Skocz do zawartości
IGNORED

czarna rozpacz lub gorzej....

mzawek

Rekomendowane odpowiedzi

"Żarzenie to akurat mniejszy problem, bo te + 300 mA"

A nie jest przypadkiem 600mA w 6N1P , chyba że masz na myśli jedną połówkę .

Zamieniona łeb w łeb z E88C jakoś gra ;) chociaż dopiero w dedykowanej aplikacji np.

w preampie Sonusoliva pokazuje w pełni swoje możliwosci.

"Samo zarzenie nie jest wskazowka do zastosowania"

Zgadzam się , ale w urządzeniach fabrycznych gdzie zasilacze "szyte są na miarę" np. E88CC z

dwukrotnie mniejszym prądem żarzenia , wymiana "na pałę" na 6N1P traci zupełnie sens.

Nie wspominając nawet o tym że w 6N1P inne parametry nie pozwalają na nazwanie jej

odpowiednikiem E88CC . Własciwie jedyne podobieństwo to takie same wyprowadzenia pinów i

to że jest to podwójna trioda małej mocy ;)

zorro,

czy wobec tego, w układzie zaprojektowanym pod 6n1p-ew ma sens zamiana w drugą stronę - czyli z 6n1p-ew na np. jakiegoś NOSa ECC88 czy E88CC (siemens, philips, mullard, haltron, czy nawet tesla, rft)?

czy też działanie takie jest bez sensu - technicznie, czy dźwiękowo i należy zostać przy radzieckich 6n1p-ew? ;-)

x.

To sa calkowicie rozne lampy. 1P wymaga dosc duzych napiec na anodzie. Choc maja podobne wzmocnienie to punkty pracy calkowicie rozne. I z charakterystyki wynika ze nie jest to jakas super liniowa lampa. Praktycznie nie ma punktu pracy pozwalajacego na liniowa prace na liniowej czesci charakterystyki. Wykresy dla 1P svietlany. E88cc jest przy niej super liniowa. I nie od parady eny najlepszych lamp dochodza do 100-200$

Skoro obie lampy technicznie nie są odpowiednikami więc chyba nie ma sensu zamieniać ich bez odpowiedniego dopasowania całego układu . Z drugiej strony E88CC zadziała , tylko jak ? W mojej ocenie kupno w ciemno od razu najdroższych nosów aby to sprawdzić mija się z celem. Można pobawić się teslą lub RFT.

Oczywiscie ze zadziala. Ustawi sie jakis dziwaczny punkt pracy ale bedzie dzialac. Moze nawet nie bedzie przekroczona moc admisyjna gdyz 1P wymaga dosc duzych rez. anodowych. Np Maranciunio tak ladnie zagral bo ja ustawilem punkt pracy e88cc sq zgodnie z wytycznymi z katalogu Philips.

nie zamierzam w ciemno kupować mullardów ;-D po prostu bawię się lampami, nic nie mierzę i nie ustawiam, bo nie mam czym i nie wiem jak ;-)

zamiast sterujących 6n1p-ew wsadziłem ecc88 haltrona. i gra. na moje ucho lepiej na angielskich niż na radzieckich, ale jeszcze za jakiś czas zmienię haltrony na 6n1p-ew i znów posłucham... i pewnie bedzie lepiej grało na radzieckich ;-)

x.

zorro, 20 Maj 2007, 18:05

>A nie jest przypadkiem 600mA w 6N1P

A jest, jaknajbardziej! Dlatego napisałem "+ 300 mA" co należy odczytać jako DODATKOWE 300 mA w prównaniu do lampy serii E.

Połówka lampy żre 600 mA.

• Redaktorzy

Molibden, 19 Maj 2007, 22:18

>Taki typowy cwaniak z Pragi?

Przeproś Molibden, bo Ci jakiś porządny cwaniak z Praki z dupy jesień średniowiecza zrobi. ;)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

zawitałem dzis do zasranego floriana szczesniaka....Pojechalismy we dwóch.Kolega zawiózł wzmaka na koncowe regulacje(????) do tego zasranca.Co tu duzo pisac ,zaciekawieni bywalcy bazarku obok i własciciele lokali w pawilonie mieli ubaw( nikt sie za tym złamasem nie wstawił i usmieszki tylko były).Jak na tego kutasa naskoczyc odpowiednio dobierajac słowa i decybele gardłowania to milknie i wali skruchę jak kundel zapchlony i smierdzacy smieć.Takie podłe i upadłe

nisko sa te zasmiardłe cwaniaczki .Koniec konców BlacK Horse Scorpion zagrał teraz gorzej od mojego zestawu koda za 600zł.Czy na takiego h*ja nie ma paragrafu zadnego ? tytuł tego watku oddaje cała sytuację....

Grundig High Fidelity

Miałem telefon od kolegi że u niego wzmak Blackhorse gra jak przed operacjami florka( mały plus dla złamanego florka).Czy to oznacza ze moja dzielona KODA po tunningu gra cieplej ,lepiej ,przyjemniej, z wiekszym wykopem( duzo lepszym), z lepszym wypełnieniem dzwieku i z lepszymi wokalami od BLACK HORSE SCORPION na 4 lampach ??????A lampiak gra sucho i szelesci brudem na wysokich....?

Grundig High Fidelity

ale te black horsy to chyba nigdy dobrze nie graly, kupujcie ludzie dobry sprzet, ktorego nie trzeba tuningowac i wszystko bedzie ok...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Witam,

chciałbym odpowiedzieć electro:

nie zgadzam się z Twoją opinią o Black Horse.Miałem okazję kilka dni temu słuchać Black Horse z głośnikami Joseph Audio ( 20 kzł).Dźwięk był zarąbisty.Nie sądziłem że da radę.

Ze Scorpionem jest jeden problem: czasem grają w jednej konfiguracji genialne a w innej zupełna pomyłka.

Dziwne wzmaki.Zależy od głośników.

Z Dynaudio też zagrał pięknie, ale z Joseph pokazał że ma potencjał.

Prawdę mówiąc nie spodziewałem się.

Z lampkami tak już jest.Czasem grają, czasem nie.

Pozdrawiam

Wojtek

ogladałem wnetrze tego Black Horse i jakos dziwnie to wygladało.Wiele wzmaków diy z forum wyglada jak zaprojektowane i wykonane w jakims koncernie potęznym.Scorpion rozczarował mnie - płytki i podstawki do druku.ogólnie nedznie i bardzooo licho.

Grundig High Fidelity

mzawek

no no wlasnie o tym pisalem, oczywiscie ,ze ma znaczenie dobranie sprzetu, ale jak wzmacniacz jest obiektywnie niezly to ponizej pewnego poziomu nie zejdzie, nie ma takiej mozliwosci, bedzie w kazdej rozsadnej konfiguracji gral, a nie tylko z jedna para kolumn i to jeszcze w dodatku 'po tuningu' jak to sie czasami zdarza, czego ja nie rozumiem zupelnie...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

U mnie przepadł w kazdym calu.Moje tranzystory sa bardziej analogowe.W srodku czesci ( było juz na forum o tym) za 300zł pewnie.nedza i marna jakosc (niedoróbki).Koszt nowego to ok 4,5 kzł.za co ???? Za dzwiek chyba nie...Ruszał membranami w tych vifach m18wh jak szalony ale dzwieku z tego nie było.

Grundig High Fidelity

Na stronie audioton jest taki opis Skorpiona - pojechał na nim jak na burej suce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

aż się wierzyć nie chce inni chwalą Skorpiony

Ukryta Zawartość

Nie zniecheciłem sie do techniki lampowej całe szczescie...tyle ze w Polsce za duzo szarlatanów i cudaków składajacych w garazach lampowce niegrajace.Zostaje Saba ,Braun lub podobne.I tu moze sie nie zawiode...

Grundig High Fidelity

2) Black Horse - na lampach polskich - dźwięk szorstki, nieprzyjemny całkowicie przyklejony do kolumn. Brak jakichkolwiek efektów przestrzennych.

Bardzo przypomina miniwieżę. Ocena brzmienia: 1. Stosunek jakość/cena: 0

Cos takiego mnie spotkało własnie.Jako zródło CEC 5100z ,kable klotzIC( y106) oraz procab.Kolumny to składak na vifa m18wh.Nie mam kłopotów ze stereo ( jak na ten przedział hifi) .Skorpion Black Horse stworzył płaski suchy dzwiek bez dobrej stereofonii.W dodatku co jest najgorsze nie wypełniony i marniutki dynamicznie.Koda za 600zł ( szrot z Niemiec)wypełniona panasonic fc + BB w preampie to jest przy tym lampowcu nieszczesnym wzór dynamiki ,ciepłego brzmienia oraz wyrafinowania...;-)

Grundig High Fidelity

Ten handlarz próbował mi wmówic, że srebrne kable do audio muszą zawierac min. 40% miedzi, bo inaczej nie zagrają, że tak produkuje m.in Kimber, i ze "srebrne" przewody jako materiał na łączówki kupuje u niego jeden z uznanych polskich producentów kabli... To było kilka lat temu.

"Sebrne i złote interkonekty"

Ukryta Zawartość

Widzę, że teraz 'producent" próbuje się zabezpieczac podając, że w produkcji "srebrnych" i "złotych" przewodów wykorzystuje m.in. miedź...

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.