Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś może podać teoretyczne uzasadnienie, które wyjaśniałoby dlaczego głośniki PRO są lepsze w odgrodzie od HIFI ?

Zastanawiam się jakie mogą być przeciwskazania do podmiany 1szt. Selenium na 2szt. po 12"

Na razie mam taką propozycję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xmax ok. 4mm

Wydaje mi się, że taki głośnik powinien być bardziej miękko zawieszony niż PRO.

Ukryta Zawartość

Głośniki PRO są głównie polecane ze względu na wysoką efektywność. Można zastosować każdy głośnik, tyle że potem efektywność dech może być mizerna (ze względu na ograniczenia OB). Z głośników PRO mających efektywność po 97 dB daje się osiągnąć dechy z efektywnością około 90 dB. Z głośnikiem niskotonowym 92 dB może wyjść około 85 a to już niezbyt ciekawie.

Pytam, bo część osób zwraca tu uwagę na podatność zawieszenia w Teslach czy Altec'ach, właśnie domowe woofery mają częstokroć wysoki Vas i mniejszą moc. Brakuje 15" głośników, lecz możnaby to nadrobić używając 2x12". Zyskujemy 6db względem np. Sab dublując woofery.

nie rozumiem czemu tak jesteś pesymistycznie nastawiony przecież fikus robił projekty open back na 15'' glosnikach i też zostawial szerokości na styk dla tych glośników natomiast open back robil normalnie z gorną scianką też ....

Bo to nie gra dobrze. Najlepsza jest plaska decha, a open back moim zdaniem musi miec wytlumione scianki zeby dobrze gralo. Jesli ma byc zabudowane to tylko skrzydla boczne, wg mnie sam open back jest nienajlepszym rozwiazaniem. Poza tym przy duzej glebokosci robie sie z tego troche linia transmisyjna, krotki falowod, a tu juz chyba nie musze pisac jakie cuda sie dzieja bez wytlumienia.

No ale rob jak uwazasz.

Praca nad odgrodami idzie do przodu, kompletuje głośniki, doszedłem do wniosku, że jak brak dobrej 15" o którą trudno i droga, to można wstawić dodatkowo średnio-niskotonowy, wybór padł na Izophona P25, kupiłem u Niemca myśląc, że licytuje parkę, a on zrobił fotomontaż przodu oraz tyłu i sprzedawał jeden, nie doczytałem w opisie. Jak by ktoś z was miał w swoich cennych zbiorach taki na zbyciu to zapraszam na PW.

prawo:

Zależy jak zamierzasz ciąć tą Sabę. Przy tej szerokości będzie ciężko, bo szerokopasmowa Saba za szybko zacznie opadać z powodu Baffle Step. Gdybyś zwiększył trochę szerokość mógłbyś spróbować cięcia tak jak to robi Martin King.

U-baffle o długości skrzydełek 20cm (niewazne czy z pokrywą u góry czy bez) spowoduje rezonans przy ok. 270hz (o ile dobrze pamiętam). Możemy to eykorzystać i ciąć głośnik drugim rzędem przy 150hz.

W efekcie otrzymujemy płaską charakterystykę do peaku rezonansowego czyli właśnie ok. 270hz.

Musisz zmusić średnią Sabe żeby zagrała tak nisko. Myślę, że przy 35cm mogłoby się udać.

Najłatwiej konstrukcyjnie przy tej szerokości byłoby zmontowanie parawanu z długimi, rozwartymi boczkami. Wtedy unikasz niepotrzebnych rezonansów.

Zobacz jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Pokrywa się to z opinią, że Saby graja najlepiej na cienkiej sklejce. Gość zmontował skrzynki o grubości ścianek 10mm.

KIBICUJĘ. POWODZENIA !!

Ukryta Zawartość

Jeżeli jednak U-frame to:

boczne ścianki scięte pod kątem, najlepiej różnej długości dla obu stron i, jak radził Melo, otwarta od góry.

Bo szerokopasmowce wogole graja fajnie na cienkich deskach czy nawet kartonie :)

fakamada

Chyba podsuneles mi pomysl na obudowy do moich Klangfilmow, tylko szkoda ze ta sklejka taka cholernie droga...

A która koncepcja ?

ps. sklejka 10mm niskiej klasy - 14zł za metr - nie tak źle. mnie lada chwila czeka przejście z cholernej, buczącej wiórówki na sklejkę 30mm. Tu się faktycznie robi trochę drogo :/

Ta obudowa otwarta z 3 dziurami na plecach z cienkiej sklejki. Akurat mam 4 coaxialne Klangfilmy, ktore za cholere nie chca grac w malej desce. Okropnie wredne glosniki zaprojektowane pod deche 2mx2m do sal kinowych.

Ja mam dostep do sklejki tylko w Castoramie, a tam cena sklejki jest kosmiczna.

Rozejrzyj się za jakąś hurtownią.

Ja zopatrywałem się pod Warszawą:

Ukryta Zawartość

,ale takich firm jest sporo....

Ukryta Zawartość

fakamada, 14 Sty 2010, 21:16

Co chcesz zrobić ze sklejki 30mm? Najlepsza na odgrody jest 19mm. Spójrz na dechy Passa. W necie tez można wiele znaleźć na ten temat, m. in. na diyaudio.

Dechy i budę. Niestety warunki lokalowe nie pozalaja na więcej. Z pomiarów zdecydowanie lepiej wygląda H-frame, ale wykonanie U jest tańsze i używam cyfrowej korekcji to rezonanse są już własciwie bez znaczenia.

No ale do rzeczy.

Nie wiedziałem, że akurat 19mm. Szczerze mówiąc to nawet lepiej, ze wzgledów kosztowych, ale gorzej z wizualnych. Chcę zrobić coś na co miło będzie popatrzeć, a nie nic lepszego niż kawał grubej, woblonej dechy :)

(jakt tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Muszę to przemyśleć. Coś wymyślę. Dzięki za info

Ukryta Zawartość

Melov8:

A może klon budy od Solovox ? Zawsze mi się podobał ten projekt. Podobno można stawiać całkiem blisko tylnej ściany.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie slyszalem nigdy Solovox'a ale jak na niego patrze go mam na mysli tylko jedno : jeden wielki rezonans ;]

Ukryta Zawartość

Najlepiej by bylo zrobic tak jak w oryginale, ale gdzie to upchac w 15m2...

Ukryta Zawartość

to ma być w końcu OB czy jakiś miszmsz? - bo od tego Solovox'a to już krok do suba

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mamel, 15 Sty 2010, 17:47

>to ma być w końcu OB czy jakiś miszmsz? - bo od tego Solovox'a to już krok do suba

No już bez przesady. Przeciez to zwykłe OB/open back, a skrzydełka są po to żeby ułatwić ustawienie. Sam się nad takim "ustrojem" za dechą zastanawiałem. Mam dość blisko tylną, gołą ścianę. Jak przysłaniam lekko Sabę od strony tej ściany to poprawia mi się scena.

To samo jest u mnie, gola sciana, a przeciez dywanu jak na syberii na niej nie powiesze. Przeczytalem recenzje tych Solovoxow i duzo tam cieplych slow. Moze to faktycznie dobrze dziala ale tylko z PHY HP. Klangfilmy maja gigantyczne podbicie miedzy 400hz a 800hz i boje sie, ze tylko wielkie dechy jak w oryginale pomoga rozbic ten baffle step.

Wlasnie wlasnie, dlatego po probach jakie wykonalem i symulacjach w EDGE szerokopasmowiec w malej desce to dla mnie nie jest realny dzwiek. Albo wielka odgroda na pol pokoju, albo 3Way ( z mala deska na szerokopasmowca )z korekcja baffle step. Inaczej to po prostu nie zagra, wg mnie oczywicie.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi