Skocz do zawartości
IGNORED

Odsłuch w Zawierciu 20.04.07

jareks

Rekomendowane odpowiedzi

jarek naciska żeby coś napisać tyle że niewiele można dodać dla mnie małym zawodem okazał się kabel OCOS może i niewygrzany ale mimo wszystko zdecydowanie słabszy od Eaglea z tych trzech wyraźnie najlepszy XLO jednak cena dyskwalifikuje takie porównanie nie był aż o tyle lepszy o ile jest droższy mam nadzieję że następnym razem już się uda skupić na kablach sygnałowych :)

• 3 tygodnie później...

>jareks

Wielkie podziękowanie za bardzo miły wieczór.Pokoik zrobiony bombowo!! O sprzęcie to już koledzy napisali chyba wszystko , ale naprawdę pięknie słychać ,brawo.Ja jestem urzeczony tym kawałkiem z reniferami na okładce ,napisz nazwisko tej dziewczyny muszę tego poszukać.Jeszcze raz wielkie dzięki.

Zbyszek.

ps. miło spotkać kogoś z forum w realu.

• 4 tygodnie później...

Sporo wody upłynęło w rzekach zanim zebrałem się do napisania krótkiej relacji ze spotkania w Zawierciu.

Na początku chciałbym podziękować gospodarzowi za gościnę: pyszną zieloną herbatę i ciasteczka.

Było naprawdę miło. Ale dość słodzenia, przechodzę do konkretów.

System gospodarza robi naprawdę wrażenie. Całość wydaje się idealnie dobrana. Sprzęt ma już swoje latka ale gra jak za młodzieńczych czasów. Szczególne wrażenie zrobił na mnie tandem wzmak (krell ksa-150) i CD (accuphase dp-65). Realizm jesli chodzi o wokale szokujący. Mniejsze wrażenie zrobiły na mnie kolumny (monitory bliskiego pola - Dynaudio craft). Nie jest to mój typ dźwięku - osobiście wolę duże kolumny. Do porównania przytargałem ze sobą musical fidelity kW-250S. Niestety młody pretendent do miana high-end zawiódł na całej linni. Zarówno Cd jak i wzmak zagrały gorzej od dziadków. Zabrakło tej kultury z jaką grają klocki Jarka. Przy okazji potestowaliśmy kabelki: jakiś kimber xlr, stereovox i mój nordost red dawn (może ktoś uzupełni nazwy bo ja nie pamiętam). Grał accu podłączony do krella. Wg mnie najciekawiej wypadł nordost ale różnice nie były jakieś znaczące.

Wniosek - kiedyś robili naprawdę dobre rzeczy ;-)

A na koniec porcja zdjęć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11639-100004176 1243033525_thumb.jpg

post-11639-100004177 1243033525_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I zagrał MF ...

Ukryta Zawartość

post-11639-100004173 1243033610_thumb.jpg

post-11639-100004174 1243033610_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

>Piopio

Czy ja wiem ? czy gorzej?Zastanawiam się czy u Ciebie w Twoim pokoju sprzęt Jarka nie wypadł by gorzej.Pamiętaj że Gospodarz konfigurował klocki jak i pokój jakiś czas,może z innymi kolumnami było by inaczej, lepiej?może inna muzyka? W każdym razie było ciekawie i Vivaldi się obronił.

Pozdrówka Zbyszek

• 5 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...

Porcja fotek:

Ukryta Zawartość

post-3550-100009698 1258969094_thumb.jpg

post-3550-100009699 1258969094_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, 23 Lis 2009, 10:38

>Porcja fotek:

Oj. Piękne!

Jestem ogromnie ciekaw relacji...

Przy okazji serdecznie pozdrawiam kolegę Jarka, McGywer-a i całe Towarzystwo!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ups. Miało być McGyvera...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Odsłuch urządzeń lampowych zawsze wywołuje u mnie żywsze bicie serca. Kiedyś dawno, dawno temu popełniłem kilka wzmacniaczy na lampach 6L6 bo takie akurat były drzewiej dostępne. Teraz o dziwo moda na żarzące/grzejące się elementy elektroniczne wróciła i jak twierdzą znawcy to jest właśnie to.

