Skocz do zawartości
IGNORED

Odgrody na starych szerokopasmowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Maly update. Dotarl do mnie owalny Gaertz i swoim wygladem raczej rozbawil. Nawet na tak stary glosnik jakas stara lina zamiast gabki wyglada komicznie. Po odpaleniu na moment zglupialem. Inna szkola niz Saba, choc oczywiscie charakter vintage. Dla tych co lubia mieso w dolnej srednicy ten glosnik moze byc ostatnim. No i wiecej powietrza ale na to wplywa pewnie jego wielkosc.

Stalker, uracze, musze tylko cos pstryknac wieczorem.

Jada do mnie rowniez oslawione 10" coaxiale Saby. Bylyby jaja gdyby te Graetze za 1/4 ceny zostaly na stale.

Yogi, też mi się tak wydawało, ale po testach z bateryjką wychodzi, że + jest na koszu bo podłączając w ten sposób baterię membrana wychyla się na zewnątrz. Nawet przy tym terminalu mam tą czerwoną kreskę.

Plus na koszu...zastanawiam się czemu miało służyć takie udogodnienie, ale świat widział już niejedno.

Trzeba tylko uważać bo możliwe jest przypadkowe zwarcie i chyba tylko tyle.

Tu sa zdjecia tego Graetza (wybaczcie gowniana jakosc). Jak widac nieco wiekszy niz Sabcia i jak pisalem bardzo ciekawa linka zamiast gabki:)

Co maja na celu te szczeliny w membranie? Czy to ma zrobic ja bardziej podatna na ruchy?

Bamarek !

Ta elipsa to zdaje się Isophon , sądząc po konstrukcji . Różni producenci sprzętu radiofonicznego wykorzystywali produkty Isophona , np. Telefunken , AEG , Siemens itd ..

Sprawują się dobrze w wielu opiniowanych na tym forum odgrodach .

Miały z reguły uszczelnienia filcowe . Z takim jak są u Ciebie ( sznur konopny ) , nie spotkałem się , a zwłaszcza z tymi wycięciami . Może spełniają funkcję o której wspomniałeś , przy szczelnym dokręceniu do wnętrza obudowy , zmniejszały trochę ciśnienie między membramą a przodem konstrukcji ( często były to drewniane ponacinane płyciny ) , umożliwiało to swobodniejszy - wydajniejszy ruch membramy .

A i jeszcze anegdota .

Ten filc uwielbiały mole , zżerały go z okrutną pedanterią .

Może w tym wypadku było podobnie , a sznur to DIY właściciela :)

Jak myślicie - o czym to świadczy?

:-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ale przecież ten człowiek co jakiś czas sprzedaje drogie kolumny (zresztą było już od niego coś z Wilson Audio, handel droższym sprzętem), a na jego wyposażeniu są również odgrody i tyle, nie nadinterpetujcie :-).

Mocny->

Faktycznie Isophon tez robil takie naciecia na membranie wiec moze to tez ich zabawka. Niezaleznie od pochodzenia na razie jestem pod wrazeniem. Ale to moze nie trwac za dlugo bo dotarly dzis czarne Saby, co do ktorych mam spore oczekiwania. Zaraz podlaczam.

Z tymi molami to faktycznie moze byc prawda :)

Panowie jestem znowu online :) podlaczyli mi siec pare dni temu...widze ze sporo mnie minelo..U mnie z nowosci to to ze pozucilem idee niskiego basu w odgrody. O moim pomieszczeniu wspomionalem, nie jest optymalne akustycznie, glosniki na krotszej scianie, po prawicy okna. 4 Tesle Aro942 nie graly. Mam jeszcze 2 pary 932 ktore bede pakowal w BR. 942 jada do Austrii. Powiem wam cos z reka na sercu na temat Tesli...to zajebiste glosniki ale...Altec Biflex 420 podobal mi sie bardziej w dolnych rejestrach..inne pomieszczenie, ale gral lepiej. Tesle graly fantastycznie, ale fenomen braku basu poniezej 50Hz byl nadal. Szczerze powiedziawszy Sansui ktore sprzedalem koledze z Forum graly tak samo..cholera wie co zrobilem nie tak...dostalem za nie majatek,ale sie nie chwale :) Mysle teraz o podejsciu do basu banalnym spsobem BR. Albo...cos jak w JamoR909. Zaglebiliscie sie w ich konstrukcje??Otoz te woofery sa podobno bardzo efektywne, reszta sterownikow jest o parenascie decybeli cichsza, bas do 200Hz wykorzystuje fakt swojej przewagi decybelowej i do 35Hz przy odpowiednim spadku, jest tak samo glosny jak reszta pasma...nie glupie...moze by w ta strone probowac??

pozdr

Ciekawe wiesci niesiesz Nookie. Moze przyczynisz sie do spadku ceny Tesli na polskim rynku :)

Spadek ponizej 50Hz jest i na wykresie efektywnosci wiec w sumie nie ma sie czemu dziwic. Szkoda jednak, ze nie udalo Ci sie wykrzesac mocy.

Ja mam dylemat z moimi podwojnymi Sabami. W oryginale jest kondek 1uF ale wyglada jakby byl wsadzony rownolegle. U mnie kondka brak i chce podlaczyc osobno gore i srodek niezaleznie. Niby proste, ale z niewiadomych dla mnie powodow kabel z plusa srodka idzie na tweeter(masa tez). Ma ktos cos podobnego?

Tutaj jest link ale niewiele widac. Zewnetrzne to srodek, plus po prawej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nookie736: poruszyles moim zdaniem ciekawy temat, czyli obranie kursu podobnego do jamo 909r. Uwazam, ze temat jest obiecujacy, tylko wychodzi poza granice tematu odgrod na starych szerokopasmowcach. Po pewnych testach moich odgrod pomyslalem aby sprobowac zrobic wszystko na odwrot. Porzucic kwestie sporej odgrody, starych glosnikow i slabych wzmakow, a sprobowac zupelnego przeciwienstwa. Co mam na mysli? Wlasnie dokladnie koncepcje Jamo 909r jako typowego dipola wykorzystujacego nowoczesne glosniki. Potrzebne by byly glosniki niskotonowe z duzym skokiem zawieszenia, solidnym napedem magnetycznym i efektywnosci okolo 94 db. Srednica 15 cali lub 12 cali. Wykorzystujac niskie filtrowanie ze zboczem 6db mysle, mozemy uzyskac 40-50hz przy efektywnosci okolo 80-82db. Okej, jest to niewiele, dlatego proponuje uzycie solidnych piecow tranzystorowych zamiast kilkuwatowych lampek. Jako glosnik nisko-sredniotonowy moglby pracowac np Alcone 5.25, ktory po odfiltrowaniu niepotrzebnego wyzszego pasma uzyskuje wlasnie 82db. Dzieki temu mozna uniknac stosowania rezystorow oraz ich niepotrzebnego grzania w zwrotnicy. Na gore mozna uzyc rowniez wysokotonowki z Alcone, lub innej ( tutaj jeszcze sie tak nie zastanawialem mocniej ). Podobny projekt robili koledzy z Kaim'mu na monacorach i coaxie. Tam rowniez efektywnosc calego zestawu byla niska, a mimo to dalo sie to napedzic i co wazne niskiego basu bylo pod dostatkiem...

Panowie, to jest tylko moja propozycja, luzna interpretacja pomyslu pojscia droga podobna do Jamo.

Nie musi to byc odrazu potwor na 15 calowych glosnikach. Jamo wypuscilo rowniez wersje na 12 calowych glosnikach zwana r 907, ktora jest optycznie nieco mniejsza niz 909. Poza tym bardzo istotna rzecz to taka, ze opierajac sie na takim projekcie wybieramy glosniki szeroko dostepne dla kazdego. Sami wiecie jak ciezko czasami upolowac jakies stare zabytki i jakie maja ceny...

Konczac ten przydlugi post prosze potraktowac go bardzo luzno, taka propozycja. Jesli pisze jakies herezje to prosze poprawcie mnie, ale skoro Jamo sie udalo to moze i nam sie uda.

Na oko sensowne tylko ze do bardziej wspolczesnej muzyki a do takiej i tak br i nowe glosniki sa lpesze z cyfra i krzemem. Ja tam sie bede trzymal starych winyli z tradycyjna muzyka wokalno-jazzowa itp, wkladek, lamp i odgrod wymyslonych bardzo dawno temu i lupanki na nowszym sprzecie.

Jest sprawa bezdyskusyjna to, ze nasze stare szerokopasmowce znakomicie sprawdzaja sie w pewnych rodzajach muzyki. Jednak pomysl zastosowania nowoczesnych glosnikow i malej deski-dipola ma na celu stworzenie mozliwie jak najbardziej sonicznie uniwersalnej konstrukcji. Oczywiscie mozna miec dwa zupelnie rozne zestawy jesli tylko nas na to stac i mamy na tyle miejsca w mieszkaniu. Jesli chodzi o predyspozycje kolumn basrefleks do odtwarzania wspolczesnej muzyki to trudno sie z tym faktem nie zgodzic. Jednak jakosc basu jaka oferuje odgroda-dipol jest nieosiagalna dla konstrukcji basrefleks. Cos kosztem czegos, kazda konstrukcja to jakiejs kompromisy.

Pomysl jest otwarty na propozycje. Osobiscie napewno wykonam cos na wzor Jamo r909 lub r907. Sabami i klangfilmami juz sie nacieszylem i zostaja dalej w moim domu. Teraz chcialbym kupic system pomiarowy i w oparciu o niego sprobuje "skleic" jakis prototyp w stylu Jamo :)

Pare dni temu zmienilem samochod i potwierdzilo sie to co juz niejednokrotnie myslalem. DObrze grajace przetworniki zrobic to sztuka!

To tak jak ze Stradivaliusami. Wiele robi w sumie identyczne pudla do skrzypiec a graja tylko nieliczne...

W poprzednim samochodzie mialem na prawde niezlej klasy skladany wlasnorecznie i poprawiany przez "specjaliste" system audio na Nakamichi i Focalach. Po zmianie samochodu mam oryginalny system ktory zjadl na dzien dobry ten niby super wypas, a nie sadze zeby byly tu jakies pozlacane glosniki :))).. Zmierzam do tego, ze taki oryginalny system ktory jest gorszy od mojego poprzedniego zostal idealnie zestrojony takze i z akustyka wnetrza samochodu. Podobnie jest z glosnikami - dobre glosniki sa idealnie pomierzone i zrobione, gra to rowno, a "skladaki" choc moga grac tez ladnie, zawsze sa kosztem czegos i mam wrazenie polamanej akustyki.

Bawie sie i bawie dechami, jest to zabawa przednia, ale wyrownaniem pasma, brakiem wybijania sie czegokolwiek nie sa w stanie dorownac porzadnym skrzynkom, chyba ze ktos ma sluch absolutny albo zestroi mu to znawca :) Ja nim nie jestem i nie wiem czy kiedykolwiek dogonie kroliczka...

Wczoraj sluchalem Thielow i wiem, ze dla dech jest to poziom nieosiagalny :)

rafko, moze wlasnie problem z dechami jest taki, ze te stare glosniki mimo uroczej barwy nie potrawia przebic pewnego poziomu dzwieku, ktory zarezerwowany jest dla wlasnie nowoczesnych glosnikow? Oczywiscie wszystko zalezy od naszego gustu i muzyki jakiej sluchamy. Nikt nie ma monopolu na najlepszy dzwiek i najlepsza muzyke. Te rzeczy sa wzgledne i kazdemu z nas podoba sie cos innego. Tak sobie po prostu glosno mysle... Co to przykladu dzwieku w aucie jaki podales, no coz. Czytalem gdzies, ze dipole Jamo projektowane byly okolo 6 lat. Przez ten czas powstalo pewnie wiele prototypow, sprawodzono wiele glosnikow. Moze wlasnie dlatego gdy czlowiek zbuduje sobie odgrody na sabach czy innych dobrych papierzakach to w pierwszej chwili oczarowany jest dzwiekiem ale potem praktycznie wiekszosc z nas cos zmienia, czy to w zwrotnicy, czy to szukamy innych glosnikow, ciagle cos jest "nie tak". Z jednej strony taki zestaw glosnikowy to nie prom kosmiczny, ktory zbudowac jest niewyobrazalnie trudno. Z drugiej zas chyba jednak potrzeba wielokrotnych pomiarow, roznych kombinacji glosnikow, zwrotnic, skrzynek. Nie ma latwo, ale przeciez taka zabawa sprawia nam przyjemnosc :) Dlatego tez postanowilem, ze po zakupie sprzetu pomiarowego sprobuje dla wlasnej radochy skleic cos na wzor Jamo r909, a przy okazji bedzie mozliwosc pomiaru reszty glosnikow, ktore posiadam.

Wezcie pod uwage, ze Jamo uzywa raczej malo wydajnych glosnikow na srodku i gorze. Chcac uzyc wysokoefektywnych staroci obijacie sie o sciane, tak wiec gdzies musi byc kompromis.

Wracam do pytania o coaxial Saby. Czy ktos moze mi wytlumaczyc (badz podeslac dobre zdjecie) jak te oba glosniki sa ze soba sprzezone?

mozna zestroic stare głosniki zeby zagrały super.takie mam w domu i zestroił je fachowiec w firmie goodmans.natomiast dopinanie róznych głosników do innych róznych glosników na słuch to droga donikad.

nie ma chyba sznas aby dopinajac nowe kondy i rezystory zszyc głosniki na słuch.

pisałem tez o pomiarze i np zwrotnicy aktywnej.

Grundig High Fidelity

Gdyby trafny dobór głośników uzależniony był tylko od pomiarów , to wszyscy producenci robiliby dobre kolumny , a tak nie jest . To coś co powoduje wybór ( głośników , kolumn , sprzętu itd.. ) to nasz słuch i upodobania , a nie wskażniki pomiarowe. Na szczęście , w przeciwnym wypadku skazani bylibyśmy na swoisty uniformizm w odsłuchu .

No nie do końca tak. Odpowiedni dobór głośników to jedno a reszta, moim skromnym zdaniem, bez pomiarów się nie obejdzie. Można przeczytać w wątku obawy typu: dałbym inny kondensator czy cewkę ale nie wiem czy mi się nie zrobi dziura w paśmie, czy też ustalenie polaryzacji głośników, itp.

Moim zdaniem mozna domowym sposobem, oczywiście jest to droga doświadczeń zrobic dobrze grające zestawy. dobierając glośniki z kiedyś grającego zestawu, a nie na chybił trafił zadanie jest uproszczone. mam pochodzące z jednego pewnie radyjka siemensy 22c z nielubianą tutką (wg mnie sprawdza się wyśmienicie) + dedykowne wysokotonowe tubki (największym ale było uzupełnienie basem (karlson załatwił sprawę). Najważniejsze to trafic głosniki z odpowiadającą nam barwą dzwięku.

• Pokaż nowe odpowiedzi