Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na sprzedaż:

Saba green cone (owal magnes ferryt. chyba najbardziej zrównoważona ze wszystkich zielonych ale odsyłam do wątku) ok 150 zł za 2 sztuki

Cewka taśmowa 0,33mH 14 AWG polink ok 60 zł za 2 sztuki (w polinku 100 zł) idealnie do w/w saby

Cewka wysokiej mocy na bas 1500 Wat 4,7 mH drut 2,0 ok 140 zł za 2 sztuki (w polinku 200 zł) jeśli ktoś szuka bezkompromisowej cewki na bas polecam 0 strat na mocy

Philips AD 0160/T4 wysoko tonowy ok 40 zł za 2 sztuki

Sprzedaje efekty zabawy z moimi odgrodami

Pozdrawiam Arczi

Edytowane przez arczi87

Witam. Ja od ponad roku jestem wielkim fanem odgród. W największym skrócie moge powiedzieć, że dla mnie dźwięk oferowany przez takie konstrukcje jest ponadczasowy. Najpiekniejsze jest to, że siła open-baffle nie polega na olbrzymiej dynamice czy "liniowości" układu, a na jego naturalnym przekazie. Słuchając wielu klasycznych rozwiązań (mam tu na myśli obudowy closed i br) pierwsze co narzuca się wiekszości słuchaczom w tym mnie jest : super soprany, precyzyjny bas, a mało kto powie fantstyczny wokal, barwa czy scena. Są to pojęcia abstrakcyjne dla ludzi, którzy nie słyszeli odgród. Od kiedy wykonałem swoje pierwsze "mini odgrody" na starym tonsilu gd 16/25 oraz na papierowej kopułce kierunek myślenia jest tylko jeden - nie ma odwrotu. Jak pożyczę aparat to zrobię zdjęcia tego co zrobiłem - wzmacniacz, dac + stopień analogowy lampowy, filtr dolnoprzepustowy, sub (open baffle) i klasyczne dipole. Kiedyś miałem niemiłe wspomnienia ze stroną elektroda... gdzie na moje konstrukcje reakcje były conajmniej nie na miejscu - mówię tu o ludziach zakochanych w parametrach firmach (scan speak itp..), wzorach, charakterystykach i cenach, które dla większości są wyznacznikiem jakości. Każda z osób piszących na tym forum doskonale rozumie na czym polega słuchanie muzyki i dorzała do takich rozwiązań. Ze swojego doświadczenia wiem, że dobry głośnik szerokopasmowy wkręcony w karton po TV może zmiażdzyć klasyczne rozwiązanie. Co jest najśmieszniejsze... to, że wymieniane przez wielu Saby, Tesle itp. są to głośniki wiekowe przez większość "logicznie" myślących ludzi postrzegane jako szajs. Prawda jest taka, że są to głośniki fenomenalne posiadające dusze, której próżno szukać w większości teraźniejszych konstrukcji. Nie ma o czym gadać nawet.

Edytowane przez pawel83ck

Ze starymi szerokopasmowcami to troche jak z klasycznymi instrumentami. Kazdy gra inaczej, kazdy ma inny charakter, ale nie da sie jednoznacznie stwierdzic, ktory jest najlepszy. Trzeba znalesc swoj dzwiek, kto wie, moze nawet w starych Tonsilach :)

No dokładnie. Ja mam odgrody na tonsilu GDS 30/30 któremu dorzuciłem w szereg indukcyjność 1,5mH, wspomniany wyżej GD 16/25 którego puściłem na pełnym paśmie i STX D-1000-8-Ti z tubą Horn-195-155 na polskim kondesatorze olejowym TELPOD 1uF. Robiłem różne próby jeśli chodzi o np konsesator na gd 16/25 ale wynik był zawsze gorszy. Jeśli chodzi o tego GDS 30/30 to podpiera on wokal w niższych rejesrtach. Paczki zrobiłem 2 - opcjowo:

Wspomniana wyżej konfiguracja oraz sam GDS 30/30 na pełnym paśmie, a STX podparty kondesatorem o wartości 0,5uF - w przypadku 1uF było zbyt mocne rozjaśnienie dźwieku, które nie służyło przekazowi. Ta druga opcja jest jak dla mnie fantastyczna jeśli chodzi o wokal - wybrzmienie barwa, zero krzykliwości czy natarczywości, jednak w muzyce z wiekszą ilością instrumentów momentami jest zbyt nerwowo. GDS + GD jest jakby bardziej poukładany.

Jeśli chodzi o tego STX to zwyczajnie miałem okazję go porównać z innymi głośnikami i najbardziej mi przypadł do gustu (sprawdzałem na moim sprzęcie dorzucając do konfiguracji GDS+GD i sam GDS). Nie grzeszy szczegółowością to fakt ale gra bardzo neutralnie - nie wprowadza swojego charakteru przez co dźwięk jest prostszy i przyjemniejszy w odsłuchu - nie lubię jak muzyka męczy i przykuwa uwagę w niewłaściwym kierunku.

jesli ktos chce sie pobawic starymi teslami to moge zaoferowac:

ARE667 (niebieskie i czarne, mam po 6 szt)

ARE6604 mam 6 szt

ART481, mam 9 szt

zwrotnice do AKR303 2 szt i oraz 1 szt chyba do AKR5015

glosnikow basowych brak

kontakt na pw, sa tez na alledrogo

pozdr

AlexE

arczi87 , (odnośnie holmipulse) - a nie mówiłem, że to nie jest takie straszne?

Paweł, do Ciebie chetnie bym wprosił się na mały odsłuch z moja wkładką panasonica (żeby zobaczyć co się słyszy) ;)

Edytowane przez tomq88

El sueño de la razón produce monstruos.

Hej tomq88 a powiem szczerze że rozmowy nie pamiętam ale faktycznie program prosty jak budowa cepa. Tylko trzeba zwrócić uwagę że w windows w nazwie użytkownika nie może być polskich znaków bo dzieją się cuda. No a program do robienia domowych pomiarów w zupełności wystarczy najlepsze że po pomiarze można zmienić czas bramkowania i obserwować jak się zmienia pomiar. Co pozwala z większą wiarygodnością ocenić charakterystykę głośnika. Ja obecnie rozwijam mój pomysł z odgrodami. Trochę czasu minie ale myślę że nie długo już się pochwalę.

Pozdrawiam Arczi

Witam ponownie po długim czasie nieaktywności w wątku z już ukończonym projektem

dziękuję kolegom odgrodowcom (którym na PW podziękowałem indywidualnie) za pomoc w zaprojektowaniu moich odgród grają cudnie :) wraz z wzmacniaczem na jednej ell80.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-14480-060156500 1300972769_thumb.jpg

post-14480-098113000 1300972826_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bas w pokoju 3x5 jest, ale z górnego rejestru i pozostawia jednak pewien niedosyt.

Natomiast w mniejszym pokoju 3,5x3,5 kolumny ostawione pomiędzy masywnym biurkiem schodzą niżej dając dobry bas-

i w tym przypadku można je traktować jako pełnozakresowe.

Przestrzeń to pewnie te odgrody mają, ale basu pewnie im brak. Ale ogólnie - ciekawy wygląd.

No tu akurat ciężko się nie zgodzić. Odgrody to chyba najbardziej czułe kolumny jeśli chodzi o ustawienie w pomieszczeniu.

Pozdrawiam Arczi

machalica, ciekawe minimalistyczne rozwiązanie. Planujesz eksperymenty z wysokotonówką z otwartym koszem i czy próbowałeś filtrować od góry owalną szerokopasmówkę? Można pomyśleć o jakimś dużym owalu w oddzielnej desce na bas, taki jak mój (20x31cm) spokojnie dałby radę.

Widzę że wysokotonówkę umieściłeś niesymetrycznie :ok: Zobacz co się stanie jak zamienisz deski prawą z lewą. U mnie znacznie lepsze wrażenia uzyskałem przy wysokotonówkach "na zewnątrz". Konstrukcja skrzydeł sugeruje, że i Ty wybrałeś taką opcję.

Z racji awarii moich lampowych monobloków (jedno trafo głośnikowe poszło z dymem) gram teraz na dzielonym tranzystorze UHER'a poleconym mi jakiś czas temu przez artPaw'a i muszę powiedzieć, że daje radę :)

Jakby ktoś był zainteresowany monoblokami na 6p14p to zapraszam na PW ;) Jeden jest OK, ale raczej w obydwu trzeba wymienić trafa głośnikowe co by identycznie grały...

Edytowane przez marcin316

marcin316. Dzięki, co do konstrukcji to zarówno wysokotonówka jak i szerokopasmowy głośnik jest usytuowany niesymetrycznie względem osi deski na zewnątrz z wysunięciem przy skrzydłach szerszych od wewnątrz.

Z racji założeń nie próbowałem filtrować szerokopasmowego głośnika to rozwiązanie zastosuję gdy może kiedyś dodam głośnik basowy, do tego celu mam już aktywną zwrotnicę sygnału ALTEC ALC10.

Pomysł dołożenia basu do tych odgród na razie upadł, gdy po zamianie cyrusaone na stereofoniczne radio grundiga na wyjściu jedna ELL80 z regulacją basu - uzyskałem żądany jego potencjał.

machalica, ciekawe minimalistyczne rozwiązanie. Planujesz eksperymenty z wysokotonówką z otwartym koszem i czy próbowałeś filtrować od góry owalną szerokopasmówkę? Można pomyśleć o jakimś dużym owalu w oddzielnej desce na bas, taki jak mój (20x31cm) spokojnie dałby radę.

Widzę że wysokotonówkę umieściłeś niesymetrycznie :ok: Zobacz co się stanie jak zamienisz deski prawą z lewą. U mnie znacznie lepsze wrażenia uzyskałem przy wysokotonówkach "na zewnątrz". Konstrukcja skrzydeł sugeruje, że i Ty wybrałeś taką opcję.

Z racji awarii moich lampowych monobloków (jedno trafo głośnikowe poszło z dymem) gram teraz na dzielonym tranzystorze UHER'a poleconym mi jakiś czas temu przez artPaw'a i muszę powiedzieć, że daje radę :)

Jakby ktoś był zainteresowany monoblokami na 6p14p to zapraszam na PW ;) Jeden jest OK, ale raczej w obydwu trzeba wymienić trafa głośnikowe co by identycznie grały...

tak,

Krzyżackie i stare drewniane radio ale w małym pokoju te 2,7 Wata na kanał dało radę:)

mnie też to zdziwiło:)

Stare krzyżackie radio - najlepszy patent na niedostatek basu :-)

Moje ma 7W a z głośnością nigdy nie doszedłem do połowy.

Czy może próbowałeś montować wysokotonowy na środku deski? Chodzi mi o to jakie są różnice w dźwięku przy ustawienie anty i symetrycznym.

Krzyżackie :) radio ma wejście gramofonowe więc dla dopasowania używam cd z wyjściem regulowanym marantzcd84: na CD mam sygnał zmniejszony o 50% za to na radio słucham na godz 9.00 do 10.00 :)

Niestety nie próbowałem inny ustawień głośników względem osi deski, obecne wybrałem z suchych założeń i zagrało :)

Z uzyskanych elektów zakładam że optymalnie - ale tego nie wiem...

O różnicach w ustawieniach głośników dużo jest w wątku napisane i to przez tych którzy próbowali więc do nich odsyłam.

Niebagatelne jednak znaczenie dla basu, moim zdaniem, ma zwartość stolarska samej konstrukcji odgród.

Moje ma 7W a z głośnością nigdy nie doszedłem do połowy.

Czy może próbowałeś montować wysokotonowy na środku deski? Chodzi mi o to jakie są różnice w dźwięku przy ustawienie anty i symetrycznym.

Zapewne. Ja swoje odgrody robiłem na desce, która miała być "na chwilę". I tak ta chwila trwa już prawie trzy lata :-) Muszę się w końcu zebrać i zrobić coś porządnego ze sklejki. Cały czas tylko zastanawiam się nad rozmieszczeniem głośników.

Mogę pomóc podając rozmieszczenie moich, można zastosować wymiary lub proporcje - też odsłuchać.

Na pw podam do siebie telefon

Zapewne. Ja swoje odgrody robiłem na desce, która miała być "na chwilę". I tak ta chwila trwa już prawie trzy lata :-) Muszę się w końcu zebrać i zrobić coś porządnego ze sklejki. Cały czas tylko zastanawiam się nad rozmieszczeniem głośników.

seniortelefono, ilodrożne są Twoje obecne odgrody? O ile pamiętam to poszedłeś w cztery drogi w tym jedna na moich owalnych Grundigach ;)

Apropo basu to optymalnie jest wsadzić głośnik w wielką i grubą deskę - minimalizujesz zwarcie akustyczne i dajesz solidny fundament. Z tego co zauważyłem to wysokość od podłogi również ma znaczenie. Najciekawszy efekt uzyskałem gdy głośnik basowy znajdował się na wysokości 85 - 100cm od podłogi. Poprawia się wtedy rozdzielczość ale kosztem efektywności - coś za coś. Co do odległości od ściany to kwestia indywidualna. Dla mnie optymalnie jest jak odległośc ta wynosi 1,5 - 2m, jak na warunki mojego pokoju : 3 x 5m i średnie umeblowanie(zestaw promieniuje mi w długość pokoju). Zachowana jest wtedy równowaga tonalna - zero podbić, najmniejsze odczuwalne rezonanse. O zejściu nie mówię bo jest to solidne 50Hz. Poniżej nie czuję potrzeby i nie widzę większego sensu. 95% dźwieku z zakresu < 50Hz ma stosunkowy mały udział w "basie" i przenosi mało istotnych informacji chyba, że mowa o muzyce elektronicznej - której nie słucham.

seniortelefono, a bawiłeś sie tym programem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

tomq88

Nie bawiłem się, bo programy tego typu to dla mnie czarna magia :-) Swoje deski robiłem "na pałę". Podstawą był dla mnie projekt Fikusa, a potem trochę go zmieniałem oceniając tylko "na ucho". Na pewno nie jest to doskonała metoda ale jestem bardzo zadowolony z efektu. Teraz muszę tylko zmienić "obudowy" i dlatego ciekawi mnie niesymetryczne ustawienie głośników.

seniortelefono

Ten program wyżej wymieniony to podstawa zabawy z dechą. Generalnie musisz uwzględnić to w mniejszym lub w większym stopniu. To wychodzi na pomiarach, na szczęście nie w takim nasileniu jak pokazuje to EDGE. Pozwala przewidzieć pewne rzeczy i dobrać ewentualne kwestia podziału. Ja osobiście teraz będę pakował się w 4 way no i zobaczymy co z tego wyjdzie. Choć ostatnimi poczynaniami jestem bardzo zadowolony i mam nadzieje że teraz będzie tylko lepiej :).

Pozdrawiam Arczi

Próbowałem filtrować moje głośniki "zgodnie ze sztuką", czyli wysokotonowiec kondensatorem około 4uF, owal cewką około 0,3 mH. Niestety była wielka kupa... Teraz mam kondensator 2 uF i cewkę 0,6mH. Taka konfiguracja gra u mnie najlepiej spośród testowanych opcji. Aż strach pomyśleć co pokazałby program o którym wspomniał tomq88 ;)

Dodam, że od dołu pracuje jeszcze Alphard 15" filtrowany II rzędem.

Próbowałem filtrować moje głośniki "zgodnie ze sztuką", czyli wysokotonowiec kondensatorem około 4uF, owal cewką około 0,3 mH. Niestety była wielka kupa... Teraz mam kondensator 2 uF i cewkę 0,6mH. Taka konfiguracja gra u mnie najlepiej spośród testowanych opcji. Aż strach pomyśleć co pokazałby program o którym wspomniał tomq88 ;)

Dodam, że od dołu pracuje jeszcze Alphard 15" filtrowany II rzędem.

Teraz dołóż jeszcze do równolegle tweetera cewkę 0.3mh , a potem dołóż jeszcze L-Pad 3.3ohm i 6.8ohm i jestes w domu.

Nie czuję niedostatku któregokolwiek z podzakresów więc nie będę kombinował. Z lektury tego tematu jak i moich obserwacji wynika dodatkowo, że taka ilość elementów przy tweeterze może tylko szkodzić... a rezystory w torze to złłłoooo ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi