Skocz do zawartości
IGNORED

CD do 1000zł - odsłuchy, wrażenia

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

TWIERDZE ZE O TYM TRAKTUJE TEN WĄTEK

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

>TWIERDZE ZE O TYM TRAKTUJE TEN WĄTEK

To prawda. Z drugiej strony nie jest sztuką wymieniać modele które grają, sztuką jest z tego gąszczu wyróżnić te które są warte uwagi. Dużo pracy w tym temacie zrobił to GregAudio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wiem że na tej liście można polegać (większość z nich to ceny poniżej 1kzł). Może w tym wątku uda się wyłonić i posłuchać jeszcze inne odtwarzacze które do tej pory nie były szerzej znane a są warte zainteresowania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Edward, wydaje mi się, że rozbijanie tego na trzy dnito przesada. Wszystko sie rozlezie. Niech sie chętni sprężą w sobotę. Zobaczymy, jeśli będzie duże zainteresowanie to sie ewentualnie powtórzy.

mlb, miało być obiektywne podejście.

Jeszcze ktoś ci powie, ze z takimi linkami to do sponsorowanych...

Organizujesz Greg Fiesta, czy porównania cedeków?

Bez urazy, a z cała sympatią.

cześć

może ktoś z was to kupi na tą fiestę do porównań.

szkoła dzwięku TDA1541+ tranzystor

żadnego op-ampa w nim nie ma

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jar1, 10 Maj 2007, 22:21

">Edward, wydaje mi się, że rozbijanie tego na trzy dnito przesada. Wszystko sie rozlezie."

Masz rację, trzeba się zebrać i zrobić jeden solidny odsłuch.

>stefanB

>mlb, miało być obiektywne podejście.

>Jeszcze ktoś ci powie, ze z takimi linkami to do sponsorowanych...

mlb prezentuje bardzo praktyczne i rozsadne podejscie. Takimi wpisami ma spora szanse na bezplatne wsparcie Grega lub przynajmniej spore znizki (?). Ale juz nie wracajmy do tego ponownie...

Z cala sympatia.

Pozdrawiam,

Lete

>Jeszcze ktoś ci powie, ze z takimi linkami to do sponsorowanych...

No właśnie po tym jak napisałem to pomyślałem że zaraz mi ktoś tak powie... :) Ale nie ma co ukrywać że od tego się zaczęła cała historia w poprzednim wątku i pomysł na odsłuch tych urządzeń.

Chodziło oczywiście o listę CDków - większość z nich słyszałem i są warte uwagi. Philipsy, Grundigi, ale nie tylko. Mam nadzieję że uda się też posłuchać urządzeń nie wywodzących się bezpośrednio od Philipsa i ocenić walory dźwiękowe. W sumie jakby na to nie patrzeć, to w tamtych latach Philips nadawał ton w konstrukcjach CD...

>Takimi wpisami ma spora szanse na bezplatne wsparcie Grega lub przynajmniej spore znizki

Lete - widzę że napięcie rośnie ;) Posłuchajmy, później będziemy dyskutować. Greg nie potrzebuje wsparcia, ma wystarczającą ilość chętnych.

>Edward, wydaje mi się, że rozbijanie tego na trzy dni to przesada. Wszystko sie rozlezie."

Popieram tą opinię. Lepiej spotkać się jednego dnia na 3-4 godziny i posłuchać dłużej - uczestnicy nie będą chętnie zostawiali swoich odtwarzaczy i przyjeżdżali powtórnie po ich odbiór.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Niestety nie zjawie sie w najblizszym czasie. Mam nadzieje ze jeszcze kiedys bedzie okazja do jakze ciekawego testu analogowo brzmiacych cedekow, bo to co sie nawyrabialo z nowymi nie flagowymi po latach 90 to wrecz skandal. No ale jakie nagrania takie cedeki :)

Ja te wolałbym sobotę rano, np. 9:00-13:00

Poranne odsluchy nie sa dobrym pomyslem - moim zdaniem. Wtedy wszystko brzmi... tak sobie :)

Najlepiej byloby ustalic spotkanie w godzinach wieczornych, gdyz wtedy "slychac lepiej" i fizycznie sa lepsze warunki (poprawia sie percepcja, czlowiek jest bardziej wyciszony, ma wieksza zdolnosc koncentracji na tym, co slyszy)...

Optymalnie byloby zatem taki odsluch zorganizowac w okolicy godziny 18-19 i sluchac do oporu, jezeli to mozliwe i studio jest dobrze wytlumione od zewnatrz, to nawet i do 22 i pozniej :)

Pozdrawiam,

Lete

Lete - jeśli będzie wwa - przyjedziesz z nakamichi?

Co do pory odsłuchu to chyba każdy przyzna że wieczorem słucha się lepiej i słychać więcej. Z drugiej strony sobota to taki dzień gdzie popołudnia często zarezerwowane są dla rodziny/znajomych... z drugiej strony piątkowy wieczór ma taką wadę że po tygodniu pracy ciężko się jest gdziekolwiek ruszyć, a zwłaszcza do innego miasta.

Chyba już widać że tym razem odsłuch będzie w KAiM... Trzeba znaleźć jakiś kompromis, proszę o preferencje i propozycje (ja na dzień dzisiejszy jestem elastyczny).

Macie rację z tym, że lepiej słyszy się wieczorem, ale najrozsądniej będzie się spotkać w sobotnie przedpołudnie. Taki czas daje szansę na to, że więcej osób da radę się pojawić. Więc roboczo pozostańmy przy terminie:

sobota 11-16

>Ja mogę jutro z moim MHZS-em CD33 o 11-tej się pojawić.

Jeśli wszyscy się zgodzą na sobotę i KAiM, to spotkajmy się za tydzień, czyli 19 maja. Uważam że jutrzejszy termin to, hmm... trochę za wcześnie :-)

Tak, przyszła sobota, czyli:

19 maja 2007, godz. 11

opis dojazdu i mapka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>mlb, 11 Maj 2007, 17:25

>Lete - jeśli będzie wwa - przyjedziesz z nakamichi?

Postaram sie w przyszlym tygodni zorganizowac drugie spotkanie, lokalnie (w Szczecinie) z Dragonem, jezeli oczywiscie nie bedzie mial nic przeciwko(?)... W miedzyczasie jestem tez po wstepnych uzgodnieniach odnosnie odsluchu w salonie DAT (Szczecin) i porownanie mojego tuningowanego A-9000 i OMS-7E z zestawem Naima (cd i wzmak - Nait 5) oraz Roksan Caspian (cd i wzmak).

Niestety, do Warszawy bardzo ciezko byloby mi aktualnie dotrzec (550km), zwlaszcza ze wlasnie wrocilem z dwutygodniowego urlopu, a to bylby praktycznie caly weekend, ktory musialbym poswiecic... :(

Pozdrawiam,

Lete

No dobra, to umawiamy się na przyszły tydzień. Na jakich interkonektach będziemy podłączali klocki.

Osobiście proponuję coś na sreberku (Argentum, AN Phantom, Sonus Oliva etc.). Mogę przynieść Phantomy.

To ja się stawię z moim zawodnikiem ;-)

Ale, jak pisałem wcześniej, będę musiał opuścić ring koło 14tej, więc proszę rozstawić mojego CA na początku ;-)

no chyba ludzie się już zadeklarowali... ale warto odświeżyć:

- Grundig CD 7550 (rafko)

- Grundig CD 7550 GAT (jeRRy, mlb)

- Philips CD960 (staniu777-?)

- Philips CD204 (jeRRy, mlb)

- Philips 304 (Piotr__)

- Philips 304mkII lamp. (Piotr__)

- NAD 514 (jeRRy)

- CA d500se (ganzz_gut)

- MHZS CD33 (zafop)

- może Marantz cd40 (senicz)

Będą i inne klocki towarzyszące, jako gość specjalny: naleśnik!

to i tak średnio pół godziny na klocek (2-3 utwory), myślę że sporo czasu - i tak pewnie klocki przed tuningiem zostaną szybko wyproszone za drzwi na rzecz tuningowanych

Chyba czas na ustalenie repertuaru żeby słuchać tego samego.

>No to jak "aż" 3 utwory, to (prawie) pełne spektrum muzyki da się wykroić: jeden utwór jazzowy, jeden rockowy i jeden 'klasyczny' ;-)

temacie klasyki proponuję Libertango na sax i orkiestrę w wykonaniu Piazzoli z płytki testowej McInthosh'a. Piękne barwy instrumentów

Moglibyscie ten turniej rozlozyc na kilka etapow, powiedzmy odsluchac jednego dnia kilka klockow i wybrac tego najlepszego, ktory w przyszlosci zmierzylby sie z kolejnymi pretendentami do podium:)

Przynajmniej ja do tego tak nie podchodzę, co do dźwięku są różne upodobania. Pewnie i tak zostanie wytypowany faworyt, ale raczej chodzi o przegląd tego co te klocki sobą reprezentują i co do nich wnosi tuning, lepszy lub gorszy. Rankingi niech sobie tworzą pisemka audio...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.