Skocz do zawartości
IGNORED

końcówka mocy/monobloki do B&W 802D ?

kret

Rekomendowane odpowiedzi

Posłuchaj może kolumn Magnepan - brzmią zupełnie inaczej ... dla mnie zjawiskowo. Z racji swej budowy na pewno zwrócą uwagę gości ;-) Nie mówiąc już o dźwięku. Skoro lubisz ostro i dokładnie na pewno musisz posłuchać monitorów Lipińskiego z subem.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Piopio mówi prawdę, monitory Lipskiego, takiej precyzji i prowadzenia wręcz ręką chirurga to ja nawet B&W nie słyszałem tylko do tego potrzebny sub, ale łącznie powinno zamknąć się w ok. 25 kzł za nówkę zestaw. Magnepany też powinieneś sprawdzić.

B&W to nie są złe kolumny, chodź mi osobiście nie leżą, właśnie brakuje im ducha, są odhumanizowane, brakuje mi w ich dźwięku ręki człowieka. Prawda jest taka, że głównym rynkiem B&W to ameryka, sprzedają tego tam naprawdę wielkie ilości szczególnie tych najwyższych.

kret 17 Maj 2007, 09:56

"jednak gdy okaże się że są gorsze także publicznie napiszę o tym"

bardzo prawidłowe podejście, mieć swoje zdanie to jest najważniejsze ;))

jodel, 17 Maj 2007, 14:44

Prawda jest taka, że głównym rynkiem B&W to ameryka,

>sprzedają tego tam naprawdę wielkie ilości szczególnie tych najwyższych.

I Chiny. Byłem w takich salonach że nasze nawet najbardziej wypaśne odpadają. Nb - w U$ i w ChRL/Hong Kongu ze świcą szukać ofery tranzystorowej amplifikacji.

>zildjian

może sprzedają duże ilości w Chinach tylko u nich jest problem z oryginalnością

Oni potrafią wszystko zrobić nawet ślimaki B&W, tylko czy tak samo grają ;))

>kret

napisz co wybrałeś, to twoje pieniądze, twoje uszy i twoje zdanie jest najważniejsze

natomiast jeśli szukałeś pomocy na forum powinieneś się liczyć również z dezaprobatą, bo to co chcesz złożyć raczej odbiega od przyjętych standardów ;))

co nie znaczy, że dla Ciebie będzie coś złego

jeśli tak lubisz to jest OK, za to poznasz zdanie innych na ten temat

w rozważaniach "kolumnowych" przypomniało mi się bardzo dobre wrażenie jakie wywarł na mnie kiedyś odsłuch Totemów (model Hawk) - pytanie w związku z tym - słuchał ktoś modelu WIND ? jak to potrafi zagrać ? no i czy w Polsce da się odsłuchać toto ?

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Ja mam Totemy Forest, które grają IMHO doskonale, a między Hawkami a nimi jest przepaść, ofkors na rzecz Forestów. Co do Windów, to obecny dystrybutor (Audio Forte) nigdy ich nie sprowadzał - najwyższe modele, które mają to Mani-2 z monitorów i Forest z podłogowych. Poprzedni dziwny dystrybutor chyba sprowadził jakieś Windy do Polski, bo widziałem kiedyś do kupienia w atrakcyjnej cenie ex-demo w Poznaniu na Głogowskiej.

Ja ze swej strony bardzo polecam Foresty. Co do Windów to opinie są różne - czytałem na Audio Asylum wypowiedzi właścicieli, że grają lepiej niż Foresty, ale znam opinię samego Vince'a Bruzzessee, który za najlepsze swoje kolumny uważa Mani-2, na drugim miejscu Foresty, a Windy i Shamany to jego zdaniem kolumny stworzone do kina domowego, które w stereo grają gorzej i mniej spójnie od Mani-2 i Forestów. Sam znam większość kolumn Totema, ale Windów nie miałem okazji słuchać.

Gdyby mnie było stać to chętnie kupiłbym 802D. W przeciwieństwie do starszych modeli tej firmy, najnowsza "diamentowa" seria to zupełnie inna szkoła brzmienia. Słuchałem 803D i byłem pod wrażeniem ich muzykalności. Może się nawet okazać, że dla miłośników starszych produktów firmy grają zbyt spokojnie. Moim zdaniem udało połączyć się plastyczność i delikatność z świetną rozcielczością i przestrzennością dźwięku. Jedyny zarzut jaki mogę postawić 803D dotyczy basu. W małym 25m2 pomieszczeniu lubił się ciągnąć. Ciekaw jestem jak wygląda to w 802D bo wyższe modele (801D, 800D) grają ponoć fantastycznie nawet w "niewielkich" pomieszczeniach (25-30m2). Tam jednak bas prowadzony jest zupełnie liniowo, a w 802D i 803D jest lekko podbity.

Wracając do Twojego pytania odpowiem mało oryginalnie. Nie spodoba się to wiekszości tutejszych "ekspertów" ale moimi fawotytami jeśli chodzi o amplifikację są dwie marki - Gryphon i Krell. Zresztą sam posiadam produkty tych firm i wiem, że są warte polecenia. Wszyscy Ci, którzy nie należą do obozu "lampowego" powinni obowiązkowo zapoznać się z produktami tych firm.

Kret,

słuchałem 803D na swoim Krellu 400xi dwa razy i byłem zauroczony ich muzykalnością.

W UK kosztują 5500 GBP. Uważam, że B&W z Krellem to bardzo dobre zestawienie.

Oczywiście w przypadku 802D musisz sięgnąć po wyższą półkę. Może, tak jak radzi Elberoth, coś z FPB ?

Ale te modele już chyba nie są produkowane.

pablo31, 18 Maj 2007, 23:59

>Kret,

>

>słuchałem 803D na swoim Krellu 400xi dwa razy i byłem zauroczony ich muzykalnością.

pablo31. Tak jak wspominałem miałem doczynienia z 803D i trochę rozczarowała mnie kontrola najniższych częstotliwości. Wówczas grało to w niewielkim pokoju - 25m2, więc może to była przyczyna ciągnącego się czasami basu. Może też kolumny były nie wygrzane (w Krakowskim Top-HIFI to normalne!). Powiedz proszę w jak dużym pomieszczeniu słuchałeś tych kolumn i jak sprawa wygłądała w tym właśnie aspekcie brzmienia.

Kret,

B&W 803D słuchałem w dużym pomieszczeniu, około 35-40m.

Patrząc na ich wygląd spodziewałem się potężnego wykopu. Tymczasem bas był taki sobie. Nie za duży nie za mały.

Jakościowo dobry, ale trochę skromny.

Porównałem te kolumny do Thiela 2.4 i te drugie mają znacznie, znacznie lepszy bas. Dlatego między innymi ze względu na bas zdecydowałem się na Thiela.

Oczywiście powyższe należy traktować jako subiektywną opinię moją i mojej żony.

kret,

Co do amplifikacji: ja bym dodatkowo rozważył coś z oferty Musical Fidelity np. z serii KW. U mnie 804s są napędzane przez MF A5 i jest O.K.

A poza tym zrób jak ci uszy poodpowiadają i kup te 802d jak najszybciej. Zarezerwuj sobie natomiast sporo energii na adaptację pomieszczenia i dobór akcesoriów. Wiem co piszę, bo niedawna instalacja moich 804 zajęła mi kilka ładnych dni (i nocy). Skończyło się na gruntownym przemeblowaniu pokoju. Nie będę straszył forumowiczów moimi przeżyciami - może tylko dodam, że np. w pełni kontrolowany bas uzyskałem dopiero po zmianie sieciówki w odtwarzaczu. Było , mineło i teraz po prostu gra mi to wszystko lepiej niż w salonie odsłuchowym!

Powodzenia!

pablo31, 20 Maj 2007, 15:58

>Kret,

>

>B&W 803D słuchałem w dużym pomieszczeniu, około 35-40m.

>Patrząc na ich wygląd spodziewałem się potężnego wykopu. Tymczasem bas był taki sobie. Nie za duży

>nie za mały.

>Jakościowo dobry, ale trochę skromny.

>Porównałem te kolumny do Thiela 2.4 i te drugie mają znacznie, znacznie lepszy bas. Dlatego między

>innymi ze względu na bas zdecydowałem się na Thiela.

To wiele mi mówi. Dzięki za te cenne informacje.

przed zakupem 802D i amplifikacji do nich postanowiłem za sprawą forum :) niejako dla spokoju sumienia - że wybieram dobrze - posłuchać jeszcze coś z innych kolumn których nie znam; mam wielką chęć na Totemy Windy ale jest problem bo nie ma gdzie odsłuchać .... potem gdy będę pewny na 1000% procent dokonam zakupów :)

dzieki za propozycje wzmaków - upewniliście mnie że z B&W dzwięk "dla mnie" to właśnie Krell, Classe, Gryphon ... martwi mnie tylko czy aby ten typ brzmienia jest właściwy czy tylko moje nieosłuchane dość uszy tak twierdzą ....

w każdym razie nie zamierzam się spieszyć bo to dla mnie kupa kasy .....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.