mogą się poruszać, bo jestem ich autorem (projektantem). A to ich (z premedytacją pisane z małej litery) sposób myślenia.

Gdyby nasz rynek traktowano poważnie, a ceny jak pisze americano byłyby porównywalne z zachodnimi, to pierwszy ustawiłbym się w kolejce w sklepie. Gdzie mogę w Polsce LEGALNIE kupić np. The Holiday, w foramcie HD z polskimi napisami? Więc daruj sobie tezy o złodziejach.

...sie nie zamierzam kłócić, a tezy o tym, że niedostępność towaru uzasadnia łamanie prawa co najwyżej mnie rozbawia... nie zrozum mnie źle - sam coś tam od czasu do czasu ściągam, ale jeśli mogę coś kupić (czy to w POlsce czy wysyłkowo z USA czy skądkolwiek) to za to płacę..

...co tu drogi mają do rzeczy? zaprojektowałeś? super! dostałeś kasę za projekt jak każdy za swoją pracę czy też może wykupiłeś grunty i sam te drogi zbudowałeś? ;)))))) idąc Twoim tokiem rozumowania (pachnie coś socjalizmem - powszechna właśność środków produkcji i wytworów pracy ludzkich rąk) to producenci wagonów powinni od nas ściągać tantiemy za przejazdy PKP...

...jak się prawo (w tym celne i podatkowe) nie podoba to się działa na rzecz jego zmiany, albo się wyjeżdża do kraju gdzie bardziej komuś odpowiada.....

...celowo się pytam o oryginały, bo skoro nic takiego legalnie na rynku (np. USA) nie można kupić to mam podejrzenia, że nie jest to z żadnych oryginałów i tyle...

jedna rzecz mnie zastanowiła też- co to znaczy "zachodnie ceny"? ja wolę osobiście kupować filmy i płyty CD w Polsce bo są zasadniczo tańsze od tego co widziałem w UK, Francji, Łotwie, Węgrzech, Danii, nawet w US większość tytułów jest w porównywalnych/wyższych cenach jak się wejdzie do sklepu Virgin albo innego dużego sklepu typu "mediamarkt"....

skąd to przekonanie o tańszych filmach/płytach niż w Polsce? w zasadzie jakoś nigdzie nie znalazłem dotychczas zagranicą dużo tańszych czy podobnie wycenianych filmów czy płyt CD jak w polskich Mediamarktach - mówie o produktach nowych, nie jakichś "on sale" czy jednostkowych przecenach...

fakt - rozbawiają mnie ceny polskich edycji seriali amerykańskich (np. Prison Break albo Lost) ale proponuję porównać ich ceny do cen z UK, gdzie ceny są jeszcze bardziej chore... a tu dochodzi jeszcze polski lektor, mały zasadniczo rynek... nie ma się co dziwić.....

adamgdansk, 8 Maj 2007, 12:43

>skąd to przekonanie o tańszych filmach/płytach niż w Polsce?

Możesz choćby popatrzeć na ceny płyt w on-line'owych sklepach (Virgin, HMV, Amazon USA, Amazon GB etc.). Poza tym tam znacznie częściej są obniżki. Nie mówiąc o dostawie za darmo w obrębie danego kraju.

zgadzam sie co do tego, ze jest szerszy wybor np. w US i on-line mozna zawsze wyczaic cos... ale chodzac po sklepach (a troche lazilem - nie twierdze, ze wszedzie ale i po NY i po Londynie itd.) z reguly placilem wiecej za dvdki niz w Polsce - choc czasem mozna bylo za kilka$ extra wyrwac jakas specjalna edycje itp.

mi najbardziej w Polandzie brakuje wypozyczalni dvd w stylu Netflix (dvd przesylane i odsylane poczta - dzialalo superfajnie!)...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.