Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

-> szakunec

to będzie para tych wooferów na kanał? Chcesz wszystko ciągnąć z jednego wzmaka?

Słuchałeś już ze filtrem dolno-przepustowym tego modułu? Jaki głośnik planujesz wykorzystać na średnicę i górę?

>buble_corp

Głośniki takie jak stronę czy dwie wcześnie wklejałem ---> elipsa Isophon 21X32, tweeterek 10cm. Jest jeszcze jakiś 13cm - niby średniotonowy, ale jak dowiedziałem się później ze stronki intern. to też jest tweeter. Wszystko Isophona.

Jak na razie podłączyłem tą próbną "paczkę" basową bez jakiegokolwiek filtra --> bo jeszcze go nie mam ;) Ale wszystko w swoim czasie.

Woofery będą 2 na stronę + elipsa + tweeter. Wzmak na razie jeden - w planach oddzielne zasilanie... Basy z tranzystora - elipsa i tweeter z lampki.

>buble_corp

O takie będą ;) przed chwileczką przyszły - świeżynki :p

Tylko te 13cm głośniczki są raczej średniotonowe, a nie jak gdzieś wyczytałem wysokotonowe. Jestem ciekawy co one są warte?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9508-100002137 1192712999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..... i jeszcze porównanie elipsy Isophona do Alpharda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No dobra a jak to gra? lepeij od radia? czy telewizora? bo te glosniki z takich skrzynek pochodza? cos wam chlopaki dokonca sie pomerdalo w glowach! glusi jestescie czy co?

>senicz

a Maranciunio gra ? ...... ehhh wiem - te stare łupy nawet nie mają startu....

Ale polecam najpierw posłuchać -- potem zabierać głos.

niedawno cala skrzynie takich starych zielonych (splesnialych?) glosnikow wywalilem. Rozne rozmiary. Chyba was pogielo jesli ma to dobrze grac. Cieniutkie papierki i ten radiowy glosik z glosnika. Ale jaja. Moze odrazu kolchoznika se zainstalujcie. A na powaznie to radze wam zbadac sluch. jesli rajcuje was takie skrzeczenie to moze macie jakies braki? A co ma Maranciunio wspolnego z tym zlomem? nic. laser to laser i switlo sie nie starzeje. Zawsze tak samo szybko smiga.

.....................................................................................................................................................................................

.....................................................................................................................................................................................

Powracając do tematu odgród na starych szerokopasmowcach - nie skupiając się na głupich kłótniach:

- jak to wszystko teraz logicznie połączyć do kupy ? Jakie pojemności i indukcyjności w zwrotkach ?

1) Tweeter - chyba standardowo: 4uF szeregowo

2) Średniotonowy - ?? miał ktoś z takim do czynienia (Isophon p1319/105) ? -- czy rozwiązaniem będzie zwrotka z Lampizatora przeznaczona do 20 cm Saby? czyli: 80uF i 0,39 mH szeregowo ?

3) Szerokopasmowa elipsa - tu już całkiem nie wiem jaka zwrotka... forumowicz Music miał chyba z nią do czynienia ?

4) 2XAlphard HW1500 - po kilku konsultacjach: 120uF równolegle, 2,3 mH szeregowo.

Pomóżcie - może macie jakieś swoje doświadczenia w związku z zwrotkami do poszczególnych przetworników ?

->szakunec

Jak chcesz zasilać głośniki niskotonowe z odzielnego wzmaka to zupełnie bez sensu jest robić zwrotnicę pasywną tzn. między wzmacniaczem a głośnikiem. Zrób sobie na płytce uniwersalnej aktywny filtr dolno-przepustowy do zastosowania przed wzmacniaczem przeznaczonym dla głośnika niskotonowego.

Chce ... a raczej chciałbym tak zasilić ---> ale na razie zostanę przy opcji oszczędnościowej:

- jeden wzmak dla wszystkich, wszystkie dla jednego wzmaka ;)

A powiedz ile kosztowałoby zrobienie takiego filtra ? Pi X drzwi ?

Mówisz, że byłby wpięty przed wzmacniaczem ? Czyli działał by na sygnale, że tak to ujmę ?

szakunec, 18 Paź 2007, 16:08

>3) Szerokopasmowa elipsa - tu już całkiem nie wiem jaka zwrotka... forumowicz Music miał chyba z

>nią do czynienia ?

Z isophonami mialem przyjemnosc, ale tylko z okraglymi 20, 25 i 30 cm.

Sprobuj posluchac tego owala bez filtra, elipsa saby gra bardzo wyrownanym pasmem i spokojnie moze grac bez filtrowania.

Co do ciecia sekcji niskotonowej na poczatek sprobu tego:

Ukryta Zawartość

Jak Ci sie spodoba zrobisz sobie cos lepszej jakosci.

Ukryta Zawartość

Who's Afraid of Music?

ok - gra na razie całym pasmem ... Tylko boję się żeby ich nie spalić czasem przy głośniejszym odsłuchu...

Co do dźwięku - super ... ciągnie prawie całe pasmo .... jest bas są wysokie i to dobrej jakości ! Super.

>Music

A Ty jaką zwrotkę zastosowałeś do swojej elipsy ? Korzystasz z takiego filtra dolno-przepustowego ?

Jakie wymiary ma ta Saba ? Moje elipsy mają 21X32 cm

Pozdrawiam.

szakunec,

Saba ma 24x35 cm. Bas nie powala iloscia, ale jakosciowo jest bardzo OK i bardzo dobrze pasuje do reszty towarzystwa.

Odciety jest cewka 4 mH - tak mi wyszlo z prob. Jednak bez wspomagania sub-ow brakuje najnizszych rejestrow.

Who's Afraid of Music?

Jeszcze moze troche o dzwieku elipsy saby solo w porownaniu do greencone.

Te dwa glosniki maja wielka klase, ale lepiej, przynajmniej dla mnie wypada 8".

Owal gra mocniejszym i glebszym basem, to najpewniej glownie z powodu wiekszej powierzchni membrany.

Srednica troche wycofana, ale bardzo ladna i wyrazista, brakuje jej jednak "nasycenia" i "kolorow" greeencone.

Mozna odniesc wrazenie ze jest wiecej gory, ale najpewniej to skutek wycofania srednicy.

Generalnie jest wrazenie ogolnego "stonowania" dzwieku, wszystko jest na swoim miejscu i dzwiek jest bardzo mily dla ucha, brakuje jednak odrobine zadziornosci. Tak czy innaczej uwazam ze to znakomity glosnik ktory swietnie daje sobie rade jako fullrange.

Who's Afraid of Music?

-->szakunec, co się będziesz rozdrabniał i dawał po dwa alphardy na kanał, lepiej daj po jednym takim ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Lt_Bri

Dwa Alphardy na kanał to nie przesada. Nie jestem jakimś tam maniakiem basu --> jednak w OB nie nie da się ukryć, że go trochę brakuje. Poza tym chciałem trochę podgonić skuteczność Isophonów.

Co do zdjęcia -- nie wiem czy to tylko atrapa i czy w ogóle działa to to --> jednak to jest już lekka przesada ;)

qpqpqpqpqpqpqpqpqpqpqpqpqpqpqp

na "Alledrogo" pojawiły się Sabcie:

-

Ukryta Zawartość

Tylko to broń Boże żadna reklama - nie znam gościa.

Ukryta Zawartość

Gość jt211

(Konto usunięte)

Panowie,

Mam pytanie czy ktoś użyawał może Alphardów HW1200 ? Na papierze wyglądaja lepiej do odgrody niż HW1500.

Wiekszy skok i wiekszy Qts.Myśle o dwu na kanał ale nigdy tych głośników nie slyszalem na ile można wierzyć

papierom.Dużo droższe ale chyba do zdobycia są też RW1500A.

Pozdrawiam,

Józek

>titan

Nie wiem czy dobrze pod względem akustycznym -- ale ładnie się prezentują takie schodki ;)

Ja raczej też wkręcę wysokotonowego głębiej w porównaniu do reszty.

>>titan

Spróbuj podpiłować nieco krawędź przy niskotonowym, taki ostry schodek nie wygląda najlepiej (w sensie akustycznym).

przy obecnym trendzie, za pare lat odgrody stana sie tak samo popularne jak BR i temu podobne twory. Ja w tej chwili zasilam moje odgrody monoblokami AVM M1 :)))))) lekkie przegiecie ale chwilowo nie mam innej elektroniki. Strasznie fajnie to pogrywa, zaryzykowalbym stwierdzenie ze lepiej niz lampowy yaqin ktorego mialem. Musze tylko cholernie uwazac na potencjometr zeby ich nie spalic. Dzwiek jest w tej chwili wrecz krystalicznie przejrzysty i szczegolowy. Scena w MIchael Buble wrecz trojwymiarowa...tylko gdyby jeszcze 20Hz glebiej...

Parę zdjątek jako relacja z budowy moich odgród.

Odgrody powstaną poprzez przykręcenie do częściowo widocznej na fotkach płyty wiórowej - ładnych drewnianych drzwiczek kuchennych pochodzących z resztek włoskiej kuchni ;) ---> pomysł niekonwencjonalny ale ciekawie się prezentuje....

Ukryta Zawartość

post-9508-100001338 1193481183_thumb.jpg

post-9508-100001339 1193481183_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... oczywiście ta czarna wiórówka, która jeszcze wystaje trochę po bokach - zostanie przycięta na wymiar frontów ... tak, że będzie niewidoczna ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi