Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z basem. Jaki kabel?

dagi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tyle chodzi o obcięcie basu co jakby jego "rozjaśnienie".

Może niedokładnie się wyraziłem.

A dlaczego?

Bo nie lubię i już.

Poza tym głośniki mają problem z doskonałym odtworzeniem niskiego basu, wtedy po prostu zaciera się jego czytelność.

Albo ja tak słyszę.

W każdym razie dziękuje za wskazówki.

>>>dagi,

1. "ująć" basu regulatorem barwy - jeden ruch ręką, a ile kasy zostaje w kieszeni !

2. zmienić źródło na analogowe - dobry gramofon z porządną wkładką i zadbane płyty. Efekt murowany.

Przed kombinacja z kablami spróbuj jeszcze:

- postawienia kolumn na kolcach

- zmiany ich ustawienie - jak najdalej od tylnej sciany i rogów pomieszczenia ( zobacz ustawienie na Audiophysic.de - ono naprawde dziala), spróbuj zarówno z ich wysunięciem do przodu jak i z daniem im wiecej miejsca po bokach.

- poloz cos ciezkiego na zestawy ( kilka encyklopedii np). Jzeli pomoze zamow sobie na wymiar plyte granitowa na gore. To rowniez czasami pomaga ze skroceniem basu.

A co do kabli, pozyczej ze sklepow i sluchaj. lazdy kabel inaczej sprawuje sie z konkretnym sprzetem, cos co u kogos zagralo swietnie u ciebie moze zagrac zupelnie knaczej, albo nic nie zmienic w interesujacym cie zakresie.

Ja w kazdym razie blogoslawie przesluchanie roznych interkonektow, gdyz kupujac na czuja kupilbym kabel, ktory poprawil brzmienie o 30% w stosunku do kabla jaki finalnie wybralem.

> BlueMax

Vincent nie obcina basu w żadnym razie. Bas krótko trzymany, zebrany (ale bez przesady) nisko schodzący i kontrolowany. Za te pieniądze swietna rzecz do wzmaków.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

> Kyle

Własnie, dlaczego z nas jesli zwracasz się do "dagi".

> dagi

Nie wiem, czy dobrze kombinuję, czy chodzi o to by bas u Ciebie był głęboki i przepastny kiedy ma być byle by nie buczał. Czy tak?

Jesli tak to reasumując:

1. Pokombinować jednak z ustawieniem kolumn (jednak doszedł nowy element toru i stare ustawienie może sie nie sprawdzac)

2. Jakies pułapki basowe, czy cuś :-)

3. Zatkać basrefleks

4. Próbowac z kablami

5. Jeśli pkt. 1-4 nic nie da zapomnieć, ze Ci cos przeszkadza.

Dobranoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witaj!

Na początek tak jak radzą koledzy zatkaj bassreflexy to naprawdę pomaga w takich sytuacjach, a poza tym nic nie kosztuje. Jeżeli chcesz po eksperymentować z kablami to tanim kosztem możesz sobie sprawdzić XLO ER-14. Jest to kabelek dedykowany do KD i podpina się nim satelity. Jak na swoją cene bardzo dobrze radzi sobie z góra i środkiem pasma i ma mocną tendencję do odchudzania dołu.

Pozdawiam i życze powodzenia!

P.S. U mnie jest odwrotnie, pokój filtruje mi najniższe częstotliwości, a że jest bardzo mały to niewiele mogę z tym zrobić.

Dziękuje za wszystkie wpisy, nawet te wyrażające niezrozumienie.

Zatkałem BR, częściowa poprawa.

Resztę popróbuję kablami we własnym zakresie.

Chodzi mi o maxymalną kontrolę niskich tonów, że się tak wyrażę. Tak jak pisał ktoś wyżej, bas krótko trzymany, zebrany, punktowy, żeby sie nie rozłaził. I z tych akurat zalet (czy wad?) chodziło mi o to, że tzw. niskie schodzenie basu ma dla mnie akurat mniejsze znaczenie, niż te pozostałe.

Być może teraz więcej osób zrozumie moje intencje.

Q5 tak z basem mają i tyle: raczej miękki, luźny i czasem się wzbudza. Niestety on nadal nie jest jakiś rewelacyjnie niski. Po prostu na najniższych (swoich) częstotliwościach brakuje mu kontroli. Zresztą sam zauważyłeś różnicę po zatkaniu BR.

Moja rada to wymienić przewód ale nie ten, o którym myślisz ale ten w środku kolumny idący do przetwornika. Ba! Warto wymienić przewód idący do każdego przetwornika (nie tylko midwoofera). I polutować te kable a nie nadal trzymać te paskudne wsuwki.

Słuchając rozumu....

Dzięki foni.

Nareszcie ktoś kto wie o co mi chodzi i odpowiedział z sensem.

Jeszcze tylko powiedz jakie dokladnie kabelki zastosować w środku, bo nie powiem, żebym tam zaglądał.

Wywalić wsuwki? Czyli zlikwidować gniazda bi wire, o to chodzi?

Ja w swoich Q1 i kolega w Q4 mieliśmy Real Cable. W Q5 niestety nie pamiętam co było wsadzone.

Myślę, że jak dasz jakiś dość porządny kabel ok. 2,5-4 mm2 to będzie OK. Zresztą zanim zaczniesz coś kombinować sam zobacz jaki kabel jest w środku. Będziesz wiedział co poprawiasz i jak trudno nie poprawić :-)

Przetwornik łatwo odkręcić i płytkę z terminalami też. Problem to się przełamać ale Ty już masz to za sobą. Pzdr.

Słuchając rozumu....

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Ja ze swojego doświadczenia zaproponowałbym skontaktowanie się z Panem Andrzejem z Sonus Oliwa i porozmawiał o kablach (interkonekty i głośnikowe) i srebrze do środka kolumny na okablowanie .

Jak Bozia rączki dała to takie rzeczy samemu można zrobić.

Zobacz tutaj =>

Ukryta Zawartość

Tak się kiedyś ja bawiłem.

Ukryta Zawartość

Słuchając rozumu....

dagi,

możesz też sprawdzić kolumnowy XLO ER14, niedrogi przewód (ok 30-40zł/m) który wyraźnie na te nzakres wpływa w kierunku jakiego oczekujesz. Zastanawiam się jeszcze, czy to tylko kwestia kontroli tego zakresu przez sprzęt, czy może wskakujesz w rezonans pomieszczenia co powoduje owe mruczenie (ono jest wyraźnie głośniejsze na tle reszty pasma?) Jeśli to rezonans dla jakiejś częstotliwości basowej to kable go nie rozwiążą, trzeba robić pułapkę i będzie z głowy. Jeśli tak to popytaj 4sound co z tym dalej robić.

dagi

Kupuj, testuj kable jakie chcesz ale nie tędy droga.

W ogóle to jestem zszokowany... ja jestem noobem ok. Myslalem jednak, ze tutaj pisza ludzie, ktorzy maja jakas wiedze, niestety takich osób jest jak na lekarstwo, Kyle ukłon w Twoim kierunku.

Dagi, daje głowe, ze Twoj problem to akustyka. Dudnienia tworza sie od fal stojacych (efekt interferencji). Zaden kabel na to wplywu mieć nie będzie. Ewentualnie dudnienie bedzie mniejsze lub wieksze.

Gość jarokar

(Konto usunięte)

Wcale nie twierdzę, że są tanie, ale nie pytałeś o tanie kable tylko o takie, które rozwiążą twój problem z basem a uważam, że srebro potrafi wziąć bas za bary i go zdyscyplinować niektórzy twierdzą, że uszczuplić a ja twierdzę, że nadaje mu właściwą kontrolę.Nie każę Ci od razu kupować możesz najpierw wypożyczyć i posłuchać, porozmawiać z Panem Andrzejem to bardzo miły człowiek i z dużą wiedzą może będzie miał inne pomysły na twój problem.

W moim przypadku kontakt z SO skończył się upgradem kolumn, z którego jestem bardzo zadowolony i tyle z tąd mój post.

dagi

jestem twardy jak zwykle, ale musisz to wytrzymać, nie uzyskasz niskiego basu z kolumn z 165mm bass driverem.

choćbyś nawet poszedł do Częstochowy na kolanach w tej sprawie, to basu w kef Q5 nie ma.

Wymień kolumny na takie które zaposiadywują bas , a kable zostaw w spokoju /na razie/

artur

dagi, 5 Maj 2007, 14:53

>W moim systemie (o mnie) wszystko jest cacy, tyle że bas schodzi jak dla mnie zdecydowanie zbyt

>nisko.

>Jest neutralny z tendencją do miękkości, zróżnicowany, ale - zwłaszcza na gorzej nagranych płytach -

>zbliża sie w kierunku buczenia (mruczenia) zamiast grania.

>Wolałbym mniej niski, ale bardziej czytelny, wyraźny, precyzyjny

Reasumując powyższy wpis- niski bas mruczy ale bardzo żadko. Mało jest dzwięków o naprawdę niskim zejściu i w dodatku praktycznie nie są podbarwione. Podbarwienie i dudnienie, które zapewne nazywasz mruczeniem pochodzi ze średniego basu. Masz w tej częstotliwości podbarwienie i jak więcej dzwięku to "mruczy"

W Twoim przypadku polecam tak jak Jaro kable Sonus Oliva. Pozbędziesz sie podbarwienia, dodadzą szybkości na basie, świerzości zachowując gładki charakter. Jak na srebrne solid cory są stosunkowo dosć tanie i mogą stanowić stałą bazę (są w miarę uniwersalne) przy ewentualnych zmianach w systemie.

Ok spróbuję coś powalczyć z SO.

Wszystkie uwagi co do charakteru kolumn i propozycji ich zmiany przyjmuję w ciemno bez bicia.

Wiem że nie są najlepsze pod tym kątem.

Mają za to inne plusy.

Natomiast nie zgadzam się, że wyłączną winę ponosi akustyka pokoju.

Pytanie dotyczy kabli bo nie chcę na razie niczego innego wymieniać w systemie, żona nie pozwoli.

Jak do tej pory zmiana każdego kabelka przynosiła wymierne - choć inni powiedzą - marginalne efekty.

Swoją drogą to ciekawy kierunek - upgrade kolumn poprzez zmianę okablowania, o ile może to cokolwiek zmienić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.