Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

ja proponuje dechę ok 100x80cm albo większą - czym większa tym potężniejszy dźwięk. A jeśli chcesz pudło to musi byc spore bo inaczej jest kicha - coś ok 100l było by ok. Tub i podobnych wynalazków nie próbowałem, ale wydaje mi się ze mogło by być ciekawie, jeśli Ci sie nie spodoba dźwięk gdsów to pisz do mnie na priwa, jak będę akurat przy kasie to z chęcią je odkupię :)

Wracając do ARZ6608.

Dałem więcej wytłumienia bezpośrednio za głośnikiem. Bas trochę się uspokoił. Obudowę ostatecznie zamknąłem. Mam zamiar zrobić większą.

Jak nie zagra w dużej obudowie... to zacznę szukać innego szerokopasmowca :) Jeden typ już mam na oku. Spodobała mi się ta idea jednego przetwornika w kolumnie :) No i żywiołowość brzmienia z "gołej" celulozy może się podobać.

Witajcie!

Cztery przetworniki saby do "wydłubania"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Witam Panów Stolarzy !

Jak budować już skrzynki zamiast prostych deseczek , to może coś takiego :))

Ukryta Zawartość

post-18198-100005832 1232879738_thumb.jpg

post-18198-100005833 1232879738_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie na pomysł takiej obudowy wpadłem po lekturze książki Aleksandra Witorta "głośniki i zespoły głośnikowe"

Wg książki można by ją nazwać następująco: Obudowa skrzynkowa otwarta.

cyt:

"Obudowa w postaci płytkiej skrzynki nie różni się niczym od odgrody płaskiej, a jej wymiary określa się według zależności (tabela), pod warunkiem, że głębokość skrzynki jest mała w porównaniu z wymiarami płyty czołowej"

Tabela zakładała iż przy skrzyni około 120 litrowej pasmo powinno zaczynać się już od około 70hz.

Konkretne wymiary wynikają już z chęci dokładnego wykorzystania 1 arkusza sklejki.

Tylna ścianka z dziurami wynika z dalszej części opisu Witorta, jednak wg autora powinna być ona w 50% podziurkowana, i to mniejszymi otworami, swoją dobrałem eksperymentalnie pod własne preferencje. Wytłumienie wynika z zaleceń autora i własnej obserwacji - bez waty bas dudnił tak że nie dało się tego słuchać.

Zwrotnicy jeszcze nie ma - na razie jest tylko kond 4,7 na tweeterze. Jak dorobię się Jiga i mikrofonu to zaprojektują zwrotnicę i filtry, czuć górkę na średnicy, która przy niektórych nagraniach irytuje.

Generalnie to mój pierwszy projekt DIY i nie był on do końca starannie przemyślany, niemniej jestem zadowolony z dźwięku a zwłaszcza z basu, którego w odgrodzie było po prostu za mało

Te otwory z tyłu to po prostu rodzaj Varioventu - elementu stratnego, mającego na celu obniżenie dobroci całkowitej Qtc. Obecne głośniki (zazwyczaj) mają niską dobroć Qts i żadne elementy stratne nie są konieczne.

Od pewnego czasu czytam ten temat i prawdę mówiąc coraz bardziej mnie to interesuje. Obudowy tego typu znam tylko z otwartych paczek do gitary. Chyba spróbuję sam wykonać tego typu konstrukcję. Niestety zupełnie nie orientuję się w tego typu głośnikach. Czy jest sens na początek skonstruować coś niezbyt dużego i uzupełnić to klasycznym aktywnym subwooferem od dołu? Jest to trochę niezgodne z założeniami ale na początku nie chciałbym się ładować w bardzo duże powierzchnie, które są wymagane dla odtworzenia niskich tonów. Poza tym właśnie konstruuję aktywny dół, do którego aktualnie nie ma reszty. W grę wchodziłaby raczej stosunkowo smukła przednia ścianka z ewentualnymi odchylonymi skrzydłami. Zachęca mnie prostota takiej konstrukcji. Wydaje mi się, że najbardziej chciałbym spróbować z czymś koaksjalnym (dwudrożny) ale tego typu głośniki chyba nie należą do najtańszych. Zwykłe dwie drogi natomiast niosą za sobą problemy ze zwrotnicą nie mówiąc już o dobraniu głośników. Moje pytanie zatem brzmi na czym warto zacząć i gdzie szukać? Tak jak napisałem na początku chciałbym spróbować z nie za dużym głośnikiem tak żeby zestaw zagrał od 60-100Hz. Jakie wymiary wchodzą w grę? Czy obudowa może być smukła (z ewentualnymi odchylonymi skrzydłami)? Z góry dzięki za wprowadzenie w temat.

Ukryta Zawartość

dość tani, a parametry chyba niczego sobie ... ? ;)

Ukryta Zawartość

Konsul, glosniki kaoksialne to nic innego jak zestaw dwudrozny z klasyczna zwrotnica. Jedyna roznica i to umieszczenie glosnikow na jednej osi, ktora daje nam punktowe zrodlo dzwieku. Co do zasilania aktywnym dolem pomysl jak najbardziej ok. Jedynie zrobienie prostych i malych "satelit" na odgrodach grajacych od 100hz max 200hz bez korekcji aktywnej nie bedzie takie proste.

Osobiscie testowalem takie zestawienie z pasywnym subem Bose i odgrody na sabach. Gra to ciekawie ale moim zdaniem brakuje wypelnienia wlasnie w okolicach 100-200hz. Wyraznie slyszalny dolek. Zeby sobie z tym poradzic trzeba duzego glosnika 25-30 cm w odgrodzie minimum 50 cm. Wiec to juz nie taka mala odgroda...

To urządzenie służy chyba tylko do pomiaru impedancji w funkcji częstotliwości. Coś takiego można wyznaczyć przy pomocy karty muzycznej i popularnego jig'a, który składa się z kilku rezystorów i przełączników.

Mam pytanie odnośnie konstrukcji skrzynkowych .

Czy efekt przestrzenności dźwięku , tak charakterystyczny dla wąskich konstrukcji OB , nie cierpi w rozwiązaniach tego typu ?.

Efekt bipolarnego działania głośników wydaje się być w takich rozwiązaniach mocno ograniczona . Ilość dźwięków odbitych z tyłu ulega dużemu zmniejszeniu .Dżwięki te odbite z naturalnym opóźnieniem ( delay ) , wzmacniają wrażenia głębi i przestrzeni .

Wiem, że głośniki koaksjalne również wymagają zwrotnicy. Chodziło mi jednak o to, że taka zwrotnica jest chyba zazwyczaj już wykonana przez producenta. Poza tym głośniki mają wspólną oś co również wpływa pozytywnie na dźwięk. Czyli pasmo 100-200Hz wymaga już pokaźnej przedniej ścianki? Subwoofer chciałbym ciąć raczej nisko żeby nie tracić za dużo brzmienia z otwartej odgrody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Rzuc okiem na ten wykres, obrazuje on w przyblizeniu wielkosc odgrody jaka musisz ustalic dla przenoszenia danej czestotliwosci. Wielkosci w calach.

Ukryta Zawartość

meloV8, troche zes to przeinaczyl. To jest wielkosc ponizej ktorej dla danej czestotliwosci zaczyna sie spadek glosnosci. To nie jest to samo co brak dzwieku ponizej tej czestotliwosci.

Niestety wykres nie nastraja optymistycznie jeśli chodzi o wielkość obudowy. Zastanawiam się też jak podane liczby mają się do obudowy, która nie jest kołem z głośnikiem w środku (tutaj chyba o taką chodzi?). Jeśli mam "deskę" 0,5m x 2m, to który wymiar biorę pod uwagę? Czy te 2m a raczej chyba 1m przy założeniu, że głośnik jest na środku będą "wykorzystane"? Zapewne tak tylko pojawi się dodatkowy spadek efektywności na tonach odpowiadających tym długościom fali. Co pozwoli mi uzyskać kolumna o przedniej ściance wielkości 30x120cm i skrzydłach pod kątem 45 stopni i dodatkowej szerokości 20cm każde? Czy można wtedy liczyć szerokość jako 30cm + 2x20cm?

oczywiscie, ze nie brak dzwieku, ponizej danej wartosci z wykresu zaczyna sie spadek 6db na oktawe. Ten wykres podaje wielkosc odgrody potrzebnej do mozliwie liniowego przetwarzania danej czestotliwosci. PRaktyce niestety spadek zaczyna wczesniej niz to co podaje wykres, czyli jest jeszcze mniej rozowo.

Mozna pomyslec, ze taka zwykla deska to prosta sprawa, niestety tak nie jest. Fala czestotliwosci jest na tyle "sprytna" ze wybiera sobie najkrotsza droge do drugiej strony membrany glosnika gdzie nastepuje zwarcie akustyczne fal z obu stron membrany. Na przykladzie deski 30x120 fala wybierze sobie ta nakrotsza droge czyli 30cm jednak wysokosc deski 130cm nie jest bez znaczenia i rowniez wplywa na koncowy dzwiek. Dodanie skrzydel pod katem 45 stopni lub innym oczywiscie pomoze w odtwarzaniu niskich czestotliwosci, zwyczajnie wydluza droge fali do przeciwnej strony membrany. Mozliwosci jest wiele i konstruktorzy stosuja rozne odgrody, skrzydla, czy obudowy bez tylnej scianki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pod tym adresem znajdziesz program, ktory potrafi symulowac zachowanie glosnika w przedniej sciance, w roznych wariantach wielkosci sianki. Wlasciwie to program symulujacy baffle step, przydatny przy projektowaniu odgrod.

Ukryta Zawartość

Po kilku symulacjach widzę, że obudowa tego typu powoduje powstawanie podbicia na wyższym basie. Niezbyt mi się to podoba, gdyż wygląda mi to na nieprzyjemne dudnienie. Czy w jakiś sposób się z tym walczy? Jakaś korekcja? W programie widzę możliwość dopasowania filtru. Jednak nie niweluje on całkowicie podbicia.

Ciekawe dywagacje odgrodowe, najbardziej u mnie sprawdzała się deseczka jaka opisujecie 30 x 120 cm + basik na 1,2 x 1,2 tylko koniecznie musi byc skierowana prosto w twarz. Ja miałem basowe moduły ustawione pod dużym kątem względem słuchacza (taki pokój) i słyszałem tak jakby oderwanie basu względem reszty.

Wylicznia z programów sugeruje traktowac jako porady, w rzeczywistości każde pomieszcznie wymaga zabawy i własnych doświadczeń z szerokością i wysokoscią deseczek.

Czyli sprawa obudowy jest już nieco jaśniejsza. Generalnie trzeba się starać zrobić jak największą co pozwoli niżej zejść. Pozostaje jeszcze sprawa głośnika. Nie bardzo wiem czego powinienem szukać. Czy coś takiego jest marzeniem każdego "odgrodowca"?

Ukryta Zawartość

Głośnik z pewnością wygląda na ciekawy i wydaje mi się, że jest przeznaczony właśnie do takiego zastosowania. Niestety na początek cena jest o wiele za wysoka. Poza tym jest to sprzęt na całe pasmo a ja raczej nie zamierzam walczyć o najniższy dół i wolałbym przynajmniej na początku zrobić go aktywnie na klasycznym głośniku niskotonowym.

Ukryta Zawartość

Na początek wystarczą głośniki z radyjka Saba z allegro kilka postów wyżej... Niektórzy za komplet takich głośniczków wołają 400 albo i więcej PLNów. O ile się orientuję to sporo forumowiczów używa co najmniej podobnych jeśli nie takich samych w swoich konstrukcjach.

Przy takich głośniczkach to chyba nie ma co się wysilać z dużą płytą. Basu z tego przecież wyciągnąć się i tak nie da. Kiedyś jak była okazja wyciągałem ze wszystkiego co się zepsuło głośniki. Najczęściej były to eliptyczne cuda z telewizorów i radia. Być może coś by się jeszcze znalazło tylko może być problem ze sparowaniem. Jednak jeśli chodzi o bas to trzeba pewnie zacząć od 10" a prawdziwa zabawa to pewnie przy 15" jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi