Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje sie ze po uplywie 5min juz katody sa nagrzane. Ale najczesciej w wzm ten czas jest krotszy gdyz firmy nie chca narazac wlascicieli na stres oczekiwania na wlaczenie sie wzm.

Oplaca sie stosowac wstegi dlugie cieta na 1k lub troche nizej lub wyzej. male wstegi maja dosc duze thd i lataja od 4-6k co nie jest juz takie cacy. Gdyz w tym zakresie sporo malych kopulek dobrze skrzeczy. A nawet 19mm i mniej dobrze sobie radzi i bez wahan na 10-20khz. Z drugiej strony dlugie wstegi maja bardzo duzo wad uzytkowych jak podatnosc na przeciagi itp. Kilka razy juz opisywalem Megaline dali jako niezle glosniki. I tak jest choc oczywiscie nie jest to absolutny top wszechczasow. Ale graja niezle. Ale w nich uzyli wsteg ponad 2m i szerokosci cala.

Skutecznosc elektrostata jest bardzo niska i potrzeba duzych powierzchni do grania glosnego. A to znowu kloci sie z cena i pasmem przenoszenia. Wiele lat temu kiedy dynamiczne glosniki byly kiepskie elektrostaty jawily sie jako cudowne grajlo. Ale teraz sytuacja sie zmienila. Na as2006 byly jakies elektrost. ale graly kiepsko. Podobnie jak magnetostaty. I niewiele tlumaczy pokoj w ktorych je ustawiono dobre glosniki zagraly by nawet tam super. Zrobilem troche prob z swtegami imysle ze warto donich wrocic ale jamam na glowie teraz sytem aktywny zmfb i nie chce mi sie uzywac jakis biernych wsteg. Chce zadziwic swiat caloscia kolumny na mfb.

No no juz jestem na drugim miejscu po Philips po wpisaniu w googlach motional feedback. Widzicie wystarczy bardzo dlugosciemniac ze sie cos wie i ciemnosc staje sie prawda objawiona. He he ciekawe co ja bede z tego mial? Oczywiscie nie jawnilem calej wiedzy sciemniaczejnaten temat bo i po co? jeszce ktos zrobil by lepsze sciemnienie niz ja? Co ciekawe awansowale ta pozycje ze strony 70 apotem z 34 a potem z 17 a teraz juz 2. No no. Brawo google, ladnie pracujecie dla mnie chlopaki.

>Na as2006 byly jakies

>elektrost. ale graly kiepsko. Podobnie jak magnetostaty.

Gdybym Cię nie widział na fotce z AS, to po tym wpisie pomyślałbym, że Cie tam nie było. Magnetostaty grały bardzo kiepsko, ale elektrostaty grały świetnie. Jeśli dla Ciebie oba brzmienia były podobne, to ja teraz rozumiem wszystkie Twoje wpisy. :-)

Panie Edwardzie oba zestawy graly swietnie inaczej i inaczej kazdy z nich. Mag. jakos tak ni do rymu ni do taktu........ a elektr. barwily wokal i jakies takie bierne. Nie mialy tego kopa jak we wspl. glosnikach. Mysle ze era duzych glosnikow juz sie skonczyla. na arene wkraczaja systemy z mfb.

no, forum ma to do siebie ,że czasami ktoś z kims sie zgodzi i ja zgadzam się z całym powyższym wpisem senicza, jedne i drugie anemiki barwa i owszem ale raczej powodowana ubogością niz rozlewającymi sie tysiącami dzwięków

Panie Seniczu,

to zdecyduj się proszę, grały źle czy grały dobrze, bo całkiem zmieniłeś zdanie na przestrzeni dwóch wpisów.

piszesz:

"Mysle ze era duzych glosnikow juz sie skonczyla. na arene wkraczaja systemy z mfb."

Dużych głośników ale jakich? Dynamicznych o dużej średnicy czy elektrostatów i magnetostatów? Jeśli tych drugich to ich ery nigdy nie było, patrząc na całość światowej produkcji to jest jakiś ułamek promila. A powiedz kto i czym wchodzi na arenę mfb, bo chyba znów coś przeoczyłem?

Duze glosniki to duze glosniki i era ich sie konczy. Bo duze i glupie. Jesli chodzi o wielko plaszczyznowe typu elektrostatyczne i inne to niestety ale majac duzo zalet wiodly prym we wzorcach dzwieku. Ale maja tez i wady. Np. duzosc. A co do mfb to jak opublikuje in. o co w tym chodzi to zmienia sie preferencje adiofili na swiecie i zacznie sie nowa era. Zastanawia mnie czy tylko ja tak potrafie sciemniac?