Przechodząc do meritum sprawy odsłuchiwany chiński wzmacniacz zintegrowany "Bewitch" pozytywnie mnie zdziwił. Dżwięk był conajmniej dobry przy podłączeniu kolumn głośnikowych "Made by McGyver", w których zastosowano głośniki duńskie Dynaudio + SS. Bas był pełny, dobre zespolenie wszystkich zakresów dźwięku, muzykalne wysokie tony i zadziwiająca skuteczność przy mocy 15W/ch. Ja jednak wybrałbym do mojego pokoiku monitory wyposażone w w/w głośniki, co jest możliwe jak twierdzi konstruktor przy zmianie kształtu obudowy. BR do przodu to dobry pomysł.

Konfliktowy problem zastosowania w zasilaczu wzmacniacza diod półprzewodnikowych (patrz cokoły z diodami)versus lampy prostownicze został rozstrzygnięty na korzyść półprzewodników. Wyposażone w nie urządzenie zagrało dźwiękiem bardziej wypełnionym i zdefiniowanym. Przynajmniej tak było w przypadku "Rzucającego Czaru" od przyjaciół z Chin.

Niestety w połączeniu z monitorami Crafft firmy Dynaudio wzmacniacz dostawał lekkiej zadyszki w odtwarzaniu basów. Tak więc sprawdziła się stara zasada o potrzebie sterowania monitorków Dynaudio z mocnego tranzystorowego pieca. Dla porównania wiekowa konstrukcja Krella pokazała tutaj co potrafi. Bas był głęboki acz nie wlekący się no i dobrze spisywała się tekstylna kopułka Esotara - efekt projektu "no-cost-object" inżynierów firmy Dynaudio.

Pozdrawiam,

Jarek

Jarku, podobał mi się dźwięk z Twojego systemu. Mógłbym żyć z takim dźwiekiem. Ja, nieuleczalny fan bezpośrednio żarzonej triody to mówię :-)

Twój Krell u Ciebie wcale nie gra z manierą o którą powszechnie posądza się Krelle, zapewne na podstawie odsłuchu najtańszych modeli zintegrowanych grających w systemach przy których składaniu popełniono błędy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masterofdeath6, 23 Lis 2009, 19:06

>pierwsze widzę, żeby te czarne piramidki mogły się podobać! a wystarczyła tylko drewniana ramka!

>też chyba tak obramuję :))

Jarka pokój to marzenie (akustyczne) i pokaz znakomitego wkomponowania tychże elementów w scenografię wnętrza!

Pozdrowienia z lubuskiego!

Jareks

Aleś zafundował Crafftom kapelusik... ;)

Miło popatrzeć na zgromadzone urządzenia! A że lapka niedomagała, nie dziwota!

Pozrdr!!!

Bartek

Malutkie to może sa wymiarami, ale duchem wielkie. I do tego wspiera je duchowo Budda. Można tutaj mówić o synergii płynącej z tego połączenia!

Niestety nie podzielam większości opinii głoszonych na Forum, ze małego pokoju potrzebne są wielkie kolumny. Zazwyczaj powodują one podbicie modów pomieszczenia i pogorszają w ten sposób wrażenia akustyczne przy odbiorze muzyki.

Jarek

>zukzukzuk

Co fakt ,to fakt,Jarek na tych niewielu metrach wykazał się i dobrym smakiem i gustem

,pięknie,byłem słyszałem.Niestety praca na zmiany nie pozwoliła tym razem.Pozdrawiam kolegów z za miedzy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

no ja nic nie sugerowałem, że coś nie tak! :) tyle tylko, że ja uwielbiam dźwięk z wielkich i potężnych skrzynek - tu solidaryzuję się z Panem ZukZukiem :)

może na starość jak dojrzeję też będę na takich maluszkach jechał? (never know)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.