Skocz do zawartości
IGNORED

VA Bach Grand

Eiver

Rekomendowane odpowiedzi

=> dartman

=> julek

Przyznam się Wam, że jeszcze u siebie nie gościłem lampowego wzmacniacza i nie sprawdzałem. Po moich doświadczeniach z tranzystorami wiem, że Beethoveny są wredne i dlatego raczej wykluczyłem lampę (spośród tych kiedykolwiek dla mnie osiągalnych) i raczej mentalnie nastawiłem się na mocny i przejrzysty tranzystor na końcu, z lampowym pre, ewentualnie hybrydową integrę (jak np. SA Jazz), jak również z lampą w DAC-u (zero krzemu po wyjściu I+/- z nóżek scalaka D/A).

Nie podejrzewam, żeby "niekosmiczna" lampa dała lepszy bas, niż mój obecny wzmak.

Wiem, wiem,... Średnica, góra, powietrrze, separacja, scena, blaski, wybrzmienia.... Cholerrrrna lampa ;)

Dlatego jej pożądam w pre i DAC-u...

julek

No zgodze sie z toba ze nie tylko wiolaczela :), a w jakim pomieszczeniu grasz tymi Mozartami G???? nie ma problemow z duza iloscia basu? i jak daleko masz odstawione kolumienki od tylnej sciany

Odnosnie CD zeby "przyspieszyc bas" to czy dac Stelmacha bedzie good?? czy raczej proponujecie cos innego oczywiscie w rozsadnej cenie i adekwatne do reszty systemu

Co do CD to jeszcze sie nie rogladałem. Warunki lokalowe mam niestety skromne jak na te kolumny bo 16 m ale mam też 18 i moze sie tam kiedyś przeprowadzę. Na razie mi sie nie spieszy bo dramatu nie ma. Już próbowałem słuchac je w ty wiekszym pokoju i rzeczywiscie słychać różnice mimo że to tylko 2m2. oczywiscie na korzyść wiekszego. Z basem moze być problem lub nie w zalezności od repertuaru. Jesli bas nie zchodzi poniżej 40Hz to wszystko jest ok. ponizej juz słychać wyraźnie podbicia. Ja słucham przeważnie klasyki więc tam problemów z basem nie ma. Wręcz przeciwnie. W tannoyach na klasyce troche mi go brakowało a tu jest ok. Jednak nawet w bardziej basowym repertuarze problem nadmiaru basu daje sie rozwiązać zatyczkami choć trochę sie to odbija na całosci brzmienia i ja słucham bez zatyczek nawet jeśli od czasu do czasu coś zadudni.

Mam jeszcze 1 puytanko: jak wyglada sprawa gory w poszczegolnych modelach vieny?? Slyszal ktos wiecej niz 1 model tej marki?/

Interesuje mnie to poniewaz mam odczucei ze Bachy mialy gory przymalawo jak dla mnie ale moze to wina ustawienia

Przyłączam się do wypowiedzi Joolo. Kupiłem w ubiegły roku na Allegro u Hi-Fi Commponents VA Mozart Grand i jestem z zakupu zadowolony. Żadnych niemiłych niespodzianek. Co prawda przy rozpakowywaniu stres był ogromny (był to mój pierwszy zakup drogą pocztową ). Obecnie szukam Primare I30 w dobrej cenie.

Witam

> Obecnie szukam Primare I30 w dobrej cenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Grają w pomieszczeniu ok. 17m. Pokój średnio umeblowany o szer. 3m. Odległość od tylnej ściany ok.90cm, od bocznych ok.30cm. Było trochę kłopotu z basem więc dolny BR zatkałem. Słucham muzyki środka oraz smooth jazzu.

Eiver

Porównywałem VA Mozart Grand i Beethoven Baby. Okazało się, że mimo iż Beethoveny są większe i mają więcej przetworników niskotonowych, to grają odrobinę jaśniej i przejrzyściej niż mniejsze Mozarty. Także wysokie tony były trochę bardziej ekspansywniej i dosadniej podane niża w Mozartach. Szczegóły w moim wątku o poszukiwaniu kolumna do 10 tys. A co do kabelków, to polecałbym coś przejrzystego, szybkiego, z powietrzem. Może jakieś Siltechy albo Nordosty (ostatnio sporo Red Dawn w ogłoszeniach, fenomelnalne kabelki), może polskie Argentum. Unikałbym Cardasów, starszych i wyższych Audioquestów czy MIT-ów, bo może się zrobić za "mułowato".

Zbigniew 5309

O promocjach w audioklanie napisal już Jarl. Jakiś czas temu kolega z forum arek67 chciał sprzedać swojego A 30.1 (poprzednika I 31, ale to w zasadzie ta sama konstrukcja). Może jeszcze nie sprzedał?

Pozdrawiam Stempur

Na wstępie zastrzegam, ze nie chciało mi się czytać wszystkich wpisów w tym temacie. Ograniczę się tylko do mojej opini o Vienna Bach. Moim zdaniem to doskonałe kolumny o dużo lepszym stosunku jakość / cena niż inne modele. Warto posłuchać, cena Bachó nawet nowych bardziej niż okazyjna. Wyższe modele idą w kierunku lepszego wszystkiego ale nie muzykalności. Za nieduże pieniądze, Bachy oferują muzykalność w jakiej można się zakochac. Wyższe modele są bardziej neutralne, czyli potencjalnie dużo lepsze, ale tu już trzeba miec dobrą elektronikę do podłączenia. Bachy np wspaniale sie sprawdziły na niedrogiej chińskiej eletronice (już nie pamiętam co to było). Mozart dla mnie brzmiał mało efektownie, a od Beethovenów zaczyna się hi-end, w rozumieniu pięknych barw.

No moj budzet oscyluje w granicach nowych bachow czyli 5 tys, sluchalem bachow jak juz wczesniej pisalem i chyba lekko i gry brakowao ale to pewnie zle ustawienie+audioquest :).

A jak vieny wypadaja ze wzmakami lampowymi??? Pytam sie bo mysle o przyszlosci jakbym kiedys zapragnal lapiaka :)

Witam

Umnie od dłuższego czasu Beethoveny pogrywają na przemian z Cayinem A-88T oraz z monoblokami Amplifona WT-15 SE nie wspominajac o monoblokach Vincenta SP-T 100 + Preamp Vincenta SA-T1 ( vulkan dźwieku ) co do konstrukcji lampowych nie ma może takiej kontroli i zejścia basu , ale zato środek i góra jest imponujaca jak dlamnie i nie można jej nic zarzucić , natomiast z Vickiem jest pełen drive jak dlamnie , chociaż wiele osób twierdzi że Vienny potrzebują mocnego , wydajnego prądowo wzmaka - i pewnie w tym coś jest - pozdrawiam italus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś się zastanawialem nad kupnem bachów i sluchalem ich w różnych zestwieniach, góra jest jakby ciut zaookrąglona, więc czy to będzie lampa czy tranzystor, nie może mulić na górze, bo będzie za ciepło. Pozdr. Piotr

• 1 miesiąc później...

Witam wszystkich!!

Po wielu zastanowieniach wybralem (wraz z malzonka ;) ) VA Bach

Kolumienki nowe w orginalnych kartonach nigdy nie grane. Jak narazie wygrzewam je ale juz graja cudownie!! Moje wczesniejsze wywody na temat wysokich z VA Bach okazaly sie bezpodstawne a moze faktycznie ustawienie w sklepie bylo mizerne w kazdym badz razie graja super wysoki sa nawet jest ich duzo ;) ale nie kluja w uszka, jednakze tam gdzie ma byc ostro potrafia zagrac ostro

Dzieki wszystkim za porady

Teraz bierzemy sie za ostre sluchanie i gonienie kruliczka ;)

Pozdrawiam

Marcin

Pewnie ze sie pochwale :) tylko musze sie odsprzatac bo przeprowadzilismy sie do nowego mieszkania :) i jeszcze jest kupa syfu. Jak tylko znikna kartony i to zrobie fote i wstawiam w watek ;)

Pozdrawiam

Marcin

• 3 miesiące później...

Kilkukrotnie słuchałem VA Bach I i już wiem że o to właśnie mi chodzi (no może prawie ale nigdy nie ma tego 100%).