Wydaje sie ze technika mfb w glosnikach jest niedoceniana. Powodow jest kilka np. niska jakosc wzm stosowanych w takich systemach. No i ich cena dosc wysoka a czesto trzeba zastosowac 5 takich wzm. I rzadko sie zdaza ze firma potrafi zrobic i wzm i wysokiej klasy glosniki. Najczesciej glosnikowcy uwazaja ze jakosc wzm nie ma znaczenia bo na ich glosnikach wszystkie wzm graja super. Podobnie mysla wzmacniaczowcy i te dwa swiaty sie nie moga zetknac a juz napewno niemoga sieporozumiec. No chyba ze spotkaja sie dwa sciemniacze i wtedy he he ....

Czy jest mozliwe aby przez odpowiednie zachowanie i sciemnianie Maranciunio wydal sie sluchaczom duzo lepszy od innych cd? jesli tak bylo to ja nie zrobilem tego swiadomie aby az tak zasugerowac wybitna jakosc Maranciunia!! ale kto to wie co we mnie siedzi.

marantz był ciekawy ale w sumie męczący bo grał na loudnesie i zostało to wyraznie powiedziane,przez kilka osób kiedy wreszcie przestaniesz, zaprosiłem cię do domu na poważne porównanie dwóch cd i zrejterowałeś bo wolisz się pysznić i przechwalać publicznie.

no ale jak Maranciunio chlastał kolumny 70V te te musiały wieżgać :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Narazie walcze o zdrowie mamy a Maranciunio niech se poczeka. Ja bym sie na waszym miejscu tak nie pysznil i nie byl pewny Maranciunia sronoty. On ma moc i potencje. Wydaje sie ze lepeiej z organizowac odsluchy znowu w kaim. Ale z lepszymi klockami bo te co prezentowano na poprzedniej sesji to beznadzieja. Moze jaka wadie?

przyjeżdzaj , nie gryzę

włożyłem na próbę te twoje telefunkeny e88CC do kenwooda i graja jak padaka. trzeba uciekać z pokoju.

w Kaim nic usłyszymy ja tam nie wybieram się na porównania. Raz mi wystarczy :)

Jesli masz telefele to ja chetnie je pomierze bo ja uzywam e88cc sq philips a do ciebie boje sie jechac bo wygladasz na krewkiego chlopaka!!! Mam tez chetke na rozkwaszenie jakiegos drogiego cd wadie np.

też używam tych e88cc sq Philipsa - pierwsza liga :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Na allegro w uszkodzonych jest wzm kenwood ka80 czy podobnie bardzo dobry wzm napewno padly w nim stk na wyjsciu. W foxel kupcie serv oczywiscie jak wylicytujecie tego wzm i zreperujcie go w ten sposob ze wymiencie tego stk na uklad na tranach. ja tak zrobilem i musze stwierdzic ze ten wzm gra swietnie. Brakuje mu do nalesnika duzo ale gra duzo lepeij od gc czy podobnych wynalazkow. Panel przedni w orginale jest zakrywanay plyta z alu ten wzm jej nie ma. Ale gra to wysmienicie. Mozna oczywiwscie wymienic i elektorolity itp ale ja nie robilem tego bo nie mam brumow czy podobnych rzeczy.

No i co ciemniaki, robicie cos? ja teraz selekcjonuje lampy wedlug fabrycznych sygnatur na bankach. Ale jest tego tyle ze juz malo nie oszalalem. Tfu. Ale jak ja wystawie lampy na ebay to beda to naprawde dobrane pary a nie udawaczykowe. Musze jeszcze zrobic pomiar szumow i zrobic selekcje na szumy.

nie pier**l senicz :)

Pyry działają, ale niekoniecznie w tych klimatach. Dużo z tych spraw, o których pisze senicz jest już dawno przećwiczonych (typy lampek e88CC - mam zarówno SQ Philipsa jak i Tungsramy czy Valvo, testowałem też Mullardy i Tesle ale wybrałem inne). W temacie ściemniania jakoś nie czuję się.

Osobiscie właśnie skończyłem przerabiać wah-wah do mojej gitarki, oraz kończę flanger-chorus i combo lampowe - również do gitarki.

Jestem zadowolony z posiadanego dźwięku i ostatnio kupuję już tylko kolejne płyty.

Pozdrawiam - szczególnie ślązaków :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.