Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig CD 7550 - modyfikacja, tuning

lete

Rekomendowane odpowiedzi

W watku tym proponuje, aby panowie dysponujacy wiedza i doswiadczeniem w zakresie modyfikacji/tuningu tego urzadzenia podzielili sie posiadanymi informacjami.

Slowa zachety kieruje w szczegolnosci do RAMBO, MLB, ARTPAW oraz innych, ktorzy - jak wiemy - takowa wiedza dysponuja, czego "zalazek" dali w watku, budujac nowa, mocna pozycje G7550 wsrod "cd na kazda kieszen":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem, czy moge liczyc na udzial w temacie GREGAUDIO? Dysponuje zapewne najbardziej rozleglym doswiadczeniem odnosnie tego urzadzenia.

-> Gregaudio, moglbys tak... troche bezinteresownie, z pozytkiem dla tego forum opisac kilka zagadnien tuningu G7550, ktore sam stosujesz?

Ufam, iz watek ten stanie sie baza wiedzy i licze na Wasz bezinteresowny i konstruktywny udzial w rozwoju tematu.

Zapraszam!

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33605-grundig-cd-7550-modyfikacja-tuning/

Nie chcę zniechęcać do eksperymentów - to zawsze jest ciekawe i rozwijające, ale w kwestii tego CD ja mogę się jedynie wypowiadać jak brzmiał przed tuningiem i jak gra po tuningu - zresztą pisałem o tym w poprzednim wątku. Nie będę opisywał co i jak zostało zmienione w moim CD z chyba zrozumiałych względów - zapłaciłem za tą modyfikację. Druga sprawa że jeśli autor zmian będzie chciał się tą wiedzą podzielić, to to zrobi - ja się nie czuję upoważniony i szanuję pracę która została tu wykonana. Nawet nie analizowałem dokładnie tych zmian w moim egzemplarzu bo wiem że każda wynika z wielogodzinnego wygrzewania i odsłuchów.

Jedno jest pewne, że do modyfikacji tego CD (jak i innych) trzeba podchodzić z głową i bardzo dokładnie słuchać co każda zmiana przynosi, a także dokładnie wiedzieć jaki dźwięk chce się uzyskać. To trudno wytłumaczyć, po prostu trzeba usłyszeć. Dla niewprawnego ucha nie jest to brzmienie które zachwyca od pierwszej sekundy, ale im dłużej się słucha tym bardziej człowiek rozumie o co chodzi w tym dźwięku. Aspekty jak scena, przejrzysta góra czy wieloplanowość stają się drugorzędne, bo przede wszystkim dźwięk urzeka barwą i naturalnością instrumentów. Inna sprawa że żeby to usłyszeć - trzeba mieć na czym, czyli wzmacniacz, kolumny i kable które nie niszczą tej barwy ale potrafią ją wiernie oddać.

Czyli jest dokładnie tak jak Gregaudio napisał wcześniej - trzeba wyrównać pasmo ale przy tym pilnować żeby nie stracić barwy. Jednym słowem - więcej słuchać niż lutować... :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>mlb

No nic... Wyglada na to, ze na konkretne porady i rozwiazania trudno bedzie liczyc :( Moze chociaz wkleisz foty G7550 przed tuningiem i po tuningu? Wystarczy kilka zdjec w dobrej rozdzielczosci, oczywiscie bez wartosci elementow? Mysle, ze wiele osob chetnie zobaczyloby, czy topologia ukladu ulegla istotnym zmianom?

Troche mnie martwi, ze coraz czesciej nie ma tu miejsca na bezinteresowna pomoc, a niemal zawsze chodzi w efekcie tylko o kase (i nie mowie tu tylko o Gregaudio) :( Szkoda...

Ale moze jednak sa inni, ktorzy podziela sie wiedza i praktyka bezinteresownie?

Pozdrawiam,

Lete

Na stronie ŁF jest wszystko bezinteresownie podane w szczegółach, łącznie ze schematami właśnie po to aby z tej wiedzy i doświadczeń skorzystać.

Jeśli chodzi konkretnie o Ciebie

lete,

Piszesz że jesteś zadowolony z tego co masz więc może nie zawracaj ludziom głowy i nie siej niepokoju - mnie na przykład wkurzasz . Należy być bardziej muzykalnym na przekazywane pomysły i powiedzieć czasem .....aha, gość fajnie radzi, zaraz spróbuję bo skoro inni są zadowoleni to z radoscią zrobię tak samo, a może lepiej.

Dlaczego nabijasz się z dragona który pytał, skorzystał , zrobił prosty i znany od dawna, aczkolwiek trochę zapomniany myk -- bypas z OPA i jestem pewien, że teraz jego G7550 zjada twojego Nakamichi 7 na śniadanie niezależnie od systemu w którym gra. A był to tylko prosty, bezinwazyjny, kosztujący tyle co dwa kondensatory zabieg.

Czekam z niecierpliwością aż zaczniesz żartować z inżyniera ŁF bo wierci dziury w obudowach cd-ków dla poprawy brzmienia.

Ale ponieważ jednak wolę fotografować niż pisać, więc na razie pozdrawiam.

artur

>artPaw

Przeciez w tym watku chodzi o zupelnie co innego i nie ma tu miejsca na Twoje osobiste animozje... Mam racje?

>Na stronie ŁF jest wszystko bezinteresownie podane w szczegółach (...)

Gdzie znalazles na stronie Łukasza (www.lampizator.eu) konkretny opis tuningu Grundiga 7550 wraz ze schematem?

>Dlaczego nabijasz się z dragona który pytał, skorzystał , zrobił prosty i znany od dawna,

>aczkolwiek trochę zapomniany myk -- bypas z OPA i jestem pewien, że teraz jego G7550 zjada

>twojego Nakamichi 7 na śniadanie niezależnie od systemu w którym gra.

No i znowu pomieszanie z poplataniem... Odnosnie Dragona, to sa po prostu Twoje insynuacje. Jezeli juz, to o - jak to nazywasz - "wysmiewanie sie" nalezaloby posiadzic Petera Daniela, bo to jego cytowalem (i konkretnie na temat bocznikowania - doczytaj dobrze). Jakas osobista potrzeba konfrontacji przez Ciebie przemawia, chec prowokowania?

Najdziwniejsze i symptomatyczne dla mnie jest to, ze gdy faktycznie troche "przycisnalem" tworcow legendy modelu G7550 (artPaw, Rambo i szczegolnie mlb), zejdzie na poziom konkretow, to zaraz zaczynaja sie bezposrednie ataki, proby "zamieszania" i wykrecanie kota ogonem... Czy zatem nieuprawniona jest tu teza, ktora podnioslem juz na poczatku, iz chodzi tu wylaczne o kase? Pomyslmy... Gdybyscie faktycznie byli tacy "do rany przyloz", nie byloby takiego oporu odnosnie omowienia szczegolowych aspektow poprawy brzmienia 7550'tki. Jedyne, co macie do zaoferowania, to porada kupna tego CD i udanie sie z nim do Grega, ktory chetnie wystawi paragon za usluge... To ma byc cel Waszej aktywnosci w watkach o tym modelu grundiga? To nie zadna pomoc, a czysta komercja i "nepotyzm" w waskim gronie :(

Moje pytania byly bardzo konkretne, wiec prosze - jezeli nie masz nic do powiedzenia w sprawie tematu watku, chociaz nie prowokuj, bo nie mam ochoty na takie wymiany zdan, jak powyzsze...

Pozdrawiam,

Lete

Jeszcze na poczatku marca G7550 bez problemu byl do kupienia za okolo 100 zl.

Zadzialala "niewidzialna reka rynku" (bardzo konkretnie dajaca sie jednak wskazac) i mamy efekt:

Ukryta Zawartość

Pierwsze wersje GAT juz w sprzedazy.

Bez komentarza...

Ukryta Zawartość

lete, aż nie chce mi się tego komentować, no ale będę miły, inaczej też byś już dawno wylądował w ignorowanych. Powiedz jasno i wyraźnie, o co Ci chodzi? Miotasz się, wszystkich podejrzewasz o spisek, może raczej powinieneś bardziej przyjrzeć swojemu postępowaniu? To tylko taka mała sugestia...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

może postaram się odpowiedzieć za Ciebie... wściekasz się że ktoś zrobił ten tuning dużo lepiej od Ciebie a co więcej - nie za darmo? Wszystko kosztuje, wiedza też - przepraszam za to stwierdzenie, ale jakbyś miał jaja to byś sam usiadł na pół roku nad tym CD i doszedł co i jak trzeba zrobić a nie wylewał krokodyle łzy na forum.

mlb,

Zastanawiam sie, jak mam odpowiadac tym wszystkim, ktorzy pisza do mnie na priv i pytaja, jakie cd warto kupic (niestety, nie sa do konca zadowoleni z G7550 i najwyrazniej czuja, ze zostali zostawieni sami sobie, z przyslowiowa "reka w nocniku", bo na tuning ich nie stac, a cd gra u nich tak sobie). Po to jest ten watek, aby im doradzic, co z takim CD zrobic, skoro juz jest...

artPaw juz zrozumial, ze dalsza dyskusja nie ma sensu, skoro nie stac go na konretna pomoc i udzial w watku. Rozpocznij moze jakas przemiane i zacznij merytoryczna dyskusje na temat modyfikacji tego urzadzenia. Podaj konkretny trick, wrzuc te fotki o ktorych pisalem - przysluzysz sie takim dzialaniem bardziej, anizeli stala krytyka, z ktorej nic nie wynika. Konczmy z biciem piany. Odtad tylko konkrety i tylko na temat, ok?

Pozdrawiam,

Lete

Szczerze... ja też niewiele mogę wnieść praktycznego, bo to nie ja modyfikowałem ten CD, a fotek nie wrzucę bo uważam że to nie fair w stosunku do autora - z jego pomocy będę chciał jeszcze korzystać bo zwyczajnie nie mam na tyle czasu i wiedzy żeby tak dobre modyfikacje wykonywać samemu i wolę za to zapłacić niż spędzić nad tym pół roku. Moja codzienna praca jest związana z informatyką i konsultingiem, a nie z elektroniką. Nie dziwię się że ludzie nie są do końca zadowoleni z G7550 bo jak wielokrotnie pisałem - nie w każdym systemie słychać jego zalety, dlatego jest to dobry klocek, ale nie dla każdego i nie w każdych warunkach.

Mam trochę wiedzy na temat modyfikacji kolumn i wzmacniaczy bo w tym grzebałem, ale CD znam bardziej z teorii, schematów i tego co jest na forum - raptem grzebnąłem w 2 czy 3 odtwarzaczach i nie czuję się na tym polu żadnym ekspertem.

Zakup każdego urządzenia jest ryzykiem. Ja właśnie kupiłem niedrogiego DACa i pomimo pochlebnych opinii znalezionych w sieci zupełnie nie wiem czego po nim oczekiwać - dzisiaj ma przyjść kurier...

Nie chcę się ustawiać w roli kogoś kto wszystko wie o każdy sprzęcie - mogę mówić tylko tym gdzie sam coś robiłem i miałem dobre rezultaty. Moim zdaniem dobry tuning tego CD jest w stanie przeprowadzić ktoś kto po pierwsze jest dobrze osłuchany, a po drugie - ma dużo czasu i cierpliwości. Ja najczęściej nie mam tego drugiego...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.