Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

meloV8 dzięki za odpowiedz.

Chyba zdecyduję się na HW1800, ale z aktywnym podziałem. Mam GainClone z mocnym zasilaniem (500W), który myślę wykorzystać na bas a na Saby na razie Yamaha AX492 później wymienię na jakąś lampkę.

Na czym wykonać ten aktywny podział? Może jest coś gotowego lub do wykonania?

GainClone mocarzem basu nie jest ale da rade. Poza aktywnym podzialem nalezy rowniez zastosowac korekcje spadku basu w odgrodzie. Jedyne znane mi proste, gotowce ( chocby do testow ) to aktywne zwrotnice samochodowe. Tak czy inaczej trzeba bedzie wykonac plytke z filtrem i prosta korekcja. Saby nie musza byc filtrowane aktywnie, moze byc pasywka.

HW1800 to teoretycznie bardzo lichy glosnik, ale aktywnie zasilony w odgrodzie gra naprawde swietnie, zupelnie inna liga basu.

Możecie mi wytłumaczyć dlaczego AŻ TAK istotna jest tu skuteczność konstrukcji odgrodowych ? Wiem że ma to grać z lampowcami, ale bez przezady. Jesli bas gra za słabo, to można sciszyć SABY o przykładowo 3db za pomocą L-pada (attenuatora). Wtedy basu byłoby 2 razy więcej.

Nie po to szuka sie najbardziej sprawnych glosnikow, zeby pozniej je sciszac :) Problem polega na tym, ze te glosniki nie byly pomyslane do grania muzyki takiej jakiej dzis probuje sie na nich sluchac. Kiedy chcemy dogonic 99db szerokopasmowce na basie np 40-50hz to zaczyna sie problem. Wiec albo idziemy pod gore albo idziemy na latwizne i sciszamy saby. Wielu rozniez twierdzi, ze rezystory ( w l-padzie ) degraduja dzwiek. Twierdza, ze im glosnik sprawniejszy tym "szybszy" co ma niebagatelny wplyw na jakosc odtwarzania dzwieku.

W praktyce problem basu nie jest az tak wielki, chyba ze ktos oczekuje masowania watroby z deski ale na upartego i to jest mozliwe.

meloV8, 4 Wrz 2009, 20:12

"...ze im glosnik sprawniejszy tym "szybszy" co ma niebagatelny wplyw na jakosc odtwarzania dzwieku."

Nie neguję. Pomijając kwestię degradowalności dzwięku przez L-pad - te wysokoefektywne SABY grają i tak pod tym samym obciążeniem co bez L-pada. Tylko bas gra pod wiekszym (przecież trzeba podkręcić gałkę głośności).

Myślę tu o sytuacji gdy nie ma się dostępu do lepszych przetworników, niż np. Alphard, a nie jest się zadowolym z najniższych częstotliwości.

Skoro podobno do napędzenia takich odgród wystarczy kilka wat, to czemu nie uzyć kilkunastu......

No tak.. Na pewno jest to najlepsze rozwiązanie. Jednak męczy mnie powód niechęci do zaproponowanego przeze mnie rozwiązania. Widzę 2 przyczyny:

-degradacja dźwięku przez L-pad

-ograniczona moc wzmacniaczy lampowych

Chociaż jeśli ktoś dysponuje mocą rzędu 2x30W to chyba zostaje tylko pkt. 1

Czy widzisz jeszcze inne przeciwwskazania ?

Jest jeszcze jedna mozliwosc na niski bas z tanich glosnikow typu alphard. Mozna zrobic na nich linie transmisyjna. Ale nie wielkiego grzmota cwiercfalowego strojonego na 20hz, tylko strojenie do powiedzmy 30-40hz na 1/6 fali zamiast 1/4. Takie rozwiazanie stosuje PMC w swoich glosnikach.W lini transmisyjnej glosnik pracuje tak samo jak w OB tyle ze mamy jeszcze zysk z rezonansu falowego. Oczywiscie taki dopalacz basowy najlepiej zeby pracowal nie wyzej jak 100-150hz dla unikniecia problemow z antyrezonansami.

A w kwestii doprecyzowania:

Pod jakim względem bas jest problematyczny ?

1.Czy chodzi TYLKO o jego ilość (niska skuteczność), czy może również o zejście ?

2.W jaki sposób pomaga (przeszkadza) buda a'la Endorphine P17

3. Co konkretnie daje DUZA odgroda na basie ? (podnosi skuteczność, daje wrażenie kierunkowości basu ?)

Zastanawia mnie czy jeśli zastosować bi-amping, to czy można sobie odpuścić budę.

Jestem świeżo po przeczytaniu wątku, więc sprawa tyczy się głównie ilości i zejścia. Im większa odgroda tym więcej basu. Pytanie czy masz miejsce na płyty np 2 razy po 1,5 metra :]. Większość nie ma. Więc przerzuca się na bi-amping. Wtedy odgroda może być mniejsza bo podepniesz jakiegoś tranzystora, który pociągnie głośnik o niskiej efektywności. A zaoszczędzisz na głośnikach (jeśli leży Ci jakiś wzmacniacz ) Jak się mylę proszę o korektę. Pozdrawiam

Jasne, idąc tym tropem w stronę ekstremalną można walnąć przecież tylko sam głośnik, żeby nie zajmował za dużo miejsca taki np. 13-20 cm średnicy i walnąć jakiegoś potwornego tranzystora z gatunku sub 1500 Watt PPO i spróbować uzyskać z tego bas, a raczej zbierać szczątki jego membrany :-)))

Coś musi przepompować powietrze, by wytworzyć falę akustyczną. Na basie jak masz mała powierzchnię membrany, to musi wzrosnąć amplituda wychyłu... Fizyki się nie przeskoczy. Odgrody nie zmniejszysz za bardzo.

Toć większość wpisów dotyczy w tym wątku, jak uzyskać ten bas w rozsądnych wymiarach odgrody :-)

a propos basu, wiecie co mi wpadlo w rece??? Tesla ARN930, wyglada jak aro942 tyle ze na miekkim zawieszeniu. FS 17,5Hz przy 100 litrowym VAS, z tym ze SPL 87,5, pozatym identyko. Co z tym zrobic???

orginalnie montowali to w aktywnych monitorach studyjnych, facet ktory mi je sprzedal, mowil ze to byly najlepsze woofery tesli kiedykolwiek robione. ALe razi mnie ten SPL, za duzo kombinowania by bylo, a wszystko po to zeby uslyszec pare hercow nizej....nie wiem czy warto...przy muzyce jakiej slucham raczej rzadko tak niskie rejestry wogole sa rejestrowane. PLanowalem uzyc ich do elektrostatow quada, jako uzupelnienie dolu, z tym ze deal z quadami tez spalil na panewce :(

Jak to co? Wlozyc w TL. Strojony na 1/6 fali 20hz to bedzie labiryt dlugosci 2.8 metra:) Buda ponad metr wysokosci, z trzema gieciami nie bedzie mala, ale jakosc basu najwyzszego lotu.

Czy dobrze rozumiem, że zgodnie z ideą OB, odgroda na basie nie powoduje ŻADNYCH podbarwień (coś mi sie nie chce wierzyć)?

Potrzebna jest TYLKO po to żeby podnieść efektywność ?

Nie powoduje ( prawie ) podbarwien o ile ma ksztalt odgrody typu Jamo r909. Jest niski bas ale kosztem efektywnosci tyle, ze to juz typowy dipol,a nie wielka odgroda jak np to co proponuje do swoich glosnikow PHY-HP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>nooki736

Jak budowac to budowac, a nie jakies popierdulki, czy tam popierdziawki ;] Chociaz przyznam sie bez bicia, ze wlasnie w ramach zadan domowych z lini transmisyjnej robie suba popierdulke na dwoch 14cm wooferach :) Ciekawe czy zagra...

w skrocie: odgroda - czysty bas ale bez dolnych rejestrow ponizej powiedzmy 40Hz...kazdy kolejny Hz to juz kombinacje i sporo kasy. Takie moje odczucia po paru latach walki.

Mam pytanie czy ktoś z forumowiczów licytował?

Ukryta Zawartość

Ja obecnie bardzo żałuje że zostałem przelicytowany... Pytanie czy to było warte tych pieniędzy?

Jeśli wszedłem komuś w paradę to przepraszam. Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Mam takie radio Saby ale dalem za nie 170 zl z idealnymi glosnikami. Wiec ta cena wylicytowana to troche wysoka :) Glosniki oczywiscie swietne, wcale nie gorsze od okraglych alnico, moze nawet lepsze... Chyba mozna juz zauwazyc duzy wzrost cen tych radyjek ze wzgledu na glosniki saby. To samo dzieje sie juz na gieldach.

Nie obraził bym się jak by mi się trafiły podobne egzemplarze co w w/w aukcji. A tak zmieniając wątek. Panowie jakie macie w swoich zwrotnicach wartości elementów. Staram się wypośrodkować to i wiedzieć w jakich granicach oscylować.

i ten:

Ukryta Zawartość

Dedykowany pod Infinite Baffle:

QTS: 0.707

fs: 18hz !!!!

Tylko skuteczność 86db :(

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi