Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Wręcz przeciwnie :) Choć implikuje to poważne komplikacje w systemie. Dedykowane wzmaki, aktywna zwrotnica, system sterowania głośnością. No i niestety puryści analogowi nie zaakceptują takiego rozwiązania...

Witam.

Po wielkich zyciowych zmianach i przeprowadzkach, mam w koncu czas na powrot do zabawy z odgrodami.

Poniewaz od pol roku musze sie liczyc z WAF :) to szukam rozwiazania, ktore tez ucieszy oko.

Znalazlem projekt grandient helsinki 1.5. W sumie odgrody, choc dziwne. Glosnik sredniotonowy i tweeter umieszczone sa na okraglych Baffle'ach.

co ciekawe basowy jest umieszczony pod katem 90 stopni w stosunku do sredniego i tweetera. Poprostu na bocznym panelu. Wiem ze takie umiejscowienie powoduje problemy w ustawianiu kolumn. Trzeba je pewnie ustawiac ostro dogiete, zeby basowce nie kasowaly sobie nawzajem fal.

Ma to jednak ponoc ta zalete, ze idealnie nadaje sie do malych pomieszczen, bo wtedy warto wykorzystac odbicie od bocznych scian, a co wazne ponoc tez mozna postawic glosniki bardzo blisko tylnej sciany, co nie jest dobre przy klasycznej OB.

Wiec, zalety sa spore, jednak zastanawia mnie, czy ktos eksperymentowal kiedys z wooferem ustawionym na boku i okraglymi baffle'ami. Wiem ze teoretycznie to powinna byc padaka, bo okragly baffle jest zly i bocznie ustawiony woofer bedzie kasowal fale z drugiego woofera. Z drugiej jednak strony, OB samo w sobie niby nie ma sensu, pracujemy na 40 letnich glosnikach z radyjka itp. Czy ktos ma doswiadczenia wz takimi projektami?

a tu zdjecie Gradient helsinki 1.5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miku

Obawiam się, że ten projekt jest bardzo nastawiony na design. Koncepcja basu jest niedorzeczna, kompresyjny tweeter jest w hornie, a średnica wygląda jakby była w obudowie stratnej.

Czy konieczny jest dla Ciebie bas z odgrody ? Ponieważ można zrobić moduły basowe (zamknięte, stratme lub nisko strojone BR) ustawione pod frontową ścianą. Deski z szerokopasmówką można wtedy zrobić z 20mm pleksi. (np. 360mmx1200mm, dla cięcia 200hz)

Obawiam się, że ten projekt jest bardzo nastawiony na design. Koncepcja basu jest niedorzeczna, kompresyjny tweeter jest w hornie, a średnica wygląda jakby była w obudowie stratnej.

Czy konieczny jest dla Ciebie bas z odgrody ? Ponieważ można zrobić moduły basowe (zamknięte, stratme lub nisko strojone BR) ustawione pod frontową ścianą. Deski z szerokopasmówką można wtedy zrobić z 20mm pleksi. (np. 360mmx1200mm, dla cięcia 200hz)

moge rozwazyc bas nie z odgrody, tyle ze mam juz glosnik basowy (alpierd HW1800, ewentualnie jakies fostexy wyciagniete z PA, ale bez parametrow.

masz jakas propozycje jak z tego alpierda wycisnac cos konkretnego?

A jak ma sie sprawa z okraglymi baffle na kazdy glosnik? tak bym przynajmniej uniknal wielkiej dechy na pol pokoju...

poprostu koleczko nad koleczkiem, z tylu szkielet trzymajacy.

Ten bas nadaje się tylko do OB. Ma bardzo wysoki QTS, więc polecam jak najniższe cięcie. Do takiego układu niestety potrzebna jest duża decha (np. 55cmx110cm lub 60cmx900cm - głośnik zamontowany blisko bocznej krawędzi). Miej też świadomość, że efektywność tego Alpharda w desce będzie wynosić około 87db/W

Jeśli chciałbyś zrobić oddzielny moduł to basowy, to nadaje się Beyma 12BR70 w 75litrowej skrzynce. Efektywność w skrzyni ok. 94db/w. Nie wiem jak to wyjdzie odsłuchowo, ale jeden taki głośnik już kupiłem tylko muszę się jeszcze zabrać za zrobienie testowej skrzyni.

Fakamada to stary DIYowiec odgrodowy. Basy ustawione bokiem to chyba jakaś lipa z tego co ja próbowałem. Musi być normalnie na słuchacza a inne ustawienia np z tyłu to może i dobre ale z DSP żeby opóźnienia wyrównać i charakterystyke. Tak jak Emerald Physics.

Acha, wazne.

Calosc bedzie napedzana w bi-ampingu.

Bas na KT88, a gora (zielone saby) przez monobloki GM70.

W poszukiwaniu ciekawego designu, ktory jednoczesnie nie wymaga profesjonalnej stolarni znalazlem dosc prosto wygladajacy projekt Quasar MKII.

W tym projekcie, ponoc najwazniejszym elementem jest grubosc scianek i ciezar calej konstrukcji.

z moich wyliczen wynika, ze na wykonanie jednej sztuki w przypadku MDF'u trzeba zurzyc ok 5m2. to daje okolo 60 kg na sztuke (bez glosnikow.)

Chyba wszyscy z nas ida w duza powierzchnie, nie koniecznie w duza grubosc.

Bawil sie ktos w super grube odgrody?

W wypadku tego projektu, glosnik ma grubosc ponad 15cm i glosniki sa umieszczone w wydrazonych tunelach. Ponoc to nie przeszkadza w dzwieku. To tak jakby glosniki do przodu pracowaly jak zwykle, a do tylu jak pewnego rodzaju horny.

ponoc, dzieki ciezarowi maja bardzo stabilny, gleboki bass.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez miku

>Dink

Bez mistrzów proszę. Nie pierwszy raz przybierasz wszechwiedzący ton. Jeśli mamy dyskutować to bardzo proszę, ale merytorycznie. Już raz cię o to bezskutecznie prosiłem.

Dokumentować nie będę, bo nie mam takiej potrzeby. Przeszukaj wątek to znajdziesz jakieś fotki.

W skrócie, co było:

Deski - najpierw 50cm x 120cm z wiórówki, obecnie 45cmx105cm sklejka

Woofery - Były Selenium 15PW3, obecnie 2x12" Audax na stronę z usztywnianymi przeze mnie membranami i dołożonymi magnesami (fs ok.40hz QTS ok. 0.8). Spięte równolegle. Oprócz tego słuchałem w nieswoich deskach 15" Eminence Alpha, Delta, Beta, Tesla ARO

Średnie/Fullrange - Saby owalne, Saby owalne mniejsze, Fostex FF85K, Fostex 166En, Supravox 135, Monacor MS 100CHQ. Oprócz tego słuchałem parę razy Visatona B200. Obecnie w desce sa Sonido 175 Alnico.

Wysokie - Saby, Isophony, Małe papierowe Peerlessy, wstęgi Fountek 3.5H

>Miku

Taki tunel dla szerokopasmówki to kiepski pomysł. Scena będzie sporo gorsza. Na basie możnaby rozważyć taki "tunel"

Przy 15cm mogą się już pojawić resonanse w okolicy 250hz. Wystarczy jednak wtedy użyć większej cewki żeby to skompensować. Oczywiście wymusza to na nas trochę punkt podziału w tej okolicy. 10cm głębokości już nie produkuje rezonansu.

Można np. zrobić obudowę skrzynkową z płytkimi bocznymi ściankami. 4cm MDF'u powoduje już bardzo sztywną konstrukcję.

Edytowane przez fakamada

Ja stosuje 50mm, dwie sklejone płyty,ładne po fornirowaniu i ciężkie stabilne przedewszystkim. Powoli kończę robić nowe. Miały być jeszcze grubsze ale spaprałem fornirowanie i robiłem nowe.

Ja stosuje 50mm, dwie sklejone płyty,ładne po fornirowaniu i ciężkie stabilne przedewszystkim. Powoli kończę robić nowe. Miały być jeszcze grubsze ale spaprałem fornirowanie i robiłem nowe.

50mm to standard, poszedl ktos dalej? ponad 10cm?

Miku, świetnie rozumiem Twoje dążenie do ładnego wyglądu dech i pomieszczeniu. Problem w tym, że aby odgroda była odgrodą, to musi być... odgrodą, a nie listewką, czy firanką ;-). Chcesz mieć bas, decha w OB musi być duża. Chcesz to ukryć, rozważ przezroczysty akryl. Swego czasu miałem zapędy i wyszukałem gdzieś (ask google) w Polsce można kupić płyty akrylowe, mogą Ci je nawet przyciąć i zmatowić na brzegach. Otworów nie wytną (przynajmniej 2-3 lata temu, gdy o to pytałem nie mogli). Cena była nie specjalnie dużo większa od sklejki, grubości też rozsądne. Może być więcej zabawy z wycięciem otworów (żeby akryl nie topił się, ale podejrzewam, że agencje reklamowe zajmujące się reklamami mają temat cięcia dowolnych kształtów opanowany). WAF na pewno podskoczy mocno ;-). Gdzieś w tym wątku były jakieś zdjęcia takich akrylowych desek bodajże na przetwornikach PHY. Być może nawet coś o tym pisałem i wskazałem producenta.

Dlatego wskazałem na odzdzielne moduły basowe. Akryl jest trochę za elastyczny na duże basowe głośniki. Jeśli natomiast byłyby zamontowane w nim tylko średnie i tweetery to wtedy 20mm akryl/pleksi powinien wystarczyć (podobno!). Wyceniałem takie dechy - 2szt. 360mmx1200mm z wycięciem otworów pod szerokopasmówkę i tweeter wyszły ok. 850zł

Altec+Lowther:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fakamada

Ostatnio grzebałem za grubymi plexi,przezroczyste i przyciemniane. Nie pamiętam dobrze cen ale wiele stówek za grube odgrody,bardzo wiele.

Pamięć może być zwodna i zawodna, ale wydaje mi się, że swego czasu napalałem się na akryl o grubości bodajże 3 lub więcej cm. Był to jakiś producent płyt pleksi komorowych i litych na dachy. Stąd też ceny nie powalały. Koszt jednostkowy może w pierwszej chwili wydawać się spory ale.. zestawcie to z dużą porządną obudową w fornirze i przestaje to być drogie. Ale przyznam, że to moje dywagacje ;-). No i takie kolumny znikają w pokoju, mając przy tym nowoczesny, futurystyczny wygląd. Mój, wyjątkowo wybredny WAF był bardzo za, a całość rozbiła się o specyfikę pomieszczenia (skosy) i niemożności sensownego zmieszczenia czegoś większego.

A wracajac do dyskusji, i ignorujac wpisy nie zwiazane z tematem. U mojej zony przejdzie ewentualnie taki projekt z grubego drewna, pomalowanego lakierem samochodowym (przez lakeirnika) na polysk. Tylko czy ten pomysl z bardzo grubymi sciankami bedzie mial dobry wplyw na dzwiek?

Od dawna nosze sie z opcja zrobienia po prostu ramy podwojnej, z przodu i z tylku na ramie rozciagniety material maskujacy a w srodku moze sie dziac co chce. na bas gruba na 5cm decha, powyzej, osobno na sklejce cienkiej SABKI.

Calosc objeta podwojna rama.

Ma ktos doswiadczenie z okraglym baffle dla kazdego glsonika i z takimi super ciezkimi odgrodami?

Mam zwrotnice aktywna, wiec podzial moge sobie dosc swobodnie regulowac.

Edytowane przez miku

Miku, zdradzę Ci pewien sekret, jak skutecznie rozmydlić WAF ;-). Otóż składasz coś roboczego, do testów, niekoniecznie zupełnie paskudne, ale ewidentnie robocze. Na to otrzymasz zgodę. Zresztą... warto zrobić próby. Prowizorki mają to do siebie, ze są trwałe. U mnie taka totalna prowizorka gra już 3 lata :P. Ostatnio chciałem trochę ją podrasować wizualnie, bo nie mam czasu na docelowego Onkena 230 litrów (taa.... nie każdy głośnik ma odpowiednie Xmax), co spotkało się z protestem! Albo robisz coś na cacy, padło, albo MA TO WYGLĄDAĆ NA ROBOCZO. Czasami sprytem panie trzeba, sprytem ;-). Zasłonić pracą zawsze się można ;P.

Wracając do tematu. Mając zwrotnicę aktywną i biamping teoretycznie możesz sobie pozwolić na mniejsze deski, będziesz to rekompensował wzmocnieniem. Tyle, że musisz mieć nieliniową ch-kę na dole, z podbiciem dołu od pewnej częstotliwości. Upewnij się też (najlepiej eksperymentalnie) i przed wtopieniem kasy w lakiernika i super sklejki z bałtyckiego drewna, czy na z grubsza docelowej powierzchni głośnik wyrobi się w swoim zakresie wychylenia.

Przykład - dysponuję koaksjalnym 15" głośnikiem (w środku tuba średnio-wysokotonowa) oraz wklejka na wyższe niskie i średnie w głośniku (mechaniczno-elektrycznie ekwiwalent trójdrożnego głośnika) z mega magnesem AlNiCo - 50W, 50 letni University 315C. Bas jest świetny, o 2 klasy lepszy od Tesli Aro w tej samej desce (pomijając ograniczenia OB)w zasadzie Open Box (105x50x23cm) - żeby było odpowiednie wypełnienie dźwięku na dole używam wzmacniacza z włączonym loudnesem i podbitymi o kilka dB niskimi tonami. Załatwia to świetnie temat basu. Problemem jest jednak Xmax - mój głośnik ma stosunkowo niskie Qts i jest stosunkowo miękko zawieszony, co skutkuje tym, że przy głośniejszym słuchaniu i niższym zejściu potrafi dobić do końca. Koniec zabawy, kres głośności. W OB te wychylenia są większe. Sprawdź dlatego, ile jesteś w stanie wyciągnąć basu i z jakim poziomem głośności na desce, żeby nie było potem podobnej sytuacji, jak opisane przeze mnie. Alhardy są twardo zawieszone, być może nie będzie to zatem problemem, głośniki te jednak są przeznaczone do obudów typu bass reflex, a to daje inne obciążenie na membranie.

Juz mam robocze obudowy od 8 miesiecy. Nadszedl czas zmain. Do tej pory stalo w sypialni, ale z tego powodu byly malo uzywane.

Sama zona zaproponowala przeniesienie do salonu >)

wiec trzeba odpicowac.

Mysle zeby zrobic klona JAMO r909.

proste deska .

madly>

Czy deska będzie miała 100cmx150cm czy 50x100cm to i tak charakterystyka opadania będzie taka sama poniżej 100hz. Pamiętaj jednak, że kolega dysponuje głosnikiem z bardzo wysokim QTS (pow. 1.2), co daje w efekcie gorszą jakość, ale kompensuje opadającą charkę odgrody. W efekcie mamy równy bas bez potrzeby podbijania go. Przykładowy Eminence Alpha 15 ma punkt -3db przy 40hz.

Co do zmiękczania WAF to umnie też zadziałało. Po roboczych deskach wszystko jest już do zaakceptowania. Mało tego. Jak na ostatnim AS moja druga połówka zobaczyła słupki Triangla na 6.5 calowym midwooferze, to powiedziała żebym się nie ważył czegoś takiego wstawiać to pokoju, bo takie maleństwo wygląda jak karykatura głośnika :)

miku>

Zdecydowanie polecam konstrukcję modułową. Np. Skrzynka o głębokości 10-15cm na bas i do tego nadstawka z resztą głośników.

Z doświadczenia wiem, że zabawa się nigdy nie kończy i jak zrobisz docelową dechę to tym samym zablokujesz sobie dalszą drogę rozwoju konstrukcji.

Może też być jedna rama dla całości, a sama płaska decha wkręana do środka. Wtedy jeśli chcesz zmienić głośniki, to wymieniasz tylko jedną płaską dechę

Najlepiej jeśli zostawisz sobie firtkę na wymianę zarówno fullrang'a, jak i samego głośnika basowego. Możliwości jest dużo i można zrobić to bardzo gustownie zachowując dużą swobodę w wymianie głosników.

madly>

Czy deska będzie miała 100cmx150cm czy 50x100cm to i tak charakterystyka opadania będzie taka sama poniżej 100hz. Pamiętaj jednak, że kolega dysponuje głosnikiem z bardzo wysokim QTS (pow. 1.2), co daje w efekcie gorszą jakość, ale kompensuje opadającą charkę odgrody. W efekcie mamy równy bas bez potrzeby podbijania go. Przykładowy Eminence Alpha 15 ma punkt -3db przy 40hz.

Alpha 15 zejdzie do 40Hz -3dB na tak małej desce? Jaką efektywność rzeczywistą będzie miała?

madly>

Co do zmiękczania WAF to umnie też zadziałało. Po roboczych deskach wszystko jest już do zaakceptowania. Mało tego. Jak na ostatnim AS moja druga połówka zobaczyła słupki Triangla na 6.5 calowym midwooferze, to powiedziała żebym się nie ważył czegoś takiego wstawiać to pokoju, bo takie maleństwo wygląda jak karykatura głośnika :)

:D Coś w tym jest.

Efektywność wychodzi mniej więcej - efektywność nominalna -5db, czyli w tym przypadku ok. 91db/w

Tu są przykłady Alphy w płaskiej desce, U-frame i H-frame:

Ukryta Zawartość

Efektywność wychodzi mniej więcej - efektywność nominalna -5db, czyli w tym przypadku ok. 91db/w

Tu są przykłady Alphy w płaskiej desce, U-frame i H-frame:

Ukryta Zawartość

post-23808-0-56512000-1326470317_thumb.png

post-23808-0-27977700-1326470337_thumb.png

post-23808-0-28323700-1326470357_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miku, jednym z zestawów na jakim słucham muzyki od ponad roku są głośniki BEZ ŻADNEJ ODGRODY poza samą membraną właśnie z HW 1800 basowym (8 ohmowym, 4 ohmowy ma za niską wartość dobroci) zasilanym oddzielnym wzmacniaczem (samochodowym z mojej roboty 16V (!) zasilaczem; stosuję właśnie wzmacniacz samochodowy bo ma możliwość podbijania 40Hz, cięcia na dowolnej częstotliwości oraz płynnego przesuwania fazy). Na niskie tony na pewno nie narzekam. Jednak wysokie Qts robi swoje. Jak planujesz bi-amping rozważ też po prostu brak jakichkolwiek dech - prawdopodobnie dasz radę to odpowiednio wystroić, a stereofonia i przestrzeń jaką będziesz miał odpłaci Ci to z nawiązką...

Zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nieźle !!! Jak wygląda zwrotnica ? Kusiło mnie zawsze takie coś, ale bez DSP chyba ciężko osiągnąć w miarę płaską charkę. Stereofonia podobno jeszcze lepsza niż z odgrody.

Czyżby insipracja przyszła stąd? Widzą na niskiej średnicy RFT. Tu DSP robi dobrą robotę:

Kusiło mnie zawsze takie coś, ale bez DSP chyba ciężko osiągnąć w miarę płaską charkę

Da sie zrobic, ale glosnik sredniotonowy musialby miec minimum 12-15 cali tak, aby sam swoja wielkoscia membrany tworzyl odgrode dla siebie. Bas bez zadnej dechy to juz nie problem.

Da sie zrobic, ale glosnik sredniotonowy musialby miec minimum 12-15 cali tak, aby sam swoja wielkoscia membrany tworzyl odgrode dla siebie. Bas bez zadnej dechy to juz nie problem.

Czyli niestety tracimy największą zaltę tego układu, czyli charakterystykę ósemkową (dipol).

meloV8 - Po to dodałem do szerokopasmowca widocznego 12" RFT obciętego 12mH cewką.

fakamada - Elementów biernych oprócz wspomnianej cewki nie ma, sporo dobrego robi tu właśnie regulacja za pomocą tego wzmacniacza na dole (cięcie ok.130Hz, podbicie 6dB dla 40Hz, zboczy niestety nie znam...). Pomiarów nie robiłem, ale wg mnie charakterystyka nie jest katastrofalnie pofalowana. Większość słuchających u mnie, jeżeli, to narzeka na ciut za mało wysokich... Słucha się ich niesłychanie przyjemnie i, tak jak mówisz, stereofonią wprawiają w osłupienie. Inspiracja pojawiła się sama z siebie. Te konstrukcje, które pokazujesz, widziałem później.

Czyli niestety tracimy największą zaltę tego układu, czyli charakterystykę ósemkową (dipol).

Nie rozumiem? Dlaczego mielibysmy stracic?

Przykladowo dajemy dwa 15 calowe woofery bez odgrody, nastepnie na to midwoofer 15 calowy, ktory obsluzy pasmo od okolo 300hz do 2000hz moze 3000hz. Wyzej mozna dac wstege dipolowa, lub dwie kopulki, albo tube ze stozkiem rozpraszajacym, cos w stylu Duevel.

Nie trzeba stosowac wysokosprawnych tweeterow, bo efektywnosc calego zespolu i tak bedzie niska, okolo 80-83db, dlatego dwie dobre kopulki spokojnie dadza rade ( jedna na tyl oczywiscie ).

Calosc mozna spiac w pelni pasywnie bez zadnych aktywnych wspomagaczy, pytanie tylko czy warto?

By uzyskać prawdziwą charakterystyką ósemkową w jak najszerszym zakresie, wymagana jest praca przetworników PONIŻEJ baffle step. Charakterystyka każdego z głośników jest mocno opadająca i dlatego potrzebne jest DSP, żeby to skompensować.

Jest trochę takich konstrukcji DIY. Z komercyjnych, najbliżej celu jest chyba Linkwitz. Nastręcza tgo również problemy w postaci potrzeby stosowania jak najmniejszych przetworników (by nie stanowiły dla siebie odgrody), a co za tym idzie efektywność maleje, a zapotrzebowanie na wychylenie membrany rośnie. Natomiast efekty stereo - podobno niesamowite. To tłumaczyłoby obiegową opinię jakoby węższa decha dawała lepszą scenę.

Tu akurat chyba bez EQ

Pytanie, czy kazdemu akurat zalezy na idealnej osemkowej charce? Jesli ktos chce to koniecznie, to moze dzialac w druga strone, nie kompensowac, co oslabiac pasmo i tak mozesz sie obyc bez aktywnej korekcji.

Generalnie to nie jest zly pomysl, tylko te basy odpowiednie dorwac...

• Pokaż nowe odpowiedzi