Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Swoje głośniki napędzałem małą lampą. Duże więc były puszczone bez żadnej filtracji, wysoko tonowy filtrowany jak pamiętam coś około 2uF. Reguły budowy samej odgrody tak samo jak dla innych starych papierowych głośników. Czyli brak reguł :), jeden wsadzi do deski, inny w kartonowe pudło.

W sumie zastanawiam się nad basem. No i nad ogółem tego co jest reprezentowane.

No i też pytanie na ile można lepiej? Choć tu wypadało by zapytać, za ile będzie lepiej i jak lepiej?

Ja nie jestem człowiekiem bardzo osłuchanym i też do końca nie wiem czy bliżej mi do Voice Kraft'a czy Kapp Infinity. Bo to i to kolumny a grają inaczej... :)

Pytanie moje przymierzam się do sklejki 125x125 cm / 19mm. Na ile odczuje poprawę jeśli obecnie grają na takiej desce. Bo obecnie rewelacji nie ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uprość. 5-way to przegięcie.

JA, jak zwykle proponuję po 2 basowce na stronę lub rezystory na mid i wysokie.

Wtedy zamiast cewki na basie 4,7mh można dać 3,3mh. Daje to więcej niskiego basu.

Jesli twoje basy mają bardzo niski QTS to warto spróbować rezystora 2 - 3 ohm w szeregu przed wooferem.

Nie wiem też jak masz rozwiazany tył dech, Jesli jest to głęboka buda, to warto usunąć górną ściankę, a boki wytłumić.

Kolumny to typowe 3 way.

Reszta to nie wypał... Lepiej wyglądają głośniki niż dziury w desce :).

Zamieszczę za chwile cały projekt jak bym chciał żeby to wyglądało. Ewentualnie będę wdzięczny za jakieś sugestie :).

arczi87, 30 Maj 2010, 22:02

trafnie to ująłeś; odgrody buduje się dożywotnio więc koszty...

jeśli Cie to bawi, baw się ale dobrze jest od czasu do czasu posłuchać dobrego zestawu komercyjnego, żeby sprawdzić gdzie się zabrnęło

odgrody mają to coś co wciąga ale i jednocześnie "wynaturzają", to nie jest live

swoje zarzuciłem, słuchałem kilku desek, jednak nie wrócę do tematu - to wciąga tylko do pewnego pułapu

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

> fakamanda

Co do basu to brakuje mi takiej odpowiedzi impulsowej. Kawałek Marcus Miller - Blast jakoś ten jego elektryk nie gra tak jak powinien. Bas taki za bardzo rozwleczony. Tym bardziej że nie słucham na lampie jak duża część odgrodowców. Basowy ma rezonans około 60 Hz, niżej mi nie trzeba ale jakoś to nie jest to.

>mamel

Stąd też moje pytanie w którą stronę Ty poszedłeś? Bo głośniki zawsze sprzedam i cewki... Ale z deskami to już może być problem. Więc nie chce dodatkowych kosztów... Pytanie w jakiej kwocie znajdę coś lepszego...

Panowie chyba mam kryzys i te odgrody mnie przerosły...

Jest ktoś zainteresowany?

2 sztuki RFT 3702 w prawie idealnym stanie podobno bardzo dobre do OB :)

1 sztuka RFT 3702 nowa, tak nowa jeszcze w oryginalnym kartonie...

4 sztuki Saba owal, z czego:

2 sztuki feryt stan idealny

1 sztuka tiges stan idealny

1 sztuka feryt wsadziłem palucha przy montażu sklejone i gra tak samo jak reszta obecnie na niej słucham

2 sztuki wysoko tonowe saby tiges stan idealny

2 sztuki wysoko tonowe isophom hm10 jedna stan idealny druga ma pękniętą część zawieszenia obie grają idealnie moim zdaniem lepiej jak saby obecnie grają

2 cewki taśmowe 14 0,33 mH

2 cewki rdzeniowe dużej mocy 1500 W na bas 4,7 mH

Proszę o info na pw jeśli znajdą się chętni wszystko pójdzie na sprzedaż. Jeśli nie będę się dalej zastanawiał :)

tu ciekawy projekt na sabach, chyba nasz rodek z Holandii jak mniemam.

Ukryta Zawartość

post-4563-100002381 1275328222_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

arczi87,

Wydaje mi się, że nie ważne idąc przez komercyjne pudełka i tak się dojdzie do odgród tak jak np. Nelson Pass na feastrexie, czyli to jest kwestia bardziej przetwornika i dalszej częsci toru niż samych odgród-głośników bez pudła...;)

Witam wszystkich odgrodowców.Czy taki komplecik jak na fotografii nadałby się do konstrukcji OB?Często w dawcach Saba pojawia się taka właśnie kombinacja różniąca się magnesami.Czy powodowałoby to duże różnice soniczne między kolumną L i R?Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736, 31 Maj 2010, 19:50

>tu ciekawy projekt na sabach, chyba nasz rodek z Holandii jak mniemam.

po czym wnosisz że rodak?

jakiś link?

tutaj link do galerii:

Ukryta Zawartość

zerkalem na jego zdjecia i jakos mi w podswiadomosci utkwilo ze kolega jest z Holandii. ALe moze sie myle. W kazdym razie kolmny dosyc ciekawe, zastanawia mnie jak sie sprawdzaja az 3 basowce. Widac ze kolega zdecydowanie lubi zielone papierki :)

Ukryta Zawartość

bardzo podoba mi sie skonczona wersja jego projektu jak na zdjeciu ponizej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mnie zaczely swiezbic rece no i kupilem dzis troche drewna na kolejny experymenty. Mam dwie pary 8 omowych 15 calowcow tesli ktore mam zamiar uzyc po dwie na kanal. Pozatym standardowo 8" saby greencone i 18cm isophone ktorych zapewne dlugo nie poslucham bo ciezko mi je zaadaptowac jako sredniotonowce. Mam tez pare nieznanych mi dotad 25cm grundigow. W orginalnej szafie grajacej mialy bardzo ladna barwe. Wbuduje je na probe i zobacze co z tego wyniknie. bede zdawal relacje

Ukryta Zawartość

post-4563-100002296 1275405867_thumb.jpg

post-4563-100002297 1275405867_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

standard 60x125 40mm osb. Te grundigi z gory posypaly sie doszczetnie :( zawieszenie z gabki sprochnialo wiec raczej nic z nich nie bedzie. A szkoda...mam jeszcze male eliptyczne z konusem wiec ich sprobuje. No i kolejne pytanie: ma ktos na zbyciu tesle aro 9408???? ewentualna wymiana na aro942 albo inne.

krokodylowy, 1 Cze 2010, 15:26

Ja różnic między tymi magnesami nie usłyszałem.

Ale może jak masz "złote" uszy.... :-)

@ krokodylowy

To mieszanka Isophonów ( wysokie ) i Saby .

Jak już szukasz to lepiej szukaj głośników z jednej parafii magnesów :))

Łatwiej Ci będzie kiedyś na coś wymienić , a i magnesy i ich wpływ na dźwięk to przynajmniej kilka stron na tym wątku .

Witam,

chętnych na części wielu się nie zgłosiło. Więc postanowiłem zaryzykować, kupuję dechy...

Pytanie moje do osób które są bardziej zorientowane.

Czy szeroka na 30 cm odgroda będzie wystarczająca dla szeroko pasmowego i wysoko tonowego głośnika? Będzie to owal w pionie.

Bas planuje wsadzić na deskę 125x125 cm. Z opisywanych tutaj doświadczeń wynikało by że będzie to grać.

Kolejna sprawa jeśli chciał bym skomplikować to 3 way i wsadzić pomiędzy Sabę a bas dodatkowy głośnik. To czy cięcie basu cewką 4,7 + 100 uF przejdzie? Czy będzie to za wysokie cięcie i będę zmuszony do wymiany cewki?

Coś tam sobie mieszałem w EDGE i tak umieściłem te głośniki. Teoretycznie miało by to korygować charakterystykę głośnika względem pomiarów ze strony :

Ukryta Zawartość

Ale w praktyce różnie bywa i pytanie na ile moje rozumowanie jest słuszne...

Pozdrawiam Arczi

post-21737-100002155 1275518667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wszyscy. Wiele osób twierdzi, że szeroka gra lepiej. Po co wyważać otwarte drzwi? Jak się nie ma doświadczenia warto się trzymać sprawdzonych wzorców. M.in. Thorsten Loesch stosuje odgrody o wymiarach 105x67 cm. Plany tutaj

Ukryta Zawartość

post-4255-100002138 1275557626_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem ten projekt ze stronki. Tak zacząłem sobie mieszać w EDGE i zauważyłem pewną zależność. Generalnie szersza deska podbija częstotliwości poniżej 1KHz (+5dB).

Przy ustawieniu głośnika centralnie w osi symetrii bardzo łatwo zaliczyć dołek nawet -5dB (3KHz - 5KHz) jak wynika z symulacji. Choć uciekając głośnikiem w którąś stronę od osi już nie ma takich problemów przy desce od 30 cm szerokości.

Później im szersza deska tak jak pisałem wcześniej jeszcze bardziej podbija poniżej 1KHz. Generalnie przy proponowanych 60 cm szerokości i umieszczonego centralnie głośnika charakterystyka ma jeszcze więcej gór i dolin. Jak na moje oko mało trafny wybór. Choć tu też sprawdza się odejście od osi symetrii.

Tak sobie dumam że deski poniżej 30 cm to tylko 4 way. Gdzie dodatkowy głośnik pracuje w niskiej średnicy. Zaś klasyczne 3 way powyżej 30 cm gdzie deska powinna pomóc przy niskiej średnicy.

Generalnie z deska 30 cm można uzyskać całkiem ładny "wykresik" w tym EDGE :).

arczi87 miej na uwadze to, że nie będziesz słuchał wykresów tylko muzyki...

Pomimo tego że wiem, iż moim ustrojstwom daleko do liniowości, muzyka jaka z nich płynie jest bardzo przyjemna i wciągająca. Teraz mam dechy na średnie i wysokie właśnie o szerokości 30 cm. Mój specyficzny średniotonowiec cięty jest od dołu kondkiem 220 uF i od góry cewką 0,6 mH a wysokotonówka idzie przez 2 uF. Bas w osobnej desce filtrowany jest II rzędem - 3,5 mH i 80 uF. Wszystkie elementy dobierane na słuch.

Jeśli miałbym miejsce aby główne dechy mogły mieć szerokość ponad 60 cm, to skłaniałbym się ku 1-way, najlepiej bez filtracji ;)

Panowie, wpadlo mi w lapska radyjko Nordmende Tannhauser Stereo. Sprzecior ma jakies 60 lat i jak na swoj wiek wyglada bardzo przyzwoicie. Oczywiscie trzeba go troszke wyczyscic. Kupilem go z mysla wzmacniaczu dla odgrod na Klangfilmach. Byc moze sprawdze w deskach glosniki siedzace w radiodobiorniku lecz szczerze mowiac troche mi szkoda je wyciagac.

Radio ogolnie dziala, odbiera fale jednak lewy kanal brumi i gra cicho. Czasami jak przelaczam korektory barwy to cos tam sie zmienia ale ogolnie lewy gra ciszej. Zauwazylem, ze przy wylaczaniu radia na ulamek sekundy lewy kanal powraca do odpowiedniej glosnosci. Lampowiec ze mnie lichy, ale moze koledzy cos poradza?

Ukryta Zawartość

post-18149-100001992 1275663258_thumb.jpg

post-18149-100001993 1275663258_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na 99% nie kontaktuje któryś z przełączników, potencjometrów, bądź jak było w moim egzemplarzu

na druku był zimny lut na kondensatorze międzystopniowym

zamień lampy miejscami jeśli to ich wina to będzie ten 1%

proponuję je włączyć niech gra i bardzo bardzo ostrożnie czymś nie przewodzącym popukać

w elementy w obwodzie wzmacniacza m.cz

tylko uwaga na wysokie napięcia i zwarcia

Przelozylem lampy i dalej jest to samo. Czyli trzeba szukac gdzies dalej, bo lampy sa ok. Radio troche pogralo i wydaje mi sie ze lewy kanal nie gra juz prawie wcale, nadal brumi, a przelaczanie korekcja barwy dzwieku nic nie zmienia w pracy lewego kanalu.

• Pokaż nowe odpowiedzi