Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

tez bym chcial posluchac tych Bastanisow, podoba mi sie bardzo idea aktywnego basu. Kto mi moze polecic jakis dobry aktywny modul do subwoofera mono????

Pewnie każdy z nas ma innego rodzaju satysfakcje .

Jedni , że kupili sprzęt wartości samochodu ,sprzęt jakiego nie ma nikt w okolicy , nie mówiąc o znajomych .

Inni , że przez długie dni dopracowywali własne tanie systemy , które zadziwiają skromną ceną , i wielkim dźwiękiem . ( pracy własnej w tym wypadku się nie wycenia ) .

Jeszcze inni , że poszukiwaniami na aukcjach i giełdach , poskładali systemy zupełnie unikatowe .

---

Ale wszyscy sposób uzyskaliśmy tylko " żelastwo " do słuchania , a zostaje jeszcze " duch " muzyki do kontemplowania .

Witam

a ja przypadkowo nie widząc strony z zestawem atlas, jestem na etapie budowy czegoś podobnego, lecz bez aktywnego basu, na górze visaton B200, a na dole 2x audax 12 cali;Jak będę na stolarni, pstryknę fotki i wrzucę. Głośniki są przykręcane od tyłu i wylot lejkowaty do przodu. Całośc jest wykonana z płyty stolarskiej. Wygląda nieźle, zobaczymy jak zagra.

Pozdrawiam.

Ktoś zna te głośniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ceny na zapytanie (nie ma na stronie) - jak ktoś zna to może wrzucić. Na papierze wyglądają ciekawie :D

Ukryta Zawartość

americano dzieki za linka jako ciekawostka, napewno znajdzie sie ktos komu sie przyda i se kupi :P tymczasem wracam na ziemie do glosnikow za 15euro w kolumnach za 200 napedzanych wzmakami za 35 bo oferta sklepowa ciekawi mnie jako kolejna ciekawostka dopiero od 60000$ :)))

Ciekawe jakby to zagrało na średniawce? Telefunken Fullrange 10" 25cm AlNico Kino Speaker -

Ukryta Zawartość

post-11945-100006028 1241387449_thumb.jpg

post-11945-100006029 1241387449_thumb.jpg

post-11945-100006030 1241387449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, że nie wiekowe, ale też odgrody; sam nie wiedziałem, że idę w kierunku Atlasu.

Ukryta Zawartość

post-8723-100005975 1241467061_thumb.jpg

post-8723-100005976 1241467061_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> koziol

bardzo ładnie się prezentują te Twoje odgrody. Robiłeś jakieś testy tych zestawów głośnikowych? Jakie są parametry tych audaxów, bo tak na oko to możesz mieć duże braki basu i zejścia w tak małej odgrodzie.

buble_corp

miałem do czynienia wcześniej z tymi głośnikami, tylko w innej konfiguracji -coś na wzór linkwitza , taki moduł basowy- i powiem, że basu nie brakowało ,zobaczymy jak będzie tutaj chcę je ciąć do 150- 200hz a parametry Spl 97Db Qts 0,82 Fs 48Hz Mms 32g;

znam lepsze głośniki na bas, ale mam te i chcę je wykorzystać; idzie kryzys i Gm70 czeka na realizację

no, no, taki eurodyn za 7 do 10 zielonych tysi kazdego wyleczy ze wszystkich bóli

i nikt mu nie powie, że dziś już nie ma zacnych głośników

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Mamel, słuchałeś eurodynów?

BTW zobaczcie co firma HECO wyprodukowała:

Ukryta Zawartość

Nowoczesna odgroda(open box?) ze średniotonówką na magnesie alnico z papierową membraną i sztywnym zawieszeniem!!! Plus basreflex i kopułka. No ciekawe ciekawe :)

post-15620-100005724 1241732589_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

tak wogole to niedlugo bede mial pare Tesli ARN930 na gumowych zawiasach. Jest to podobno model stosowany w monitorach odsluchowych i hifi. Wygladaja jak ARO942(identyczny kosz, magnes alnico etc) z tym ze maja 87 db efektywnosci przy mocy 25 watt (max. 50 watt). Czestotliwosc rezonujaca jest ciekawa bo wynosi 18Hz :)) zastanawia mnie fakt czy uda sie je pogodzic z sabami?? Chodzi mi o roznice okolo 10 decybeli na korzysc saby. Nie wiem jak sie do tego zabrac, najlatwiejszym co mi do glowy przychodzi, jest bi-amping. Co sadzicie??

nookie736, zawsze mozna sprobowac z eliptycznymi sabami ze zwyklym magnesem. Maja sporo nizsza skutecznosc od okraglych sab alnico, oraz bardziej plaska charke czestotliwosci. Wtedy tylko jakis niewielki tlumik dodac przed sabki i powinno byc git.

nookie736, 17 Maj 2009, 23:07

mnie czeka jeszcze jedno malowanie i moja koncowa (na razie) wersja OB bedzie gotowa :)

dla mnie bi-amping wydaje sie jedynym rozwiazaniem dla OB.

dzieki temu, moge sluchac muzy o dowolnej porze dnia i nocy z normalna iloscia basu :)

i w tym tygodniu kupie zwrotnice aktywna :)

policzylem sobie, ze zakup przyzwoitych elementow do pasywnej zwrotnicy, ktory umozliwi mi eksperymentowanie, wyjdzie finansowo podobnie do taniej zwrotki aktywnej behringera.

na rynku, jest behringer, potem dlugo dlugo nic i nagle jakies zwrotki za 400€...

a jezeli wezmie sie pod uwage ilosc elementow do takiej zwrotki, to nie jest wykonalne zeby cos takiego samemu wykonac za 80 euro...

szczerze polecam, bi amping i zwrotke aktywna.

w drodze z pl jedzie do mnie stary wzmak duala na ECL86.

to malenstwo pojdzie na gore a moj angel przejmie dol, ktory do tej powy obslugiwal marantz.

w takiej sytuacji mozna pobawic sie szersza gama basowcow, bo ich skutecznosc traci na znaczeniu. a to moze otworzyc droge do nowych koncepcji :)

miku, 18 Maj 2009, 00:31 >>

Kompletnie nie pojmuję dokąd zmierzasz

na górę dajesz ECL tam gdzie anioł byłby lepszy; anioła na bas, gdzie powinien być porządny mosfet; do tego nisko skuteczne głośniki, które tym różnią się od efektywnych, że mają równiejsze (czasem) pasmo za to zawsze gorszą dynamikę - co w tym wszystkim dobrego mają robić odgrody?

pawcio, 18 Maj 2009, 21:21 >co powiecie na taki speaker?>>

QTS 0.27 - basreflax only, 42Hz - to w pudle 60Hz a na desce ...

neodym na basie brzmi jak Dynaudio

Kurczę - to jakieś "wirujące" neodymy? ale wynalazek.

Nie mam przekonania do tych audiofilskich konstrukcji.

Niemcy porównywali kiedyś Lowtchera z Fostexem i wykresami w 3D zabili Lowtchera.

Zrobiliśmy to samo ale w odsłuchu i Fostex (FE208sigma) wypadł jak szmata

nie mam porzadnego mosfeta. a bawie sie i eksperymentuje.

jak naucze sie wiecej o lampach, moge zbudowac cos konkretnego na gore, i moze nawet na dol jakis mosfet pojdzie.

jak znasz tanai konstrukcje DIY na mosfet jaka sie nada, to chetnie zaryzykuje.

Witam wszystkich.

Z zaciekawieniem oglądam zdjęcia Waszych kolumn, bo nie miałem jeszcze okazji posłuchać jak gra tego typu kolumna. Nie mam warunków lokalowych żeby po eksperymentować z takimi konfiguracjami. Intryguje mnie natomiast jedna rzecz. Dlaczego tak często wykorzystywane są do tego celu bardzo wiekowe już dzisiaj głośniki? Czy nowe konstrukcje się do tego nie nadają? Są projektowane do typowych obudów? Widziałem co prawda, że niektórzy wykorzystywali np Alpharda do basu, ale zdecydowana większość z tego co widzę to klasyki.

pozdrawiam

Coval_pl, 20 Maj 2009, 08:55

> Dlaczego tak często wykorzystywane są do tego celu bardzo wiekowe już

>dzisiaj głośniki? Czy nowe konstrukcje się do tego nie nadają? Są projektowane do typowych obudów?

>Widziałem co prawda, że niektórzy wykorzystywali np Alpharda do basu, ale zdecydowana większość z

>tego co widzę to klasyki.

Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ;-)

Woofery Alteca, Tesli czy JBLa da się wyrwać na ebayu za $400-$500. Są to wysokoskuteczne woofery o świetnych parametrach.

Głośniki o zbliżonych rozmiarach i parametrach obecnie produkowane to między innymi:

Fertin 38 EX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena ??? ale 20EX kosztuje coś koło $2500 to raczej nie należy się spodziewać mniej.

Supravox 400 GMF

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - cena ok 820 Euro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kubedes, 20 Maj 2009, 10:43

>Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ;-)

Nie tylko, a co z magnesem AlNiCo? a go mozna znalezc tylko w wiekowych papierzakach...

>Woofery Alteca, Tesli czy JBLa da się wyrwać na ebayu za $400-$500. Są to wysokoskuteczne woofery o

>świetnych parametrach.

To prawda, acz czasem mozna czekac rok albo i dluzej na poszukiwane papiery :)

>Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniadze ;-)

Sądząc po sprzętach które napędzają te głośniki to chyba nie tylko o to. Stąd moje pytanie. Nie są to przecież jakieś stare budżetowe wzmacniacze czy źródła tylko zazwyczaj sprzęt hi-end.

• Pokaż nowe odpowiedzi