Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 900zł

Demon Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, rozglądałem się ostatnio za amplitunerami do kina domowego, jednak mam ograniczony budżet, interesowało by mnie coś co 900zł (nawet dobrze by bylo jakby było coś tańszego). Zainteresowałem się modelem technicsa SA-DX 850 Co o nim myślicie? Ah, i czym on sie rożni od modelu SA-DX 950 (poza cena dosyć niższą). Ewentualnie słucham innych propozycji sprzętów

https://www.audiostereo.pl/topic/33631-amplituner-do-900z%C5%82/

Juz myślałem nad yamahą, a zainteresowałem sie takimi sprzętami, kolejność według ceny:

1. Denon AVR 1707 -1290zł

2. Denon AVR 1507 -1049zł

3. YAMAHA RVX 459 -959zł

4. Pioneer vsx 516 -850zł

5. Technics sa-dx 850 - 750zł -lub taniej

Co o tym sądzicie?

Ta yamaha zagra dużo lepiej od pioneera?

Denon 1707 jest OK. Yamaha 459 też może być.

Daj sobie spokój z Pioneer'em oraz tym zabytkowym Technics'em...

Możesz także rozejrzeć sie za jakimiś amplitunerami Onkyo, które mają niezły pobór prądu (w porównaniu np z Yamaha). W budżetowym kinie domowym na pewno sprawdzą się...

Demon Hunter, 19 Maj 2007, 15:25

>Juz myślałem nad yamahą, a zainteresowałem sie takimi sprzętami, kolejność według ceny:

>1. Denon AVR 1707 -1290zł

>2. Denon AVR 1507 -1049zł

>3. YAMAHA RVX 459 -959zł

>4. Pioneer vsx 516 -850zł

>5. Technics sa-dx 850 - 750zł -lub taniej

>

>Co o tym sądzicie?

>Ta yamaha zagra dużo lepiej od pioneera?

Pioneer 516 ma szumiący wentylatorek. Denon 1507 nie ma bi-amp i konwerterów video - reszta identyczna z 1707. Yamaha 459 nie ma nawet najprostszego Equalizera/korekcji akustycznej i bi-amp.

... generalnie każdemu można coś zarzucić ... ale modelowi Denon 1707 tylko cenę bo ma praktycznie wszystko.

Demon Hunter...

Mała rada - szukając amplitunera rozglądaj się tak jak Kyle podpowiada za takimi BEZ wentylatorków. Z reguły ampli z wentylami mają do dupy chłodzenie pasywne wewnątrz no i producenci muszą się wspierać badziewnymi wyjącymi wiatrakami takimi jakie są stosowane w komputerach. A taki wiatraczek prędzej czy później zacznie głośno pracować bo się po prostu łożysko w nim wyrobi...

BI-AMPING

W metodzie tej używa się dwóch oddzielnych wzmacniaczy - jeden dla częstotliwości niskich a drugi dla wysokich (oba wzmacniacze mogą być umieszczone we wspólnej obudowie). Zestawy wyposażone są w specjalne przyłącza, które umożliwiają zarówno konwencjonalne przyłączanie, jak i przytaczanie bi-wihng czy bi-amping. Górne zaciski przyłącza służą do przyłączania toru wysokotonowego, a dolne toru niskotonowego. Połączenie w systemie bi-wihng czy bi-amping wymaga wcześniejszego usunięcia zwieraczy łączących zaciski górne z dolnymi; wymagane są ponadto po dwa kable na zestaw. Praca w systemie bi-amping wymaga dwóch wzmacniaczy bądź wzmacniacza z rozdzielonymi wyjściami dla torów nisko i wysokoczęstotliwościowego. W systemie bi-ampig należy zestawy łączyć ze wzmacniaczem (wzmacniaczami) tak, jak przewiduje to instrukcja wzmacniacza (-y).

z własnego doświadzenia wiem , posiadam denon 1707 że w zestawieniu z tym wzmakiem poprawia sie w bi-amping znacznie stereofonia ... jednak nawet słaby wzmacniacz dwukanałowy zagra lepiej w stereo , podczas seansu filmowego duzej róznicy w bi-amping nie uswiadczysz

Kolega chce wydać 900zeta na amplituner a w tym wątku widzę że mowa jest o bi-amp i konwertorach wideo. Aby w tej cenie myśleć o tym, trzeba by poczekać aż ampli z wyższego przedziału cenowego spadną do 900zet. No to roczek czekania. Z tego całego towarzystwa wymienionych ampli proponowałbym Yamaha RXV 459. Zebrała pozytywne recenzje i do poprzednich modelów z serii xx0 i xx7 gra lepie środkiem jak i sopranami- bardziej dźwięcznie i bez wrażenia jakby coś je móliło. Yamaha w kinie sprawdzi się doskonale, w stereo trochę gorzej, ja nie narzekam.

ja bym zaproponowal Yamahe 650( ktora posiadam ) no lub 640, slucham na niej najczesciej stereo 90% i kino 10%, moim zdaniem to najlepsze co mozna wybrac w tym przediale cenowym. osobiscie preferuje muzyke techno lub dance i yamaha sprawuje sie u mnie bardzo dobrze, mocny bas i dynamika.

A tak na marginesie jakie dobrac KALBE do mojego zestawu yamaha 650 i Jamo s 708.Za propozycje ( najlepiej na PW ) z gory dziekuje!!!!

Wiecek:

No więc prosiłbym o jakieś zdjęcia tego modelu, mój adres m@ilowy to: [email protected]

I czy ma jeszcze gwarancję? Ewentualnie interesowałaby mnie sprzedarz poprzez allegro ;P

pozdr()

witam

ja zaproponuje amplituner uzywany ale o niego lepszy niż ten nowe budżetówki denon-a i yamahy

amplituner to Sony STR-DB930QS. 5x100W malualny przełącznik z 4 na 8 ohm.

specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko prosze pamiętac o tzw. handlarzynach z allegro.

Ma bardzo ogromne mozliwości ten sprzęt i bija na głowe wsztstkie co zostały w tym wątku wymienione.

Miałem kiedyś takiego soniaka i wiem czym pachnie. Obecnie Denon 3806. Soniak potrafił pokazac pazury w audio jak i w kinie.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Demon Hunter, 20 Maj 2007, 12:01

>No właśnie na 1 miejscu stawiam muzykę stereo :) Różne typy muzyki, bez konkretnego rodzaju...

To odpuść sprzęt wielokanałowy, zwłaszcza ten z dolnej półki. Za tą kwotę kupisz o wiele lepiej brzmiący sprzęt stereo.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.