Z racji tego że Bachów I praktycznie ciężko dostać na rynku wtórnym postanowiłem że zrobię sobie prezent i kupię nowe VA Bach Grand.

I pytanie : Czy brzmienie VA Bach I różni się od brzmienia VA Bach Grand, a jeśli są różnice to jakie.

pzdr

Bas jest trwadszy, bardziej zwarty a mimo to potężniejszy. Średnica dużo wyraźniejsza, a góra dźwięczna, nie wycofana, piękna. Co do skrzynek to kolor Rosewood to jest mistrzostwo - to trzeba zobaczyć na żywo (i posłuchać - to już nie jest ta sama "paczka") .

Nie wiem co tam napisales bękarcie, ale prosze - skoncz swoja negatywna indoktrynacje na moj temat, bo trzeba bylo nie psuc kolumn tylko uzywac zgodnie z przeznaczeniem - do sluchania. Jak biedny kolega sie zdecyduje to mu moge sprzedac pare nowych wooferow do BACHow lub BACHow Grand - dalem ogloszenie. Nie bede polemizowal z zadnym twoim wpisem bo ich nie widze, heh. Lepiej skoncz to konfidencie z jeleniej pizdy. A, nie! Pardon - gory ofcoz - mordo ty moja. Co za upierdliwa ta istota.

Witaj Wojtek

Na wstepie powiem ze zapomnialem wstawic zdjec :), ostatnio duzo sie u mnie zmienilo: praca, nowe mieszkanie i tak jakos wyszlo obiecuje ze sie poprawie :)

Co do Bachow Grand to bas faktycznie zwarty (ale jak sluchalem ich w Top HI FI wydawalo mi sie ze bedzie inaczej) gora dzwieczna i ma pelno detali (na odsluchu mialem wrazenie ze jest wycofana) srednica niesie duzo informacji i ma piekna barwe. Jedno ale to sa kolumny ktory sa bardzo wrazliwe na ustawienie mam je jakies 4 miesiace walczylem z ustawieniami jakies 2 miechy po czym myslalem ze juz nie moze byc lepiej no i pewnie bym sie nie przekonal gdyby nie moja ukochana zonka ktora przez przypadek przestawila kolumne i jak sluchalem to jakos dziwacznie bylo wiec zaczalem sie bawic dalej i nagle odkrylem :) ze moze byc lepiej. Generalnie lubia byc szeroko rozstawione dosc daleko od tylnej i bocznych scian oraz lekkie dogiecie do srodka jak narazie z testow wychodzi mi ze tak graja najlepiej. A przynajmniej gora jest w takim ustawieniu po prostu cudowna, raz przesluchalem cala plyte Erica Claptona - Unplugged i pod koniec zlapalem sie ze sluchalem tylko dzwoneczkow talerzy itp. :) naprawde czad. Juz o wykonaniu kolumn nie wspomne bo skrzynki sa wykonane naprawde suuuuuuper i nie tylko w rosewood wygladaja oblednie moje to wisnia.

Zdaje sobie sprawe ze nie odpowiedzialem na twoje pytanie ale z prostej przyczyny nie sluchalem Bach 1 :)

Koledzy bez wyzwisk ludzie opanujcie sie

Aha zapomnialem :)

Obecnie szukam jakiegos IC zeby wypelnial srednice ale nie zcinal gory (jak takie cos jest mozliwe) najlepiej jakby nie byl za drogi.

Macie jakies propozycje???

Pozdrawiam

Marcin

Dzieki za odp - trochę się zmartwiłem stwierdzeniem : "...Średnica dużo wyraźniejsza..."

Mam nadzieję że nie jest jakaś strasznie nachalna i wrzaskliwa, min dlatego nastawiłem się na VA Bach z uwagi na łagodność i muzykalność średnicy.

Spróbuję ich gdzieś posłuchać

pzdr

nie ma się co obawiać o wypchniętą średnicę. W żadnym wypadku nie jest ona dominująca czy drażniąca. O ile nie kupisz uszkodzonych kolumn od pana dżula z Krakowa - jak widać na giełdzie, ostało mu się kilka głośników od VA - wiec cholera wie ile ma jeszcze "przeserwisowanych" przez siebie kolumn VA...:))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.