Skocz do zawartości
IGNORED

tuner satelitarny dla odbioru radia

darekkk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

no i stało się - siła przewodnia narodu wyłączyła mi radiową dwójkę.

Myślę, że jestem skazany na odbiór satelitarny.

Prosze o radę: chcę kupić jakiś tuner (antenę i konwerter mam) do odbioru przede wszystkim radia więc co polecacie?

Chce coś dość taniego - tak do 250 zł. Sygnał jest niekodowany. Zależy mi na zapisie ulubionych stacji i polskim menu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/33900-tuner-satelitarny-dla-odbioru-radia/

Problem jest rezultatem ostatniej decyzji zarządu PR - zmiana częstotliwości po 31 maja br. Dwójka ma być nie kodowana - a w zasadzie tylko o nia mi chodzi.

A tak w ogóle to na jakie parametry należy zwracać przy zakupie takiego tunera? - jestem zupełnie zielony.

Co sądzicie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr

Ukryta Zawartość

Większość tunerów cyfrowych emituje poprawny sygnał zarówno tv jak i stacji radiowych.

Fergusony mają raczej pozytywne opinie i nie są awaryjne.

Sam słycham radia satelitarnego na tunerze Humaxa i Fergusona.

Niestety muszę Cię zmartwić PR II ma przekaz kodowany (Cyfra+);

Ukryta Zawartość

inne programy radiowe pl;

Ukryta Zawartość

pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Tutaj jest więcej o problemie:

Ukryta Zawartość

Co to znaczy, że "Większość tunerów cyfrowych emituje poprawny sygnał zarówno tv jak i stacji radiowych"?

Zależy mi na wysokiej jakości dźwięku - mam dość czułe ucho i całkiem dobry sprzęt audio (jak na system budżetowy).

Pzdr

Ukryta Zawartość

>Co to znaczy, że "Większość tunerów cyfrowych emituje poprawny sygnał zarówno tv jak i stacji

>radiowych"?

Wszystko zależy od jakości głowicy tunera,konwertera i wielkości czaszy,przy mniejszej czaszy mogą wystąpić zakłócenia podczas deszczu śniegu itp objawia się to całkowitym zanikiem sygnału.Tunery cyfrowe są bardziej wrażliwe na aure niż analogowe-ale to pytanie należy skierować do specjalistów w temacie-pewnie na innym forum lub w sklepach ze sprzętem satelitarnym.

Ja osobiście jestem zadowolony z sygnału większości stacji radiowych,ale słucham raczej stacji obcojęzycznych z dobrą muzyką jazz,klasyka,blues.

• Redaktorzy

mam Ferdka 7018 i jestem b. zadowolony. Co do wrazliwości na aurę nie demonizowałbym - wystarczy wymienić standardowego placka na porządną 90-kę i po sprawie. Sam dźwięk z dekodera poprawiam poprzez podpięcie zewnętrznego DACa (Ferdek ma coaxiala)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

>Sam dźwięk z dekodera poprawiam

>poprzez podpięcie zewnętrznego DACa (Ferdek ma coaxiala)

Gratuluję profesjonalnego podejścia do słuchania radia.To jest droga do lepszej jakości-muszę spróbować!

pzdr

Ostatnio słuchałem trochę Fergusona 9000PVR - dzwięk radia DVB jest w miarę niezły, ale dopiero po podłączeniu zewnętrznego przetwornika (CEC DX71). Niestety jakośc dźwięku z dobrego odbiornika UKF, przy korzystnych warunkach odbioru, jest wyraźnie lepsza - lepsze barwy, dynamika itd...

Ostatnio odbiór radia DVB-S promuje niemiecki Stereoplay, testowali kilka odbiorników - m.in Kathrein i Technisat (oba podają na wyswietlaczu nazwę odbieranego kanału).

Link do wspomnianego tekstu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Z dobrych i drogich tunerów to można polecić Dreamboxa, z tanich - Philipsa od Wizji, ale model DSX 6010 (pełno tego w komisach) Przy zakupie tego drugiego dobrze jest sprawdzić, czy ma działający RS232 - łatwiej się wgrywa listy kanałów.

• 1 miesiąc później...

Otik, myślę, że tu nikt nie chce się bawić w żadne słoneczka i wgrywanie różnych list i softów, a przy dsx jest to warunek konieczny, w dreamie pewnie też. Zakładając, że radio już na starcie obcina pasmo + jak przez satelitę idzie sygnał skompresowany to chyba każdy cyfrowy tuner tv sat będzie ok. Wykluczając tuneru edukacyjne należy kupić jakiś z już wgraną listą z kanałami fta wliczając w to kanały radiowe.

Fergusony są jak najbardziej godne polecenia. Są dość popularne i nie ma żadnych problemów w razie niespodzianek, no i cena jest przyzwoita, a i można też z nim co nieco podziałać jak ktoś będzie chciał. Nie wiem tylko co mają wgrane w momencie sprzedaży.

Witam,

Dziękuję za wszystkie uwagi, propozycje, spostrzeżenia.

Kupiłem Ferdka 7318.

Dzięki temu mam możliwość, po ostatniej oświeconej decyzji zarządu Polskiego Radia, słuchać w ogóle radiowej Dwójki.

I rzeczywiście - dźwięk jest jakiś "dziwny" i rzeczywiście gorszy od systemu naziemnego.

A było tak dobrze - nadajnik 2 km od mieszkania; teraz na częstotliwości Dwójki inna stacja z jedynie słusznymi poglądami, wiadomościami, opiniami, muzyką.

Pozdrawiam

Ps. czy aż tak dobrze słychać różnicę po zastosowaniu DAC-a? Może jakąś budżetowa propozycja?

>Potwierdzam przeciętną jakość dzwięku satelitarnych stacji radiowych. Wyjątkiem jest np. Radio Dla

>Ciebie.

A więc Radio dla Ciebie jest kodowane lepszym systemem?

A więc są techniczne mośliwości nadawania w różnych systemach i akurat RdC z niego korzysta?

A może z tego samego korzysta i Polskie Radio?

Jak to można sprawdzić?

Pzdr

darekkk

Trudno ocenic efekt działania DACa, pewnie najlepiej samemu wypróbować... Powinno być lepiej, ale dzwięk i tak pozostaje "dziwny" W moim przypadku pomogło nieco wpięcie reduktora jittera (Monarchy DIP) między wyjście cyfrowe a przetwornik. W przypadku Fergusona 9000 zastanawiałem się czy aby nie lepiej jest bez zewnętrznego przetwornika - dzwięk bardziej rozmyty, ale jednocześnie zniekształcenia (pewnie związane z kompresją) są mniej wyeksponowane.

System kodowania jest ten sam, ale kanały mogą się różnić tzw. bitrate oraz sposobem przygotowania sygnału do emisji... Sporo na ten temat można było poczytań np w niemieckim Stereoplay. Stacje niemieckie nadają również dźwięk wielokanałowy w Dolby Digital, choć nie wiem, czy daje to poprawę brzmienia.

Ciekawy jestem co uzasadnia tak wysoką cenę( 990 euro) tunera DVB ''RESTEK MINI SAT '' ,przecież i tak nadają muzykę z kompresją , no ale skoro powstają takie drogie rozwiązania ,to rodzi się pytanie czy chodzi tutaj przede wszystkim o ekskluzywne opakowanie dla ładnej ekspozycji w salonie ,czy też jednak nawet stacje radiowe nadawane z kompresją wymagają odpowiednio zaawansowanych i kosztownych rozwiązań dla osiągnięcia satysfakcjonującego brzmienia ? .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS

Test jest w nowym Niemieckim Audio ,przeglądałem w empiku i jest tam pokazane wnętrze tego tunera , i ja tam nie widzę nic w środku co by uzasadniało tak wysoką cenę ,chociaż z drugiej strony za ładną ozdobę do mieszkania wykonaną na odpowiednim poziomie np flakon świecznik itp też trzeba słono zapłacić :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to nie jest najwłaściwsze miejsce, ale - czy na Hot Birdzie da się "złapać" BBC 3?

Prosze polecić mi jakieś dobre stacje z muzyką poważną na Hot Bird-zie (poza stacjami na których dominuje romantyzm bo nie znoszę)?

Pozdrawiam

Niestety jest tak jak piszecie, jakość radia z satelity jest mizerna. Chyba w najwiekszym stopniu wynika to z technologii bowiem są to w większości strumienie mp2 czyli standardu, który towarzyszył mpeg-2 podczas jego narodzin. A było to w czasach kiedy o mp3 praktycznie nikt nie słyszał. Jest to taka miernota, że nawet DolbyDigital przy tym brzmi jak bajka.

Przyznaję, że kompletnie nie trawię tej jakości, nawet gadane radia typu TokFM brzmią jakby prezenter przełykał mikrofon.

Obawiam się, że przetwornik DAC niewiele tutaj poprawi.

>darekkk, 26 Lip 2007, 17:33

>Może to nie jest najwłaściwsze miejsce, ale - czy na Hot Birdzie da się "złapać" BBC 3?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stacje radiowe na satelicie ''Hot Bird'' są kiepskiej jakości ,jak komuś zależy na jakości stacji radiowych to tylko ASTRA 19,2E . A najciekawsze jest to że najlepszą jakość mają darmowe stacje niemieckojęzyczne ,a np taki kodowany niemiecki płatny pakiet radiowy ''Premiere'' nie oferuje przyzwoitej jakości ,co do jakości stacji radiowych i muzyki tematycznej z paczki Cyfra+ to jest ona poniżej jakości mp3 128 kbps ):

witam. A czy jest jakieś źródło z którego można by dowiedzieć się o tzw. bitrate stacji (czyli ilości kb/s) czyli wykluczyć stacje o słabej jakości. Czy jest jakaś lista w internecie lub jakiś inny sposób. Mój sprzęt (Humax CI-8100PVR) nie podaje takich informacji. Jakie fajne stacje słuchacie na satelicie, z fajną muzyką i wysokim bitrate. Ja polecam:

Astra:

- Deluxe Radio (bitrate???)

- Klassik Radio: muzyka klasyczna (nie słucham), a po południu i w nocy filmowa itp. (a to już tak). Bitrate ???

HotBird

- kiedyś było JazzyLove. Bardzo fajna stacja. Niestety chyba zlikwidowana.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.