Skocz do zawartości
IGNORED

Naprawa Denon DCD 920 - czy jest sens ?

Filozof71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem niesprawny Denon DCD 920 za 40 pln. Charakter uszkodzenia opisywany przez sprzedającego ("raz czyta, raz nie czyta") sugerował, że powinna wysatrczyć wymiana lasera. Po odkręceniu górnej pokrywy w celu określenia modelu lasera (jast w nim KSS210A ) stwierdziłem, że :

1. Napęd obraca płytą niecentrycznie (lekko bije na boki),

2. Brakuje jednego z wkrętów mocujących napęd do obudowy.

W związku z tym mam pytania :

1. Czy napęd ma prawo obracać się lekko niecentrycznie i czy przyczyną nieczytania płyt może być laser i czy jest sens go wymieniać ?

2. Czy charakter uszkodzenia ploegający na niecentrycznym ruchu napędu wyklucza odczyt jakiejkolwiek płyty i oznacza to, że sprzedawca kłamał mówiąc że naped raz czyta a raz nie ? Obecnie napęd nie czyta żadnej płyty niezależnie od rodzaju i stanu (testowałem także nowe płyty świeżo po zakupie, starsze tłoczone w Holandii, a także świeżo wypalone CD-R).

pozdrawiam Filozof71

PS. Ogólny stan urządzenia jest dosyć dobry, kilka rys na klapie obudowy, panel ładnie zadbany, zachowała sie nawet zaślepka gniazda optycznego.

https://www.audiostereo.pl/topic/33502-naprawa-denon-dcd-920-czy-jest-sens/

Wygięta ośka silnika napędzającego płytę, bądź pokrzywiony talerzyk na którym płyta spoczywa. Wystarczy wymienić jedno bądź drugie. Można to wydłubać w zasadzie z dowolnego niesprawnego odtwarzacza CD zawierającego laser Sony.

Dziekuję za tak szybką odpowiedź. Pomyślę o tym, ale nie będzie to łatwe bo nie mam w domu bazy (czyt. graciarni) do takich zabaw. Maiłem taką 15 lat temu jak byłem w technikum ... W mojej sytuacji oznacza to konieczność zakupu kolejnego "nieboszczyka" na Allegro.

Czy potrafiłbyś precyzjnie odpowiedzieć na moje pytanie, bo nie wiem jaki komentarz wystwić gościowi na Allegro ? Czy CD mógł czytać płytki skoro napęd się tak kręci ? Według mojej oceny jest to wina talerzyka, wydawał mi się zwiechrowany. Gość 5 minut przez zakupem twierdził, że napęd czytał płytki, ale akurat przestał. Czy talerzyk mógł sie sam pokrzywić czy np. zrobił to ktoś podczas próby demontarzu nepędu w celu wymiany lasera ?

pozdrawiam Filozof71

McGyver może mieć rację, ale nie wyobrażam sobie co musiałoby się stać aby ośka się wygięła. Każda płyta kręci się trochę niecentrycznie i jest to normalne. Chociaż pojęcie "trochę"jest bardzo nieprecyzyjne, każdy może rozumieć inaczej. Wygięta ośka powinna dać efekt bujania się płyty a nie bicia na boki.

Brakiem wkrętu się nie przejmuj, ale przy okazji dobrze byłoby znaleźć jakiś odpowiedni i wkręcić.

Popatrz czy na soczewce lasera nie ma kurzu. Weź patyczek kosmetyczny, czysty spirytus rektyfikowany albo lepiej alkohol izopropylowy i delikatnie przeczyść soczewkę.

Przyjrzyj się co się dzieje z laserem po zamknięciu szuflady. Tylko nie patrz na wprost lasera, moce minimalne, ale oka szkoda. Po zamknięciu szuflady BEZ płyty na soczewce lasera powinien pojawić się maleńki punkt światła i soczewka powinna się kilka razy unieść lekko i opuścić szukając płyty, po czym światełko gaśnie. Brak tych czynności świadczy o uszkodzeniu lasera.

Napisz jak jest.

Przeczyściłem soczewkę, ale wydaje mi się troche jakby podrapana, ma delikatne ryski - może była już czyszczona ?

Kiedy włączam urządzenie przyciskiem mocy, laser najpierw wykonuje delikatny ruch pozycjonujący w płaszczyźnie poziomej a nastepnie widzę czerowny refleks kiedy laser unosi się do góry. Następnie wraca na dół i już więcej się nie porusza. Kiedy otwieram i ponownie zamykam szufladę wykonuje tylko ruch do góry i na dół i także widzę wówczas czerwony refleks.

Jesli chodzi o ruch talerza/płyty to faktycznie nie jest to czyste bicie na boki bo to by wymagało aby płyta mogła sie po czymś slizgać. Blaszana obejma na której zamocowany jest magnes "łapiący" płytę od góry ma otwór i kiedy płyta się kręci cień rzucany na płytę przez krewędz otworu oejmy zmienia się, zatem oznacza to że płyta także waha się a nie tylko "bije" na boki. Próbowałem sie takze dokladniej przyjrzeć talerzykowi ale jakoś nie bardzo potrafie ocenic czy jet on pokrzywiony czy to kwestia ośki, na której jest umocowany.

Oczywiście nic się nie poprawiło.

pozdrawiam Filozof71

CD mógł czytać, każda płyta jest w pewnym stopniu krzywa i po to soczewka sie może ruszać żeby za tą krzywością nadążać, tylko że chodzi właśnie o to jaki to jest zakres tego ruchu. Z komentarzem to trudna sprawa bo jak dasz negatywa to dostaniesz odwetowego w stylu że nie umiesz czytać bo było napisane że nie sprawny, no a pozytywa tym bardziej nie ma co dawać bo raczej sprzedawca kręci, ośka się sama nie skrzywiła a CD na pewno był ostro grzebany. Najlepsza rada, którą mówię z własnego doświadczenia, nie kupować czegoś o czym piszą że raz działa a raz nie w nadziei że będzie działać, albo się łatwo naprawi. Jeżeli już to na części i z założeniem że na pewno już ktoś próbował coś w tym robić i przy okazji mógł więcej zaszkodzić niż pomóc.

Z tym zakupem to było tak, że przedmiot był wystawiony jako "w pełni sprawny". Odbierałem go osobiście nadrabiając trochę drogi w zaplanowanej podrózy. Przy odbiorze okazało się, że nie czyta żadnej płyty, ale były zapewnienia, że wczesniej czytał. Wyszedłem i miałem zamiar wystawic negatywa, ale pomyślałem, że objawy wskazują na konieczność wymiany lasera i wobec dobrego stanu ogólengo zdecydowałem sie kupić go za 40 pln i pobawic się. Teraz jednak zastanawiam się czy gość jednak nie kręcił.

pozdrawiam Filozof71

Hej,

Znalazłem coś takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda zarózno ze zdjęcia jak i z opisu że to nie jest sam laser ale i mechanizm, więc może by pomógł ?

pozdrawiam Filozof71

Ukryta Zawartość

Filozof71,

Odtwarzacz 40 zł, teraz laser 60 zł, a za 100 zł to sie już kupuje dobrze chodzące odtwarzacze. Przemyśl sprawę, czy nie ładujesz sie w koszty. Negatywa nie warto dawać, bo sam też dostaniesz. Szkoda paprać sobie konto.

Tu znajdziesz zamiennik tego lasera za połowę ceny:

Ukryta Zawartość

Trytt ma rację, każda płyta jest trochę krzywa. I każda trochę bije na boki. Jest plamka i soczewka się rusza, to OK.

1. Czy przy włożonej płycie płyta rusza (zaczyna się obracać) za każdym razem?

2. Czy czasami udaje się przeczytać katalog czyli wyświetlić zawartość płyty (czas i ilość utworów)

3. Czy czasami gra muzyka?

Ukryta Zawartość

Hej,

Mam nadzieję że na tym 40+60 się skończy a to by była cena akceptowalna za ten model chyba. Zależało mi na Denonie a sprawę trkatuje także jako zabawę i okazje do obycia sie z tematem. Zarabiam na tyle, że na jesień moge kupić coś lepszego i cała impreza jest raczej dla rozrywki niż po to żeby zaoszczędzić. Poza tym jeśli dobrze rozumuje to urzadzenie za 100 pln z wymieniony laserem ma szanse dłużej pochodzić a jak kupię coś w podobnej cenie to nie bęzie to nówka i też może mieć problemy.

Wystwiłem pozytywa bo w sumie gość był miły i może nie chciał mnie celowo oszukać.

Ad. 1. Tak, rusza za każdym razem, zarówno kiedy włączam urządzenie a płyta jest w środku i także wtedy kiedy wysuwam i wsuwam z powrotem szufladę. Jeśli pozostawię ją samą po jakims czasie zatrzymuje się. Jeśli wymuszę przejście do następnego utworu to kręci sie cały czas, ale nie odtwarza nic.

Ad. 2. Tak, z wielu prób dwie zakończyły sie wyświetleniem czasu i odtworzeniem kilkunastu sekund pierwszego utworu.

Ad. 3. Nie wiem bo operuję nim na biurku i nie mam nawet pod ręką słuchawek z dużym jakckiem.

W tej chwili mechanizm lasera jest wymontowany z nepędu i ruszyłem nawet potencjometr na płytce lasera, który był zabezpieczony białym lakierem.

pozdrawiam Filozof71

PS. Jak można cytować czyjeś wypowiedzi na tym forum ?

Filozof71,

czyli laser całkiem nie padł. Może trzeba go podregulować. Tutaj moja wiedza się kończy, uderz z pytaniami do ludzi, którzy modyfikują i naprawiają CDki, bodajże Piotrek608 się zajmuje Denonami o ile mnie pamięć nie myli. Na płytce jest kilka potencjometrów, kręcąc nimi może się udać nastawić albo kompletnie rozregulować tor odczytu lasera :) Możesz się pobawić, w sumie niewiele tracisz. Przed kręceniem zapisz (narysuj, zaznacz) dokładnie pozycję każdego potencjomentru, abyś mógł wrócić do tej pozycji. Samych potencjometrów szukaj na płytce blisko złącza z kablami idącymi do lasera. Baw się tym w ciszy, drgająca soczewka lasera wydaje dźwięki i patrząc na wyświetlacz (czy przeczytał, czy idzie czas) i słuchając lasera możesz się czasem zorientować czy jest OK, czy coś wariuje. To oczywiście amatorska zabawa, ale kiedyś udało mi się tak "na czuja" przywrócić do życia jednego Denonka :-)

Ja bym się jeszcze wstrzymał z zakupem lasera.

powodzenia

ED

>PS. Jak można cytować czyjeś wypowiedzi na tym forum ?

klikasz "odpowiedz" przy wypowiedzi, na którą odpowiadasz, a potem copy-paste.

>czyli laser całkiem nie padł. Może trzeba go podregulować. Tutaj moja wiedza się kończy, uderz z

Dziękuję. Masz rację, reszcze trochę się pobawię zanim zdecyduję się na zakup.

>>PS. Jak można cytować czyjeś wypowiedzi na tym forum ?

>

>klikasz "odpowiedz" przy wypowiedzi, na którą odpowiadasz, a potem copy-paste.

No w sumie proste. Aż wstyd że sam na to nie wpadłem.

Może jednak ten kolega co wyskakiwał z nowym forum mógłby pomóc w unowocześnieniu tego. Zdaję sobie sprawę, że barierą byłoby przeniesienie archiwów do nowego formatu.

pozdrawiam Filozof71

Prądu lasera nie ruszaj!

Przeczyściłeś soczewkę sprężonym powietrzem albo alkoholem (najlepszy izopropanol)?

Potencjometry na płytce odtwarzacza służą do regulacji focusu i sledzenia ścieżki. Najtrudniej ustawić Tracking offset i tego bym nie ruszał, najwyżej Tracking Gain, no i ew. parametry Focusu.

>ustawić Tracking offset i tego bym nie ruszał, najwyżej Tracking Gain, no i ew. parametry Focusu.

No to mnie zabiłeś ! Jestem elektronikiem po technikum i informatykiem praktykującym, ale mimo to nic z tego nie kumam. Czyżbym porywał się z motyką na słońce ?

Zastanawia mnie czy jak bym wmontował nowy mechanizm to czy też musiałbym tymi potecjometrami coś regulować. Bo jak nie to może lepiej się nie bawić ? Czyli innymi słowy czy przy każdej wymianie lasera trzeba kalibrowac cały układ na nowo ?

Poza tym jest na płytce w pobliżu wejść z lasera pięć potecjometrów i szusty na samym laserze, który jak juz wspominałe rozregulowałem.

pozdrawiam Filozof71

• 3 tygodnie później...

Hej,

Udało mi się trochę pobawić tym Denonem. Udało mi się wyregulowac go na tyle że wczytuje i odtwarza każdą płytę (próbowałem tłoczone i CD-R) z następujęcymi ograniczeniami:

1. Katalog się wczytuje za kazdym razem jak właczam odtwarzacz z płytą będacą już w środku.

2. Około 9 na 10 razy zaczyna także odtwarzać płytkę i odtawrza po kolei utwory

3. Nie potrfi nawet załadować katalogu (ilość uwtorów i czas) jesli sie wsuwa tackę z płytą, albo zatrzyma i ponownie uruchomi odtwarzanie

I UWAGA : puściłem sygnał z niego na jakies badziewne głoscniki komupterow (2-drożne) i jest niesamowity efekt. Słucham płyty Red - King Crimson i takiej głebi w niej chyba jeszcze nie czułem.

pozdrawiam Filozof71

To jeszcze spróbuj wpłynąć na docisk płyty przez górny talerzyk- jeśli nie jest współosiowy to mogą być problemy z odczytem i wczytywaniem.

Ten docisk może mieć luzy, skrzywnienie na zawieszeniu i być brudny. Może być wyrobiony lub jakaś sprężyna zapewniająca siłę docisku za słaba.

Kiedy przytrzyma się mocniej docisk przy wczytywaniu może wzcytać szybciej, podobnie przy odtwarzaniu.

Trzeba regulować tak by szum z mechaniki przy wczytywaniu/odtwarzaniu był najmniejszy - to tak w skrócie.

A głośniki od PC mogą być aktywne, bez badziewnych, źle zaprojektowanych zwrotnic RLC tąd ten efekt - bezpośredni napęd głośników.

>Trzeba regulować tak by szum z mechaniki przy wczytywaniu/odtwarzaniu był najmniejszy - to tak w

>skrócie.

To wyregulowałem potemcjometrm na napędzie lasera. Wydaje mi się, że w tej chwili chrobot jest najmniejszy.

Zapomniałem także dodać, że nie działą licznik. Na początku po wczytaniu płyty pokazuje łaczny czas i ilość utwórów, ale podczas odtwarzania wskakuje pierwszy utwór, licznik zatrzymje sie na 1 lub trzeciej sekundzie pierwszego utworu i dalej nic się nie zmienia, nawet numer utworu. Odtarzacz po prostu jedzie po kolei a licznik nic się nie zmienia. Oczywiscie nie jest mozliwa jakkakolwiek nawigacja typu nastepnu uwtów. Działa jedynie przyspieszone odwarzanie w celu minięcia części utworu.

pozdrawiam Filozof71

• 2 tygodnie później...

Witajcie,

Stała się rzecz niesamowita. Grata zapakowałem do bagażnika i przewiozłem 320 km z Gdyni do Poznania. Ustawiłem go w dosyć ciasnej szafece pod TV co zaskutkowało tym, że urządzenie się grzeje i .... zaczął normalnie działać. Na poczatku nie wiedziałem z czego to wynika, ale teraz po kilku eksperymetach upewniłem się, że jesli jest zimny zaraz po właczeniu to ma problemy takie jak opisywałem wcześniej, może trochę lepiej jest bo mi się udało go podregulowac. Natomiast nagrzany działa świetnie, bardzo szybko (1-3 s) wczytuje katalog. Czyta płyty CD-R. Szybko przełacza się pomiędzy utworami. Nie jest idealnie ponieważ od czasu do czasu coś się zatnie. Problemy są przede wszytskim z ruszeniem po pauzie, ale generalnie dla mnie jest dobrze.

Czy ma ktoś pomysł, który element działa lepiej po nagrzaniu (czy tez gorzej kiedy jest zimny) ?

pozdrawiam Filozof71

Tez mam problem z tym denonem. Ogolnie ze startem plyty, ciezko ma ruszyc, trzeba go walnosc badz cos na pcb ponaciskac itp. Jak juz wczyta to jest ok, po nacisnieciu przycisku STOP a nastepnie PLAY znow ma problem z ruszeniem-kreci plyta w lewo (po poruszaniu pcb czasem sie pozbiera zacznie krecic w prawo i ruszy). Przy przeskoku z ostatniej piosenki na pierwsza tez zazwyczaj problem z ruszeniem.

Ponoc zimny lut, popoprawialem luty juz prawie na calej plycie ale wiele to nie dalo. WYkonalem porady piotrka608 ale tez nic.

Problem zawsze ze startem plyty, zobaczcie schemat z linku ponizej, co moze sprawiac te problemy, przy czym sie skupic?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rózne mga byc przyczyny..przyczyna numer jeden to chinski laser nowy ale do dupy..kss210a kosztuje grosze i jest produkowany na odpier**l wiec sie pierdaczy.

przyczyna numer dwa złe zestrojene lub rozstrojenie układu odczytu..bez dysku testowego trudn ustawić ale na dobrym orginalnym cd mzna i z zasady chodzi..przyczyna niemoznosci zestrojena mze byc tez kiepski stan kondków elektrolitycznych wokół scalaków CXA1082 i CXA1081..warto je wymieić..uwaga niektóre sa bezbiegunowe..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.