Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

pwit1 to tzw. Rondo, zaprojektowane w/g niejakiego Pana Le Bong. W Niemczech pojawiaja sie dosyc czesto za kosmiczne ceny. Obudowa wedlug zalozen projektanta, miala funkcjonowac jak instrument muzyczny. Podobno ladnie graja, jednak 1490 euro....troche za duzo, widywalem je juz po 400. Wiecej tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjemnej lektury

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>pwit1

>nookie736

Bardzo fajnie to wygląda :) obudowa jako instrument muzyczny - fachowe podejście - nie ma co. . . Ciekawe jak to gra ?

> nookie a ow tajemnicza masa "do tego jak twierdzi konstruktor, powleczono je jakas masa obnizajaca dolna czestotliwosc rezonansowa" to pasta do zebow albo inny banalny badziew? zawsze bylem ciekaw tych "audiofilskich" sztuczek z kosmosu a moze ktoras z nich przyda mi sie do 6 x isophon 2035. Macie jakies podkresle sprawdzone osobisicie przepisy na mikstury do babrania membran?

ja kiedys czytałem opinie focala o idiotach malujących i uszkadzających ich głosniki

pisali oczywiscie o firmach produkujacych kolumny na rynku francuskim / max hiendowe /

arykuł konczył sie chyba wnioskiem ze z wiekszoscią takich zerwali współpracę

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

jesli rezonans pojawi sie zbyt wysoko co przy moich glosnikach uzywanych czesto w ob jako sredniotonowe jest calkiem prawdopodobne posmaruje nawet pasta do butow bo i tak wrzuce ja na 1000hz w dol tylko ciekawi mnie

czy ktos juz sie osobiscie na tym przejechal badz osiagnal zakladany cel?

nie mam pojecia czym on to posmarowal, przytoczylem tylko czesc jego opisu. Ogolnie na audiotreff.de ten facet jest traktowany jak kombinator i szachraj, tak wiec cudow bym sie nie spodziewal...

Przyszła pora na zmiany, częsciowo poparta brakiem akceptacji przez drugą połowę. Z projektu Łukasza nr 16 powstał nr 12. Po zmniejszeniu 50 cm deski dla siemensa do 30 cm i wrzuceniu basu w płyte niestety niewielką 60 x 100 cm wszystko sie rojechało. Szerokopasmowy krzyczał jak potepieniec, wysokotonowy gwizadał, basu nie ma, ... już telewizor brzmi lepiej. No i kombinowanie ze zwrotką: wywaliłem cewkę z basu - gra niską średnicą -0 ok, doładowałem szerokopasmowcowi 240 uF - pomaga, jest lepiej - na dzień dzisiejszy nie mam większych wartości. Ale patrząc na inne rozwiązania wstawiłem rezystory, na wysokotonowy 2,2 ohm nawet miałem Millsa i na szerokopasmowy 1,5 niestety ceramiczny. No i teraz zaczyna grac, pięknie środkiem, lekko podkreślpne sybilanty, ale niskiego basu jak nie było tak nie ma. Jeszcze daleka droga przede mną.

Ukryta Zawartość

post-9957-100004526 1199475735_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tymek

Z moich skromnych doświadczeń oraz z tego co słyszałem u innych wynika że z otwartej odgrody ciężko jest uzyskać niski bas przy normalnych i niskich poziomach głośności. Chyba że się ma wzmacniacz który generuje dużo basu z przedwzmacniacza ( u mnie tak jest ).

U artPaw'a , który ma wielkie odgrody na basy i dobre głośniki usłyszałem piękny bas, ale trzeba było gałę głośności podkręcić.

Oczywiście IMHO.

@a_men

Werniks Damarowy jest tradycyjnym werniksem o wysokim połysku. W przypadku rozcieńczania wymaga użycia mocnego rozpuszczalnika, jak np. terpentyna, należy zatem wykazać szczególną ostrożność przy jego zastosowaniu.

Cytat z :http://www.savel.pl/winsor/media_werniksy.htm

Artur

Przyglądam się obudowie Rondo, im dłużej to robie tym większą mam ochotę na wykonanie takiej skrzyneczki. Moze ktoś słuchał jak gra i podzieli się wrażeniami.

Ciekawe jakie głośniki siedzą w tej obudowie?! (Oczywiście mam na myśli te duże, 30 cm szerokopasmowce)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu można kupić niesprawne (ponoć) radio z dobrymi głośnikami, a kto wie może wzmak działa?

Ukryta Zawartość

Panowie jak domowym sposobem najlepiej wyciąć dziury pod głośniki w płycie wiórowej 39mm ..???

Startować z wyrzynarką elektryczną czy od razu sobie odpuścić i dać do zakładu ??

Art

może to głupie ale ja tak wyciąłem otwory wiertarką. Narysowałem okrąg (hehe) no i wierciłem dziurka po dziurce obok siebie na okręgu. Później wziąłem dłuto i młotek i wyskrobałem/ wypukałem okręg. Następnie wyszlifowałem pilnikiem nierówności i było gites. Ale uwaga tylko dla cierpliwych, a efekt końcowy dla początkującego może być niezadowalający. Ja się tak bawiłem bo nie chciało mi się jechać do jakiś tam zakładów.

Pozdr

Twoje rozwiązanie powiedział bym jest dla zajebiście cierpliwy ;-)))

Czekałem na dechy tydzień na głośniki w sumie prawie 2 miesiące. Mam takie ciśnienie że gdyby nie ciemna noc i mieszkanie w bloku już bym piłował stuła pukał ;-)

Art

-> cypher

A skąd tak grubą płytę masz? To jakiś blat jest czy co? Jakie średnice tych głośników? Bo 20cm średnicy to raczej będzie ciężko. Musiałbyś mieć naprawdę dobrą wyrzynarkę aby Ci się udało o tak małej średnicy otwór wyciąć, oczywiście nie obejdzie się bez połamania kilku brzeszczotów. Ja wycinałem otwór pod zlew w blacie 35mm ale średnica to była jak pod 15 calowca. Lepiej takie otwory robić przed sklejeniem płyt, to naprawdę nie jest trudne.

38 mm to najgrubsza standardowa płyta jaką można dostać ;-))

Nic nie jest sklejane ;-))

Dziś odebrałem formatki z zakładu. Niestety wycinają TYLKO dziury pod zlew więc jak im powiedziałem że mają być pod zielone stare zmurszałe głośniki SABA wyrzucili mnie za drzwi ;-)) ;-P

A dziurki mam do wycięcia 15" 10" i 4" chyba ;-))

art

-> -> cypher

Te mniejsze to możesz próbować wyciąć kwadraty a resztę wiertarką i pilnikiem jakoś kombinować. 15 '' cali to powinno się udać. Szkoda że nie sklejałeś dwóch płyt, to lepiej się sprawdza, szczególnie dwie różnego rodzaju płyty np sklejka i płyta wiórowa. Pozatym warto dla średniego wyciąć otwór pod kątem tzn. coś jak tuba. Można też to pilnikiem lub takim bębnowym raszplem zakładanym na wiertarkę obrobić.

cypher

Wg mnie dasz radę wyżynarką. Musisz tylko kupić odpowiedni brzeszczot do takiej grubości i do cięcia po okręgu. I radzę nie oszczędzać i kupić "firmowy". A potem powolutku, z wyczuciem ciachać :-)

Music, Dziękuję za propo jednak z Gdyni będę miał trochę daleko ;-)0

Chyba faktycznie pójdę do Casto kupię dobre piłki i do dzieła ;-)

A jak mi odbiję do kupię frezarkę ;-))) ;-p

a.

ja otwory pod głośniki bez podfrezowania wycinam wycinarką ramieniową (taki cyrkiel) mocowaną koniecznie do wiertarki kolumnowej. Wystarczy pilnować żeby ostrze wycinaka było bardzo ostre (jeśli nie jest z węglika to trzebo ostrzyć co 3 - 4 otwory) i idzie jak w maśle.

No i udało się.;-)

Wyrzynarka z piwnicy za 40 pln, jeden tani brzeszczot z kompletu od urządzenia i sprytny cyrkiel.

Jutro montaż głośników ;-) I jakieś fota z całości ;-)

Artur

• Pokaż nowe odpowiedzi