Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Czy takie " duże" wartości kondensatorów dla tweetera nie powodują strasznego rozdarcia ?

Używam Sab DEW lub Siemens'ów jako góra w konfiguracji z Goodmansami.

I filtruje je kondensatorem obecnie 2,8 uf.

Czasami jak mnie ilość wysokich już zmęczy do daje 2uf , a nawet mniejszy kondensator.

Przy dużych wartościach , miałem wrażenie, że tweetery są bardzo rozdarte i mają " megafonową " charakterystykę.

Czy takie " duże" wartości kondensatorów dla tweetera nie powodują strasznego rozdarcia ?

Używam Sab DEW lub Siemens'ów jako góra w konfiguracji z Goodmansami.

I filtruje je kondensatorem obecnie 2,8 uf.

Czasami jak mnie ilość wysokich już zmęczy do daje 2uf , a nawet mniejszy kondensator.

Przy dużych wartościach , miałem wrażenie, że tweetery są bardzo rozdarte i mają " megafonową " charakterystykę.

no wlasnie mam odwrotne wrazenie - przy wiekszym kondzie tweeter schodzi lekko nizej i gra bardziej dzwiecznie niz jako lekki dodatek od gory dla sredniawki, a ilosc co najwyzej mozna korygowac rezystorem. Ponadto zauwaz ze dalem dwa razy wieksza cewe na sredniawke, przez co nie wchodzi on pasmem na tweeter i gra spokojniej i nie megafonuje. Wole gore grajaca przez tweeter niz przez sredniotonowiec :)

Goodmansy Axiomy 301 graja tak jak fabryka dała , nie filtruję ich niczym.

A na górę tylko mały kondensator.

Muszę poeksperymentować z filtrowaniem na szerokopasmowcu, chociaż ta walka trwała już tak długo :)

I obecna konfiguracja to efekt przemielenia mnóstwa konfiguracji.

Goodmansy Axiomy 301 graja tak jak fabryka dała , nie filtruję ich niczym.

A na górę tylko mały kondensator.

Muszę poeksperymentować z filtrowaniem na szerokopasmowcu, chociaż ta walka trwała już tak długo :)

I obecna konfiguracja to efekt przemielenia mnóstwa konfiguracji.

ja na poprzedniej konfiguracji, bedacej wynikiem z dwoch lat pracy, sluchalem cos z rok i bylem w audio-nirwanie, dopoki nie sklecilem nowych dech... i wszystko sie posypalo :) ta droga nie ma konca.... :))))

Rafko

Hej Ty robisz jakieś pomiary? Bo powiem Ci, że przerabiałem te głośniki w odgrodach no i z tego co mówisz pokrywasz całe pasmo. Na twoim miejscu przetestował bym pułapkę rezonansową dla saby bo ona ma obrzydliwy rezonans na końcu. Wtedy powinno się to wygładzić.

Pozdrawiam Arczi

Wystarczy dobrze znana wkladka panasonica, zrobic mikrofonik ( albo kupic gotowca na wszystkim znanym serwisie aukcyjnym ) i skorzystac z programu typu Holmimpulse lub Arta. Jak mamy przyzwoita karte dzwiekowa w kompie, to nie trzeba zadnych przedwzmacniaczy, tylko wpina sie mikrofon w gniazdo mic karty dzwiekowej. W nowych kompach zintegrowane karty typu Realtek HD radza sobie znakomicie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu masz ladnie opisane przez Tomq88

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arta Steps i Arta limp jest bardzo prosta i jasna. Tylko glowna Arta posiada naprawde ogromne mozliwosci, choc do wykonywania prostych pomiarow wcale nie trzeba znac calego programu. Troche w necie jest tutoriali podstawowych

Steps może i jest proste ale mi sie zawiesza podczas pomiaru. Zresztą tylko niektóre rodzaje pomiarów można wykonywać w warunkach domowych. W Arcie chciałem impuls zmierzyć ale ciągle ten sam wykres wyskakiwał..wogóle ciężka sprawa:)

czy ktoś zna te głośniki szerokopasmowe

Quality Symfoni Speakers, Norway 1956

czy ktoś zna te głośniki szerokopasmowe

Quality Symfoni Speakers 10", Norway 1956

Ukryta Zawartość

post-14480-0-51757900-1308295940_thumb.jpg

post-14480-0-22635100-1308295954_thumb.jpg

post-14480-0-09141100-1308295969_thumb.jpg

post-14480-0-94550900-1308295979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie sprzedam:

Crossover Behringera CX3400 250 zł wysyłka gratis

Końcówkę mocy Kenwood KM-209 330 zł wysyłka gratis

Szeroko pasmowe głośniki Saba 100 zł wysyłka gratis

Generalnie grało to u mnie w systemie aktywnym.

Pozdrawiam Arczi

U mnie nowe zakupy papierzakow

Ukryta Zawartość

sdim0083.th.jpg

Chyba 4way bedzie, tylko basow brakuje ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie martwi uzyskanie częstotliwości od 500 Hz w dół.

Tam już odgroda 33 cm nie chce za bardzo grać no i kombinuję jak koń pod górę. No ale nauczyłem się korzystać z lspcad no i nie ukrywam, że ułatwia to dość mocno sprawę :). Przy robieniu pomiarów i projektowaniu, rzecz bezcenna.

No a w klasycznym 3 way w odgrodach ludzie narzekają na niską średnicę bo jej tam poprostu nie ma. Stąd też większość dokłada 4 głośnik.

Melo wysoko tonowy głośnik możesz filtrować kondensatorem 4 uF. Wiele osób nie robi pomiarów ale isophony szeroko pasmowe mocno opadają powyżej 1 KHz... Przy tym kondensatorze twój wysokotonowy ma względnie prostą charakterystykę prawie do 1 Khz i zgrywa się z szeroko pasmowym isophonem. Problem w odgrodach to pasmo poniżej 1 KHz bo tam najczęściej występuje baffle step i zaraz po nim ostry spadek efektywności.

Chyba że masz coś co gra powyżej 5Khz, wtedy można śmiało filtrować wysoko tonowego isophona 2uF.

Obecnie tak gra z moim goodmansem. Choć zamieniam go na rzecz Fostexa FT17H który wypada dużo lepiej i przeprojektowuje zwrotnicę. Narazie udało mi się uzyskać +/- 1,5 dB od 35Khz do ok 1Khz. Najgorzej jest w paśmie poniżej 1KHz. Bafflestep mam juz względnie wyrównany i szeroko pasmowy opada mi od 800 Hz już dość mocno. No i teraz walczę ze zwrotnicą w tym zakresie. Zastanawiam się czy parę szeroko pasmowych isophonów nie puścić w TL. Bo rezonans jest na 150 Hz no i grało by to od 700 Hz do tych 150 Hz w TL ...

No i mógł bym tym sposobem myśleć nad subami które raptem grały by do 100 Hz

Pozdrawiam Arczi

Edytowane przez arczi87

Twoje zmartwienia nie sa bezpodstawne. Mialem juz typowe dechy 3drozne i choc na poczatku wydawalo sie git, to jednak czegos brakowalo. Gdyby to bylo zamknietej w obudowe to problemu nie ma, ale odgroda to inna bajka...

Z glosnikow jakie pokazalem mam zamiar uzyc 3 sztuki. Ten najwiekszy owal mialby wspomagac wlasnie niska srednice, ma ponad 30cm szerokosci, najprawdopodobniej jest to Isophon. Nastepnie w tej samej deseczce zamontowany jest kolejny owal, niestety nie jest mi znany, nie wiem co to jest, byc moze rowniez Isophon. Ten glosnik jest bardzo ciekawy poniewaz przetwarza bardzo szerokie pasmo. Wyglada jak zwykla, stara szerokopasmowka, lecz gra naprawde bardzo wysoko. Jeszcze nie robilem pomiarow ale zrobie je napewno. Te dwa owale chcialem uzupelnic od gory okragla wysokotonowka Isophona z kondensatorem okolo 1-2,2uf. Tak aby wspomagal wylacznie najwyzsze pasmo.

Elipsa, ktora lezy obok okraglego wysokotonowca to rowniez Isophon, ale nie sprawdzalem jak to gra. Dopiero pomiary charki i znieksztalcen w testowej desce wylonia finalnych zawodnikow :)

Niestety problem jest z basem. Tanie glosniki 15-18 calowe ledwo ciagna do 200-300hz, a co pozniej? Owszem, mozna kupic 15 calowke z dobra srednica, ale basu bedzie z niej tyle co kot naplakal. Rozwiazaniem moze byc tutaj zastosowanie mniejszego woofera w obudowie BR, TL moze obudowa stratna. Ja oczywiscie najchetniej widzialbym tutaj TL ale male to nie bedzie. Komplikuje sie obudowa, jej wielkosc, skomplikowana budowa i wieksze koszty.

Jeszcze musze to przemyslec. To ma byc system, ktory zagra kazda muzyke, a nie tylko typowe odgrodowo-audiofilskie jeczenie.

Z tą TL dla niskiej średnicy to nie problem. Bo isophony maja wysoko rezonans w okolicy 150 hz. Tl na 1/4 fali to 50 cm. Wystarczy zysk z obudowy i można wytłumić maksymalnie tunel by nie brudził. Osobiście mam taki plan. Tylko robi się z tego już dość rozbudowany projekt.

Osobiście nie narzekam bo głośniki kupione dość tanio. Jeśli miał bym kupić nowe głośniki, to pewnie zdecydował bym się na sprawdzony projekt projekt 3 way. No ale jestem bardzo zdziwiony jak to kilkudziesięcioletnie głośniki potrafią zagrać... Do końca lipca powinienem mieć poskładane wedle swojej koncepcji. Bo plan jest taki by zminimalizować dyfrakcję przedniej ścianki, zwrotnica z polaryzacją kondensatorów, ścianka za odgrodą tłumiąca odbicia. Bo wcześniej miały być kule ale zbyt droga zabawa a korzyści mogą się okazać niewymierne.

Pozdrawiam Arczi

Z jakiej odleglosci mierzysz glosniki?

Ja chcialbym zostac przy odgrodach bo nie chce mi sie budowac paczek. Wole isc do marketu i kupic blat drewniany 30-40mm i tyle, ale nie wiem czy uda sie to zgrac, musialbym miec bardzo dobre woofery, niekoniecznie wysokiej efektywnosci, bo te ovale co mam wcale nie grzesza sprawnoscia. Chyba, ze z dech nie uda mi sie osiagnac tego dzwieku jakiego oczekuje, to trzeba bedzie isc w paczki. Nowe glosniki nie interesuja mnie kompletnie. Chyba, ze do systemu przy komputerze.

Dobrym pomyslem jest obicie przedniej i tylnej czesci odgrody grubym materialem pochalniajacym odbicia. Jakis filc solidny, to sporo daje na plus.

Poki co to mam maly problem jak te 3 glosniki dobrze umiescic na desce, zeby sie poprawnie zgrywalo...

Z jednego metra mierzę charakterystyki. Czekam na system pomiarowy irka z zintegrowanym jigiem, wzmacniaczem i itd...

Kupię sobie mikrofon behringerea i w kwestii robienia pomiarów będę miał święty spokój. Będę mógł sobie spokojnie dokonywać pomiarów na dworze. Wyjdę za dom o 21, będzie cisza bo od niedawna mieszkam na wsi. Korzystam z holmimpuls i powiem Ci, że sam sobie dobiera bramkowanie i bardzo fajnie mu to wychodzi.

Dobrałem sobie głośniki w zestawie tak że wszystkie mają 8 ohm a na niską średnicę wstawiam 4ohm :). Zawsze to +3dB. Rozglądam się jeszcze, za kolejną parą. Wtedy miał bym już +6 dB i przy odpowiednim filtrowaniu kto wie co to może i bez TL by się obyło.

Ja symuluje deskę edge nic więcej nie trzeba. Sprawdza się idealnie porównywałem pomiary i symulacje kropla w kroplę... Podbicie ścianki i opadanie charakterystyki pokrywa się idealnie. Ja osobiście muszę jeszcze poczytać o fazie akustycznej. Bo dźwięk o niższej częstotliwości dociera później do słuchacza niż z wysoko tonowego głośnika. No i teoretycznie głośnik przetwarzające najniższe pasmo powinny być lekko wysuniete w stosunku do wysokotonowego i średniaka. Musze porobić pomiary i zobaczyć jak wycinane jest pasmo przy cofaniu tweatera.

Pozdrawiam Arczi

Jak mieszkasz na wsi, to idz do sasiada do stodoly ze sloma i bedziesz mial normalnie kabine bezechowa :P

Edge i Holma znam i korzystam. Zrobilem wstepne pomiary i ten maly owal z deski obok duzego Isophona jest fenomenalny, gra rowno od 400hz do 15khz ale mysle, ze jednak go lekko przytne na samej gorze i wstawie okraglego Isophona.

Caly czas rozpatruje jeszcze konstrukcje full TL z modulach, ktore daja duza swobode przy "manewrowaniu" glosnikami. Dosc latwo jest zbudowa TL w takim przypadku oraz co najwazniejsze, daje mechaniczna mozliwosc przesuniecia centr glosnikow dla zgrania fazowego. Musze to przemyslec na spokojnie i zrobic jakis prototyp. Tylko dalej brakuje mi basu. Na upartego moglbym tego wielkiego owala zagonic do basu, ale wytrzymalosc mocowa bedzie slaba.

Gdzieś kiedyś czytałem właśnie na ten temat a nie potrafię tego znaleźć. Opracowanie właśnie dotyczyło rozbieżności względem fazy akustycznej. No i zastanawiam się czy można to jakoś policzyć na etapie projektowania?

Bo pierwsza sprawa to umieszczenie na linii prostej cewek głośników.

Bo pamiętam, że jako źródło dźwięku jest traktowana cewka i to ona ma być w jednej linii jeśli chodzi o głębokość z resztą cewek. Potem dochodzi kwestia że różne częstotliwości rozchodzą się z różną prędkością w powietrzu. Nie wiem czy to też bierze się pod uwagę w kwestii korekcji.

Pozdrawiam Arczi

Caly czas rozpatruje jeszcze konstrukcje full TL z modulach, ktore daja duza swobode przy "manewrowaniu" glosnikami. Dosc latwo jest zbudowa TL w takim przypadku oraz co najwazniejsze, daje mechaniczna mozliwosc przesuniecia centr glosnikow dla zgrania fazowego. Musze to przemyslec na spokojnie i zrobic jakis prototyp. Tylko dalej brakuje mi basu. Na upartego moglbym tego wielkiego owala zagonic do basu, ale wytrzymalosc mocowa bedzie slaba.

Dlatego rozważam konstrukcje kompaktowego, zamknietego subwoofer do muzyki na papierowym estradowcu. Tak robią to WLM i Zu Audio. W takiej sytuacji można użyć rasowego basowca z potężnym magnesem, który spokojnie pociągnie do powiedzmy 500hz.

Mozna i tak, ale zamknieta obudowa to lipa :) Papierowy estradowiec w obudowie zamknietej potrzebuje spoooorej korekcji zeby mial jakis niski bas, a to oznacza spore znieksztalcenia. Chyba, ze uzyjesz duzego woofera hifi. Z drugiej strony jesli ma ciagnac do 500hz, to duzy byc nie moze, a i hifi odpada, no i oczywiscie trzeba dwie sztuki... ehh dylematy dylematy, sam sie miotam co zrobic :)

Mozna i tak, ale zamknieta obudowa to lipa :) Papierowy estradowiec w obudowie zamknietej potrzebuje spoooorej korekcji zeby mial jakis niski bas, a to oznacza spore znieksztalcenia. Chyba, ze uzyjesz duzego woofera hifi. Z drugiej strony jesli ma ciagnac do 500hz, to duzy byc nie moze, a i hifi odpada, no i oczywiscie trzeba dwie sztuki... ehh dylematy dylematy, sam sie miotam co zrobic :)

Wrrrrróć :)

Wofer w OB dajemy z dużym magnesem. Moze być nawet 12". Niekoniecznie 15". Subwoofer zamkniety wchodzi do akcji między 30-70hz. Być może udałoby się bez korekcji przyjmując aktywne, bardzo niskie odcięcie ok. 30hz.

Aaa widzisz, no to ja podobnie mysle, zrobic OB klasyczne bez nadymania sie na super zejscie, ale ponizej powiedzmy 70-60hz wkraczalby duzy sub TL w rogu pokoju, z zejsciem do piekiel ponizej 20hz. Klasycznie bez korekcji, prosto :)

Aaa widzisz, no to ja podobnie mysle, zrobic OB klasyczne bez nadymania sie na super zejscie, ale ponizej powiedzmy 70-60hz wkraczalby duzy sub TL w rogu pokoju, z zejsciem do piekiel ponizej 20hz. Klasycznie bez korekcji, prosto :)

Ot właśnie :)

Wg tej idei zbudowany jest małe OB Lowther-america:

Ukryta Zawartość

W zamkniętą szedłbym głównie ze względu na małe rozmiary i impuls. Powiedzmy sześcian o boku niewiele dłuższym od średnicy głośnika. 1x12" lub 2x10"

Ukryta Zawartość

Przy naprawde najnizszych czestotliwosciach impuls przestaje miec znaczenie i jedynym plusem obudowy zamknietej beda jej rozmiary, a nie rzekomy super impuls, szczegolnie jak dojdzie do tego korekcja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) polecam zapoznac sie z solidnym, realnym testem wielu subwooferow, wielu konstrukcji.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi