Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

muls- jedna rada- przyjmuj pewne wypowiedzi Massimo jak inż. elektronik odrzucając poezję dla ludu. W tym przypadku naprawdę chodziło nie o siłę wkręcenia śruby a o dobry kontakt elektryczny. Jeśli będziesz czytał jak inżynier i odrzucisz "poezję" dla ciemnoty to wiele zrozumiesz z tej strony.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>mlb,

>Twój wpis sprzed jakiegoś czasu gdzie chwalisz się publikowaniem swoich ofert na pierwszej stronie Allegro.

No dobra, dzis niedziela - dam Ci spokoj, choc rece juz opadaja od bzdur, ktore wypisujesz.

(oferty na pierwszej stronie Allegro to po prostu reklamy produktow mojej firmy - jak najbardziej legalne i nie dotyczace sprzetu audio - jak bedziesz potrzebowal jakichs informacji, to "wal" smialo...).

Pozdrawiam,

Lete

rambo....nie chce tego toczyć .Sprawa ze śruba jest oczywista o ile jeszcze dotyczy mas itd.Sa pewne kanony mechaniki,elektroniki.Nawet w wzmacniaczach sięga się po technologie mechaniczna stosowaną w urządzeniach w.cz.Ktoś kto to odkrył mógł czuć się wynalazcą i dąć w trąby.Zasada jest prosta ,każde odkrycie może i powinno być weryfikowalne.a robienie z tego takjemnicy najczęscie jest dość zabawne.podobnie było z reaktorem atomowym w szklance.

To jasne, że Massimo sam niczego nie odkrył a podpatrzył poprawnie skonstuowany sprzęt i stosuje te rozwiązania. Próbował nawet opatentować lub sprzedać je ale go pogonili. Nie zmienia to faktu, że te poprawne zasady konstrukcyjne Massimo stosuje a sprzęt audio z reguły ich nie ma.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>robienie z tego takjemnicy najczęscie jest dość zabawne.podobnie było z reaktorem atomowym w szklance.

Robienie z tego tajemnicy jest bardzo zabawne... ale i może pouczające, mam nadzieję że wiele czytelników tego wątku właśnie gogluje na temat konstrukcji wzmacniaczy w.cz. :-))) No, może nie wszyscy... ;-)

Są pewne "prawdy" które odeszły w niepamięć ze względu na rozwój technologii, a dalej funkcjonują. Warto poczytać sobie np. z jakimi problemami walczyli konstruktorzy wzmacniaczy lampowych.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb - super podsumowanie .... i może część osób zyska na wiedzy a część zapewne pozostanie klaunami

mlb>>może usprawiedliwia mnie wiek i zainteresowania.Ale teraz odbywa sie proces odkrywania prawd kiedyś tak oczywistych, że nawet nie poruszanych w rozmowach.Pewne zasady były konkretne i sprecyzowane.Wiedzieli o tym krótkofalowcy którzy sami robili sprzęt i robili pierwsze próby łaczności z odbiciem od księżyca itd itd.Nie ma juz literatury ogólnie dostepnej ,a wiele rzeczy po amatorsku odkrytych po prostu zaczyna byc zapomniana.A obecni inzynierowie o tym nie wiedzą ,bo profesorzy w większości tez juz nie.Ale czarodzieje którzy maja te tajemnice powinni zachować trochę skromności. kKedyć w PRL wszystko to było opisywane np W radiaoamator i krótkofalowiec i wiele innych.Bo nie było presingu finansowego.Liczyła sie nauka.I dlatego smieszą mnie objawienia cztery razy odkrywane.Jesli o mnie chodzi ABSOLUTNIE mnie nie obchodzi co taki a taki ma w tajemnicy.A jak ma ,to niech nie pisze żę ma ,jak nie chce się podzielić..

muls, dziękuję za ten głos rozsądku. Niestety na tym forum trzeba postępować ostrożnie, bo korzystają z niego zarówno entuzjaści jak i handlarze. Jest takie powiedzenie "mądrej głowie dość dwie słowie". Jak ktoś będzie chciał to te informacje sobie znajdzie, a handlarz nie będzie wypisywał bzdur na allegro.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Zostawmy prl a co do tajemnic to ja nic nie pisze na swoj temat i nie chwale sie no nie? podniecam was chlopaki do dzaialania by mi dac odpor. A wy nadal nic. A co do cd to koszt ich jest wlasciwie taki sam. I tych drogich i tych tanich. A wlasciwie to roznia sie tylko waga i wada. Typowa dla kazdego. A czy graja podobnie? a tak bo roznica miedzy maranciuniem a reszta jest wielokrotnie wieksza niz reszty miedzy soba. Wydaje sie ze ja bym zrobil cos super z cd ale nie hcce mi sie i po co? jak ten format wychodzi do lamusa? czekamy na kosci. Ale dobry dac jest nadal w cenie bo w koncu trzeba cos z ta cyfra zrobic. Nawet cyfrowe wzm sienie przyjely a tylko klasa d. I jak rozumiem tylko Tact jest cyfrowym wzm a reszta to zwykle zasilacze pwm? Jesli chce cie se miec punkt odniesienia to wydaje sie ze maranciunio jest dobrym odniesieniem. Narazie chyba nie ma niczego lepszego wiec warto porownac swoje dziela z nim. No moze jakas wypasiona cderina bedzie lepsza ale chyba nie? chetnie bym porownal cdrine z Maranciuniem.

>Czy ten wątek ma cokolwiek wspólnego z cd za 1000?:)))

Już przywołuję się do porządku!!!

W kwesti cd do 1kzł testuję rozwiązanie oparte o DAC behringera + transport ze "starego" philipsa 160. Niestety w DACu trzeba trochę pogrzebać bo wyjściowo gra trochę sztucznie, ale warto. Całość można spokojnie zamknąć kwotą 1kzł.

mlb, to blad logiczny. Idea forum polega na swobodnej wymianie mysli i dyskusji pomiedzy ludzmi posiadajacymi rozny stopien zaawansowania. O handlarzy raczej nie musisz sie martwic, bo to by byla juz paranoja - na kazdym forum "czai sie handlarz, ktory czycha na NASZA cenna wiedze", heh :)

A propos, masz na mysli jakiegos konkretnego handlarza sprzetem audio? Czy ktorykolwiek z nich sprzedaje urzadzenia po wykonanym przez siebie tuningu? Jezeli jest choc jeden (watpie), to czy owa FAKTYCZNA "masowosc" tego zjawiska nie pozwala przypuszczac, ze z ta "ochrona wiedzy" chodzi tak naprawde o cos innego?

Od poczatku zauwazylem arogancje Grega i bez problemu dostrzegam motyw komercyjny jego funkcjonowania na tym forum (ktos tu przywolal Darkula i innych, jako analogie). Jezeli Ty tego nie widzisz, a dostrzegasz "enigmatycznych handlarzy" (zdajesz sobie oczywiscie sprawe, ze "grzebane" klocki sprzedaja sie na allegro gorzej, anizeli te w stanie oryginalnym), to przepraszam bardzo... Cos tu mi sie kupy nie trzyma.

Pozdrawiam,

Lete

Lete, to nie uprzedzenia tylko fakty. Handlarze często posługują się tekstami z tego forum albo podają linki żeby zachęcać do zakupu.

>Pożartować nie można?

Można, a nawet czasami trzeba! Ale porównanie do darkula IMHO nie było na miejscu.

>mlb, to blad logiczny. Idea forum polega na swobodnej wymianie mysli i dyskusji pomiedzy ludzmi

>posiadajacymi rozny stopien zaawansowania.

Dlaczego nie molestujesz Andrzeja Stelmacha o układy które stosuje w swoim DACu? Albo McGyvera jak dobiera głośniki? Albo Senicza o schemat naleśnika? Przecież każdy z nich korzysta z powszechni dostępnych elementów. Jest jeszcze tyle innych fascynujących tajemnic do odkrycia na tym forum...

Niestety lete - taki już jest świat. Na forach zagranicznych np. Jocko Homo, John Curl itd też nie zdradzają swoich szczegółowych rozwiązań, co najwyżej sugerują pewne kierunki. Konkretne rozwiązania kosztowałych ich masę czsu na odsłuchiwanie i pomiary. Jedynym wyjątkiem jest może Pass, ale też z tego co wiem nie wszystko ujawnia teraz.

paradoksalne - proszę o komentarze

lampizator wykłada wszystkie karty na stół, a i tak nie ma zaufania na forum. Z tego co wiem Rambo spróbował, ktoś jeszcze? Może czyjaś wiedza i doświadczenia tak naprawdę w praktyce jest nikomu niepotrzebna?

Wydaje sie ze kazdy powinien robic to co moze aby mieczcd dobry dzwiek. jedni wymieniaja kable a inni op. Wydaje sie ze cd do 1000zl to ogromne wyzwanie innasowe. To jest kupa kasy. I za te pieniachy mozna zrobi/zlozyc super hiend. Wydaje sie ze najlepszym rozwiazaniem jest naped i zew. dac. Naped to nawet ktorys z tych fajnych wychylowych laserow. A dac otwarta sprawa. Choc czesci doniego to pewnie wydatek ze 300zl z obudowa albo wiecej. Mozna tezkupic cos na 213C i ew. dac zew. Te 213 nie sa takie zle. Czytaja wszystko. Ew. jako cd uzywac naped z dvd a nagroda bedzie mp3. Ja np. slucham (jak pracuje) Misty in Roots na cd 10cd w mp3. Ipans dobrze sie sprawdza. Troche slychac jak jest super glosno oczywiscie na pauzie - trzeszczenie zasilacza bo bnie dalem w panasie na buforze stabilizatorow i zasilacz zbiera. Ale panas jak naped cd sprawdza sie super z zew. dacem bedzie super. Choc Marancunio gra jakby lepeij. Ma glebsza scene. I lagodniejsze wokale i ogolnie jest taki fajny do sluchania.

artPaw- jeśli chodzi o klasyczny lampizator (z połówką op ampa i lampą 6N6P) nie powalił mnie on swoją jakością i cały czas mówiłem ŁF, że testuję układ z konwersją rezystorową i tu widze właściwy kierunek. Ten kierunek z właściwym rezystorem i lampą był dla mnie bingo. Poza tym okazało się konieczym usunięcie wejściowych kond, zmiana lampy, dodanie grid stoperów i danie niestety znacznie lepszych kond. wyjściowych. Obecnie testuję zasilacz, bo tu jest jeszcze sporo do zyskania. Niedługo zamieszczę na forum pomiary tego unochoda.

Rambo

tak rzeczywiście, z połówką opampa toto gra tylko tak "na zachętę"

Ciekawe czy komuś jeszcze przydają się takie darmowe strony ze szczegółami i schematami. Czy tylko tak ględzicie dla ględzenia?

Jak pamietam, watek jest przeniesieniem dyskusji o G7550 i powstal generalnie w celu zorganizowania odsluchu w Kaim, majacego w zamysle wykazac wyzszosc GAT nad urzadzeniami dostepnymi w tej klasie cenowej. Faktycznie, "uczepilem" sie akurat tego nieszczesnego G7550, poniewaz trudno mi bylo zrozumiec obiektywne powody do tak kategorycznego stawiania tez, ktore tu padaly. Na razie zadnej rewolucji w tym temacie jednak nie bylo.

Temat rozwinal sie na wiele pobocznych kwestii, zupelnie w tym kontekscie nieistotnych.

Co do DAC Stelmacha - jest to temat na tyle szeroko omowiony, ze zainteresowani wiedza, czego sie spodziewac (znajda tu dziesiatki opinii, sporo watkow porownawczych, rowniez i modyfikacje DAC'a, etc.). Ja wiem tyle o tym DAC, ze na dzis jestem pewien, ze nie chce go miec u siebie (bynajmniej jego pierwszej wersji).

Na dzien dzisiejszy sklaniam sie ku stwierdzeniu, ze za 1000 zl mozna miec sporo przyzwoitych urzadzen (w tym rowniez znakomite produkty "niszowe" - transport+DAC). Nie ma zatem obiektywnych powodow, aby tak usilnie "lansowac" Grega (mea culpa - sam sie do tego rowniez przyczyniam) i magika Massimo z Wloch. Nie robia oni w praktyce niczego na tyle 'awangardowego', aby bylo to naprawde bezkonkurencyjne i powodowalo takie "podgrzanie" emocji (w tym wzrost cen na allegro, jezeli juz wspominalismy o handlarzach).

Czas na niedzielny spacer wsrod zieleni... Polecam :)

Pozdrawiam,

Lete

Odsłuch w KAiM nic nie dał bo z góry był skazany na niepowodzenie. /czas i nieosłuchany przez większość sprzęt towarzyszący/

dopóki sam nie odsłuchasz GAT w domu będziesz gonił swój własny ogon opierając się na cudzych opiniach.

howgh

>Jak pamietam, watek jest przeniesieniem dyskusji o G7550 i powstal generalnie w celu zorganizowania

>odsluchu w Kaim, majacego w zamysle wykazac wyzszosc GAT nad urzadzeniami dostepnymi w tej klasie cenowej.

Lete, ten G7550 chyba faktycznie nie daje Ci spać po nocach ;) Tylko przypomnię że w KAiM spotkaliśmy się po to żeby MIĘDZY INNYMI posłuchać 7550 w wersji GAT. Były też inne niezłe odtwarzacze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.