Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Pytań ciąg dalszy.

1. Projekt "endorfinkowy" P-17

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dół ze wskazaniem na Alteki oraz optymalnymi parametrami. Trochę poszperałem w necie i jakoś tak na shortliście "parametrycznej" zostały mi dwie produkowane pozycje 18":

A.) Dayton PF460-8 18" SPL=97 db, Fs=25 Hz, Qts=0,34, Xmax=6 mm - cena jeszcze nie zabija

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

B.) znalazłem coś innego u... Alpharda - zwie się to Hannibal 18 i ma znacznie ciekawsze parametry niż polecany HW1800, czyli: SPL=98 dB, Fs=30 Hz, Qts=0,32, Xmax=4,5 mm

Oczywiście pozycja A jest ciekawsza, ale i droższa i dojdzie transport oraz czas na transport. Obydwie konstrukcje zbliżają się do optymalnych wskazanych na stronie projektu. Czy to, co wybrałem jest sensowne, czy też ktoś może wskazać w tym przedziale cenowym coś fajniejszego?

Nie zamierzam raczej robić skrzynki na bas, najwyżej skrzydła boczne (spróbuję najpierw bez).

Trochę off-topic, ale tutaj sporo osób przerabiała podobny temat, więc zapytam:

2. Lampizacja MA 845 - pojawiła się wersja Megalampized na 6N13S - rozumiem, że jak już przerabiać MA 845 to wg tej wersji? Czy dobrze myślę?

3. Czy ktoś lampizował NOS DAC'a Premium by Petera Daniels? Czy tutaj również wybrać wersję Megalampizacji na 6N13S? Czy stopień 2 x Megalampizacja (CD i AMP) nie nałoży na siebie zalety i wady tej lampy? Czy jest sens lampizować NOS DAC'a?

Pozdrawiam,

Radek / madly

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artPaw, faktycznie mi też zabrakłoby wyobraźni po takim opisie, to trzebaby obfotografować i zrobić panoramę QTVR. W dwóch słowach można zamknąć jako: przestrzeń pokręcona ;-).

O zabudowie basu i warunkach optymalniejszych mogę pomyśleć za jakieś 2 lata w nowym lokum :-).

Nie mam specjalnie możliwości na zabudowanie na tym poddaszu symetrycznie względem słuchacza basów. W dodatku niemal każdy skos jest zagospodarowany. "To se ne da".

Cieszę się jednak, że OB nie skreśliliście :-) No to będzie się działo :-).

Będziesz zaskoczony jak my wszyscy, kapcie spadają. Tylko trzymaj się przepisu tak jak przy pieczeniu ciasta.

o megalampizowaniu MA 845 tą lampą gadaj z łukaszem / ja o tym pierwsze słyszę / - na maila bo on tu nie zagląda z wiadomych powodów.

. . . . . . Zauważyliście -- na stronie Alpharda nie ma możliwości kupienia HW . . ani 15-tek ani 18-tek . .. co się stało ? Chińczyki nie wyrabiają z produkcją - czy może już wycofują ten model ???

... i na czym my teraz będziemy grali ;/ ?

:P

szakunec, 4 Lut 2008, 00:11

>. . . . . . Zauważyliście -- na stronie Alpharda nie ma możliwości kupienia HW . . ani 15-tek

>ani 18-tek . .. co się stało ? Chińczyki nie wyrabiają z produkcją - czy może już wycofują ten

>model ???

>

>... i na czym my teraz będziemy grali ;/ ?

>

>:P

na allegro sa po 82 zl 15 cali sam kupilem wczoraj 2 sztuki kaszt zadem a przynajmiej zabije ciekawosc czy to gra...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myslicie o takim zestawieniu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ma sens, ale tylko te okragłe 20 cm+ tweetery

elipsy z aukcji są ferrytowe

tak poza tym to drogo

na ebay.de są komplety po 100jeuro, a jesli się trochę poszuka to same 10cm zielone saby za 25 i dużo lepsze od przereklamowanych SAB elipsy isophona za drugie 25

Przymierzam się (tylko plz nie przebijać mi ;-) ) do tych:

Ukryta Zawartość

Czy Saby 20 cm w tej aukcji są z magnesami AlNiCo? Ten sprzedawca ma dosyć drogo, ale handluje tym stale i widać, że jakościowo raczej ma oferowane łośniki w przywoitym stanie (chyba, że sprytnie je "regeneruje"?)

ArtPaw - piszesz, że Saba 20 cm jest przereklamowana i lepszy Isophon, jaki, na co zwrócić uwagę (a może na PW, bo znów pójdą ceny w górę ;-))? Owal jest trudniejszy w zrobieniu odgrody, ale zapewne da się ładnie :-)

Ukryta Zawartość

ArtPaw, tochę mnie natchnąłeś, żeby pomyśleć o zabudowaniu basowców i wąskich odgrodach nisko-średnitonowych i wysokotonowych - na pewno będzie to bardziej WAF friendly :-)

Tutaj pytanie - ile trzeba liczyć minimum na odgrodę basową, mogę próbować zabudować tył skosu, gdzie ścianka kolankowa ma wysokość ok 30 cm, odgroda byłaby wysokości maks 60cm ze skosem i głębokością po podłodze maks na jakieś 40-50 cm, szerokość odgrody, tutaj może da się z 70-80 cm wycisnąć. Jest sens zabawy?

/

/ |

/ |

/ |

| |

|____|

Jakoś tak w semigrafice by to wyglądało (nie mam dzisiaj specjalnie czasu, by wyrysować to sensowniej).

Prawy kanał na basie byłby zabudowany za prawą odgrodą średnio-wysokotonową.

Lewy kanał mógłby być na basie zabudowany jakieś 2-2,5 m bardziej z lewej strony lewej odgrody średnio-wysokotonowej (wchodziłby pod skos kuchni z zostawionym przejściem do aneksu dziecięcego).

| |

| |

| aneks dziecięcy |

| |

| |

| |

___________| |C|__A___|________

|_ odgr.L _| skos (tzw kosz)

_______B_____

#L# |_ odgr.P _||

#P# |

|

aneks kuchenny | prawa ściana (pionowa)

X

#L# i #P# - odgrody średnio-wysokotonowe kanału lewego i prawego.

|_ odgr.L _| i P - to zabudowane pod skosami odgrody basowe OB

A - wewnętrzne okno bez szyby

B - wnęka na okno połaciowe

C - słup

X - punkt odsłuchu (kierunek :-) - na osi fotel i kanapa (dalej))

Trochę to nie w skali, nie widać tutaj też skosów (a są wszędzie, po za prawą ścianą).

Pytanie, czy zabudowany bas w takiej odległości i przy tego typu wymiarach nie będzie już za bardzo uciekał w lewo? Od jakich częstotliwości granie przejmuje 15 lub 18" głośnik w P-17?

No tak, spacje html wyciął.... Lucar przydałby się PREformatowany tekst :-)

Wyrysyję coś albo zrobię fotkę i zamieszczę, ale to później....

@tymek..

Bez urazy ale,

mam wrażenie że zamontowałeś głośniki w najgorszy z możliwych sposobów..

Ukryta Zawartość

Przynajmniej tak wynika z powyższego linnka..

Pozdrawiam,

Artur

Ukryta Zawartość

Cypher - zauwazylem, ze mieszkasz w Gdyni - ja w Oliwie - może umwimy sie na jakieś spotkanie, chętnie posłuchałbym Twoich kolumn? Btw. jedzie do mnie MA 845 - czy u Ciebie też sprawa jest w trakcie realizacji?

@madly

Zapraszam serdecznie ;-)

Póki co muszę się rozstać z moją bieżącą lampą i wtedy albo Anioł albo konstrukcja na 845

Ukryta Zawartość

Świetnie że zamówiłeś Anioła jak już dojedzie chętnie widział bym Ciebie ponownie razem z Aniołem ;-)

Zagadaj na PW i wpadaj na odsłuch. ;-)

Art

Ukryta Zawartość

Cervantes - tak z HK - kupione od leshele - on9mart - dałem za to 430 GBP - leshele występuje również pod on9mart na e-Bay i tam jest znacznie drożej - pytaj o koszty przesyłki przed licytacją, bo wychodzą wyższe. Stargowałem z 460 na 430 ale poszło już tylko jako sprzedaż ze sklepu przez PayPal. Później zauważyłem, że bezpośrednio w sklepie tej firmy on9mart (nie w e-Bay) mieli wyprzedaż za 400 GBP z transportem worldwide - także.. targować i pytać.

Wysyłka ze sporym opóźnieniem, teraz mój wzmak jest w Indiach... Prosić o tracjing info przesyłki.

Więcej info:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to zdaje raport. Zrobilem tak jak mowilem a wiec sredniotonowy ma odwrocona faze niskosredniotonowe graja normalnie wysoko tez. Zaczelo w koncu grac co prawda srednica sie pogorszyla glownie rozplanowanie i przestrzen ale jest rownowaga, natomiast moja sekcja srednioniskotonowa rewelka - postawienie z ziemi na male podstawki dalo szybki i wyrazny najwyzszy bas i mieso w niskiej srednicy, podpiecie normalne + i - powoduje czasem rezonans ale naszczescie moge to podkrecic jak chcce. Jednak bede kombinowal co dalej ze srednica bo to o nia mi chodzilo. Docelowo prosta stara lampka PP wyleci a skoluje jakiegos taniego SE. Do muzyki funky, disco, melodyjnego rocka i etnicznej mimo ze juz da sie ja sluchac na odgrodach wole mimo wszystko stary 30 letni tranzystor z gramniakiem i wielkimi burczybasami na papierze i z cykaczem i to w znacznie mniejszym pomieszczeniu ale w koncu jak kto sobie chce.

a i jeszcze bardzo istotna sprawa w przypadku basow gra odgroda a nie tylko same glosniki basowe moje ludzie biora raczej na sredniotonowe bo maja rezonans cos kolo 65-70hz a w praktyce i tak nie schodza ponizej 3 cyfr ale jest juz dobrze, jesli jakies 15" badziewia zagraja lepiej i nie zakryja calego przekazu prymitywnym mruczeniem o co sie zawsze obawialem dam znac.

Witam

Być może komuś zalegają 2 szt Alphard HW 1500 8ohm to odkupię

WAŻNE DO KOŃCA TYGODNIA,

później kupuję na aledrogo :-)

Pozdrawiam i przepraszam za OT

Gość jt211

(Konto usunięte)

Witam ,

Po odgrodzeniu sie pora na basy wybralem 15" oto paramertry cena z wysyła do kumpla w NJ który

nada to drogą morską do Ubekistanu 176$ troche to czasu zajmie :>)

Product Specifications

* 300 watts RMS

* 15” Paper cone

* Treated cloth edge

* 2.5 inch voice coil (8 ohm)

* 72 oz Ceramic magnet

* entire speaker weight 21 lbs

* push lug terminals

* machined motor

Thiele-Small Parameters

* Resonant Frequency (Fs): 34 Hz

* Impedance (Re): 6.1 ohm

* Electromagnetic Q (Qes): 0.38

* Mechanical Q (Qms): 3.76

* Total Q (Qts): 0.36

* Compliance Equivalent Volume (VAS): 11.48 Ft^3

* Surface Area of Cone (Sd): 132.7 In^2

* Bl Product : 20.3 TM

* Voice Coil Size: 2.5”

* Sensitivity 1W/1M (SPL): 99 dB

* Nominal Impedance: 8 ohms

* Xmax: 7.5 mm

* Frequency Response approx 20 - 4500 hz

post-11588-100001268 1202213230_thumb.jpg

przyda sie komus ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

i ja się wciągnąłem testy trwają :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jt211,

A nie za mały mają Qts?

-------------------------------------------------------------------------------------

Ktoś tu wspominał że qts można jakoś zwiększyć ale bez większych konkretów. Jak to w końcu jest?

Gość jt211

(Konto usunięte)

A stare Altec co podobno są super w OB a Qt mają mniejszy :>)

Sie zobaczy jak coś to Onkena można bedzie zrobić i 2 watami okna wywalac :>)

>A nie za mały mają Qts?

>-------------------------------------------------------------------------------------

>

>

>Ktoś tu wspominał że qts można jakoś zwiększyć ale bez większych konkretów. Jak to w końcu jest?

google Twoim przyjacielem:

dodanie rezystancji Rs (do rezystancji DC (!) głośnika - Re) zwiększa Qes (do wartości równej Qes')

zwiększenie Qes zwiększa automatycznie Qts

wartość potrzebnego Rs obliczona w linku poniżej:

Ukryta Zawartość

Gdyby komuś było mało i chciał to zrobić bardziej elegancko (aktywnie):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lenny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi