Skocz do zawartości
IGNORED

LCD 27 LC2R HDMI czy KOMPONENT

bialogardzianin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! Proszę o info: czy sygnał wideo puszczony po hdmi, zanim trafia na matrycę LCD 27LC2R, jest puszczony przez przetwornik? Chodzi o to, że może się okazać, iż wizja puszczona przez komponent bedzie, pomimo trybu analogowego, lepsza niż po hdmi przez przetwornik. Czy ktoś ma ten TV, jeśli tak- jaki wybrał sposób połączenia i dlaczego? Co z zachowaniem kolorów, np. nieba? Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/33960-lcd-27-lc2r-hdmi-czy-komponent/

No właśnie nie wiem, dlatego pytam. Czy ktoś posiada tego playera w zestawieniu z LCD 27-32 cale hdmi i jakim kablem podłączył te urządzenia? W jednym z postów przeczytałem, że czase obraz może byc lepszy, mimo, że przetworzony 2 razy, niż puszczony po hdmi i jakis słaby przetwornik. Jak juz wydać ok. 100- 200 zł na kable to z przekonaniem, że to słuszny (sprawdzony przez innych) sposób.

Twój LCD tak czy inaczej będzie ingerował w sygnał, i nie ma tu znaczenia czy obraz puścisz hdmi czy component. Matryca lcd ma nietypową rozdziałkę. W starszych dvd component puszcza 720 x576 a w hdmi 1280 x 720. Resztę pixeli lcd musi sobie "dorobić". Wyjątkiem po hdmi są samsungi które w poziomie dają x 768/kwestia jakości skalera w dvd a lcd/. Musisz sam sprawdzić i wybrać co ci bardziej leży na oku. Ja preferuję obraz cyfrowy i na odległość do 3-5m wybieram kable za grosze. Jakość w tym przypadku nie idzie z ceną.

Dzięki za opinię. Łatwo jest powiedzieć, że muszę sprawdzić co mi bardziej pasuje. Sprzedawcy, w takich zakichanych miasteczkach jak moje, nie wchodzą w żadne układy co do kabli. Kupić dwa i potem jeden oddać- nie wiem, czy tak po prostu można zwrócić kabelek. Może taki sprzedawca nie nabije na kasę a wystawi jakis papier? Co o tym myślicie? Co do skalera, nie wiem jaki on jest w Onkyo 404E. Ale jeśli rozdzielczość LCD nie jest odpowiednia do skalowania to może lepiej wybrać komponent i mieć wpływ na ustawienia, których nie można czynić przy hdmi (może się mylę). Z drugiej strony rzekoma ostrość w hdmi jest kusząca. No i weź tu człowieku wybierz mądrze!:) Mam nadzieję, że temat będzie rozwijany jeszcze, oczekuje wypowiedzi osób, które mają LCD LG 27 cali i odtwarzacz Onkyo.

Mam LG RZ-27LZ55 i swego czasu podłączony do niego był dvd Denona 1910 po dvi-d i component. Obraz po złączu cyfrowym był o wiele lepszy/kolory, ostrość i głębia/. Denona ustawionego miałem na 720p. Piszesz że w kable musisz zaopatrzyć się w sklepie, tak z ciekawości zapytam, bo ja kupując LG dostałem w zestawie komplet kabli, czyżby coś się zmieniło u LG-oszczędności?.

Jedyny kabel jaki dostałem (LCD ma 2 tyg.) to zasilający. W instrukcji tez nie było wzmianki o innych kablach. Z drugiej strony to w sumie dobrze, bo producent nie narzuca Ci żadnych rozwiązań (tak to musiałby dać i hdmi i component) ani kabli o wątpliwej reputacji. Chcesz kupujesz kabel za 100 albo 500 zł. Cieszę się, że istnieje to forum i cieszę się z wymiany poglądów bo to pomaga w podjęciu decyzji o zakupach i rozwoju włąsnego KD. Czy ktoś ma DVD Onkyo połączone hdmi z LCD LG w tym kraju?:))

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.