Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy Wzmacniacz

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

mlb, pewnie że gra cały system. Ale są cechy urzadzeń, ktore sa jednoznacznie pożadane, jak i takie, które raczej nie bardzo...niezależnie od systemu.

Np. spowolniony bas, zapiaszczona(albo syropowato posklejana) góra, brak bezpośredniości średnicy, klapnieta dynamika - to te mniej preferowane :)

Aż tak dobrze, zebym stanął na przeciwko systemu i słyszał to tak jakby grał zywy wykonawce jeszcze nie doswiadczyłem...i nie czaruje sie, ze to kiedykolwiek nastąpi.

Własnie pod moim oknem gra pieciu cyganów na trąbkach...kazde stereo przy tym siada, niezaleznie od ceny i swojej "najlepszosci", czy to jako system, czy to jako urzadzenie każde z osobna.

Pozdrawiam

Zgadzam się że są lepsze i gorsze urządzenia - albo inaczej: takie z których da się albo nie da się złożyć dobrze grającego systemu. Ale dobrze grający system można złożyć z różnych klocków i efekt końcowy wcale nie zależy od tego na ile dobre lub mniej dobre klocki zostały użyte, ale od tego na ile osoba zestawiająca system wie jakie urządzenia grają ze sobą lepiej a jakie gorzej.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

> Yul

Mówisz, masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 4 Maj 2007, 12:45

Mnie tam się podoba jako stolik zamiast granitów i cudów na kiju dał bym okrągła piękną nową beczuszkę na piwo wypełnioną n.p. weglem aktywowanym robiło by toto od razu za ustrój akustyczny.parę nakrętek wkręcanych jedna w drugą robiły by za otwór do rezonatora Hermholza który klient sam mógłby sobie doregulować. A może dwie takie beczuszki wypełnione od wewnatrz po ścianach żywicą i zamiast rezonatora wstawione głośniki z boku ten nisko średniotonowy 25 cm a od spodu jakiś potwór niskotonowy.na każdej beczułce po jednym naleśniku mono .A może wszystko razem i trzy beczuszki na tej środkowej sterowanie &rezonator&zasilanie

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja też pozdrawiam...chociaż nic nie załapałem :-)))

acha zapomniałem, na zdrowie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ciekawi mnie jedno - dlaczego firmy nie publikuja dokladnych danych z pomiarow swych wyrobow. Nie tabelki bo te sa wypelniane przez sekretarki szefow a wykresy z systemow pomiarowych. Napewno maja takie systemy i maja te wykresy. A sprawa jest dosc prosta w ocenie wzm. Wzm o mniejszych thd na 20k jest napewno lepszy od takiego co ma thd wieksze na tych 20khz. Nastepnie wzm o mniejszych thd dla malych sygnalow jest napewno lepszy od takiego co ma duze thd dla tych malych sygnalow i podobnie jest z df, wieksze df wzm lepszy. I jak widac latwo wybrac taki co jest najlepszy. Ale dlaczego firmy nie publikuja takich danych? Szkola dzwieku bedzie miala zadanie podstepnie wykradac ze sklepow wzmacniacze i ich mierzenie a nastepnie publikowanie prawdziwych danych z pomiarow. Dobry pomysl?

senicz, 4 Maj 2007, 17:56

Zakładasz Gang ! ja się na to nie piszę !

>podstepnie wykradac ze sklepow wzmacniacze

Lepiej lataj z dobrym miernikiem zapomniałem-amerykańska firma o niemieckim brzmieniu ,nic nie trzeba wykradać i rozkręcać

Ryzykuj sam ! i mierz dyskretnie w sklepie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

senicz rzuć okiem na pomiary jednego z najdroższych na świecie - kto znający się na parametrach by go kupił? To najgorsze gówno jakie widziałem w życiu :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

No niby tak ale ciw sklepach boja sie pomiarow. Ciekawe dlaczego? lekcewaza zainteresowanie. Juz impuls palcacyjny mocno ich denerwowal a pomiary? zawsze mozna laptopem zmierzyc. I dalej w tym temacie. Nie ma czegos takiego jak muzykalnosc wzm czy mniej lub wiecej basow. Pomiary sa obiektywne i skolerowane z jakoscia. Ale jaki sens by mialy rozne pisma audiofilutskie i malutkie klamstewka w nich w rodzaju rozwlekla perspektywa zabarwiona pulpa goracego basu.

Gdyby takiego wafaka przyniosl do pomiarow ktos inny anie szef firmy a zupelnie niznanu czlowiek i bez nazwy na wzm to co by rednacz zrobil z takim wzm/? a wysmialby pod niebiosa i juz. Nie ludzcie sie ze jakosc ma duze znaczenie w recenzjach. ma znaczenie ilosc reklam jakie potencjalnie moze taki produkt przyniesc. A co do jakosci tego lampaiaka to trzeba przyznac ze dla malych sygnalow ma calkiem male thd a to moze dawac dosc przyjemne odczucia w czasie sluchania. ten wzm tylko 0.1% dla malych sygnalow co w polaczeniu z duzymi szumami lampr daje bardzo dobry wynik. I jak widzicie uzasadnienie znosnego dzwieku tego wzm jednak jest. napewno przegrall by w slepych testach z wieloma wzm ale ogolnie nie jest taki ostani. Powinien miec dobra przestrzen i przyjemne wokale.

Szkola dzwieku bedzie zajmowac sie ocenianiem sprzetu w slepych testach i to tak zorganizowanych ze nawet eksperci nie beda wiedziec co oceniali. O wynikach przeczytaja w internecie. No chyba uczciwie bedzie szkolic?

Witam

Pozwolę sobie zabrać głos i obiecuje że pięknych wzmacniaczy mogę na wklejać ale cóż z tego .

Moje doświadczenia z elektroniką , Hi- Fi jak i tą droższą są nie małe

Spostrzeżenia jakie udało mnie się zauważyć są proste jak drut

Po pierwsze nie toleruje jak wzmacniacz ma Barwę !!!!

Jak mi zawsze tłumaczyło grono ekspertów wzmak ma się nie męczyć , ma być wydajny.

Oczywiście to że gra cały system to sprawa jasna i bez dwóch zdań , przedmówca już to zaznaczył rzecz naturalna .

Wzmacniacz jak nazwa wskazuje ma wzmacniać i tu jego rola się kończy , wzmacniacz który wnosi cokolwiek od siebie jest wzmacniaczem dla indywidualistów itd , gusta są różne i każdy może wyrażać swoje zdanie .

Słuchałem kiedys wzmacniaczy Nagra, Dynaudio Arbiter , FM Acoustocs i mogę powiedzieć to są wzmacniacze które mi po prostu odpowiadają , a cena niestety dla mnie nie osiągalna wiec wrażenia z odsłuchów snują sie latami , wspomnienia tego dżwięku są najwspanialsze

I jeszcze jedno Nie wszystko złoto co się świeci :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

>>>xniwax,

Czy to co wkleiłeś (to okrągłe coś) to jest ów sławny NALEŚNIK, czy jaja sobie Waćpan czynisz ? No przecież na oko widać, że on ma za mało wszystkiego, żeby mógł dobrze grać ! Poza tym jak ja mam to zjeść ?!?

No i masz ci babo PLACEK ! Dalej nie wiem jak wygląda NALEŚNIK !

>>>Senicz,

słyszałeś o aparatach cyfrowych albo skanerach ? Proszę mi tu koniecznie wkleić wierny obraz NALEŚNIKA. I bez gadania, że: "nieważne jak wygląda, a ważne jak gra".

A ktora czesc nalesnika mam fotografowac? driver w zydowskiej obudowie po dystrybutorze vga czy koncowke mocy?

A sluchalem go sobie dzisiaj i musze wam powiedziec ze jest fajnie. Ponury nadzwyczajnie ten jego dzwiek. A dlaczego ponury? a bo poglos sal koncertowych jet bardzo niski ma ten tembr duzej przestrzeni ten oddech potegi. I nalesnik to oddaje a reszta wzm? nestety dlawi sie swoimi znieksztaceniami jak panienka zygowinami. Nalesnik nie bawi sie w analizy co jak amoze .... wali cale spektrum z moca nieslychana. Podkrecilem troche mocy bo sasiadow nie ma i musze powiedziec ze te wszystkie mikrodetale te odglosy sali smyczkow klawiszy itp efekty typowe dla sal koncertowych i koncertow slychac nadzwyczajnie. Oczywiscie muzyka rozrywkowa zwana popularna jest wykastrowana z tych wszystkich smaczkow. Ale i ona niezle daja. Szkoda ze nie potraficie zrobic se takiego nalesnika. Oj szkoda. Mialbym z kim pogadac o jego brzmieniu. I jeszcze raz powtarzam jesli wzm mamale thd na 20khz i duzy df i male thd dla malych poziomow to jest ok. Panowie i panie szkola dzwieku zbliza sie mylowymi krokami. A najsmiejsze jest to szkola dzwieku bedzie oparta o stx i inne polskie glosniki. Ale da w am tak popalic ze hej.

Tak prawdopodobnie podziele sie pokojem na dniz kims np. Mistrzem Waldemarem. Bo cena jest zaporowa za pomieszcenie. I postaram sie zaprezentowac caly system. Od panasa do kolumnasa. I nie bede sie bawil w delikaresy tylko walne odrazu po 2X42cm stx na basie na kanal. Jak pierdyknie bas to jadra wam popekaja. Zagra to najbardziej ponurym dzwiekeim jaki mozna sobie wyobrazic. Ustawie pasmo na zakres od 10hz. bedzie niezle walic. Kazdy kanal basowy bedzie zasilany z 1kW trafa wiec moze byc nawet po 400w na kanal w impulsie. Zaczne od sekcji basowej. A potem zrobie wykotonowa a potem srednice. mam juz 4x10cm sredniaki wiec powinny chodzic od 300hz na aktywnej zwrotnicy. Dlaczego taka dysproporcja wielkosci? a dlatego bo zawsze basu jest zbyt malo na wszelkich prezentacjach. Jest zdlawiony i gubi sie. Dlatego tez bo korekcja na basie mfb wymaga ogromnych mocy dla wyrownania charakterystyki na basie i redukcji thd. Odrazu mowie ze nie bede fornirowal skrzynek i najwyzej zaloze kondon materialowy. szkoda mi czasu na zabawe w fornirowanie. cabase zrobilo sub na duzym glosnku ale gralo to fatalnie jeden dudnien. Moje skrzynki nie wydadza zadnego dudnienia. Bedzie kompletna cisza dudniarska. sami rozumiecie sloma plus mfb i gra muzyka.

Byc moze bede z kolega z usa konstruowal hiendowy wzm w klasie d ? byc moze bo mam zbyt duzo rozpoczetych parac i jak je skoncze to moze sie zdecyduje. Napewno robota na rok albo i wiecej. Bo zrobic cos lepszeniz to co jest na rynku to bedzie trudno. A jak wiecie na ryku sa super konstrukcje wzm w klasie D. Ba, chyba jakosciowo zaczybaja byc lepsze od tradycyjnych a to z powodow nastepujacych

W klasie D nie da się, bo tam krytyczny jest druk i rozmieszczenie elementów, zresztą dlatego robi się to w SMD w postaci gotowych modułów, szkoda czasu na takie DIY bo jest to trochę za skomplikowane i nieopłacalne.

Najwazniejsza i najtrudniejsza jest zamiana sygnalu audio na impulsy. Ngroda jest juz prawie nieograniczona moc i jesli zostalo dobrze zrobione konwertorowanie to nie wystepuja typowe dla anologu klopoty z pojemnosciami zlacz pradami sterujacycmi spadkiem wzm dla duzych pradow itp. Ale cala sztuka to konwerter. Mam juz kilka pomyslow do realizacji. Na poczatek zrobie uklad niezbyt szybki taki co to do 1-5khz bedzie dobrze pracowal. najwyzej uzyje go do basu lub srednicy. Ba, wysokotonowy kanal popedze z normalnego wzm bo moc juz jest mala. W klasie d ozna uzywac bardzo szybkich ale tez i tanich relatywnie vmos. Cala trudnosc to konverter. Zadaje sobie ptanie co latwiej zrobic liniowy uklad wyjscia na tranzystorach mocy czy konwerter, przelacznik mocy i filtr wyjsciowy a nastepnie uklad nfb z wyjscia dla korekcji thd i obnizenia impedancji wyjscia bo sam przelacznik to da df na nikczemnym poziomie. Zreszta wielkosci nfb w klasie d moga byc bardzo duze. Bo jak sa firmy co podaja df-4000? to jak duze nfb musza uzywac? -80dB?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co do "najlepszości" Burmestera - fragment wywiadu z Berndem Sanderem (inżynier, główny konstruktor Audioneta) dla Audio Video (5/2005). Przypominam, że Audionet to jedna z najbardziej inżyniersko nastawionych firm high-endowych, związana ściśle z Uniwersytetem w Bochum. Pomiary to ich żywioł.

"We wzmacniaczach takich jak AMPII i AMPII Max, oprócz pętli globalnej, stosujemy dwie lokalne pętle sprzężenia zwrotnego. Mniejsza jest założona na mosfety wyjściowe i ma za zadanie korygować zniekształcenia skośne związane z przełączaniem kanałów P-N/N-P, co doskonale widać na oscyloskopie przy częstotliwościach rzędu 20 kHz. Są to zniekształcenia występujące w wielu drogich wzmacniaczach high-endowych produkcji niemieckiej. Miałem okazję pomierzyć jedną z końcówek mocy Burmestera i byłem bardzo rozczarowany tym co zobaczyłem. A przecież 20 lat temu, gdy miałem 17 lat, sprzęt tej firmy był moim marzeniem..."

Czy przypadkiem Senicz również nie pielęgnuje złudzeń sprzed 20-lat ?

Najlepsze wzmacniacze na świecie ???

Ukryta Zawartość

STATEMENT P2

Wejścia 2 pojedyncze, 2 zbalansowane, 1 Trigger (3.5 mm Mono Jack)

Wyjścia 2 pary terminali głośnikowych, 1 Relay (3.5 mm Mono Jack)

Przełączniki na panelu przednim Power (On/Off)

Przełączniki na panelu tylnim Tryby On/Off (Trigger, ręcznie, Auto), Wejścia (RCA, XLR, XLR -6dB)

THD+N (325W W przy 8 Ω) 0.0007% at 1 kHz, 0.008% at 20 kHz

Moc wyjściowa (Na kanał, ciągła RMS, 20 Hz do 20 kHz, 600 at 20 Hz, 400 at 1 kHz (ref. 8 Ω)

Współczynnik sygnał/szum 125 dB, mierzone A (ref. 325 W)

Przesłuchy (pomiędzy dowolnymi dwoma kanałami) -140 dB (20 Hz), -80 dB (20 kHz)

Przyrost napięcia 29 dB

Współczynnik spadku 40 V/µs

Pobór mocy 1800 W

Wymiary

Wysokość 23.8 cm z nóżkami

Szerokość Przednia ścianka 49 cm, Korpus 43.8 cm

Głębokość 57.2 cm z rączkami

Waga 34 kg

Ukryta Zawartość

a tu można tez poczytać niestety pomiary AUDIO polskiego nie sa dostępne w sieci a były bardzo interesujące.

post-4769-100002459 1178447560_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe ze nie podali thd dla malych sygnalow bo ten parametr decyduje i przestrzennosci dzwieku ze wzm i braku szceciny na wokalach dmaskich. Na tym parametrze przejchal sie halcro. A ten df to jakas cienizna!! moim zdaniem bedzie gral kiepsko. tranzystorowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.