Skocz do zawartości
IGNORED

Pre X0 Nelsona Passa

bikoz

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Uruchomiłem pre na płytkach Foksika ale na tranzystorach bipolarnych (aplikacja wg Jara).

Kondenastory 12pF styrofleksy. Uruchomiłem bez przekaźnika wyjściowego, bez kondenastorów we/wy.

współpracuje z pre na OPA1632/PGA2310.

W takiej konfiguracji zmniejszyłem wzmocnienie XO na 1..

Żadnego brumu/szumu.

Na razie gra to dosyć krótko, kilka godzin

Pierwsze wrażenia (w porównaniu do samego OPA/PGA): więcej dynamiki, lepsza kontrola na basie, troszkę więcej niższego środka, łagodniejsze wysokie.

Zobaczymy co się zmieni po dłuższym czasie....

Jarek, wysłałeś do mnie płytkę?

Przy Twoim projekcie jest jeden mały problem, przynajmniej dla mnie.

Mam cały tor zbalansowany od początku do końca (Ugody w mostku)

Pre Falcona ma na wejsciu opa1632 który załatwia mi symetryzację np. tunera.

W przypadku samego PGA + XO coś trzeba będzie wstawić na poczatku, jakiś symetryzator, np na SSM (DRV). Ale te scalaki mają wzmocnienie ok. 6dB a to nie jest dla mnie takie dobre...

>jar1

nie rozumiesz - w PGA jest wbudowany symetryzator - OPA1632 działa jako przedwzmacniacz i symetryzator jednocześnie.

w xpre wg obu projektów nie ma symetryzatora wbudowanego, owszem całośc jest zbalansowana, ale z sygnałem niezbalansowanym nie zadziała. Bedzie potrzebny np symetryzator z EE z płytkami by-tomek_j

Waldi, sorry, ale mój pre działa i ze zbalansowanym i nie zbalansowanym. Mozesz dowolnie podłaczyć wejścia i wyjścia. A więc:

rca >rca

rca >xlr

xlr>xlr

xlr>rca

Chyba wystarczy? Symetryzacja odbywa się na X0 I działa - wypróbowane. :-)

Jarek, jeśli symetryzacja odbywa się na XO to nie ma sprawy, jest ok.

Wieczorkiem sprawdzę jak działa, wystarczy od XO odpiąć np. wejście (-) i juz będzie wiadomo.

Nie pomyślałem o tym wczoraj...

>jar1

znaczy to mniej więcej tyle:

przy podłączeniu sygnału wejściowego na + i zwarciu minusa do masy na wejściowym jfecie, tenże tranzystor w tej konfiguracji, na gałęzi ujemnej odwraca fazę,

w przypadku selektorów 'zbalansowanych' przy podłączeniu sygnału RCA na + , należy - wpiąć na masę wejścia, aby przypadkiem nic nie wchodziło.

>jar1

Czyli Twój sterownik będzie maił taką funkcję,

a w przypadku mojego selektora , sygnał minusa będzie zwierany zworką przy wejściu, od strony selektora, co na jedno wyjdzie.

Pracuj nad nową wersją sterownika :)

Z tym jest pewien problem. Inaczej jest na starcie, inaczej po 'rozgrzaniu'. W standardowej wersji X0 raczej trudno uzyskac super stabilne zero na wyjściu. Kondensatory raczej muszą być.

Ustawia sie właśnie zero na wyjściu. Trzeba to robić tak na przemian - trochę jedną trochę drugą. Najlepiej skręcić obie na początku w skrajne położenia (zwarte peerki, czyli 0 ohm) i od tego momentu zacząć.

ok, no dobra ostatnie pytanie (chyba) ;)

Bikoz mi poradził zeby użyć potka na wyjściu, czy użyc shunt? jest to najprostrze.. jak tak to o djakich wartości, mam wartości od 75 ohmów, 150, 300, 600, etc... do 5k

oj fotki zapomniałem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zanim podlacze , chcę się upewnic, PRki skręcam tak by zwierały, wtedy omijam R5 i R6.. o tochodzi? i czy najpierw muszę skręcić PRki by dawały 5K?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znów sam pisze do siebie posty ;)

ok, układ odpalił i nie zadymił... napięcia stałe + i - 34 trzymają pod obciążeniem zasilacze, na tranach w obu kanałach tak samo ale nie wiem jak powinno być ;) zakładam że ok.

teraz prowizoryczna obudowa.. zobaczymy co to warte..

Matthew, do boju :)

Z tymi prkami tak w skrócie chodzi o to, żeby na obu wyjściach uzyskac napięcie jak najbliższe zeru oraz żeby były takie same...

Możesz sie trochę zdziwić jak wysokie napięcia mogą sie pojawić na wyjściu.

Zresztą Jarek już chyba o tym pisał.

Ja już gram kilka dni i nic nienormalnego z pre się nie dzieje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.