Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlatego trzeba zamienić plus z minusem w wysokotonówce przy zwr. 12db/okt

Heh ja też obecnie coś z rurami sobie strugam :) choć grają obecnie odgrody...

Pozdrawiam

Ja narazie odgrody mam dopiero w głowie, dziś sobie policzyłem cene za potrzebne przetworniki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja narazie odgrody mam dopiero w głowie, dziś sobie policzyłem cene za potrzebne przetworniki

Możesz kupić dobrego gotowca (dopracowaną odgrodę ze zwrtotką) ;)

Ukryta Zawartość

Pokaż jakieś linki jak Ci sie chce:) ja wole samemu z tym grzebać:) Seas Excel jest świetny na średnie tony tylko cholernie drogi i czytałem dawno temu że ten głośnik potrzebuje jakichś specjalnych korekcji. A może te moje Philipsy ad12100 dam na średnie.

Pokaż jakieś linki jak Ci sie chce:) ja wole samemu z tym grzebać:) Seas Excel jest świetny na średnie tony tylko cholernie drogi i czytałem dawno temu że ten głośnik potrzebuje jakichś specjalnych korekcji. A może te moje Philipsy ad12100 dam na średnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja próbowałem zdradzić swoje odgrody z hornem, przesłuchałem kilka porządnych konstrukcji na świetnych przetwornikach i według mnie odgroda ma większy potencjał i jak się ją dobrze zegra to dla mnie za tą kasę jest nie do pobicia. Istnieje tylko jeden mankament, żeby dobrze zagrała potrzebuje dużo miejsca, ja ostatnio wsadziłem bas w regał z książkami i ominąłem wielką dechę, muszę jeszcze trochę popracować nad zwrotnicą, dopieścić DAC-a i koniec zabawy. Ja co prawda nie do końca jestem odgrodowcem na starych szerokopasmowcach, bo na średnicy mam nowy głośnik węgierskiej manufaktury SONIDO, chylę czoła przed konstruktorem.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

A jak mam na tweeterze tylko konda 5,8 uF a na srednicy cewke 0.39 mH, to jaka mam zwrotke i co wtedy? :)))

Ukryta Zawartość

skoro przy tak prostej konstrukcji jak dechy zabawy i dlubania jest co nie miara, to domyslam sie ze przy tubach jest o 100 razy trudniej. Czy sprawa jest warta swieczki? Sluchalem kiedys dobrych tub na Fostexach i choc gralo zacnie, to uwazam ze moje odgrody graja co najmniej porownywalnie za 1/10 ceny tych tub, a wlasciciel tub i tak w koncu dokupil suby :)

No to chiba 6 dB/oktawę

no wychodzi ze tweeter w fazie, a czemu gra lepiej w przeciwfazie?

skoro przy tak prostej konstrukcji jak dechy zabawy i dlubania jest co nie miara, to domyslam sie ze przy tubach jest o 100 razy trudniej. Czy sprawa jest warta swieczki? Sluchalem kiedys dobrych tub na Fostexach i choc gralo zacnie, to uwazam ze moje odgrody graja co najmniej porownywalnie za 1/10 ceny tych tub, a wlasciciel tub i tak w koncu dokupil suby :)

no wychodzi ze tweeter w fazie, a czemu gra lepiej w przeciwfazie?

W Fortex to tuba nie gra zdaje się w całym paśmie - więc nie o takich kolumnach tubowych mówimy.

Mówimy raczej o tubach na średnie i wysokie tony. Jak się uda uzupełnić pasmo od dołu tubą to jeszcze lepiej, ale już same średnie i wysokie z dobrej tuby są podobno ciężkie do pobicia.

Oj ciężke ciężkie do pobicia ;)

Tylko jak wspominano wcześniej, cena nieporównywalnie większa, a jak ma się składac tanio, to chyba lepiej iść właśnie w odgrody...

Oj ciężke ciężkie do pobicia ;)

Tylko jak wspominano wcześniej, cena nieporównywalnie większa, a jak ma się składac tanio, to chyba lepiej iść właśnie w odgrody...

No nie jest tak strasznie

2-way z tubą na górze i podziale w okolicach 1 KHz nie wychodzi jakoś dużo drożej od odgrod ;)

No tak, mozna kupić dobry 1" driver (np. BMS4538) i ciąć go wysoko w niedużej tubie, ale to już taka bardziej hybryda kolumnowa ;) Choć sam też przecież podpieram się basem z nie-tuby. To jednak właśnie te niższe rejestry z tub są fajne, dają dużo frajdy. I nie dziwię się np. Yogiemu, że tak bardzo szuka tego zejścia w tubie.

Streścić problem można tak, że im więcej dźwieku z tuby, tym drożej :D

No tak, mozna kupić dobry 1" driver (np. BMS4538) i ciąć go wysoko w niedużej tubie, ale to już taka bardziej hybryda kolumnowa ;) Choć sam też przecież podpieram się basem z nie-tuby. To jednak właśnie te niższe rejestry z tub są fajne, dają dużo frajdy. I nie dziwię się np. Yogiemu, że tak bardzo szuka tego zejścia w tubie.

Streścić problem można tak, że im więcej dźwieku z tuby, tym drożej :D

O jakiego rzedu kwotach mowimy w przypadku DIY?

Za same tuby z driverem trzeba mieć 1k - 1,5k zł w tej konfiguracji. Do tego coś na bas (musi wysoko ciągnać) i zwrotnica i jeszcze problem różnej efektywności, więc albo biamping albo trafo, rezystorów niepolecam.

Więcej info na AudioHobby ;)

Tu jest niezły projekt (chociaż tuba raczej ustępuje polskim wyrobom):

Ukryta Zawartość

Co ciekawe - w drugiej wersji konstruktor zamienił klasyczną tubę na inny wysokoefektywny głośnik (no jest tam jakaś tubka)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yotomeczek

Polecali nam fachowcy od tub:) driver Celestion który kosztuje 150 pln jakoś także można jeszcze taniej. BMS jest drogi.

Ukryta Zawartość

Takie coś, podobno to jest bardzo ok, cięcie nieco wyżej bo przy 3 khz

Izagaja mi to polecał a On wiadomo zna sie na tym. Może sam to kiedyś zastosuje na najwyższe tony.

Ja znalażłem taką bude basową do zrobienia. Kiedyś. koszt do 1000zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecali nam fachowcy od tub:) driver Celestion który kosztuje 150 pln jakoś także można jeszcze taniej. BMS jest drogi.

Ukryta Zawartość

Takie coś, podobno to jest bardzo ok, cięcie nieco wyżej bo przy 3 khz

Izagaja mi to polecał a On wiadomo zna sie na tym. Może sam to kiedyś zastosuje na najwyższe tony.

Ja znalażłem taką bude basową do zrobienia. Kiedyś. koszt do 1000zł

Ukryta Zawartość

Podział przy 3HKz to od razu pociąga za sobą konstrukcję 3-way i wtedy oszczędności przeradzają się w większe wydatki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie z racji że poznałem pojęcie audiofila nervosa no i znowu zmienia mi się koncepcja. Prawdopodobnie będę słuchał zupełnie innych konstrukcji. Więc chyba sprzedam Tesle ARO 942. Ci co śledzą wątek to wiedzą że głośniki są po centrowaniu, które pomogło im odzyskać pierwszą młodość bez zmiany parametrów, bo nic nie zostało przewinięte, wymienione i takie tam (choć trochę mnie to kosztowało). Czy są ewentualnie jacyś zainteresowani?

Może ktoś chce pozbyć się 2 wysokotonówek saby alnico? (albo jakieś inne wysokotonowe,które w odgrodzie będą zgrywały się z owalnymi isophonami)

Może ktoś chce pozbyć się 2 wysokotonówek saby alnico? (albo jakieś inne wysokotonowe,które w odgrodzie będą zgrywały się z owalnymi isophonami)

Mam Saby i Siemensy do wyboru. Do tego dodatkowo drewniane dyfuzory. Info na priv.

Hej a ja wreszcie pomierzyłem moje głośniki i jestem bardzo mile zaskoczony. Podłączyłem bez filtracji i gra mi to lepiej niż saby :). Później wkleję zdjęcia pomiary i coś napiszę.

Pozdrawiam Arczi

Arczi , gadaj jak tam nowa koncepcja ..?

Odnośnie filtracji to jej brak przynosi "plusy dodatnie :)" w postaci wydobycia większej ilości niuansów muzycznych . Niestety są też plusy ujemne tego rozwiązania , chodzi oczywiście o zszycie głśników...

Nowa koncepcja się robi :) obecnie zrezygnowałem z misek. Więc zamontowałem na sensownych deskach głośniki (frez pod kosz w miarę wyrównane fazowo). Teraz czeka mnie mocowanie rury PCV 315 mm średnicy i 400 mm długości. Potem jej tłumienie i pomiary.

Tak wygląda odpowiedź goodmansa w 33cm drzwiach od szafy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Holmimpuls preamp i wkładka. Zmieniałem kombinowałem i pomiar zawsze wychodzi tak samo więc stawiam że jest w miarę poprawny. Przy różnym wzmocnieniu i odległości micka.

Co do rury to dokładnie ma być ona na tył, coś w stylu TL planuje choć obecnie mam krótkie rury bo tak mi się trafiło.

Jak ogarnę pobojowisko to wrzucę foty tego badziewia :)

No i tak obecnie wyglądają moje odgrody. Bez zwrotnicy gra to naprawdę fajnie jutro, może jeszcze dzisiaj pobawię się z filtrem dla wysoko tonowego.

Obecnie gra to do bólu przeźroczyście (słucham na tranzystorach ugoda) zupełnie inne granie niż u znajomego na 300B. Na wysoko tonowy pewnie wstawię moją małą baterię olejowych 3,5 uF i będzie gitara. Wypadało by teraz w końcu podpiąć te wszystkie końcówki i crossover ale to mam zabawę na przyszły tydzień. No i może w końcu dam pograć trochę Teslą bo nie grały jakś za wiele u mnie :).

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Arczi

Ukryta Zawartość

No i tak obecnie wyglądają moje odgrody. Bez zwrotnicy gra to naprawdę fajnie jutro, może jeszcze dzisiaj pobawię się z filtrem dla wysoko tonowego.

Obecnie gra to do bólu przeźroczyście (słucham na tranzystorach ugoda) zupełnie inne granie niż u znajomego na 300B. Na wysoko tonowy pewnie wstawię moją małą baterię olejowych 3,5 uF i będzie gitara. Wypadało by teraz w końcu podpiąć te wszystkie końcówki i crossover ale to mam zabawę na przyszły tydzień. No i może w końcu dam pograć trochę Teslą bo nie grały jakś za wiele u mnie :).

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam Arczi

Experymentowałem z kondziami na średniawce i doszedłem to wniosku ,że bez gra najlepiej. Na wysokich siedzi 2.2 uf i jest git . Planowałem bi amp ale z braku czasu dałem se siana i staram osłuchiwać się i wprowadzać korekty w eq Foobara. Obecna została sprawdzona przez moich kilku znajomych na ostatnim chmielowo- muzycznym mitingu i sądzę ,że zrobiło to na nich wrażenie (jebnięcie stopy,barwa strun,detaliczność i otwartość dźwięku). Nie mniej jednak cały czas chodzi mi po głowie akitv cross na bass marki bodajże Rekhorn natomiast średnie i wysokie poszłyby przez deq behra gdzie mógłbym dowolnie cackać się w dopieszczanie dźwięku. Co do tuby na tyle glosnika obawiam się ,że stracisz tą magię którą dają dechy.. Ale życzę jak najlepiej. pzdr

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Witam

Z powodow lokalowych musze odstapic od 2 solidnych (1mx0.70m - drewno) i kompletnych (z cewkami) odgrod basowych na glosnikach RFT 3072 (membrany 40cm, 50wat, 8omow, 99db). Zestaw gotowy do odpalenia. Zainteresowanych zapraszam na priw.

P

• Pokaż nowe odpowiedzi