Skocz do zawartości
IGNORED

The making of a Triode

Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem na youtube.com interesujący filmik:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/33823-the-making-of-a-triode/

eee tam stare i znane...

tu jest cos:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za linki, zwłaszcza PWL:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

brencik >>a ty masz głowe na szyi czy na ścianie.Może to ta z rogami.A korytko to podeszło ci za pierwszym razem czy musiałeś dłużej ćwiczyć .Takie korytka myśle to nieprosta rzecz.Teraz to już pewnie seriami te korytka kładziesz-wiadomo fachowiec.

O czym tu mówić:)

Moje prace prowadzę kilkutorowo:

1)Lampy- repliki retro. Ich parametry odpowiadają w zasadzie parametrom lamp z lat 20. Posiadają charakterystyczną okrągłą bańkę. Można na nich zrobić np. prosty odbiornik. Nie wydają się interesujace dla uczestników tego forum.

2)Lampy niskoszumne do zastosowań audio, głównie z myślą o mikrofonach pojemnościowych. Wymaga to stosowania dość drogich materiałów lampowych, jak tantal na anody, czy proszek palladowy, dodawany do pasty emisyjnej, celem obniżenia szumów katod. Konieczne jest także staranne pompowanie, a nawet pewne operacje celem uzyskania określonej atmosfery próżniowej.

Ciekawy artykuł na temat obniżania szumów katod zamieściłem na "wstrętnej" triodzie:

Ukryta Zawartość

3)Rozbieralne, metalowo-szklane lampy do stopni końcowych m.cz. W lampie tego typu, w przypadku uszkodzenia katody będzie można wymienić ją na nową. Dzięki zastosowaniu pompy jonowo-sorpcyjnej, na stałe wmontowanej do lampy uzyskuje się nawet 1000-krotną poprawę próżni w stosunku do tradycyjnych lamp szklanych, tj osiąga się próżnię 10E-9 Tr.

Ukryta Zawartość

AlekZ....a czy zostały jakieś dane po likwidacji zakladów o technologii produkowanych lamp konkretnych typów.Bo interesuje mnie woodo brzmiących lamp i związane z tym mity i basnie.A czy masz na stanie pompe prózniowa.

Dane projektowe danych typów lamp nie istnieją. Jedyne co udało mi się zdobyć to fragment instrukcji technologicznych jednego z tyratronów:

Ukryta Zawartość

Na więcej nie ma co liczyć- po ZWLE jest tylko szkaradny budynek, w Dolam też nie.

Odnośnie pompy próżniowej- w zestawie do pompowania lamp muszą być dwie: obrotowa i dyfuzyjna.

Oto wygląd kawałków mojego sprzętu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak myslałem -szkoda że to wszystko poszło na marne.Chciałem jakieś porówniania.Ale ładnie się bawisz czy skrobierz tym na zycie?.Lubiem lampy bo moje zycie- zaczeło sie od lamp.A nawet miałem juz w technikum dwa lata technologii produkcji lamp.Same dane co do temperatury ,składu, pasty ,metale ,banki i na pamięc wszystko.Bedę sciagał te twoje dane.Mam przedwojenne publikacie Philipsa dotyczace przedziwnych konstrukcji wymyslonych na lampach.Pozdrowienia

Na szkło lampowe używa się szkła ołowiowego i szkła sodowego. Otworzenie balonu lampy musiałoby następować przy spłaszczu i w tym miejscu później musiałby być przytopiony nowy balon. Jednak odcięcie starego balonu powodować będzie naprężenia w szkle, których nie da się już usunąć. W efekcie jak by się nie starać skończy się pęknięciem.

AlekZ ......te receptury to jak przygotowanie farb i malowanie obrazów w sredniowieczu.To była sztuka aż przyjemnie przeczytac.I może rzeczywieście w tych sladowych ilosciach tego i tamtego kryły sie te INNE parametry.Ale kto to teraz wie?

tak,tak ale wyobraż sobie jakie za tym stało doswiadczenie,ile lat badań.Ze tyle i tyle strontu przez 2 godziny w temperaturze 350 st. itd.A dlaczego strontu?? Mam dostepne ksiazki a propos produkcji lamp, nawet dość szczególowe.Ale nie kazda pasta do kazdej lampy.To było fascynujące.Ale w koncu robią te lampy dalej.Ale czy lepsze.Ceny mówią żę nie. Ale czy ceny mówią prawde -to mnie interesuje w lampach.

Oczywiście, że skład pasty zależy od typu katody, choćby ze wzgledu na przyczepność jej do podłoża.

Co do ceny. Zakłady, które kontynuują produkcję bazują raczej na starym sprzęcie. Nikt nie stawia nowych linii produkcyjnych, toteż ogólnie spodziewałbym się gorszej jakości niż kiedyś. Zapotrzebowanie też jest mniejsze, a przedsięwzięcie musi się opłacać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.