Skocz do zawartości
IGNORED

Rozpoczynamy WIELKI BOJKOT cenowy!

americano

Rekomendowane odpowiedzi

Płyta z klasyką na Amazon.com:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ta sama w MUSIC-ISLET z Poznania (jak i wszystkie pozostałe Tallisów) po 50zł od krążka [email protected]

Muzyka dawna na amazonie często jest droższa niż w Polskich sklepach internetowych - music-islet, gigant, niekiedy merlin.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niedlugo bedzie baza rakietowa w polsce i beda tu amerykanie moze jak zobacza ze tu ceny takie duze to zagroza zbombardowaniem europy? i koledzy maja racje podatki to jest przyczyna ze ceny sa tak wysokie. Do tego dochodzi pozycja monopolisty na rynku a takze zjawisko znane z handlu ze drogie oznacza dobre i ceny niskie odstraszaja kupujacych. ida do dozszej konkurencji. Z tym zjawiskiem nie da sie wygrac gdyz trzeba zmienic filozofie urzednikow w calej UE. A w polsce szczegolnie. Zreszta wolna wola zacznijcie sami sprowadzac tanioche z chin. Ale pisma zrobia z was kaszane gdy zbyt niskie ceny dacie. Nie wierzycie? sami sie przekonajcie. Importer musi sie nachapac na max bo popyt nie zalezy od ceny tak bardzo jak od dobrej recenzji. Teraz jestescie po tej stronie barykady ale jako importerzy nagle stracicie zapal do niskich cen. Bo musicie dodac koszty service itp. W stanach z racji skali te koszty jednostkowo sa duzo mniejsze. na pocieszenia dodam tylko ze ceny cenami ale jak was w trabe robia z jakoscia!!! wciskaja kit hiend na rzeczy co moze w oborze do strasznia komarow i kleszczy sa dobre.

mlb, 7 Maj 2007, 22:34

>Nie przesadzajmy, niektórzy producenci sobie z tym radzą - inna marka i trochę mniejszy zysk, ale

>się da...

A dlaczego producent miałby się zadowolić mniejszym zyskiem ? Aby komuś zrobić prezent ? Co to akcja charytatywna ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

No co jest?

Trochę wolności i w dupach się poprzewracało tak? :)

Jaki znowu bojkot? Marsz do sklepów żuczki i konsumować mi tu szybciutko pókim dobry! :)

To chyba jakiś żart co?

Ceny wynikają po pierwsze z obciążeń fiskalnych (cło, VAT) oraz wysokich kosztów prowadzenia działalności u nas (przecież każdy kto chce sprzedaż cokolwiek legalnie musi odprowadzić haracz często nieuzależniony od dochodów) oraz polityki cenowej sprzedawców. Znakomita część społeczeństwa kupuje najtańsze produkty elektroniczne na przecenach w hipermarketach, zaś średnia klasa skupia się na masówce z MediaMarktów i tym podobnych. Sprzęt który my kupujemy i który rzeczywiście potrafi być droższy o rząd wielkości niż w US jest skierowany do garstki ludzi. Sprzedawca tak ustawia marżę, żeby przy zakładanej wielkości sprzedaży na tym cokolwiek zarobić a jeżeli on zejdzie z ceny wzmacniacza z 5000 zł do 3500 zł to sprawi to tylko i wyłącznie spadek zysku, ponieważ sprzedaż nie wzrośnie tak, aby skompensować spadek cen - jak ktoś jest skłonny wydać 3500 do równie dobrze wyda 5000. To jest rynek Panowie i jakieś bojkoty mogą być tylko śmieszne. Lepiej się wziąć do roboty, zakładać przedsiębiorstwa, zatrudniać ludzi, wówczas znajdzie się więcej klientów na sprzęt i ceny z całą pewnością spadną, obawiam się jedynie, że przy obecnym układzie to nie jest możliwe, ale to już temat na zupełnie inne forum :)).

Kal800

>americano

Proponuję dorzucić - programy komputerowe !

Adobe Creative Suite 3 - w Stanach ~ 1000 $

u nasz - ponad 10.000 PLZ !!!

Ale dosc gadu gadu !!!

To jak ?! Ociec, prać ?!!!

kal800, 8 Maj 2007, 13:25

>To chyba jakiś żart co?

To nie żart :-) To tylko americano wrócił z "americano" i się stresuje :-)

P.S.

Bojkotujcie wszystko co jest dużo tańsze w USA. ;-)

Proponuję jeszcze bojkot wszystkich towarów, które są tańsze w Chinach. :-)

Dziecinada.

>Gustaw

Mowie o wersji Premium !

I to Zupelnie Swiezej Wersji 3, a nie o badziewnym składaku :

Stare pudlo z wersja 2 lub 2.3 plus ewentualna przesylka z upgradem za miesiac lub dwa (lub trzy !) - "jak dowiezą" !

Vlad, 8 Maj 2007, 14:15

>>Gustaw

>

>Mowie o wersji Premium !

2209 euro +VAT u nas.

Podaj mi, z łaski swojej, linka gdzie można kupić za 1000 USD tego "full wypasa", to odszczekam "kłamczuszka" :-)

> A dlaczego producent miałby się zadowolić mniejszym zyskiem ? Aby komuś zrobić prezent ? Co to akcja charytatywna ?

Elberoth - lepiej sprzedać z mniejszym zyskiem niż nie sprzedać wcale - wiele firm to rozumie i stosuje na codzień.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>juz od dawna z daleka omijam Audio Klan/TOP HIFI

Oj tak, tak. Z cenami to nasz "wielomarkowy monopolista" porusza się po orbicie syriusza. :-) Z Poznania mamy 250 km do Berlina a 300 km do Warszawy :-)

Dokładnie!

Z drugiej strony, gdyby wspomnianym przedsiębiorcom interes nie szedł i wszyscy wyjeżdżali te 250 km po sprzęt, to by albo obniżyli ceny albo je podnieśli sprowadzając konkretny towar tylko na zamówienie i wtedy Panowie Audiofile z odsłuchów nici :))

Kal

>Gustaw

>Podaj mi, z łaski swojej, linka gdzie można kupić za 1000 USD tego

>"full wypasa", to odszczekam "kłamczuszka" :-)

Najpierw odszczekaj to 4.300 PLZ ! :)

>Z cenami to nasz "wielomarkowy monopolista" porusza się po orbicie syriusza.

Czesto bywam w tych okolicach, a jakos nie zauwazylem !

Vlad, 8 Maj 2007, 16:19

>Czesto bywam w tych okolicach, a jakos nie zauwazylem !

Tak to jest jak ma się 50-letnie detektory :-)

P.S. Nowoczesne statki mają udoskonalone systemy maskujące.

senicz

idź mnie nie denerwuj Ty europachołku! Zresztą ewidentnie nie reprezentujesz interesów konsumenta.

Kupuj sobie ten przestarzały chłam w sklepach za grubą kasę jak chcesz... ;)

Polecam najlepszy polski market - Makro Cash & Carry. Mają piękne narzędzia Topex ze mięciutkiej chińskiej stali w cenach takich jak lubisz - niegodziwych :))) A jakie elektronarzędzia. A jakie telewizory LCD, laptopy (szczególnie atrakcyjne, sprawdzone modele sprzed 2 lat w cenach podobnie niegodziwych). A gdyby się zdarzyło, że nie kupisz nic, to nie zapomnij trafić w specjalną alejkę dla klientów bez zakupów, gdzie zrobią ci darmową tomografię wzrokiem, bo w przeciwnym razie dogoni Cię strażnik, którego zadaniem nie jest bycie uprzejmym dla klienta. Żegnam amerykańskim good luck!

A teraz Cytat (Nie napiszę na razie kto bo i tak wiadomo) :

"W Polsce używa się form zdrobniałych: "Kasieńka", "pieniążki", "podatki" - choćby Kasieńka ważyła 90 kilo, a suma forsy, jaką zdzierają z nas bandyci była przerażająca. Mówmy: "podaty".

W wyniku socjalistycznej tresury w Polsce człowiek widzi się jako "ludź pracy", a nie jako "konsument"; Polak pytany kim jest nie odpowiada "filatelistą" lub :"głową rodziny" lecz np. "inżynierem". Jest to bardzo ważny, ogólniejszy temat - tu chcę podkreślić, że i w tej dziedzinie niesłychanie istotnym elementem oszukiwania obywatela co do płaconych podatków jest to, że patrzy się na płacone podatki z punktu widzenia "ludzia pracy" - a nie z punktu widzenia konsumenta. To OGROMNA różnica.

By skończyć ten wstęp: nazywam polityków okupującej Polskę III Rzeczpospolitej "bandytami" (bo złodzieje kradną po cichu i się wstydzą - ONI nie...) - jednak pewien jestem, że nie więcej niż 2% WCzc.Posłów sama ma pojęcie, jakim haraczem obciąża Polaków (dla porównania: trzy razy wyższym, niż nakładał na Polaków Adolf Hitler!); są to ludzie niedouczeni - podobnie jak 99,9% tych, których rabują.

Po tym wstępie: do rzeczy! Teraz: o wysokości podatów.

Początkowo miałem zamiar zrobić staranne, rzetelne zestawienie płaconych przez przeciętnego obywatela III RP podatów - jednak w miarę zagłębiania się w szczegóły trudności narastały wykładniczo w stosunku do dokładności obliczeń. Zastosowałem więc zasadę Aleksandra Macedońskiego - i odciąłem część główną, resztę po prostu szacując. Błąd może wynosić +/- 5%.

By Państwo zrozumieli, w czym rzecz. Prawie 20 lat temu rozmawiałem z Dyrektorem Ekonomicznym FSO - czy już Daewoo, ale jeszcze produkowali "Polonezy". Spytałem go, czy wie, ile podatku jest w "Polonezie". Rozpromienił się: "Tak, liczyliśmy to dwa miesiące temu: 50,6%". Na co spytałem: "A jak Pan liczył opony?" - "Cóż - opona, to opona, a nie podatek..." - "A, nie, nie, nie: OZOS sprzedaje za 200 zł nie "oponę" - czyli kupę składników plus robocizna - ale też: podatki płacone od opony, podatki płacone przez robotników, ubezpieczenie robotników, podatek w energii użytej przy produkowaniu opony"...

I, po podliczeniu, wyszło nam, że gdyby nie podatki, "Polonez" mógłby być tańszy o ponad 75%...

Pamiętajmy też o niedawnym orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego, ostatecznie wyjaśniającym, że "emerytura" jest traktowana w sensie socjalistycznym - czyli: nie ma koniecznego związku między wysokością składki, a świadczeniem emerytalnym; co oznacza, że "składka" jest po prostu podatkiem. I możemy już przystępować do szacowania podatku.

Średnie zarobki: 2600 zł

Składki socjalne: 45,8% (ubezpieczenie emerytalne, składka na Ministerstwo Zdrowia i Opieki Społecznej, ubezp. rentowe i od bezrobocia) 1191 zł. Czyli

Zarobki realne wynoszą 3791 zł.

Podatek PIT 19% płacimy tylko od płacy: 551 zł; uwzględniając ulgi: 510 zł

Wydatki na alkohol: 150 zł; akcyza i inne podatki: 90%: 135 zł.

Paliwo: 400 zł akcyza i inne podatki: 70% = 280 zł

Żywność: 40% pozostałych wydatków; ukryte w niej podatki: ca 35% = 216 zł

Mieszkanie i energia (gaz, el) 30% pozostałych wydatków ; ukryte w nich podatki: 45% = 208 zł

Zakupy towarów i usług - 30% pozostałych wydatków (w tym ukryty VAT i CIT!) 80% = 370 zł

W sumie MY płacimy (a zanoszą to w zębach do Urzędów Skarbowych, w roli bezpłatnych poborców, producenci...) 2910 zł co stanowi 77% naszych dochodów (3791 zł).

Do tego jednak dochodzą podatki od nieruchomości, psów, i wiele innych (bardzo zróżnicowanych) - co w sumie daje wspomniane 83% "

Vlad - CS3 wchodzi dopiero pod koniec maja lub na przełomie czerwca do polszy, na razie po staremu czyli CS2 + darmowy upgrade KIEDYŚ. Poza tym Adobe teraz wprowadził 6 wersji CS - co mnie irytuje, to że np. projektant, który robi rzeczy do druku już nie ma prawa według nich robić www musi kupić inny pakiet (oto doskonała polityka monopolisty - teraz to oni mi mówią co mogę robić a czego nie - chyba że zapłacę dużo więcej ), do tego ich chora licencja która nakazuje mi kupić program (pod rygorem utraty licencji) w określonym kraju w którym zdeklaruje się że tam wykonuje pracę !

Słucham tylko muzyki.

>Koobal

Mnie tez to maksymalnie wkurza !

Nawet jak kupię CS Design Premium za cięzkie pieniądze,

to mimo ze dostaję Dreamweavera, to juz nie - Fireworksa (!),

i albo muszę go dokupic oddzielnie po normalnej cenie,

albo w pakiecie Web Design, gdzie dubluję Shopa, Illustratora etc.

Podobnie z After Effect'sem, dokupic ulgowo nie mogę, tylko

po koszmarnej cenie, powyzej 1000 $ (koszmarnej, zwazywszy

ze Shake nieporownanie nowoczesniejszy i bardziej profesjonalny

kosztuje w Apple'u - 499 $ !), albo zdecydowac się muszę na pakiet

Turbo Burbo Mega Hiper Ultra Collection, za jedyne 2.500 $ w USA,

a u nas pewnie ze dwa, albo wiecęj razy tyle, w ktorym polowa rzeczy

jest mi zupelnie niepotrzebna !

PS. Mowimy o cenach amerykanskich, bo kiedy ostatnim razem

usilowalem nabyc w Polsce After Effects Profesional, zaspiewali - 8.500 PLN !!!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.