Skocz do zawartości
IGNORED

zmiana okablowania-ostra średnica

octavarium

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów

Zamierzam zmienić okablowanie w moim systemie,obecnie sygnał przesyłają:

interkonekt:AudioQuest Copperhead

głośnikowy:Tara Labs Prism Nexa

-Elektronika:wzm:NAD C320,CD Cambridge Audio azur 640C v2,kolumny B&W 805 matrix.

Geneza mojego tematu jest taka:jeszcze nie tak dawno jako źródło pracowała u mnie Yamaha CDX396,a wcześniejsze

kolumny to Avance Omega 503,połączone to było głośnikowym Mogami The Pure i sygnałowym Eagle MC60,wzmacniacz pozostał ten sam-po zmianach,nowemu zestawowi niewiele można zarzucić za wyjątkiem jednego

aspektu:podczas słuchania muzyki z gatunku cięższego rocka średnica pasma traci analityczność i ma tendencję do

popadania w ostrość,czego poprzedni zestaw w ogóle nie przejawiał.Przed zakupem CD-eka i głośników poddawane

były one gruntownym "przesłuchaniom" więc obstawiam,że okablowanie,które wybierałem szybko i raczej przypadkowo (ze względu na brak czasu i b.atrakcyjne ceny) powoduje te niechciane efekty.Zaznaczę,że przy muzyce

,gdzie nie ma takiego "zagęszczenia" dźwięków (mniejsze składy jazzowe,muzyka wokalna) opisany efekt nie występuje.

Za wszelkie sugestie lub chociaż wskazanie kierunku poszukiwań-dziękuję.

l'enfant sauvage

https://www.audiostereo.pl/topic/33758-zmiana-okablowania-ostra-%C5%9Brednica/

Według mnie za słaby (mocowo) wzmacniacz i nie wyrabia. To są typowe objawy "clippingu" czyli w skrócie zniekształceń powstałych na skutek przesterowania wewnętrzego we wzmacniaczu. NAD słynął z "soft clippingu", ale są pewne granice.

Pożycz od kogoś silniejszy wzmacniacz i porównaj.

cześć

Ta końcówka zjada NADA na śniadanie. Problem zniknie. Gra jakby była najarana i jeszcze poprawiła kreską.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma liniowość bliską ideału

Ukryta Zawartość

pasywkę do ściszania dokupisz i świat stanie się piekniejszy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No proszę,spodziewałem się raczej serii nazw okablowania,a tu całkowicie z innej beczki.Sprawdzę na pewno z czymś mocniejszym.Jest teraz C352-ma chyba coś około 70W przy 8ohm'ach,a myślę dalej o NADzie-bo jak dotąd nic ciekawszego i bardziej uniwersalnego do 2tys nie udało mi się znaleźć.

l'enfant sauvage

octavarium

Należ do osób, które wierzą we wpływ kabli na dźwięk. Ba, uważam nawet, że kable są tak samo ważne, jak każdy inny element toru audio. Ale tym razem nie bedzie słówa o kablach.

Jeśli dobrze zrozumiałem - a pijany nie jestem, wypiłen na razie pól piwa - Twj szstem wzglda tak

sorry, coś zwariowało...

Od początku.

octavarium

Należ do osób, które wierzą we wpływ kabli na dźwięk. Ba, uważam nawet, że kable są tak samo ważne, jak każdy inny element toru audio. Ale tym razem nie bedzie słowa o kablach.

Jeśli dobrze zrozumiałem - a pijany nie jestem, wypiłen na razie pól piwa - Twój system wyglda tak:

- źródłem jest CA 640

- wzmacniacz to NAD 320

- a kolumny to Nautiliusy Bowersa 805?

Nie wierzę, więc jeszcze raz zapytam: napędzasz hi endowe, wysokiej klasy monitory niskobudżetoym NAD-em, do którego sygnał podaje jedno z największych - bardzo przepraszam - badziewi na rynku, czyli Kambodża? Nie chcę Cie urazić octavarium, ale to jakieś TOTALNE nieporozumienie. Możesz to spiąc gumkną do gaci albo kablami za 20 tysięcy - wszystko jedno - i to i tak nic nie da. Zanim zaczniesz cokolwiek robić z kablami kup przyzwoite żródło i wzmacniacz. Inaczej to nie ma sensu.

Pozdrawiam Stempur

ale kolega pojechał

:)

na razie zacznij od telefunkena, radzi sobie nawet z trudnymi dynaudio MSP, jak dalej będzie niedosyt, to pomyślimy wspólnie nad innym cdkiem-przewiduję że będzie to nieuniknione

:)

stempur

Niezwykle cenię sobie sarkazm i ironię,nie należę jednak do ludzi "niezwykle osłuchanych" w sprzęcie,pojawił się u mnie problem więc liczę raczej na konstruktywną pomoc niż na kabarecik znad kufelka,proponuję wrócić do browarka-na zdrowie.

l'enfant sauvage

stempur

To już odpowieź na Twoją drugą wypowiedż:

Praktycznie każdy klocek kosztował w okolicy 1,5 do 2tys,hi-endy kupiłem dosyć okazyjnie i na pewno nie dokupię end'owego źródła i end'owego wzmaka do bowersów,ale zawsze tego tysiaka na kabelki mogę wysupłać.Dzięki za radę ale takie zmiany to dla mnie kwestia kilkuletniej przyszłości.

l'enfant sauvage

octa

No to jeśli chcesz się nadal bawić w napędzanie hajendowych monitorów niskobudżetową elektroniką, to ja już faktycznie wracam do browarka. Miłego słuchania.

Pozdrawiam Stempur

artPaw

to mnie zmartwiłeś,Cambridge jeszcze dobrze się u mnie nie rozgrzał,a przy odsłuchu wykluczył z gry CDX396 i pięknie potraktował niskie tony,z którymi wcześniej miałem problem ze względu na akustykę mojego pokoju,a teraz są już do przyjęcia-to zaważyło o zakupie CA.Pomyślę chyba poważnie nad końcówką jednak.

l'enfant sauvage

octavarium,

nie bój się jej tej końcówki-- to nieodbezpieczona bomba atomowa. Lepszy efekt niż kabelki, ten problem na potem sobie zostaw i broń boże nie kupuj w salonach. Trudno tolerować tą hucpę cenową. Twój cdek--niestety stałeś się ofiarą marketingu. CA zrobiło kilka świetnych ale to było dawno temu... np.CD2 i CD3.

artPaw

widziałem,końcówki się nie boję,cena też do zaakceptowania ale przestraszyły mnie te wejścia z tyłu.

One są do wymiany na bardziej aktualne chyba i czy to jest możliwe w ogóle?

l'enfant sauvage

wszystko jest możliwe. Dwie nowe dziurki w obudowie gniazda RCA po 5 zł , kabelek i lutownica.proste jak budowa łopaty. Większym problemem jest preamp albo pasywka. Ale znajdziemy radę i na to. Pojawiają się dobre preampy, a ponieważ społeczeństwo na nazwę telefunken wzdryga się z odrazą, wykorzystamy to.

ten gość miał i dwa razy nie sprzedał , może jeszcze ma. To jest preamp od tego kompletu, ale srebrny niestety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo od niemca komplet

Ukryta Zawartość

albo sam preamp

Ukryta Zawartość

jeszcze spytam jutro kolegi , miał sprawny STP-1, może jeszcze ma i chciałby się pozbyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>stempur

To już odpowieź na Twoją drugą wypowiedż:

Praktycznie każdy klocek kosztował w okolicy 1,5 do 2tys,hi-endy kupiłem dosyć okazyjnie i na pewno nie dokupię end'owego źródła i end'owego wzmaka do bowersów,ale zawsze tego tysiaka na kabelki mogę wysupłać.Dzięki za radę ale takie zmiany to dla mnie kwestia kilkuletniej przyszłości.

Sorry, ale Stempur ma racje. Ten sprzęt nigdy u ciebie nie zagra. Szkoda 1000zł na kable.

Ostatnio na Allegro był Krell za 5000zł. 1500zł za Nada + 1000 na kabelki to jest 2500zł. Dołozył byś jeszcze 2500 i miałbyś spokój na całe zycie.

"chyba nie ten model co? a co z cd kiem? nastepny krell za 5ooo okazyjnie?

przecież kolega wyraznie pisze że nie chce ładować kasy w sprzęt."

no to sprawa jasna, zostaje przy tym, co ma.

Audio Academy

Hmm,ja zdaję sobię z tego doskonale sprawę(już teraz) lecz nie będę się winił za to,że udało mi się pozyskać niedrogo kolumny o 2 klasy lepsze od reszty urządzeń,taki mam w tej chwili zestaw i już...A Krell...kto wie,może wkrótce?Tak czy inaczej wzmacniacz kiedyś będzie inny,a chwilowo godzę się na ten mezalians.

l'enfant sauvage

właśnie jednak próbuje coś zmienić i nie boi się telefunkena , a wie intuicyjnie że kabelki nic nie dadzą.

telefunken pokazał mi klasę na AP virgo więc na bowersach też będzie hulał

>>octavarium

Najwiekszy błąd jaki występuje wśród osób chcących złozyc sobie dobry sprzęt, to własnie kupowanie okazji i łączenie ich z tanimi klockami, które okazją nie są, ale są w podobnej cenie co okazyjne kolumny.

Powinieneś zacisnąć zęby, lekko uszy i zadekowac sie na rok czasu ze swoim systemem, nikomu o nim nie mówiąc. Między czasie powinieneś uzbierać ok. 3000zł, sprzedać nada i kupić sobie cos za 5000zł. Klocek ten tez ma być okazją. Nowy odpowiednik powinien kosztować 8000 - 10000zł. Wtedy dobierzemy kable.

kiedy 7 lat temu decydowałem się na wzmacniacz,NAD stanął w szranki z creekiem 43...,musicalem(nie pamiętam modelu ale kosztował ok 1,5 tys) i moim amplitunerem pionieer do kina domowego,creek-zagrał schludnie,precyzyjnie ....i sucho jak sahara,MF-słodziutko,jak bita śmietana,Nad nie zachwycił ale w tej cenie nie miał jakiś rażących niedociągnięć.Wtedy to był dobry wybór,myślę.

l'enfant sauvage

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.