Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

senicz, nie wiem jak to wygląda na Twoim mierniku, ale na ucho to raczej nie bas jest najmocniejszą strona GC.

A nawet bym powiedzial, ze tu mozna sporo lepiej.

Jeżlei to GC Krystiana, to byly na nim przewalane dzisiątki różnych kabli i nigdy nie zagrymasił nawet.

Przyznaj sie, ze po zlości go utlukłeś ?

Pozdrawiam

kto w ogóle pożycza jakiś sprzęt seniczowi.... ?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Próbowałem wszystkie cyrki świata. Najlepsza góra jest z tym pieprzonym 100uF BG N.

To nie jest dobry wzmak na suba. Cięższych glośnikow poprostu "nie widzi", nie mowiac o kontroli, czy uderzeniu.

Pozdrawiam

lancaster,

Aha, no proszę, a ten kondensator może to sprawa upodobań a nie tylko jakości góry?

By nie robić więcej offtopic w wątku Senicza wysłałem PW.

Również pozdrawiam.

Góra z GC na 3875 może być doskonałej jakości - to jedyne czego jestem pewien w przypadku tego wzm. Dół z tego wzm. choćbyśmy się mocno starali nigdy nie będzie na tyle dobry, żeby nie mógł być lepszy :) Z resztą bywa różnie :)

3886 to gorsza góra niż 3875, ale lepsze wypełnienie środka pasma i lepszy - pełniejszy dół. Mistrzostwa świata nie należy się jednak również spodziewać. Ogólnie fajny wzmacniacz na początek audiofilskiej przygody.

3886 testowałem tylko w 6-7 kombinacjach, natomiast 3875 w znacznie większej ilości wariantów (łącznie z różnymi olejowcami na zasilaniu i niezliczoną iloscią elektrolitów). Tak jak lancaster napisał BG-N 100uF przy chipie dają najlepszą górę, ale dźwięk jest już nieco zbyt jasny na większości kolumienek, więc lepiej dać przy chipie 1000uF BG-Std, a na zasilaniu BG-N 100uF i jeśli chcesz nieco więcej masy, to warto dołożyć małą baterię kondków za mostkami - ja dawałem zwykle 2x4 1500uF Panasonic FC, lub 2x4 2700uF Nippon LXY. Niekiedy fajnie było tez z MGBO 2x30uF zamiast BG-N na mostku.

Wydajesie ze scalaki sa takie same jak np. LM3886i LM3875. roznica to obudowa. Z radiatorem i bez. LM3875 ma poprostu lepsze odprowadzenie ciepla i lepsza moc. Nadal jestem w Polsce bo z mama ma powazne klopoty zdrowotne ale z tego co pamietam LM3886 zagral duzo lepeij z dopalaczem na tranach. Wszystko zdecydowanie lepsze. Mysle ze od strony dzwiekowej bije taki uklad wiele znkomitychmarek. Niejest to oczywiscie top hi-end ale juz aclkiem niezle. Inapewno taki uklad nadaje sie do zasilania niskotonowego w sekcji aktywnej. Chpcby z racji duzej mocy bo rzeczywiste 100W a nie wirtualne 60 a tak naprawde 25 dla golego LM. Radze sprobowac z ta dopala. Maly koszt dodatkowy a frajdy kupa.

>senicz

>"Nadal jestem w Polsce bo z mama ma powazne klopoty zdrowotne ale z tego co pamietam LM3886 zagral duzo >lepeij z dopalaczem na tranach".

Współczuję, ale co ma piernik do wiatraka?

toptwenty - było już na forum kiedyś wyjaśnione - robienie wpisów przez senicza to dla niego forma psychoterapii.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Byc moze zjade do Warszawy dopiero po deszczach. Albo jak spadna deszcze. Pisze to do paru milych przyjaciol ktorzy moga sie niepokoic co sie ze mna dzieje? dlaczego nie wyjasniam zawilych konfliktow sprzetowych? A koledy co ciekawego zrobili? nic? tak myslalem. Ja licze na to ze wresz ciekoledzy cos zrobia na skale swiatowa jakis super hit. Taki co by tu zjedzdzaly parasy z calego swiata i TV.

>Byc moze zjade do Warszawy dopiero po deszczach. Albo jak spadna deszcze. Pisze to do paru milych przyjaciol ktorzy moga sie niepokoic co sie ze mna dzieje? dlaczego nie wyjasniam zawilych konfliktow sprzetowych? A koledy co ciekawego zrobili? nic? tak myslalem. Ja licze na to ze wresz ciekoledzy cos zrobia na skale swiatowa jakis super hit. Taki co by tu zjedzdzaly parasy z calego swiata i TV.

To się nadaje do prasy.

Senicz, 26 Maj 2007, 11:36

>A koledy co ciekawego zrobili? nic? tak myslalem. Ja licze na to ze wresz ciekoledzy cos zrobia na skale swiatowa jakis super hit. Taki co by tu zjedzdzaly parasy z calego swiata i TV.

Hmmm, od dłuższego czasu " chodzi mi po głowie" wzmacniacz nie na prąd a na światło . (laser)

Jak myslicei co w tych kondensatorachjest takiego ciekawego? czy to moze tylko nieumiejentne stosowanie iltracji? mnie sie wydaje ze to wina konstruktorow i ew. oszczednosci w budzecie urzadzenia ze uzyli kiepskich elektorlitow. Robiac Damfaka a potem nalesnika znalazlemsie w obliczu jednej znajwiekszych tajemnic dobrego grania - filtrowania!!!! jak wiecie syganl leci do wyjscia ale i zachacza o zasilanie bo to jest jeo droga naturalna. Wzmacniacz pobiera prad z zasilacza i przetwarza go w sygnal audio. I teraz? na co ma wplyw zasilanie? a na to ze impedancja zasilania wspoldziala z ukladem elektornicznym. Jesli np. nie zewrzemy do masy sygnalow wcz i zostawimy duza impedancje w zasilaczu to moze sie okazac ze wzm wzm bedie duze na wcz np na 1Mhz i to spowoduje wzbud. Co powoduje taki wzbud? a wysoka impedancja elektorlitow na wcz. Ich indukcyjnos czasami tworzy uklad rezonansowy i wzbud gotowy. Dlatego od konden a ogolnie od zasilania wymaga sie aby byl zwarciem dla wcz i mial mala impedancje dla ac 100hz i inncyh audio. Zwykly elektr. tego nie zrobi i wymaga wsparcia. Dodatkowych kondow szczegolnie dla wcz. Np. dmafak z racji ogromneo nfb ma tendencje do wzbudzen na wcz bez odpowiedniego okondensatorowania i co wazne umasowienia. Do tego stopniajest to wazne ze roznica 1cm tak tak 1 cm podlaczenia sie na masie powodowala wzbud wzm lub co gorsza nakladanie sie na sygnal audio mgielki od wzbudzen. No to chyba juz wystaeczy tych info? co? madrej glowie dosc(zrozumial) po slowie. A wam? tumany?

Ukladu tranzys czy scalakowego nie dasie zrobic bez dobrego filtrowania na wcz ajak na wcz to nie eleyty to zalezy a od innych bezindukcyjnych. W ukladach tranz bez duzego i to bardzo duzego nfb nie da sie uzyskac super brzmienia. Jednak w otwartej petli pasmo ukladu msi byc wyzsze niz 20k np. 30k i wtedy nie ma problemu z jakoscia dla audio nawet dla bardzo duzycch nfb. Moje uklady w otwartej petli maja po 100 i wiecej khz i wytrzymuja nfb na poziomie -80db. Dobre co? ale bez super zasilania - odsprzezonego nigdy by nie mozna bylo tak duzego nfb zalozyc. te 10000 razy zmniejszanie thd z pozimu 1% i mniej daje eekt ze po zastosowaniu nfb thd spadadajado 0.0001% i mniej. Oczywiscie tak jest gdy wzmniema tendencji do wzbudzen. To tez powoduje ze DF jest super niski. Oczywiscie jak juz wielu sie domyslilo cala tajemnica nalesnika i innych moich ukladow to odpowiednie prowadzenie mas i zastosowanie odpowiednich kondow wzasilaniu. I nie tych elyt a tych dodatkowych. Ot i towszystko. Inie trzeba nic wiecej wyjasniac. teraz wystarczy tylko zrobic no nie? no chyba ze jestescie glaby malowane i wtedy trudno.

senicxz>>>80 % sukcesu to masy i zasilanie.odkrywcze to nie jest.A wiesz że jak sie robiło chasis(wiesz co to jest?) to nawet polerowało sie blache miedzianą przed srebrzeniem bo poprawiało to....no co poprawiało?Jak się robiło chasis z uwagi na montaz druciany mozna było to zrobić lepiej i solidniej.Przy obwodach drukowanych niezbedne jest głebokie przemyslenie tematu.A i tak zawsze był problem .Czy masy maja biec wokół płytki czy nie(zwarcie).a ty jakie masz zdanie.?

senicz, qwa daj se siana, wszystko o czym mówisz jest oczywiste i wszyscy o tym wiedza, ośmieszasz się tylko takimi wpisami i to nie z nami jest coś nie tak tylko z Tobą. To Ty jesteś tuman.

>senicz

Filtrowanie - wiadomo ważna rzecz. Dziwię się Tobie, że nie stosujesz dwustopniowego filtrowania z dławikiem na dobrym rdzeniu i z grubym drutem pomiędzy pierwszą i drugą baterią kondensatorów. Nawet najlepsze kondensatory mają często riple current dla 100kHz dużo gorszy niż dla 100Hz, czy nawet 1kHz i jedyny sposób to zastosowanie dławików, lub uzupełnienie baterii podstawowych kondensatorów filtrujących mniejszymi pojemnościami o lepszych parametrach dla w.cz. Takie np. dekadowe dobieranie pojemności w zasilaniu stosowane jest od niepamiętnych czasów i ma na celu wyrównanie charakterystyki impedancji szeregowej w funkcji częstotliwości. Wiąże się to niestety z możliwością powstawania rezonansów, ale taki rezonans mozna przesunąć poza pasmo wzmacniacza przy umijętnym doborze parametrów. Zresztą dobroć takiego układu rezonansowego jest silnie ograniczana przez rezystancje szeregowe i równoległe. Można to dość prosto policzyć - problemem jest niestety znajomość wszystkich parametrów takiego prostego czwórnika.

Nie przesadzajmy za bardzo. Dla zakresu audio rzeczywisty prąd obierany jest dla zakresu audio. Ripple więc dla 100 kHz nie jest taki istotny. Chodzi raczej o kompensowanie zmian dla impedancji wyjściowej dla zakresu częstotliwości, dla których może sie on wzbudzić, bo układ, ze względu na duże wzmocnienie i pasmo dla częstotliwości wyższych od audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.