Skocz do zawartości
IGNORED

Poradnik ściemniacza (senicza)

Brencik

Rekomendowane odpowiedzi

GC wlasnie dla malych mocy jest kiepski. A najgorszy dla mikromocy. A to powoduje ze ucho i mozg nie moze zdefiniowac prawidlowo parametrow dziweku pod katem lokalizacji - przestrzeni i innych elementow zawartych w informacji na bardzo nsikim poziomie. I nie wazne sa np. szumy gdyz mozg potrafi zdefiniowac-wyselekcjonowac szumow dostepna/potrzebna informacje. najgorsze sa thd na nsikich poziomach gdyz gdyz aburzaja inf. zawarte w mikro poziomach. Thd wprowadzaja bledy w inf. polegajace na zlych proporcjach zawartosci harmonicznych i to powoduje ze mozg odbiera zle lub moze lepeij ocenia zle odleglosc zrodel dzwieku wzgledem sluchacza i innych zrodel wystepujacych w nagraniu. Dlatego kepskie systemy maja plaski obraz dzwiekowy.

A co do df. to nie jest to partametr stosunku impedancji glosnika do impedancji wzm a zdolnosc wzm do tlumienia sygnalow zbednych na wyjsciu i zdolnosc do liniowej pracy. Nie mozna zrobic wzm o duzym df i duzych thd. Powodem jest liniowosc stopnia wyjsciowego. jesli jest nieliniowa to nic nie pomoze wzrost nfb. Nadal bedzie kiepsko. Jak juz pisalem impedancja wyjsciowa wzm jest na poziomie 0.2om dla typowych wzm po zastosowaniu pertli nfb na poziomie -40db df powinien wynosic 1600 dla 8om a ktory wzm ma taki? widac odrazu ze cos tam w tym wzm jest nieliniowego. Ale dosc juz wykladow samoucznych bo jeszcze nie daj Boze zrobicie cos lepsze niz ja!!! I jak ja bede wtedy wygladal?

Jeszcze jeden pomysł,wykorzystać kopułkę dla Lm-a, o jak najniższej efektywności ,ale nie wiem czy są takowe a zarazem godne uwagi?Mozna by wtedy przeskoczyć problem dla niskich poziomów.To pytanie dla senicza.

>senicz, 13 Maj 2007, 19:36

>A co do df. to nie jest to partametr stosunku impedancji glosnika do impedancji wzm a zdolnosc wzm

>do tlumienia sygnalow zbednych na wyjsciu i zdolnosc do liniowej pracy.

Tak jak myślałem, powszechna definicja df jest różna od twojej. W związku z tym powinieneś podać

definicję (wzór) i jakąś nazwę (df jest już zajęta niestety). Proponuję SDF (Senicz Dumping Factor).

Jestem Europejczykiem.

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Wysoki współczynnik tłumienia określa również zdolność urządzenia do pracy przy dużych obciążeniach.

Mój wzmacniacz NVA AP 30 posiada impedancję wyjściową 0,0065 ohm df dla 8ohm -1230 ,stąd jedne parametry kabli jakie są istotne to:pojemność,dalej indukcyjnosć i upływność.Mam czas na słuchanie muzyki i nie tracę go na poszukiwanie kabli-interkonekt wlutowany, kable glośnikowe też / we wzmacniaczu i w kolumnach/,

Definicja DF jest stale ta sama ale interpretacja inna. Kiedys uwazano ze nalezy dazyc za wszelka cene do duzego df z uwagi na kiepskie parametry wzm lampowych. Tak przyokazji to - miedzy nami oczywiscie - nie potrafili zrobic wzm lampowych o duzym df. I Co ciekawe kilku konstruktorow okrzyczeli jakimis pomnikowymi medrcami audiofilizmu. A nie potrafili. Moze wiedzieli ze nie da sie zrobic wzm o duzym df lampowego oczywiscie. A daje sie zrobic. No moze nie 10000 a tak ze 100 to bez problemu. Zreszta kilku faciow z wolumenu juz robi. Jeszce raz powtarzam nie chodzi o df w dawnym wymiarze i pojeciu i ocenie wzm a nowe spojrzenie na problem.

Jak na dzisiejsze standardy 1200 to przecietny df. Choc wiele firm nawet takiego nie potrafi osiagnac. jesli zaleznosc miedzy df jest liniowa to wzm o df 10x wyzszym powinien grac 10x lepeij. Tu klasa dla siebie jest lm3886 z moim ukladem dopaly z df na poziomie 30000. To jest df co? Ale kladzie tego Lm3886 duze thd na niakich sygnalach i duze thd dla 20k.I to slychac. Sa jeszce inne aspekty brzmieniowe wynikajace z pewnych rzeczy ktorych do konca nie rozumiem. No, umowmy sie ze nie rozumiem.

>Arek__45, 13 Maj 2007, 20:38

Dawno nie czytałem czegoś równie oryginalnego.

>Mój wzmacniacz NVA AP 30 posiada impedancję wyjściową 0,0065 ohm df dla 8ohm -1230 ,stąd jedne

>parametry kabli jakie są istotne to:pojemność,dalej indukcyjnosć i upływność.

A to niby dlaczego? Słyszałeś coś o twierdzeniu Thevenina?

Jestem Europejczykiem.

>senicz, 13 Maj 2007, 20:42

>Definicja DF jest stale ta sama ale interpretacja inna.

No to zacytuję twój wcześniejszy wpis:

>A co do df. to nie jest to partametr stosunku impedancji glosnika do impedancji wzm a zdolnosc wzm do tlumienia >sygnalow zbednych na wyjsciu i zdolnosc do liniowej pracy.

Jak pytają polityków na amerykańskich filmach:

"Zechce to Pan skomentować?"

Jestem Europejczykiem.

A co tu komentowac. Wszyscy rozumiemy o co chodzi. Wiadomo ze im wiekszy df tym wzm lepszy i juz. A od strony elektornicznej chodzi o to ze taki wzm jest duzo bardziej liniowy niz taki co ma df np.100 czy 1000. Oczywiwcie chodzi o normalne uklady a nie jakies probne dziwadla np. z rezystorem szeregowym na wyjsciu dla udowodnienia ze przy df 8 tez moze ladnie grac. Dla duzych pradow wysoki df laczy sie z malymi thd i z ogolnie dobra lub najlepsza jakoscia wzm. Odwrotnie moze sie zdazyc. Ale p co ryzykowac? Lepeij kupic taki co ma df wysoki. Wazne jest jak uklada sie wspolczynnik df w funkcji F. Czesto dla malych f ma bardzo dobra wielkosc np 4000 ale dla wysokich bardzo mala? wynikac to moze z uksztaltowania petli nfb ktora aby nie powodowac wzbudzen wzm ma wlasnie tak uksztaltowana charakterystyke. Nie wrozy to dobrego dzwieku. Chyba czesto taki wykres df maja wzm impulsowe? bo w typowych analogowych jest to podejrzanie nieliniowe?

Żaden wzmacniacz z wartością D.F. powyżej 1000 nie zagra.

Ponieważ bas nie wybrzmi, środek będzie bezdźwięczny , a góra tępa.

Wystarczy sobie posłuchać wielu znamienitych sławnym konstrukcji z podobną i większą wartością owego parametru.

Pan ściemniacz nie ma zielonego pojęcia o wielu zagadnieniach i jak wynika z jego wpisów brakuje jemu praktycznych możliwości odsłuchów na czymś lepszym od Tonsila. Inaczej farmazonów by tu nie wypisywał.

To tak jak z danymi Technicsa, świetne na papierze , a dźwięku "0".

O czym tu mówić.

Pzdr.

ja, choc samouk staram sie nie sciemniac!! a tu kolega pierniczy farmazony. Ciekawe na jakim on sprzeciole slucha tych df? Kilka razy usilowalem doprowadzic do konfrontacji nalesnika z jakims super wzm. I co? a nic. Ja to rozumiem, wzm za 200zl bedzie napewno gral duzo lepeij niz drogie cacko. No panowie macie cos dobrego na skladzie? moga byc lampowe cyfrowe tranowe........... no nie bojcie sie! A moze slawny wzm Sikory na tda2040? podobno super hi-end.

nalesnik to zart jaki zrobilem przy pomocy firmy elti. uzylem super palskie trafa i dlatego wzm wyszedl super plaski. Mozna penie jeszce plaskaty zrobic ale ja juz teraz tylko aktywne kolumny bede robil. Wiec nie musze sie martwic o obudowy. jestem ciekaw kiedy wreszcie koedzy przygotowani intelektualnie do tworzenia super dobrych wzm utra mi nosa? jak narazie to tylko szczekanie slysze. Moze wreszcie ktos cos zrobi ciekawego? no pa.......... zrobicie cos wreszcie czy nie? Np. taki Brencik. Umie cos zrobic poza biciem piany? moze wreszcie sie wysili i pokaze cos ciekawego? Urzadzenia zglaszane do konfrontacji nie moga byc typowymi wzm klonami jakis znanych rozwiazan. No chyba ze nie jestescie w stanie nic nowego wymyslec to i owszem wystawcie jakiegos gc czy co tam macie?

dogon, 14 Maj 2007, 08:18

>Żaden wzmacniacz z wartością D.F. powyżej 1000 nie zagra.

>Ponieważ bas nie wybrzmi, środek będzie bezdźwięczny , a góra tępa.

Niestety, to wcale nie jest prawda. Np moja Ugoda ma znacznie więcej niż te 1000 i gra.

>senicz, 14 Maj 2007, 09:07

Koledzy już zrobili kilka ciekawych wzmacniaczy. Nie odzywają się tutaj ze względu na

ogólnie dość żenujący poziom merytoryczny.

A wracając do tematu. Piszesz:

>A od strony elektornicznej chodzi o to ze taki wzm jest duzo bardziej liniowy niz taki co ma df np.100 czy 1000.

A to niby czemu? Co to jest według ciebie liniowość, bo podejrzewam istnienie jakiejś

kolejnej swoistej definicji made by senicz.

Jestem Europejczykiem.

No chyba zeby zrobic wzm o df 10k musi byc bardziej liniowy od takiego co to df ma 1k. No tego wyjasniac chyba nie musze? Chyba ze kolega jakich poczatkujacy i nie kuma co i jak?

A zajrze do kaim na strone i uzgodnie co trzeba.

>Jar1

Wystarczy przecież napisać że tobie Ugoda wystarczy , gra ładnie.

B&W 801 by nie ruszył , nie grałeś ? A szkoda.

Słynne monobloki MC1201 mają DF/8 Ohm około 150 z trafolem w wyjściu.

GRA !

Senicz byś usiadł chłopie i płakał , twoje hasła i mądrości legły by w gruzach.

Owszem wymieniłem dobre i niestety drogie badziewia , ale skoro dyskutujemy o wyższości DF nad każdym innym parametrem to należy gawędzić merytorycznie o PRAKTYCE nie o teorii.

Tu jest trochę jak w przedszkolu , kto głosniej krzyczy ma więcej posłuchu.

Dziwno i straszno.

Dzkb.

>senicz, 14 Maj 2007, 10:08

>No chyba zeby zrobic wzm o df 10k musi byc bardziej liniowy od takiego co to df ma 1k. No tego

>wyjasniac chyba nie musze? Chyba ze kolega jakich poczatkujacy i nie kuma co i jak?

Początkujący nie jestem, ale tego całkiem nie kumam. Może ktoś inny mi wytłumaczy,

by ty jak widzę sam masz z tym problem.

Jestem Europejczykiem.

ogon, 14 Maj 2007, 10:16

>>Jar1

>Wystarczy przecież napisać że tobie Ugoda wystarczy , gra ładnie.

>B&W 801 by nie ruszył , nie grałeś ? A szkoda.

Jakieś objawienia kolega ma czy co? Skąd ta wiedza?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.