Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

... ja nie pisałem o odchudzeniu dźwięku ;) po odsłuchu u seniortelefono ..... . . choć niewątpliwie to b. dobry sposób o wprawienie w ruch basików...

Chciałbym zadać pytanie odnośnie podłączenia wszystkich głośników w odgrodzie...............

Wiem, że dla niektórych może wydać się to banalne, a nawet śmieszne ---> jednak co zrobić -- chciałbym się tego dowiedzieć więc pytam.

Które połączenie przetworników jest wg Was prawidłowe - bardziej korzystne dla wzmacniacza i samy głośników ? Rys. 1 lub rys. 2 ??

Jak widać w na rys. 1 basowe Alphardy są 4 Ohmowe i zostały połączne szeregowo ---> więc z tego co się dowiedziałem impedancja całej odgrody wyniesie tyle ile impedancja gałęzi głośników basowych --czyli 8 Ohmów.

Jak widać w na rys. 1 Alphardy są 8 Ohmowe i połącznie dokonano równolegle ----> impedancja odgrody wyniesie tyle co impedancja gałęzi głośników basowych --- czyli 4 Ohmy.

Czy dobrze rozumuję ? Czy takiego połączenia można dokonać ? Czy przy połączeniu szeregowym dla dwóch głośników 4 Ohmowych można korzystać tylko z jednego konda i z jednej cewki - tak jak to zostało przedstawione na rysunku ??

A - to prostokątne w prawym górnym rogu - to podwójne gniazdo głośnikowe ;) tylko widok jest tak jakby od przodu - a to żółte to zworki.

Proszę - nie besztajcie mnie mocno - za takie głupie pytania --- > Pozdro 4 All ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9508-100002859 1192040319_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sorry wkradł się błąd ---> """ Jak widać w na rys. 2 !!! (zamiast 1) Alphardy są 8 Ohmowe i połącznie dokonano równolegle ----> impedancja

>odgrody wyniesie tyle co impedancja gałęzi głośników basowych --- czyli 4 Ohmy."""

u mnie problem odchudzenia rozwiazywala obudowa zamknieta i podbicie loudnes oraz pokretlo basu w starym lampowcu z 18cm byl lupniak jak trzeba, no ale to bylo 8m2 cos czuje ze mi Yogi uratowal zycie ;) dobra narazie nie zasmiecam beda gotowe wielkie dechy beda i opisy wrazen.

Pozdrawiam

Piotr

szakunec ... bardzo jestem ciekaw tego rozwiązania, sam bym się skusił ale może niech każdy idzie inną drogą to potem można będzie porównać i wybrać tą lepszą.

troszkę obawiam się że saba ma za mało miejsca za sobą, wszak idea OB to nie tylko brak obudowy ale i odbicia od ściany dźwięku z tylnej części membrany, a tu zalecane jest minimum 1,2 m

tak czy inaczej śmały i ambitny projekt, basy połączył bym równolegle i dał inne elementy na zwrotce,

Do niskotonowych - jeden filtr.

Na 1. rys. jest błąd - nie możesz łaczyć kondensatora przed cewką, prosto do wyjsciw wzmacniacza!!

Fazy poszczególnych głośników mogą być różne, zależy to jakie przesunięcia wprowadzają poszczególne wypadkowe filtry, zw. środkowy w przeciwfazie. Niskotonowe łączy się raczej równolegle, ale to nie jest reguła - bo zmienia się nie tylko impedancja (4 ohm - niedobre dla wzmacniacza) ale i efektywność napięciowa, ktróra powinna być zgodna z efektywnością wypadkową całości. Jak chesz więcej basu to głośniki równolegle.

> Molibden

OK - rysunki były tylko podglądowe i nie zwracałem za bardzo uwagi na cewki i kondensatory ---> chciałem tylko przedstawić wam ideę podłączenia przetworników. Ale dzięki za korektę będę musiał to wziąść sobie do serca i nie popełnić błędu przy składaniu gotowych zwrotnic.

Czyli co -- lepiej wg Rys. 2 --- 2 X 8 Ohmów równolegle - co daje wypadkową 4 Ohm ?

Nie wiem co lepiej - ja bym dał osobną końcówkę na bas, z filtrem LPF przed wejściem na nią i korekcją baffle sterp o czym już pewnie pisałem. takie filtry LC tu za duże wychodzą gdzxy trzeba uzyskać bas z OB.

Dziś dotarły alteki kupiłem też saby :)

Nigdy w życiu nie słyszałem ob, jestem bardzo ciekawy co z tego wyjdzie.

Czy ktoś z was słuchał wzmacniaczy OTL? Czym one się charakteryzują?

Z tego co wyczytałem to Pan Fikus uważa je za najlepsze, jakie firmy robią takie wzmaki?

W necie trafiłem na takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ktoś słuchał?

Pozdrawiam

T

post-16021-100002826 1192051720_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Yogi

Co do bliskości szerokopasmowca z basami i ewentualnych odbić ---> będę na razie wszystko próbował, porównywał ... Saby dam w wąską płytę jak na rysunku, a 2 Alphardy na szerokiej z tyłu - przyłożę i posłucham...

Jeżeli naprawdę będzie "badziewnie" i nie do przyjęcia - to wkręcę Saby razem z basami do szerokiej płyty - nad basy ( oczywiście będę musiał szerszą ściankę zrobić trochę wyższą na ewentualną korektę i przyjęcie greenconów).

Pozdrawiam.

>Molibden

Jak na razie będę to to zasilał z jednego wzmaka ---> chociaż plany są ... i docelowo basy byłyby osobno pędzone z jakiegoś szybkiego, mocnego tranzystora.

Yogi,

Pewnie dało by się coś wykombinować :) Ale to niestety po nowym roku, w przyszłym tygodniu kolega z USA leci do angli na pare tygodni-miesięcy, sam jeszcze nie wie. Podobno w Stanach nie jest już tak kolorowo jak było kiedyś... Dlatego chce zobaczyć co się dzieje w na wyspach. Jak tylko będe miał możliwość tobie pomóc to dam znać.

Pozdro

T

Witam,

Jako że mało znam się na tych wszystkich kondensatorach i cewkach (kolega mi to wszystko polutuje) Proszę o pomoc w doborze potrzebnych mi części do zwrotnicy.

Wysłałem maila do sklepu z zapytaniem o takie elementy:

4uF

0,39mH

80uF

6mH

50uF

To komponenty do zwrotnicy ze strony lampizator i dostałem taką odpowiedz:

Możemy zaoferować następujące komponenty:

4uF szt.2

SCR MKP 3.900 uF 250 VDC 5 % 28 X 18 mm 30 mm 8.42 PLN/szt.

SCR MKP 3.900 uF 630 VDC 5 % 38 X 20 mm 35 mm 12.88 PLN/szt.

SCR KP 3.900 uF 100 VDC 3 % 38 X 22 mm 35 mm 56.17 PLN/szt.

HOVLAND MusiCap 4.000 uF 100 VDC 5 % 73 X 23 mm 100 mm 142.15 PLN/szt.

0.39mH szt 2

Powietrzne drutowe 0.39 mH 0.29 ohm - 1.0 mm - 42 X 15 mm 88 g 9.25 PLN/szt.

Powietrzne taśmowe Polink 0.39 mH 0.20 ohm 16 AWG - 2.0 % 52 X 25 mm 202 g 30.90 PLN/szt.

Powietrzne taśmowe AlphaCore 0.39 mH 0.15 ohm 16 AWG - 2.5 % 51 x 33 mm - 43.75 PLN/szt.

Powietrzne drutowe 0.39 mH 0.17 ohm - 1.4 mm - 46 X 30 mm 209 g 20.57 PLN/szt.

Powietrzne taśmowe AlphaCore 0.39 mH 0.09 ohm 14 AWG - 2.5 % 53 x 33 mm - 58.88 PLN/szt.

Powietrzne drutowe 0.39 mH 0.51 ohm - 0.7 mm - 29 X 15 mm 40 g 5.93 PLN/szt.

80uF szt2

SCR MKP 82.000 uF 250 VDC 5 % 60 X 45 mm 45 mm 88.72 PLN/szt.

Elektrolityczne bipolarne z folią gładką 82.000 uF 35 VAC 10 % 50 X 30 mm 40 mm 18.90 PLN/szt.

50uF

Elektrolityczne bipolarne z folią gładką 47.000 uF 35 VAC 10 % 40 X 25 mm 40 mm 15.90 PLN/szt.

SCR MKP 47.000 uF 250 VDC 5 % 53 X 36 mm 45 mm 55.75 PLN/szt.

SCR MKP 56.000 uF 250 VDC 5 % 53 X 40 mm 45 mm 63.68 PLN/szt.

6mH szt2

Toroidalne 5.60 mH 0.07 ohm - 1.8 mm - 94 X 33 mm 850 g 79.97 PLN/szt.

Rdzeniowe 5.60 mH 0.37 ohm - 1.2 mm - 46x46 mm 478 g 30.09 PLN/szt.

Powietrzne taśmowe Polink 5.60 mH 0.49 ohm 12 AWG - 2.0 % 115 X 55 mm 2900 g 294.36 PLN/szt.

Toroidalne 6.80 mH 0.10 ohm - 1.8 mm - 104 X 35 mm 1193 g 100.53 PLN/szt.

Powietrzne taśmowe Polink 6.80 mH 0.55 ohm 12 AWG - 2.0 % 124 X 55 mm 3200 g 324.01 PLN/szt.

Rdzeniowe 6.80 mH 0.40 ohm - 1.2 mm - 48x46 mm 510 g 33.25 PLN/szt.

Trochę tego jest, myślałem że jak 0.39mH to znaczy 0.39mH a tu wychodzi że są drutowe, taśmowe itd. no i rozrzut cenowy też jest delikatny...

titan

Ja prawie wszystkie elementy do zwrotnicy kupiłem w Polinku:

Ukryta Zawartość

Mają bardzo duży wybór, niskie ceny i są bardzo uprzejmi. Zadzwoń do nich, powiedz co potrzebujesz a na pewno Ci doradzą. Powinieneś się zmieścić w 150-200 zł.

Ukryta Zawartość

Zwrotnica jest "standardowa" do saab i 15"woofera, jednak Pan Fikus zaproponował inne wartości cewek i kondensatorów na bass ponieważ moje alteki są 16OHM oczywiście dobrze było by dać jeszcze po jedny na stronę równolegle :)

Dokładnie :) i jeżeli spodoba mi się dzwięk z ob to tak zrobię.

To jak będzie z pomocą w wyborze tych cewek itd.

Pomorzecie wybrać coś z tej listy??

titan

Ja bym proponował z cennika Polinka :

cewka 0,39 mH - nr indeksu 1839

cewka 6,00 mH - nr 5031

Chyba że ktoś uważa że powinne być z innym przekrojem drutu.

Kondensatory masz jeden rodzaj MKP więc problemu nie ma.

Dostałem dziś maila od polink:

Oczywiście możemy wycenić Panu koszt elementów zgodnie z podanymi wartościami w mailu, lub koszt całej zwrotnicy, jednak wartości kondensatorów są nietypowe i n.p. albo zastosujemy w miejsce kondensatora 80uF typową wartość 82uF, albo będziemy musieli ja "składać z kilku kondensatorów n.p. 47uF + 33uF.

Proszę również o informację jakiej mocy ma być kolumna, oraz jakie zastosować cewki - powietrzne lub rdzeniowe. Ewentualnie w jakiej cenie za 1szt mamy się "zmieścić".

• Pokaż nowe odpowiedzi