Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

-> jacekG

Spróbuj przykręcić głośniki (chociażby górne) od przodu dechy. U nookiego taki zabieg bardzo wiele aspektów znacząco poprawił.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

..wiem .."rezam" :)wlasnie sklejke po jego mocowanie , z basem nie mam problemu , EV ma zupelnie inny kosz , TYLKO na mocowanie od tylu , ale bede probowal z zewnatrz , teraz musze zostac z tym "dzwiekiem" pare dni , mam nowe lampy i musza troche pograc zebym wiedzila co wprowadza jakie zmiany , .....zreszta dobrze to gra..:).

a_men, 14 Lut 2008,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

powiedz nam co myślisz o tych tonsilach , wyglądają jak katiusza , podobne do tesli i raczej dobrze zagrają , ale czy w odgrodzie?

Ukryta Zawartość

-> a_men

Ja Ci nie chcę odbierać radości, ale testowałeś te odgrody u siebie w pokoju?

IMHO, tak jak pisze jacekG warto najpierw kształt i rozmiar potestować na tanim materiale bo jest to klucz do sukcesu z OB, szczególnie jeśli chodzi o scenę.

To wygląda dosyć ciekawie. Ktokoliwek wie coś na ten temat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw>

Moim zdaniem te tonsile się do OB nie nadają. Niski Qts i wysoki Fs.

Buble>

Nie testowałem. Stolarz robi mi dechy grzecznościowo, za przysłowiową flaszkę.

a_mam..

..buble_ corp ma racje ...z moich doswiadczen wynika ze wazna jest wysokosc desek , jak mialy 150 cm to graly super ..( ale jaka Pani to zniesie....nowa para drzwi w pokoju:)) , 120 cm wysokosci jest kompromisem , przy szerokosci 50 i wiekszej cos niedobrego dzilo sie z barwa ..jak dla mnie bas dominowal , szczegolnie instrumenty jak np. gitara..kontrabas.. mialy pogrubione brzmienie , tak samo sprawa bocznych "skrzydel"..one tez podbijaja bas ( jak ktos chce go miec wiecej to 80#40 cm i stopa w White Stipes wali jak slon:)) , ostatnie bylem u kolegi ..sluchalem klonow Proacka , Dzizas !....pokoj jakies 30 m , bas POTEGA ..ale to meczace brzmienie , nie mozna sluchac muzyki , ..pzrynajmniej ja nie moge ..jakies takie WYCZYNOWE to brzmienie :), 300B i dechy lanlejtohewen.:):)..pzdr

...jacekG.."Spróbuj przykręcić głośniki (chociażby górne) od przodu dechy. U nookiego taki zabieg bardzo wiele aspektów znacząco poprawił".

...nedj..konkretnie..co?..

Gość jt211

(Konto usunięte)

Nie przejmuj sie to jest właśnie ta subtelna różnica między praktykami a teoretykami :>)))

jacekG, 15 Lut 2008, 13:01

>..Piotr nie bardzo rozumiem..:)

heh

marudza :)

poprawiam sie: lepsza szersza deska z glosnikiem ktory mozna przyciac mniejszym kondem niz zbyt waska, moje maja 25cm szerokosci i 165 wysokosci i gdyby nie staly pod scianami, mialy nowy wzmacniaczyk z modnym obecnie podbiciem gornej srednicy i wysokich dodatkowo bez mozliwosci podbicia barwa przypominala by bardziej pierdzenie komara. Co innego z samym impulsem basowym w sredniotonowych isophonach ktory w kilkunastometrowym pokoju bede musial zwyczajnie przytemperowac, 100uf to w tym przypadku o dwa razy zawiele - narazie tymczasowo podpialem glosnik odwrotnie ale raczej w akcie rozpaczy. Kilkanascie metrow bardzo wytlumionych to wyzwanie szkoda bo wolalbym 30 metrow z umiarkowanym tlumieniem by miec przyslowiowa bulke z maslem.

tak wiec nasycenie barwy a lupanie glosnika to dwie odmienne sprawy przynajmiej dla mnie, nasycenie = szerokosc deski, to co nazywam lupaniem to material deski, guma badz nie w gwintach srub mocujacych i wartosc kondensatora.

JacrkG

200uF było by może w sam raz

albo nawet w ogóle bez kondka,

spróbuj ,

piotr_ ma specjalne uszy do słuchania i jego rady są niekoniecznie dla ciebie.

tylko tymczasowo, teraz szukam zlotego srodka miedzy subtelnoscia a otwartoscia, jesli nie znajde dam znac, a byc moze skonczy sie na zupelnie innym projekcie na starych szerokopasmowcach niz OB

..artPaw....ZAWSZE ..jak robilem jakikolwiek filtr rlc ( jak graly w obudowi) czy jak cielem je kondem ..to "cos" uciekalo...bede probowal z 200uf..ale teraz musze posluchac pare dni..bo gra mi to coraz lepiej..:)pzdr Jacek

..Piotr..ja przez pare lat "meczylem" temat w 9m pokoiku..:) , ale takie doswiadczenia sa wazne...wiem jedno ..o scenie i basie...w takim pokoiku...trzeba zapomniec..chyba ze mocno go wytlumic..co w "normalny'..20 paro metrowym pomieszczeniu nie zawsze sie sprawdza( brak "zycia" w muzyce) , pzdr

Gość jt211

(Konto usunięte)

wiem co ci uciekało naturalny dzwięk więc jak każdy normalny człek dopóki nie nazbierasz na 200uF w Teflonie

to daj sobie spokój z kondem w tym miejscu :>)

każdy inny kond koloryzuje dzwięk a wszystkie nawet Teflon robia "cuda" z fazą :>)

jacekG, 15 Lut 2008, 18:47

>..artPaw....ZAWSZE ..jak robilem jakikolwiek filtr rlc ( jak graly w obudowi) czy jak cielem je

>kondem ..to "cos" uciekalo...bede probowal z 200uf..ale teraz musze posluchac pare dni..bo gra mi to

>coraz lepiej..:)pzdr Jacek

• Pokaż nowe odpowiedzi