Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

fakamada chyba nie ma zadnych przeciwskazan, w ten dziedzinie nie ma zadnych sztywnych regul. Jak w radiach wysokotonowki montuje sie po bokach skrzynki, to czemu w desce nie mogloby byc zaraz obok pionowego owala :) Zrob i sprawdz.

a jak wtedy z bafle step? a jak cofniesz wysokotonowy? - popatrz do lamizatora, cofnij się do wcześniejszych wpisów

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

kubedes>

Bionor ,który zrobiłem jest ciut niższy,oraz boczne ekrany węższe(z prostych przyczyn lokalowych).

Ekrany mają wpływ tylko na niskie częstotliwości,w wersji "garażowej" były pełnowymiarowe,ale nie zauważyłem różnicy i ilości niskich tonów.

Akurat w deskach jakie proponuje lampizator baffle step jest spory. Asymetryczne umiejscowienie glosnika w desce daje lepsze rezultaty. Nie ma nic gorszego niz glosnik w "srodku" deski. Program EDGE jest tutaj bardzo pomocny.

Nie ma nic gorszego niz glosnik w "srodku" deski.

A to akurat nieprawda - kwestia wyboru mniejszego zła; albo rozmyte albo skupione - deska to same kompromisy

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Środek deski (szer. 40-43cm) wypadałby pomiędzy głośnikami. Wysokotonówka po wenętrznej stronie deski wpuszczona w deskę w ładny frez na wysokości ok. 70-75cm (słucham w pozycji półleżącej). Nie wiem jak się to ma do baffle step.

Czy wyrównanie fazowe jest rzeczywiście tak ważne ? Jest problem, o którym nie pomyslałem wcześniej. Co z tego, że cofnę mniejszą Sabę, skoro odległość każdego z głośników regulowana będzie dodatkowo przez kąt dechy względem słuchacza.

Czy swoje dechy ustawiacie idealnie na głowę czy może w więjkszym rozwarciu

? Jeśli na głowę to nie problem, bo cofam głośnik o standardową głębokość. Jeśli jest inaczej (oczywiście z reguły - wiadomo, że każdy ma troche inaczej) to muszę to uwzględnić na etapie projektu. Przy pewnej wartości rozwarcia i montażu szerokopasmowca po wewnętrzej stronie cofnięcie wysokich staje się zbędne.

Witam.bede przejazdem za tydzien we wroclawiu I byc moze tez Na chwile w gliwicach. Czy sa w tych miastach jacys koledzy odgrodowicze w tych miastach co podziela sie odsluchem swoich konstrukcji I doswiadczeniem? Chetnie wpadne ja Jakis odsluch jesli cos sie szykuje.

Pozdr. Miku

czy mial ktos z was doswiadczenia ze wstegami firmy fountek? szukam jakiegos tanszego zamiennika dla wstegi raala do kopii P24 (max 500 euro za pare) i wpadly mi w oko szczegolnie dwa modele, konkretnie neo jp 2.0 i neo pro5i. Neo jp2.0 jest zdaje sie warjacja neo cd 2.0 z tym ze uzyto w nim lzejszej membrany lub innego materialu. Neo pro5i ma bardzo dobre recenzje, szczegolnie niemiecka scena diy bardzo go lubi z tym ze nie wiem czy nie jest ciut za efektywny. Ma ktos z was doswiadczenia w odgrodach z tymi przetwornikami? Znalazlem dosyc dobra oferte cenowa, 250 euro za jp 2.0 i 500 euro za pro5i (za pare). Jakos boli mnie wydatek 1000 euro na pare Raali :/ mam juz cala reszte gratow do P24 i meczy mnie tylko brak wysokotonowca..Ess Amt narazie tez sobie raczej odpuszcze bo jesli chodzi o uzywki to dostepnosc jest znikoma a ceny takie jak w wypadku raala. Tutaj linki do fountekow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

mam mozliwosc kupienia kolejnej pary sab greencone.

zastanawiam sie nad konstrukcja z dwiema parami sab na strone.

czy bedzie mialo to zasadniczy wplyw, jezeli magnesy tych sab sa rozne( tzn. jedna para na jednym kanale skladalaby sie z 2 sab greencone z roznymi magnesami)

miku

Taki by się nadał :)

fs: 25hz

Moc znamionowa: 75W

suteczność: 97db

magnes: ALNICO

średnica: 40cm

FOSTEX W400A-HR

Cena: 2900 Euro !! :)))

Witam, dołączając do tematu -- mam pytanie udało mi się kupić 1 słownie jeden głośnik jak poniżej. Czy ktoś z forumowiczów ma może taki niepotrzebny ??? chętnie odkupię lub pozamieniam - trochę tego na stanie jest. Pozdro.. [email protected]

Siemens 6Ruf 22a

Ukryta Zawartość

post-8642-100001552 1257167133_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam pytanie-czy głośnik Dexon DRB 30/60/01,6(lub Tonsil GDN 30/60) nadawał by się do odgrody w ilości 6szt na stronę? Tak szukam i szukam i chyba w cenie 12szt Dexonów trudno by było znaleźć coś lepszego-ogromna powierzchnia promieniująca,wysoka skuteczność tylu głośników,spory zapas na mocne podbicie do0lnego pasma,może można by rozciągnąć pasmo do jakiś 30Hz w odgrodzie o szerokości przykładowej 70cm. Ktoś próbował któryś z tych przetworników stosować w odgrodzie? Wiem że o Tonsilu było wspominane ale chyba na tym się skończyło...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może od Was otrzymam kilka konstruktywnych odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Mr.Engineer, 3 Lis 2009, 16:42

To proste. Papierzak (mój) gra tak, że ja już do "normalnych" głośników nie wracam.

I tyle :-)

Ja też nie wracam do kopułkowych tweeterów. Powiem jedno mialem isophona papierzaka 10cm i seasa 27tdfc który to seas w porównaniu byl zasyfiony, zamulony i zatkany. A tak wychalany za liniowość haha

ha, po prostu żal za taki syf płacic 150zeta za sztukę 27tbfc/g to samo. d*pa i tyle. Poza tym bede mial kase to kupie se RAALA za 1000euro i jestem w domciu hehe

No dobra ale jak nie mam absolutnie warunków na odgrodę to do zwykłej kolumny podstawkowej też warto dać starego papierzaka na górę? Zagra to? Tylko ciężko będzie znaleźć dorównujący skutecznością niskotonowy ;/

na pewno warto spróbować , np. małej saby,

Jeżeli będzie za głośny, wystarczy go ściszyć wg własnych upodobań rezystorem szeregowo, przed kondensatorem . Kondensator 2 uF na początek zabawy. Najlepiej olejowy Siemens, Bosh MP

• Pokaż nowe odpowiedzi