Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Alek74, 14 Lis 2007, 20:54

cześć, Ta Tesla ma świetne parametry, a bywają też 8 omowe /marzenie ściętej głowy/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ponieważ moje mają 30 OHM i są bardzo nieruchawe przy normalnym podłączeniu, dlatego musiałem wykorzystać tajemnicę transformacji, a potem dostrojenie kondami i rezystorem. Warto było się pomęczyć :)

oto kilka zdjęć na ten temat, pozdrawiam artur.

post-9803-100009639 1195077877_thumb.jpg

post-9803-100009640 1195077877_thumb.jpg

post-9803-100009641 1195077877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NO NO NO : )

Widzę że lubisz Ciepłe drewniane brzmienie : )

bardzo przytulnie to wygląda : ) nic tylko zasiąść w fotelu ze szklaneczką whisky cygarem w dł0oni i się relaksować

U mnie na tą chwile wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

post-16021-100009629 1195083613_thumb.jpg

post-16021-100009630 1195083613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bylem u Artura wraz z kilkoma osobami chocby z tego watku, zmiany dokonane bezposrednio w czasie odsluchow kolejny raz potwierdzily mi teze "wiecej nie znaczy lepiej" oraz ze nie wszyscy musza zwracac najwieksza uwage na to samo, slucha sie teraz tego z niesamowita przyjemnoscia kwal dobrej roboty Artur! - zestawy z audioshow wydaja sie smieszne, mniej odtworczosci wiecej tworczosci wszystkim zycze, sesja zdjeciowa z moich dech za kilka miesiecy narazie dzielnym substytutem sa oryginalne perpetuum ebner za stowke w systemie w malym pokoiku i czasem opcjonalnie wlaczane przyciete duale za 20zl wraz z kolumnami "wspolczesnymi"

Bas będzie siedział prawdopodobnie w skrzynce bez tylnej ścianki, chciałem trochę poeksperymentować i zobaczyć co się będzie działo bez ścianek, z bocznymi ściankami ściętymi no i wreszcie tylko bez tylnej ścianki.

2.Sekcja średniotonowa:

-kondensator 47uF/100V Elektrolit + 33,0uF/400V MKP

3.Sekcja wysokotonowa:

-kondensator 3,90uF/400V MKP

Jak to gra? hmmm... :)

Opiszę jak dotrze do mnie nowy cdek.

Teraz mogę tylko powiedzieć że bardziej zakłamanej branży jak branża audio, nie znam.

Za małe pieniądze można zrobić coś co kompletnie skasowało sprzęt który dane mi było słuchać w sklepie, sprzęt ten kosztował: kolumny 28 tyś wzmacniacz 35tyś cd też coś ponad 20tyś nie mówiąc już o kablach za jakieś kosmiczna sumy. Biegający sprzedawca zachwycający się tym dzwiękiem dodatkowo jeszcze wzbudzał moje politowanie dla tego wszystkiego.

Pozdrawiam

T

Czy koledzy robili experymenty z umieszczeniem głośnika basowego na odgrodzie wraz z pozostałymi głośnikami ? Wiem, że rozwiązanie z oddzielną odgrodą na bas jest lepsze, ale czy różnice są duże czy tylko subtelne ? Interesuje mnie to z tego względu, że w pokoju p-podobnie bedę musiał zrobić rozwiązanie zintegrowane.

>titan tak juz bez niezdrowej podniety a wrecz krytycznie spogladajac dla mnie ow magia pierszych sekund z odgrodami polega glownie na tych dodatkowych decybelach 10 decybeli naprawde robi swoje i bez sensu jest porownywac jakiekolwiek kolumny z mniejsza efektywnoscia bo zawsze beda sie wydawac znacznie gorsze. Inna kwestia do przestrzen wynikajaca z opoznionych odbic , jak sobie postwisz dwie pary wspolczesnyh kolumn jedne za drugimi bedzie to samo, kolejny fakt to ze szerokopasmowce nie graja wszystkiego dzieki temu jest to mile a w samochodach jak mi sie wydaje wrecz niezbedne. Wadami niewatpliwie jest brak basu znanego z wspolczesnych zamknietych kolumn z niewielkimi acz bardzo sztywnymi glosnikami - zrodlem w tym wypadku oczywiscie powinien byc gramofon a napedem tranzystor. Inna wielka wada jest poprostu smietnik - trzeba sie bardzo napocic i poeksperymentowac by pokazywalo to pasjonujace i zarazem niemeczace muzyczne przedstawienie a nie jeden wielki glosny jazgot.

Brak jest tez typowego ukladu czasu i planow znanych z dobrych wspolczesnych systemow. Reszte zalet wszyscy co slyszeli odgrody znaja wiec nie trzeba pisac :)

Przewiduje skonczyc na 2 systemach - gramofon + tranzystor + wspolczesne monitory dalekiego pola i zamkniete 2-drozne kolumny z lat 80. Oraz oczywiscie lampe + odgrody + gramofon + cd. I co naistotniejsze podziele wszystkie swoje plyty na dwa stosy.

Pozdrawiam wszystkich odgrodowcow

Piotr

Alek74

Zależność jest prosta. Przy odgrodach "zintegrowanych" przy zastosowaniu normalnego wzmacniacz basu jest raczej znikoma ilość.

Piotr__, 16 Lis 2007, 12:05

>>titan tak juz bez niezdrowej...............

Piter, sorry, ale chyba się zakalapućkałeś. Brak planów? basu?Szerokopasmowce nie grają wszystkiego? śmietnik? Mnie praca nad moimi dechami kosztowała tylko tydzień i tysiąc zł.

AP Virgo zostało zdyskwalifikowane prawie natychmiast, w minut piętnaście.

seniortelefono, 16 Lis 2007, 14:29

>a_men

>

>Czyli żeby na średnim było 180 uF? Co to daje ?

Wypełnienie na średnicy, poprawę basu i lokalizacji. Przetestowane u artpawa i u niego tak juz zostało.

I jest znacznie, znacznie lepiej niz wczesniej choc juz wczesniej sluchalo sie dobrze co nie zmienia faktu ze to specyficzny rodzaj prezentacji muzycznej tak jak specyficznym sa inne rodzaje sprzetu wiec nadal nie ma sie czym podniecac, a idealnym przykladem bedzie tu np. bas - moze byc doskonaly, z duzej odgrody, z dobrych glosnikow napedzany mocna lampa, w swym rodzaju moze byc najlepszy ale to jest dany rodzaj i nic tego nie zmieni tak jak zupelnie inny rodzaj basu przedstawi punktowo brzmiaca twarda, syntetyczna, nowoczesna membrana napedzana tranzystorowym monoblokiem i gramofonem z odpowiednia wkladka - oba tu zupelnie inne swiaty choc w swej klasie doskonale. Koniec kropka.

Jedne plyty zagraja lepiej w jednym pomieszczeniu na jednym systemie opartym od poczatku do konca o zupelnie inna technologie inne w innym na systemie technologicznie zupelnie innym.

A kij w mrosiwsko wsadzam tylko dlatego ze ciekawi mnie jak mozna jeszcze bardziej temat dobrego dzwieku rozwinac, natura nie znosci bezczynnosci :)

a_men, 16 Lis 2007, 15:12

>Wypełnienie na średnicy, poprawę basu i lokalizacji. Przetestowane u artpawa i u niego tak juz

>zostało.

Rzeczywiście zostało, nawet 200mF zostało, Adam za Twój czas, i porady. tylei tylko że ja mam elipsę isophon, każdy głośnik wymaga innego traktowania. Tak czy siak 100mF to minimum dla średniawki. Jeśli potrafi pięknie zagrać niżej, to trzeba dać jej pograć i dać 200mF , może nawet więcej.

Dzisiaj przyszły Telpody do zwrotki .... tylko nie mówcie, że dopadła mnie gigantomania --> jak w przypadku odgród - tak w przypadku elementów do zwrotek -----> na zdjęciu aukcji były mniejsze :))

Paczuszka ważyła 17kg.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pięknie to wygląda, ja dałem po kilka telpodów i bocznikowałem podobnymi kondami siemensa 80 uF i jakieś amerykańskie Gen Instro - gra rewelacyjnie. Wysokotonowy 3uF na średnim mam 100uF na basie 90 uF, myślę, że mozna jeszcze troszkę dołozyc do pełni szczęścia. Mam takie pytanie : Im większa wartośc kondensatora - tym głośnik niżej schodzi w dół ? Sugerowałem sie projektami Łukasza Fikusa - odwalił kawał dobrej roboty.

Wyższa wartość mF głośnik niżej schodzi w dół, ale tylko jak dajesz go szeregowo. Ale jeżeli tak jak w przypadku basu- kond równolegle na zaciskach głośnika, wtedy im wyższa wartość mF - tym bardziej obcina górę. Dołu nie rusza.

>Piotr_ Jeśli chodzi o podniete to ona z pewnością jest. Tylko że nie jest niezdrowa a wręcz przeciwnie jest zdrowa a ja czuję się w końcu wyleczony :)

"system" który grał w tym sklepie też był wysokoefektywny, kolumny to był któryś z najwyższych modeli tiangle.

"Inna kwestia do przestrzen wynikajaca z opoznionych odbic , jak sobie postwisz dwie pary wspolczesnyh kolumn jedne za drugimi bedzie to samo"

Po co ma stawiać dwie pary kolumn jedna za drugą?

"śmietnik, głośny jazgot"

Nie wiem o co chodzi... nie odnotowałem śmietnika jak rozumiem na scenie? jazgot? nie wiem o co biega...

"Wadami niewatpliwie jest brak basu znanego z wspolczesnych zamknietych kolumn z niewielkimi acz bardzo sztywnymi glosnikami"

Mam takie kolumny ze sztywnymi głośnikami w obudowie zamkniętej (fotki poniżej,)

Te kolumny to cenione infinity Renaissance r90

Ukryta Zawartość

Renaissance 90 są trudne do "wysterowania" schodzą do 1ohm, udało mi się je wypróbować z takimi olbrzymami jak

krell ksa 250 i Pass x-350(pożyczone sprzęty). o reszcie wzmacniaczy nie wspominam bo to była kompletna klęska, szczególnie na basie który był po prostu nie do opanowania. Krell i Pass radziły sobie z tym basem, chociaż potrafił się czasem wzbudzić i słychać było rezonans(co absolutnie ani razu się nie zdarzyło z altekami). Jasne był punktowy i był syntetyczny tylko że słuchanie tego to dla mnie nie była wielka przyjemność. Myślałem wtedy sobie "no i co to wszystko?"

Bas z tych alteków w odgrodach to dla mnie zupełnie inna liga, nie wiem jak jest z alphardami.

Od kilku lat brzdękam troszkę na gitarze klasycznej z tego powodu znaczna część moich płyt to właśnie gitarowe granie. Jest taka płytka "heartplay" Antonio Forcione i Charlie Haden (Forcione wymiata na gitarze, polecam jego płyty te z wytwórni NAIM są bardzo dobrze nagrane) Bas Hadena z tych odgród... tego chce się słuchać, szarpnięcia strun, wybrzmienia, i szybkość tego wszystkiego jest dla mnie nie do pobicia, ten gość jest u mnie w pokoju:)

Może a raczej na pewno jednemu będzie się podobało to innemu tamto, ja nie czuję potrzeby posiadania drugiego systemu bo bym go nie słuchał. Dlatego infiniti są na sprzedaż a za te pieniądze kupię jakieś ribbony bo nie ukrywam

że bardziej podoba mi się dzzwięk z takich przetworników.

Pozdrawiam

Titan

post-16021-100009477 1195240408_thumb.jpg

post-16021-100009478 1195240408_thumb.jpg

post-16021-100009479 1195240408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi