Skocz do zawartości
IGNORED

MITSUBISHI HC910 - HC3100 różnice

Audiolab8000S

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!

nieustannie zblizam sie do zakupu mojego pierwszego projektora , czytajac wiele roznych postow odnosnie roznych projektorow jest kilka pozycji ktore sa godne uwagi. Jesli chodzi o jakosc raczej sklanial bym sie ku technologii DLP bardziej mi odpowiada natomiast mam pewne mieszane uczucia co do instalacji domowej z reguły brak lens shiftu :/ . Pomieszczenie to pokoj goscinny o wymiarach 5mx4m .Montaz zapewne bedzie na nizszej półce badz komodzie raczej sufit odpada (nie lubie kabli idacych po scianach :)) Ekran to na 90% projecta kwestia tylko czy pro cienema czy slim sinema wymiar raczej 180x102 mysle ze do 20 m 2 bedzie akurat. Budzet jaki zalozylem na projektor to 5000 ale jesli bylby duzy wzrost jakosci moge rozawazyc troche dolozyc jesli bylo by to uzasadnione.Firma ktora w tej chwili wzbudzial moje zainteresowanie to MItsubishi 2 modele HC910 lub 3100 czy roznica jest az tak duza w jakosci wyswietlanego materialy aby wydac prawie 3000 wiecej ? Osoby ktore mialy okazje zobaczyc je w akcji prosilbym o naskrobanie pare zdan :) bede bardzo wdzieczny w szczegolnosci osoby ktore mialy okazje porownywac naocznie rozne urzadzenia kieruje tutaj prosbe do Melomana ,Konrado , Wolfa i Americano oraz osob ktore rowniez odwiedzaja to forum :) pozdr i dzieki za wszelkie doradztwo

w Cinematic jest mozliwosc zobaczenia MITSUBISHI HC910 w akcji jesli mają aktualnie na magazynie. O HC3100 tak samo.

Prawdopodobnie na forum nie ma nikogo kto widzial dwa projektory jednoczesnie. A ludzie ktorzy widzieli pojedynczo świecący ktorykolwiek z projektorów bedą sie wypowiadały pozytywnie i w koncu sam nie bedziesz wiedział co kupić. Dlatego najelpiej zobaczyć na własne oczy. Podejrzewam ,ze to bedzie trudne zadanie.

Jesli chodzi o ekrany PRO i SLIM to kiedys sie dowiadywałem jaką mają różnice w dwóch sklepach. Jesli chodzi o białą powierzchnie to nie ma rożnicy. Już nie pamietaj gdzie była ta różnica. Moze w obudowie. Na pewno nie warto wydawać kasy na PRO.

Ja mam SLIM 180x102 16:9 z czarna obwodka - chce go sprzedac jak masz chcec kupna. Nowy. Nie urzywam go. Jest na gwarancji. Bardzo porządny ekran. Polecam tą firme!

Na twoim miejscu zwróciłbym uwage jeszcze na OPTOME HD 73 DarkChip3,6000:1 (podobna cena co HC3100)

Pozdrawiam

HD73 jest ciemna i nie będzie to dobry wybór do pokoju gościnnego, w którym nie ma zapewne ciemnych ścian.

Chyba, że kupisz ekran VUTEC z gain 6.0.

HC3100 jest lepszym rozwiązaniem, jest znacznie jaśniejszy w najlepszych trybach od Optomy HD73.

O HC910 się nie wypowiem, w zasadzie dlaczego akurat taka alternatywa?

Przecież są nowsze HC1100 oraz HD1000, z normalną rozdzielczością a nie jakiś przejściowy dziwoląg sprzed prawie 3 lat 1024x576. Jest jeszcze Optoma HD70 (850EUR, w USA tyle samo w $).

Do jasnego pokoju dobry jest Mitsubishi HD1000U (1000EUR, w USA $900). Gdy ściany są jasne i tak nie będzie głębokiej czerni więc nie ma co się sugerować wysokim kontrastem. HD1000 mają tu wersję demo 15 godz. za 916EUR.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

porównanie Mitsubishi HD1000 do Sharp XV-Z3000

Ukryta Zawartość

porównanie Mitsubishi HD1000 do Panasonic PT-AX100

Ukryta Zawartość

Śmieszne bo na małym ekranie, ale coś tam widać, he...he...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawe.

Obraz z Panasonica najmniej mi sie spodobał. W ciemnych scenach gubił szczegóły. A biały kolor nie był bielą jak w DLP tylko jakis niebieski.

W Mits vs sharp. To kwestia ustawien. W Mitsubischi kolory były zimniejsze bardziej naturalne.

Najciekawszy był test HOT AMERICAN :)

Hehe, mam od jakiegos czasu Mitsubishi, przygotowany pokoj, roletki robie ciemno, na poczatku obejrzalem z 10 filmow, teraz mija pol roku i nic, jest ups ale wylaczony, albo nie ma ciasu albo sie nie chce...

ciekawe jak za dwa lata najdzie mnie na ogladanie, chyba bede musial zmienic sprzet ... :-)) obejrze znowu z 15scie filmow...

Audiolab8000S, 11 Maj 2007, 16:59

>ktore mialy okazje porownywac naocznie rozne urzadzenia

Ja ma mam 910, mój kolega zamówił właśnie 3100 powinien mieć gdzieś około poniedziałku wtorku. Tak więc myślę że będę w stanie coś tam napisać ;-)

pozdr

>>wolf

No to czekamy na relację z testów :-)

>>Audiolab8000S

HC3100 ma lepszy stosunek jakości do ceny od HC910, więc nie ma co się zastanawiać. Poza tym jest 720p, a t0 wg mnie ma już znaczenie. Za kilka miesięcy załowałbyś, że nie możesz obejrzeć materiału HD.

Zdecydowanie lepiej dopłacić trzy tysiące....

• 2 tygodnie później...

Obejrzałem. Porównałem :-) Kolega bawi się już 3100 cały tydzień i wyjść z podziwu nie może :-D Niestety wykonanie kalibracji u niego byłby niehumanitarne ;-) i pozbawiłoby go zabawy na najbliższe parę miesięcy ;-) Tak więc ciężko mi powiedzieć o kolorach po za jednym: fabryczne ustawienia nie są najlepsze a przynajmniej mi zupełnie nie odpowiadają i to zarówno w 910 jak 3100. Rożnica w rozdzielczości w przypadku filmów nie jest jakaś dramatyczna, za to kolosalna w przypadku podłączenia do laptopa. (Co do komputerowego podłączenia to powtarzam za kolegą. Sam nie miałem okazji porównywać.) To co na pewno stanowi olbrzymią różnicę to możliwości regulacji. 3100 bije w tym względzie 910 o głowę. Podam tylko jeden przykład: w 910 regulujemy tylko składową czerwoną i niebieską a w 3100 czerwoną, niebieską i zieloną. Dzisiaj gdybym miał wybór to wziąłbym 3100 ze względu na swobodę ustawień.

pozdr

dzieki wolf za krotki opis , a jeszcze zapytam pare rzeczy ostrosc jest lepsza niz u ciebie ? a z tym kompem to lepsza jakosc obrazu jest jesli chodzi o sygnal z lamptopa? a i jak z glosnoscia skrzynki w domowym zaciszu w nocy nie slychac wentylatora?

Wentylatora nie słyszałem. Jak zacząłem się przyglądać to łapałem się na detalach których u siebie nie widziałem (to w kwestii ostrości), ale nie jest to jakaś porażająca różnica w trakcie oglądania filmów. Ani razu nie zauważyłem fraktalizacji przy płynnych przejściach kolorów która 910-tce się lubi zdarzyć.

pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.