Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry kabelek do głośników OK.100 zł/m !

dragon66

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje dobrego kabelka głośnikowego który da dobrze kontrolowany basik -punktowy ( raczej suchy niż gumiasty), potrzebuję lepszego odwzorowania bębnów , kociołków ! Mile widziane zejście w dół skali ! W tej chwili jest za dużo misiowatej sprężystości.

Poza tym przestrzeń -więcej luzu i oddechu , lekko uwypuklonej średnicy i nie przeładowanych sopranów (głośnik jest wstęgowy a kolumnu to Elac 510) !

Kwota do ok 100 zł za metr , a może coś tańszego ?!

Ostatnio popularne zwłaszcza na Allegro są kable Klotza ale nie słyszałem jaki dzwięk reprezentują !

dragonie

miałes wpaść i co?

nie możesz nie spróbować miedzianej taśmy, będzie 100zł, ale za 20 metrów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pieprze się teraz z pracą jak głupi , po nocach nie śpie , ale niedługo znowu w Wawie !

Wezmę Twoją propozycje artPaw pod uwagę , mam jakieś ścierwo Nakamichi i muszę to g wymienić , miałem wcześniej Nordosta ale go sprzedałem i nie miałem czasu aby pobawić się w kablomanię, sprzedam też chyba interkonekt VDH The Secound !

Acha tych rosyjskich kondów do Grundiga nie mogę dostać ale zastanawiam się nad zainwestowaniem w Jenseny olejowe ...sa na allegro kurde ale drogie..myślisz że warto ?

nie wyrzucaj kasy w błoto

taśma jest bezkonkurencyjna, osłuchałem ją z tranzystorem i lampą, na droższych i tańszych cd i wzmakach. zawsze skutek jest ten sam. Mikrodetale; Gładkość, bas, średnica. Żadnych wyostrzeń. Bypas w G7550 działa? taśma też działa. Posłuchaj ponownie rad pana fotografa.

:)

te kondy to daj grundigowi jakiekolwiek foliowe. Jantzeny do zwrotnic tanie i dostępne są zawsze w allegro. Nawet MKP z volumenu po 3 zł. Byle nie były to elektrolity.

art Paw posłucham Cię , napisz mi tylko czy dać jadną taśmę jako jedną żyłę czy dać po dwie na plus i dwie na minus?

Z tego co czytałem taśma jest juz w izolacji , czy chroni w razie czego przed lekkimi urazami mechanicznymi , czasami dzieciak 4 latka i coś kombinuje przy kabelkach ( uczy się od starego już hahaha).

Kurde i jak ją zakonfekcjonowac ...skęcić jakoś końcówki ?

Acha widziałem też tam na stronie jakiś kabelek srebrny w teflonie -1 żyła za ok 11 zł , coś wiesz o nim?

Dwie połozone na sobie na plus i dwie na minus. Ale już potem plus i minus daleko od siebie, tak na szer. dłoni wystarczy.

resztę jak konfekcjonować masz juz na PW. prościzna, dolutować druty miedziane trzeba do jej końców.

Ukryta Zawartość

kto wie, a nuż się przyda?

Ukryta Zawartość

wasylak

było to tak:

kiedyś usłyszałem Nordost RedDawn i mi się spodobało. Wygładzenie sybilantów itd w tym stylu. Ale ponieważ ciężko zarobionych pieniędzy nie chciało mi się wsadzać psu w d... to wrodzona logika podpowiedziała mi że skoro cienki jak włos przewodnik-taśma nordosta tak magicznie działa, to musi zadziałać też półprodukt do nawijania cewek jakim jest taśma Jantzen. Tajemnice izolacji nie są istotne bo plus i minus można prowadzić od siebie bardzo daleko. Gra już tylko sam przewodnik i to całą swoją powierzchnią we wszystkich zakresach częst. Zero naskórkowości. Obciążenie dla wzmacniacza czysto rezystancyjne.

Zaryzykowałem te 100 zł i sprawdziło się. Nie lubię być robiony w balona, idę swoją drogą-często pod prąd i dzielę się swoimi doświadczeniami. Kto ma otwartą głowę, niech przynajmniej chwilę się pomarszczy nad nimi.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-13172-100001177 1180221561_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Reson nie jest zły (do niektórych kolumienek wręcz stworzony i w takim kontekście powinienem napisać, że jest to bardzo dobry kabelek). Klotza odradzam. Taśma Jantzena ma ładną barwę środka, zwarty, ale nie zbyt głęboki bas i wycofaną górę. Po porównaniu tej ostatniej na kilku parach kolumienek z innymi głośnikowymi okazało się, że to co zostaje z wysokich nie jest zbyt dobrej jakości - efekt przybrudzenia dźwięku. Mam do tych taśm sentyment, ze względu na barwną średnicę.

Tak jak ktoś wcześniej zauważył polecam posłuchać Audioquesta CV, lub coś z nieco wyższych modeli. Jeśli nie zrazi Cię suchość dźwięku i pewien chłodek, to mozna posłuchać też wyższych modeli Kimbera.

Cordial CLS 240, najbardziej neutralny kabelek jaki znam i dobrze oddający w basie (konturowo, wypełnienie, itd.) - po prostu jak najprościej (chłopaki w profsjonałce tym łaczą na długie metry , czyli coś w tym musi być, zresztą potwierdzone w subiektywnym odbiorze).

Pogadaj ze specjalistami dlaczego w najlepszych studioch nagraniowych stosuje sie kable XLO oraz dlaczego DURAN DURAN wozi ze soba swoje kable i jakiej są firmy ????

Do 100 zł za metr kabla, to tylko DNM reson LSC Mk II kosztuje 49 zł (sprawdza się w wielu systemach, a prezentacja średnicy i basu w tym kablu jest fenomenalna)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dragon66,

poszukaj na stronie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.