Skocz do zawartości
IGNORED

Ustawienie kolumn z basem po boku

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie posiadam kolumny z basem po bokach,wzmacniacz to Sony 730 ES,CD Sony 720 QS,słucham z wcisniętym przyciskiem direct,muzyka to przede wszystkim reggae i ostrzejszy rock,jak powinny być ustawione takie kolumny aby bas się dobrze rozchodził i była jego większa ilość. Czy kolumny powinny być ustawione bardziej na wprost,czy bardziej na słuchacza,oddalone są od siebie ok.2,60 metra,od słuchacza są oddalone ok.3.60,pokój jest o powierzchni 30 metrów,z boków kolumn są regały ok,1,20 od bocznych ścian kolumn z basem. Z potencjometrów nie korzystam ponieważ bardzo odpowiada mi dźwięk z wcisnietym directem,CD jest podłączone do wejścia CD wzmacniacza.Z góry dzięki za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/33621-ustawienie-kolumn-z-basem-po-boku/

Rozumię ,że zależy Ci na "większej" ilości basu .

Jeżeli tak to ustaw wofferami na zewnątrz blisko bocznych ścian będzie odczuwalnie

więcej basu. Ale czy lepszego ? to już sam musisz stwierdzić.

Ja mam 3-drożniaki właśnie z basami po bokach.

Mam je skierowane basowcami do środka, kolumny są skręcone tak, że gwizdki po lini prostej przecinają się za moją głową.

Stoją od siebie w odległości 2.40m.

Stoją blisko ścian. Ale fakt faktem, że to konstrukcje zamknięte z odpowiednią ilością basu pod mój pokój.

Skierowanie basowców na zewnątrz powoduje przydudnienie u mnie i ogólnie gorzej jest.

darek, nie podajesz za dużo szczegółów, ale rozumiem, że zależy Ci na silniejszym basie do KD. Ustaw głośnikami niskotonowymi na zewnątrz i przestaw kolumny tak, by ich niskotonowce były w różnej odległości od ścian tylnej i bocznej.

Spróbuj też odsłuchu w innym miejscu - 20 cm może wszystko odmienić.

Może też być tak, że bas z tych kolumn jest za słaby na tę powierzchnię pokoju i/lub na Twoje wymagania.

W kinie mam wystarczającą ilość basu,chodzi mi o odsłuch w stereo,(mam wzmacniacz podłączony do amplitnera do wyjść pre-out, do wzmacniacza mam podłączony bezpośrednio CD, jak oglądam film to mam właczony wzmacniacz i amplituner,jak słucham muzykę to tylko wzmacniacz)basu w stereo jest trochę mało ale myslę, że wynika to z specyfiki wzmacniaczy Sony ES,ktore mają inny bas w porównaniu do wzmacniaczy Technics (używałem dotąd Technicsa 8080),trzeba będzie się po prostu przyzwyczaić.Popróbuję jeszcze inne ustawienie kolumn, umieszczę basy do środka, czytałem, że umieszczenie basów do środka może spowodować uszkodzenie właśnie basów ale to raczej bzdura.

Mission swe modele z basem po bokach zaleca ustawiac z glosnikami basowymi do wewnatrz. Inny poglad prezentuje Infinity, ktore w serii bodajze Kappa zaleca w malych pomieszczeniach do wewnatrz a w duzych i szerokich na zewnatrz.

Osobiscie radze poeksperymentowac - n.p. pobawic sie w rozne ustawienia 'do wewntrz' przez tydzien lub dwa i znalezc dobry dzwiek a potem zmiana. Cos powinno sie wyjasnic.

pzdrw

soso

Jeśli wofer jest z boku to zawsze należy kierować go do wewnątrz, nie spotkałem się jeszcze żeby w jakichś kolumnach lepiej było na odwrót. Na ilość basu to nie ma to za specjalnie wpływu, ale ma na kontrolę i zrównoważenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.