Skocz do zawartości
IGNORED

tuner satelitarny dla odbioru radia

darekkk

Rekomendowane odpowiedzi

a ha. Mój Humek gra całkiem nieźle, aczkolwiek nie porównywałem go z innymi odbiornikami. W niemieckich gazetach audio (w EMPIKu) widziałem kiedyś zestawienie odbiorników TV SAT, również pod względem jakości audio. Widziałem to po tym jak już kupiłem, ale wypadł on tam nieźle (ocena o ile pamiętam 1+ to nie niedostateczny), choć były lepsze maszynki.

max_p,26 Lip 2007, 20:24

>A czy jest jakieś źródło z którego można by dowiedzieć się o tzw. bitrate stacji (czyli ilości kb/s) czyli wykluczyć stacje o słabej jakości. Czy jest jakaś lista w internecie lub jakiś inny sposób.

Zobacz poniżej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W komputerowej karcie sat dvb ,przy pomocy programu DVBViewer otrzymasz szczegółowe informacje o bit rate programu oraz wszystkie inne parametry nadawanego sygnału :-)

Ukryta Zawartość

krak_on

dzięki na tę stronkę. Moze w końcu podciągnę się z techologii cyforwej. A dla mnie mała satysfakcja, że moje ustalenia "na ucho" co do jakości poszczególnych stacji znajdują potwierdzenie w danych technicznych.

Wygodna baza z wyszukiwaniem sat./język/bitrate itp. jest na stronie Stereoplaya:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ojej, ale cienizna.

Radiowej Dwójki co prawda nie znalazłem, ale jeśli posiada ona takie same parametry jak np. Jedynka czy Trójka to bardzio kiepsko - 160 Kb/s.

Może ktoś słyszał o planach poprawy jakości sygnału? Jaki jest bitrate Dwójki?

No zdarzają się stacje np. 256 Kb/s VOT World.

Pzdr

• 2 tygodnie później...

Witam!

Nawet nie wiecie jak bardzo ciesze sie ze poruszany jest tu taki watek.

Wybralem DVB Sat.

Testowalem kilkadziesiat tunerow i tych analogowych i i TV Sat DVB (dokladny spis i wyniki moge rozpisac gdy bedzie zainteresownienie)

Dzwiek z analoga UKF (kablowka, naziemna) jest, dla mnie, mało wyrażny i dynamiczny. Dokucza brak sceny itp.

Porownianie mam tez do kilku CD slabszej ligi - brak muzykalnosci, przestrzeni...

Wniosek - na satelicie nie jest tak zle - na Astra 19.2 jest kilka stacji (niemcy, holendrzy i francuzi) ktore maja juz dobry dzwięk. Wazne zeby strumień miał wysoki bit rate i częstotliwość próbkowania : min 192kbps/48kHz lub 320/44.1. tu dokladny spis:

Ukryta Zawartość

Ta pomylka z Polskim Radiem i innymi stacjami z Hot Bird całkowicie psuje prawdziwy obraz o radiu DVB !!!

Mam Philips DSX 6010 mocno przerobionego: wstawione polipropyleny, BurrBrowny, dodatkowe zasilanie itd

Zastanawiam sie nad podczepienie zwenetrznego DAC, to moze jeszcze sporo zmienic.

W DVB jest jeszcze ten plus, że dobrze poukładana lista kanałów najlepszych stacji (może z 30 by sie uzbierało) daje prawdziwy wybór w klimacie muzycznym: klasyka, jazz, pop, rock itd (nie trzeba miec tak duzej ilosci plyt odrazu)

Zaprawszam do dalszych eksperymentów i wymiany doswiadczeń na tym polu.

Ukryta Zawartość

Szukam kontaktów w Elblągu i okolicach !

• 5 miesięcy później...

Ciekawostka "w temacie": pomimo podzielonych opinii na temat jakości radia DVB-S, niemieckie Audio umieściło taki odbiornik na szczycie rankingu tunerów...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze zdjęcie wnętrza Resteka. Zasilacz wygląda solidnie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.