Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie wysoko sredniotonowe na zewnatrz a nie do srodka - kierunkowosc w nich jest kluczowa niestety bedzie trzeba sobie ustawic raz krzelo i kolumny czy tez zaznaczyc w ktorym miejscu ustawiac, poprostu kluczem jest kierunkowosc a nie poziom glosnosci jesli cos bedzie zle ustaione nie nadrobisz stereofoni balansem chyba ze zmieniajac o bardzo uzzo decybeli ale wtedy to juz nie to. 2m wysokosci basowej biorac pod uwage ze po bokach bedzie 1.5m na pol jest chyba lekka przesada w stosunku do bokow. Pozdr P

Czym wieksza tym lepsza ale nie ma sensu robic tego tam gdzie nie trzeba - dzwiek rozchodzi sie rownomiernie, mozna sie pobawic w niesymetryczne ustawienie ale nawet wtedy roznice w rozmiarach nie musza byc bardzo wielkie, pozatym to nie jedyna droga ja w normalnym pokoju w bloku olalem idee wielkiego basowca na olbrzymiej desce (ten bas przydaje sie zasilac osobno mocna koncowka, transformatorowac, podbijac najnizsze itp itd) tylko puscilem po 4 sredniotonowco basowce po kilka wat i mam szybkosc i wykop tam gdzie jest on potrzebny co istotne latow to wszystko napedzic, a niskie buczenie przestalo mnie rajowac, do buczen sa normalne kolumny i na nich lepiej mi sie slucha np. wspolczesnej muzyki popularnej.

Piotr__, 21 Wrz 2009, 14:00

"Oczywiscie wysoko sredniotonowe na zewnatrz a nie do srodka"

Mógłbyś rozwinąć tę myśl ?

Piotr__, 21 Wrz 2009, 14:00

"Oczywiscie wysoko sredniotonowe na zewnatrz a nie do srodka"

Mógłbyś rozwinąć tę myśl ?

bas nie jest kierunkowy i nie tworzy stereofonii, w przypadku odgrody troche istotne jest tylko by byl skierowany na uszy by nie tracil na decybelach ale od biedy mozna go i upchac za odgrodami sredniowysokotonowymi ktore to wlasnie musza byc idealnie ustwione oraz nie byc zbyt blisko siebie, siedzisz tak jak przy wiekszosci kolumn na wprost w srodku na przecieciu wyprowadzonych wirtualnie z glosniow prostych liniach ale warto dostroic na sluch

Ok. Myślałem, że chodzi o zrotowanie do zewnątrz. Wydało mi się to dziwne.

A tak na marginesie to swego czsu odsłuchiwałem hektary przestrzeniu u ArtPaw'a (albo ArtPawia :)

On ustawił odgrody bez rotacji - na wprost.

Hmm. Wydawało mi się, że stoją na wprost, podobnie jak na twoich zdjęciach na stronie lapizatora. Może dlatego, że ja doginam swoje kolumny o jakieś 35 stopni. Przy tym twoje wydają się stać prosto :))

• 2 tygodnie później...

Widzę, że lampizator wychodzi na przeciw problemowi większości odgrodowców:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"A high end subwoofer for the audiophile."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wysokotonówki saby za grosze

kto chce? kto chce?

Ukryta Zawartość

Zdzislav, 9 Paź 2009, 07:23

Z tym magnesem - katastrofa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Jak bazar to bazar :

Ukryta Zawartość

można chyba mieć prawie dobrze :)

Ukryta Zawartość

Jeśli PHY to tylko KM 30 SAG a i tak nie koniecznie bo można nie gorzej a dużo taniej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

na DOKŁADNIE ten sam pomysł chodzi mi po głowie od paru dni. Zamiast pozbywać się pierwszych odbić od tylnej ściany przez odsuwanie odgród na metr od tylnej ściany, albo wieszanie prowizorycznych ustrojów akustycznych można przecież odpwiednio wcześniej odbić te fale pod odpowiednim kątem.

Nie myslałem jednak, że można zrobić to z taka klasą :)

mamel, 10 Paź 2009, 20:40

>Jeśli PHY to tylko KM 30 SAG a i tak nie koniecznie bo można nie gorzej a dużo taniej

możesz rozwinąć myśl?

Jak bazar to bazar :

Ukryta Zawartość

można chyba mieć prawie dobrze :)

"Z czasem stwierdzasz, że to co oferują sklepy z fabrycznymi kolumnami to jedno i to samo, tele że z innymi "kosmicznymi" nowinkami. Ja zapraszam w świat prostoty i pięknego dźwięku"

Tylko ciekawe czemu sprzedaje i możliwa zamiana na podstawki ze stendami :)

Ukryta Zawartość

Skąd u nas tak mała popularność Eminence Alpha 15a ? Nie biorąc pod uwagę Baffle Step, ani obudowy - płaska charakterystyka do 50hz. (przykładowo dla Selenium 15PW3 przy 50hz mamy juz spadek ok. -3db)

Oczywiście powyżej 300hz - kiszka, ale nie ma to wiekszego znaczenia.

Na zagranicznych forach jest to jeden z najbardziej chyba rozpowszechnionych przetworników do OB.

a nie lepszy ten;

Ukryta Zawartość

?

SPL 98db

Fs 37Hz

Qts 0.61

Ukryta Zawartość

Lepszy. Takie same właściwości soniczne (oczywiście tylko teoretycznie) mimo mniejszego rozmiaru Selenium.

Nie rozumiem dlaczego tak popularne są niskie QTS. No bo ilu z nas ma miejsce na dechy 2mx2m.

Czyzby dlatego, że kuszą SPL'em, ? SPL to tylko średnia. Nic nie mówi nam o zejściu, na które tak wszyscy narzekaja.

• Pokaż nowe odpowiedzi