Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pobawiłem się dzisiaj w symulowanie moich odgród :)).

Powoli przymierzam się do zwrotnicy i do wystrugania czegoś, co zacznie grać w miarę liniowo. Wyszło z tego klasyczne 3 way ze słabym zejściem. Zaletą jest dość wąska odgroda o szerokości 33 cm (o stosunkowo niskim zejściu jak na tą szerokość...). Szeroko pasmowy głośnik pozwolił uciec z podziałem z klasycznych 3KHz na 5KHz. Dzięki temu użyłem horna, który gra do 50KHz. Więc kolumna jak by nie było, ma dość szerokie pasmo.

Trochę na symulowałem się, ale głośniki filtrowane I rzędem, jedynie dołożyłem drugi szerokopasmowy głośnik filtrowany II rzędem (użyty ze względu na utrzymanie charakteru wysoko skutecznego, papierowego brzmienia i zyskaniu liniowości do tych 150 Hz).

Proszę się nie sugerować skalą, bo nie mam skalibrowanego systemu pomiarowego. Kolumny w rzeczywistości powinny mieć około 92 dB skuteczności. Poszarpana charakterystyka poniżej 1,5KHz jest spowodowana odbiciami w pomieszczeniu. W rzeczywistości przebieg jest gładszy i nie ma takich dołków. Nierówności na szerokopasmowym goodmansie liczę, że zostaną wyrównane lepszym pod frezowaniem pod kosz. No i przy zredukowaniu do minimum, dyfrakcji dźwięku od przedniej ścianki.

No a tak to wygląda przy założeniu, że spadek na odgrodzie to około -6dB od 500 Hz w dół w sumie tak pokazuje edge.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i ja też panowie przymierzam się do suba, który będzie grał od tych 20 Hz do raptem 60 Hz żeby wstrzelił się w charakterystykę.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

Można szerokopasmówke ciąć 3 rzędem a wysokie pierwszym? czy lepiej dla jakości by było pierwszy rząd na midbasie zrobic?

Wczoraj uzyskałem równą charakterystyke ale z jednym mega dołkiem,jeśli to kwestia przysunięcia do siebie podziałów to wyjdzie mi to fajnie przy 1 i 3 rzędzie. Chyba że to coś z fazą.

Narazie mam horna wstępnie dostrojonego

Tractrix600

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Osobiście bawił bym się w pierwszy rząd. Pobaw się w LspCAD. Jest dużo łatwiej. Zaoszczędzasz sobie grzebania i strojenia. Skraca zabawę do pomiaru, poprawki, osłuchu i poprawki...

Pozdrawiam Arczi

simon1983, pokaż na obrazku także pomiary innych głośników.

>>Wczoraj uzyskałem równą charakterystyke ale z jednym mega dołkiem,

A po odwróceniu polaryzacji jednego z głośników dołka już nie było?

El sueño de la razón produce monstruos.

Nie tak,chodziło mi o to że przy normalnym podłączeniu udało mi sie kłopotliwy dołek maksymalnie zmniejszyć, a podłączenie tuby w przeciwfazie pokazywało większy dołek w tym miejscu czyli można by sądzić że z fazą wszystko ok.

Teraz gram 1 rzędem,poddałem sie, ta górka w Monacorze sumuje sie z tubą i mam podbicie przy 2-3khz,nie wiem jak sie tego pozbyć

pierwszy wykres to Monacor bez filtra a póżniej pierwszy i trzeci rząd. Gdyby Monacor nie miał tej górki przy 2-3khz to by było łatwiej

Tez taki dołek jak na niebieskim wykresie mi wychodzi i nie wiem co to jest,chyba z fazą problem. Może jak bym w tym przypadku odwinął cewki troche i zbliżył do siebie miejsca cięć to by pomogło

Ukryta Zawartość

post-24925-0-05871700-1309683987_thumb.png

post-24925-0-68914000-1309684024_thumb.png

post-24925-0-51694400-1309684971_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno jest coś z fazą głośniki grają w przeciwnych i się znoszą charakterystyki, za miast sumować...

Z fazą masz problem bo masz 3+1 rząd. Z tego co wiem nie stosuje się 3 rzędu za często (bo on kręci fazą chyba o 270 stopni) a 1 tylko o 90 stopni i jak widać chyba w przeciwnych kierunkach kręcą... Jak chcesz mogę zobaczyć jak to wygląda w LspCAD. Ja osobiście robił bym podział 1+2 no i powiem Ci że takie symulowanie naprawdę pomaga i pozwala zaoszczędzić błądzenia...

Pozdrawiam Arczi

Pozostawie 1 rząd w poniższy sposób. Bedę musiał wartości cewki dostroić, i bawie sie jeszcze z grafitem w roli szeregowego rezystora

Wczoraj zrobiłem pomiary spl w Lspcad ale nie chciało mi pokazać takiej charakterystyki kolumny ze zwrotnicą jak w realu. Jak chciałem wpisać wartość rezystora 120 ohm to na siłe robiło sie 120.000 ohm chyba że to tylko tak sie zapisuje z tymi 3 zerami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Strasznie dziwnie masz pofalowana charakterystykę. Ja bym spróbował filtrować nisko-średnio tonowy 1 rzędem około 500 Hz względem pierwszego pomiaru + to co masz w ostatnim pomiarze na zielono czyli wysoko tonowy. Tą górkę na 2,5 KHz można zniwelować układem rlc bo wedle twoich pomiarów tam już gra ładnie wysoko tonowy głośnik. No i to powinno dać względnie równą charakterystykę. Wysoko tonowy jeśli dobrze robiłeś pomiary to można ściszyć o 6 dB.

Możesz wyeksportować dla mnie w plikach txt pomiary bez filtrów tych 2 głośników?

Pozdrawiam Arczi

Strasznie dziwnie masz pofalowana charakterystykę. Ja bym spróbował filtrować nisko-średnio tonowy 1 rzędem około 500 Hz względem pierwszego pomiaru + to co masz w ostatnim pomiarze na zielono czyli wysoko tonowy. Tą górkę na 2,5 KHz można zniwelować układem rlc bo wedle twoich pomiarów tam już gra ładnie wysoko tonowy głośnik. No i to powinno dać względnie równą charakterystykę. Wysoko tonowy jeśli dobrze robiłeś pomiary to można ściszyć o 6 dB.

Możesz wyeksportować dla mnie w plikach txt pomiary bez filtrów tych 2 głośników?

Pozdrawiam Arczi

Prosze,BMS 4538,Monacor sp30/200neo

W bms trzeba troszke namieszać rezystoramo i kondensatorami żeby zagrał równo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki:) i daj znać czy nie musze zrobić jeszcze raz pomiaru,wpierwszym oknie nacisnąłem kalibracje, test a póżniej pomiar,nic nie ustawiałem. W oknie gdzie sie kalibruje wykres wygląda poprawnie a w measurement już nie,i jak otwieram te pliki to dziwnie mi to wygląda.

Co powiecie o tym,czy tu jest faza spaprana znowu? Zielony to jest pomiar całej kolumny. Bas tu jest ciety 2 rzędem a wysokie 1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Simon. Jesli faza jest zgrana to w odpowiedniej polaryzacji charka wypadkowa jest powyzej charek glosnikow i nie ma zagiecia, a w przeciwnej polaryzacji w miejscu laczenia glosnikow powinno byc glebokie reverse null (dolek).

I najwazniejsza rzecz - zadbaj o to by na kazdym wykresie gating byl w tym samym miejscu (mozna go przesuwac myszka w okienku na dole). Bez tego pomiary nie sa miarodajne.

Z tego co wiem nie stosuje się 3 rzędu za często (bo on kręci fazą chyba o 270 stopni)

Kazdy filtr, pulapka rezonansowa itp przesuwa faze o jakis kat.

270 stopni to nie jest jaks szatanska wartosc, nie wiem dlaczego ktos mialby sie bac akurat takiego przesuniecia. Ja mam u siebei filtry jescze wyzszego rzedu i jest ok.

Co do gorki an 2-3 khz - nie znam tego glosika (jaki to model?), ale jesli to naturalne rezonanse wlasne an skraju pasma, to po prostu glosnik rzeba ciac duzo nizej i nic sie na to nie poradzi. Jesli to jakas zwykla gorka na pasmie ktore siega ze 2-3 oktawy wyzejtotrzeba zalozyc pułapkę rezonansowa.

Edytowane przez tomq88

Monacor sp30/200neo. Tak to naturalna górka na skraju bo to woofer 12cali i właśnie tak było by fajnie ciąć daleko od górki żeby sie nie "wtrącała" tylko była już mocno stłumiona.

Zaraz wstawie obecne pomiary i ciągle mi coś tam nie pasuje,nawet próbowałem drugi rząd na wysokotonowym.Co tu jeszcze można wymyślić. Nasuwa mi się pomysł że trzeba by zmienić czestotliwość podziału.

Zielony to ostatni pomiar całej kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Simon, musisz popatrzec na charki samych glosikow i wybrac czestotliwosci przy ktorych moga byc ciete.

Woofer - conajmniej oktawe nizej niz zaczynaja sie gorki an skraju pasma i tweeter/szerokopasmowke - conajmniej 2xczestotliwosc rezonansowa. Jezeli te zakresy sie nie pokryja to znaczy ze glosniki sa niedopasowane do siebie i trzeba bedize isc na kmompromis. Jezeli pasma sie pokrywaja to w tym przedziale wybierasz czestoltiwosc do podzialu. Jezeli faza jest niezgrana za pierwszym razem to kombinujesz - mozesz np zmieniac podzial jednego z glosnikow i np zblizac czestotliwosci odciecia obserwujac dolek reverse null - jesli sie poglebia - idziesz w dobra strone, jezeli robi sie plytszy to znaczy ze obrales zly kierunek. Kiedy takie kombinowanie nic nie daje to zmieniasz rzad jednego z filtru i znow probujesz z przysuwaniem czestotliwosci pdozialu. I tak do skutku Czasem pomaga np pochylenie scianki. Osobiscie wole wyzsze rzedy filtrow, bo silniej wycinaja skraj pasma woofera i sabezpieczniejsze dla tweetera.

Co do ostaniego pomiaru - gating juz jest ok, o to wlasnie chodzilo. Widac ze nie ma zgrania fazowego, bo przy 1,5 khz zielona linia nie jest 6 db nad pozostalymi tylko rowno z nimi.

Miałem żle skalibrowany Lspcad,chyba zamienione kanały lewy prawy. Powoli sie naucze to zrobie solidny pomiar. Spora różnica efektywności 98db i 118db tuba.

Arczi sory tamte pomiary sie raczej nie nadają bo to było źle skalibrowane.

Dobry program,tylko musze porządne dane wprowadzić

Ten mój Lspcad6 to jest jakaś lipa i to uszkodzona.

Raz robi pomiar który wygląda jak charakterystyka mierzonego głośnika a za sekunde jakieś wygibasy,albo w oknie setings robi dobry pomiar a w measurment pokazuje wygibasy do niczego nie podobne.

Wiecie co,myśle że tej fazy tu nie będzie bo to jest dipol.

Jak może być wiarygodny pomiar jak tylna strona membrany odbija sie od ściany i promieniuje do mikrofonu.

Wiecie co,myśle że tej fazy tu nie będzie bo to jest dipol.

Jak może być wiarygodny pomiar jak tylna strona membrany odbija sie od ściany i promieniuje do mikrofonu.

To ze wplywa to na pomiar, znaczy ze wplywa tez na odsluch.

Dlatego dipole nie jest tak latwo mierzyc. Nie wiem czy nie lepiej jest uzyc analizatora widma w czasie rzeczywistym i pracowac nad zwrotnica bez programu symulacyjnego.

Nie wiem ja jakoś mierzę i nie ma problemu żadnego. Poza tym odbita fala może powodować nierówności na charakterystyce. Więc jestem zdania że pomiar na dworze i problem z głowy. No a że odgrody są wymagające to inna sprawa. Akustyka ma jeszcze większe znaczenie niż w normalnych paczkach. Choć nie demonizował bym bo jak wspomniałem wcześniej robię pomiary w pokoju 4x3 i są fakt pewne przekłamania (+/- 3dB w bardzo wąskim przedziale częstotliwościowym które wiadomo że można pominąć) ze względu na wielkość pomieszczenia. No ale mogę sobie zmieniać czas bramkowania dowolnie i ocenić wykres.

pozdrawiam Arczi

Gość Dink

(Konto usunięte)

Szanowni Koledzy, nabyłem niedawno Elektro Voice SP15A /dodatkowo tuby średnio i wysoko tonowe/. Głośniki są w bardzo dobrym stanie i wyróżniają się wysoką efektywnością /103dB/. Chciałem zapytać, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi głośnikami, a szczególnie jeśli idzie o wykorzystanie ich do odgród. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam serdecznie Dink.

To pięknie,zazdroszcze,ElectroVoice są drogie niestety. Qts 0,45 spoko może być w odgrodzie,

dopiero co słuchałem basu z dgrody na Monacorze co ma Qts 0,41 i tylko 12cali a było bardzo przyjemnie,wszystko zależy od zwrotnicy

U mnie na crossoverze tniesz na 60hz dajesz głośno i jest dobry niski bas.Tniesz na 200hz jest solidne tupnięcie ale najnizszego basu mniej.Crossover pozwala szybko i płynnie manipulować basem w openbaffle.

Tuby musisz ściszyć bo pewnie mają sprawność ok 110db albo wiecej.

A czy ktos z Was gral na 18 calowych alphardach jakie poleca Łukasz Fikus?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co prawda tych juz sie nie da kupic ale sa Koppa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ponoc to te same glosniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Dink

(Konto usunięte)

Głośniki EV nabyłem z myślą o zrobieniu odgród. Nie mam żadnego doświadczenia w tym przedmiocie i liczę na pomocną dłoń kolegów z niniejszego wątku. Pozdrawiam serdecznie Dink

Dobry 15calowiec w odgrodzie i tuba

Ukryta Zawartość

post-24925-0-31939700-1310058521_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robisz coś takiego i po temacie

Ukryta Zawartość

Prościej się nie da ale bez pomiarów tego to wiesz pewnie będzie darło to japę...

Głośnik basowy możesz dać w dechę lub próbować onkena.

Co Ci z tego wyjdzie nie mam najmniejszego pojęcia.

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam

Czy może wie ktoś co to za kolumny, na jakich głośnikach i czego się mogę po nich spodziewać (jaka efektywność) ?

Będą się nadawać do OB czy lepiej zostawić w tych obudowach ?

Obudowa z litego drewna o wymiarach 45x25 21,5 cm -głębokość.

Położenie nóżek z filcu świadczą o dedykowanej pracy w poziomie.

Na głośniku wysokotonowym oznaczenie MT/11/17.

Drugi to chyba jakiś alnico. Płyta przednia od strony głośników to MDF + sklejka.

Ukryta Zawartość

post-259-0-80827800-1312506098_thumb.jpg

post-259-0-49351900-1312506134_thumb.jpg

post-259-0-95538500-1312506162_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi