Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

arczi87, 17 Gru 2009, 13:43

Panowie wsadziłem palucha w membranę (saba). I się rozdarło czym to najlepiej pokleić.

Profesjonalnie stosuje się klej kasztanowy inaczej introligatorski - dostępny w sklepach z materiałami dla plastyków (jest biały ale po wyschnięciu bezbarwny)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Czy ktoś z was mógłby mi udostępnić pomiary swoich systemów ? Grzebię przy zwrotce i wychodzą mi straszne dziury w paśmie. Chciałbym porównać to z waszymi wynikami.

Jesli nie macie pomiarów to pomocne również byłyby projekty wszych finalnych zwrotek z adnotacją w w ajkim układzie grają (bas oddzielony czy zabudowany z resztą głośników)

Proszę o kontakt na PW.

PS U mnie przykładowo, mimo modyfikacji oryginalnego projektu ŁF mam wyrwę między średnio i wysokotonowcem. LPF 0,5mH HPF 5uF

Minal dokladnie tydzien ostrego katowania Sab. Jedno moge powiedziec - miekna, oj miekna zabki :) Pojawila sie barwa i miecho, a takze juz jeden rezystor wylecial z wysokotonowych. Kupilem parke niegrana od wiekow, moze byla zastana? Nie wiem, ale jesli jeszcze sie troche doszlifuja moze byc 5 z duzym plusem :)

W styczniu pomecze je jeszcze na nowym CDku, a potem Iso poleca pod lupe. Dam znac!

Wesolych Swiat !

Życzę Wszystkim Odgrodzianom !!!

Mniej techniki , więcej muzyki i mnóstwa wina !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam mam nadzieje ze mi wybaczycie ogloszenie wiadomosci w tym miejscu, ale po zastanowieniu nie znalazlem niestety bardziej odpowiedniego miejsca dla milosnikow sprzetu vintage na tym forum niz nasz skromny watek:

"I ZLOT OLDTIMERÓW AUDIO" odbędzie się 16 stycznia. Za tydzień 3 stycznia 2010 podam wszystkie namiary,

termin, formę i miejsce spotkania. Zostały trzy tygodnie! Zgłoszenia i sugestie proszę kierować na pw lub [email protected]

marcow

Witajcie

Jestem nowym fanem odgród. Chciałem Was spytać o Goodmansy. Na razie nie mogę nigdzie namierzyć na aukcjach 301 natomiast znalazłem 201. Chciałbym umieścić je w skrzyni-czy te, które poniżej mam nadzieję się pojawią są tymi właściwymi??

Ukryta Zawartość

post-23345-100006704 1262104637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piszą, że 201 są lepsze 301 ale dotyczy to starszej serii

te 201-ki, które pokazałeś w stosunku do 301 różni tylko mniejsza moc

zapakowane do pudła, zawsze zdychają dopóki nie otworzysz tylnej ściany

Czy ktoś może mi pomóc? Mam T-ampa na 1101, i gdy podłączam potencjometr, zwykły za pare groszy to zaczyna się bzęczenie a nawet jeden głośnik zaczyna się jakby palić bo czuć od niego swąd, sprawdzałem ten potenjometr na innym moim T-ampie na 2024 i wszystko wydaje się być ok. Co by tu zrobić? Podlączałem już tak i siak.. dodam tylko że ten potencjometr ma 50K.

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie taki projekt odgród wykorzystując przetworniki Sansui.

Kupić to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) do tego dokupić jeszcze jedna parę głośników niskotonowych i zrobić projekt który narysowałem poniżej.

Parę słów o projekcie. Obudowa z mdfu, bądź sklejka. Dwa wysoko efektywne basowce od Sansui w położeniu kątowym, jeden na dole po prostu przykręcony do dechy, drugi na górze w połowie zabudowany, tzn bez tylnej ścianki, jedynie po środku belka wzmacniająca. To co na szaro to standardowa gąbka tłumiąca. Sekcja średniotonowa i wysokie na środku. Można oczywiście dołożyć gotówki i zamiast niskotonowców od Sansui dać jakieś alteci itd, a na średnie np saby. Zaproponowałem przetworniki od Sansui ponieważ można je dostać za bardzo rozsądne pieniądze a kolumny które podałem w linku, jak i cała seria sp-x.... cieszą się świetnymi opiniami zarówno na polskich jak i zagranicznych forach. Oczywiście nie zwracajcie uwagi na proporcje , jest to jedynie rysunek techniczny. Czy taki rodzaj obudowy ma sens? czy raczej to marnowanie czasu.

post-4160-100006587 1262220453_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! Sens jakiś zawsze jest i bardzo ładnie by wyglądały,ale muszą niestety obrócone o 180 stopni.

Część średnio-wysokotonowa powinna być wysunięta do przodu. Pozdrawiam adam2948.

bardzo fajny pomysl. Mialem sansui w146 tzn. 16 calowe basy z modelu 8500 z tego co pamietam. Bardzo dobrze sprawdzaly sie w roli basu, z wyjatkiem subbasu oczywiscie. Jak gra reszta przetwornikow sansui to nie wiem, ale zastapienie ich sabami napewno ma sens, wiem bo sluchalem tej kombinacji i bylo ok. Pasuje nawet impedancja bo sansui to tez 5 omow. Czemu nie chcesz zastosowac jednej pary w zamknietej obudowie, mysle ze to wplynelo by bardzo pozytywnie na najnizsza oktawe. Ja bym to tak zostawil, jadna pare w pudlo bardzo nisko cieta, gora 200Hz, reszta w OB.

Wszystkiego naj naj w nowym roku calemu gronu dipolowcow ;)

oczywiście nookie można wpakować jedna pare w zamknięta obudowę, wyglądało by to mniej więcej tak jak na załączonych rysunkach, z zamkniętą u góry lub na dole. Osobiście wizualnie wolałbym pierwsze rozwiązanie, jednak z punktu widzenia technicznego cięższe do zrealizowania.

Ukryta Zawartość

post-4160-100006566 1262265202_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kolumna zamknięta. osobna komora dla wysoko/5"/ i szerokopasmowca /8"/ - 45L, i dla niskotonowca /12"/ - 65L. wszystkie głośniki 4R. zwrotnica I-rzędu. pytanie - jaki radzicie zastosować podział, jakie wartości cewki i kondensatorów (oczywiście mniej więcej)? z góry dzięki za info.

Tutaj jest kalkulator :

Ukryta Zawartość

a swoje głośniki i ich charakterystyki znasz najlepiej :))

Ukryta Zawartość

Wiele osob pytalo mnie na PW o wynik porownania owali Isophon : Saba, zatem umieszczam ten wpis na forum.

Po paru tygodniach sluchania na Sabach, wczoraj wróciłem do Isophonow. Uśmiechnąłem się, bo rożnica była jasna i decyzja oczywista – Saba wygrała i powróciła na swoje miejsce tak szybko jak stad wyleciała. Jest swietna! Szybkość, detal, akustyka pomieszczenia i realizm (koniecznie trzeba wygłuszyć ją matą bitumiczną!)

Nadal uważam Isophona za równie świetny głośnik i nie traktujcie mojego wpisu za opinie za Saba jest lepsza od Iso. Wszystko zalezy od reszty elektroniki. Ja słucham na 12W Triodzie Single-Ended, a ona woli lekką i zwiewną membranę Saby. Isophon gra bardziej mięsiście, ale nie ma tak klarownej i zwiewnej średnicy jak Saba. Na Sabie wokale wychodzą przed dechy, na Iso cofają się do tyłu, co kto woli. U mnie Saba gra z Tesla ARO i po paru zabiegach jest miecho, wykop i bas wyższy i nizszy. Bez Tesli chyba pozostałbym z Iso, bo Saba bez mocnego wsparcia „od dołu” może być za sucha. Tak wiec reasumując: oba głośniki uważam za świetne – wybór zależy od pozostałej elektroniki, preferencji i w dużej mierze od głośnika basowego.

Dzięki że podzieliłeś się swoją opinią co do porównania owalnych sab i iso. Moje przemyślenia raczej też szly w tym kierunku:). Co masz na myśli wytłumić matą bitumiczną saby, w jaki sposób ?

Odgrody można robić nie tylko na starych szerokopasmowcach i nie tylko do lampy.

Oto system Nelsona Pasa:

Ukryta Zawartość

post-4255-100006181 1262610963_thumb.jpg

post-4255-100006182 1262610963_thumb.jpg

post-4255-100006183 1262610963_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No nie, jakbym walnął sobie taką gąbke na ściane to już byłby snobizm w czystej postaci, nawet nie musiałbym kupować feastrexów za 5 kawałków dolców;)

Zobaczcie kolekcję na fotkach..

no comments....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są wersje 8 oryginalne ten typ powinien mieć 16 ohm, ale została w nim wymieniona cewka, zawieszenie i membrana z resztą było już o tym ...

pełne pier...nie - od kiedy to którykolwiek 15" Altec miał lekką membranę

• Pokaż nowe odpowiedzi