Skocz do zawartości
IGNORED

GŁUPI AUDIOFIL ZROBIONY W JAJO !!!

arenia

Rekomendowane odpowiedzi

Ceny CDków to jest inny temat zupełnie. Tutaj te wszystkie wytwórnie się dogadały i koszą jak za zborze. Bo niby czemu parę lat temu kasety stały po 19 zł a płyty po 50 ? Bo te gnojki nie mają konkurencji. To jest monopol. Czemu już praktycznie nie ma hurtowni płyt CD?

Początki każdej technologii wymagają nakłady finansowe. Pamiętam z 10 -12 lat temu kumpel kupił sobie nagrywarkę CD-R dał za nią coś około 1000 zł : ) bo tyle one kosztowały. to samo z telewizorami teraz 29' kineskop kupisz za 600 zł.

Tu chodzi jednak o coś zupełnie innego. Wątek dotyczy zakupu kabla w cenie 15 zł za metr za 500 zł. I ie ma w tym nic niemoralnego. Jak gra Highendowy kabel - tego nikt nie wie? nie mamy więc prawa do reklamacji pod tytułem ten kabel nie jest highendowy : )

Jeżeli kupuję kabel w Chinach za 1 zł za metr a sprzedaję go w Polsce za 10000 zł/ metr to jest to świetny interes. I nie ma w tym nic niemoralnego, bo jak ktoś chce kupić sobie taki kabelek i uważa że warto za kabel dać 10000zł to jest jego problem i dopóki nie napiszę że "ten kabel robi laskę" której rzeczywiście robić nie będzie, to klient ma to za co zapłacił.

Cervantes, 7 Cze 2007, 20:20

>Jeżeli kupuję kabel w Chinach za 1 zł za metr a sprzedaję go w Polsce za 10000 zł/ metr to jest to

>świetny interes.

Ta i temu co kupił ten kabel, to już pozostaje się tylko powiesić na tym gów....e :(

I tu się mylisz : )

Jeżeli ktoś kupił taki kabelek, bo uważa że warto i on świetnie gra w jego systemie, to po prostu ma szczęście że nie sprzedałem mu go za 5000000000 zł za metr. : )

• 1 rok później...

Chciałem trochę odświeżyć watek na temat zestawów dla audiofilii dla mnie to wielka ściema tak wielka ze przed oczami sie ciemno robi czy naprawdę jest ktos na tym forum i moze mi to udowodnić ze kable za 30000 zł będą lepiej grały od przeciętnego za 5 zł metr osobiście twierdze ze nie gdyby wpuścił takiego idiotę do pokoju i schował przed nim cały sprzęt audio i kazał mu odróżnić to nie wiem czy byłby w stanie dla mnie osobiście diora ws 704 wytwarza takie dźwięki ze w połączeniu z cd nawet za powiedzmy 500 zł i kolumani wyglądającymi na bóg wie ile warte a w środku głośniki tonsila powiedział by ze to nawet niezłe gra i to dam sobie małego obciąć diora w połączeniu z korektorem wytwarza takie wysokie tony ze az milo posłuchać a inni szukają wysokich na swoich wzmakach i poco wydawać tyle kasy znane firmy zacierają raczki i zbijają kasę o melomani się cieszą ze swojej głupoty

twoj nick mowi sam za siebie koles ktory ma tyle kasy ze z kieszeni mu sie wylewa poco mi czlowieku jakies koncowki mocy monobloki itp czlowieku zastanow sie troche i posluchaj mojej rady Ucho ludzkie słyszy około 3% zniekształceń, audiofile słyszą skazy dźwięku do 1%, ale mimo to upierają się, że są w stanie rozróżnić wzmacniacze o THD 0,003% od wzmacniaczy o THD 0,00001% oraz charakterystykę częstotliwościowo-amplitudową, które bezpośrednio określają brzmienie sprzętu. Dla głośników będą to pasmo przenoszenia, xMax (maksymalne wychylenie membrany w jedną stronę) oraz efektywność. te zniekształcenia sa na pełnym obciazeniu czyli wzmacniacz majacy np.30w dosc glosno zagra wiec pośród dźwięków znajdz mi te zniekształcenia i jesteś wpisany do księgi rekordów za najdroższe ucho swiata

seba_rtv, 6 Wrz 2008, 16:32

>twoj nick mowi sam za siebie koles ktory ma tyle kasy ze z kieszeni mu sie wylewa poco mi czlowieku

>jakies koncowki mocy monobloki itp czlowieku zastanow sie troche i posluchaj mojej rady Ucho ludzkie

>słyszy około 3% zniekształceń, audiofile słyszą skazy dźwięku do 1%, ale mimo to upierają się, że są

>w stanie rozróżnić wzmacniacze o THD 0,003% od wzmacniaczy o THD 0,00001% oraz charakterystykę

>częstotliwościowo-amplitudową, które bezpośrednio określają brzmienie sprzętu. Dla głośników będą to

>pasmo przenoszenia, xMax (maksymalne wychylenie membrany w jedną stronę) oraz efektywność. te

>zniekształcenia sa na pełnym obciazeniu czyli wzmacniacz majacy np.30w dosc glosno zagra wiec pośród

>dźwięków znajdz mi te zniekształcenia i jesteś wpisany do księgi rekordów za najdroższe ucho swiata

By bylo smieszniej, wzmacniacz z THD do 1% czesto gra lepiej od tego o THD 0.001%. Niestety, takze znacznie wiecej kosztuje.

By zrozumiec to wszystko potrzebujesz kilku lat, Mr. Seba.

pzdrw

soso

panie soso mówisz o tak niskich paramentach ze to jest juz śmieszne i dlatego droższe firmy cie za to kochają za wylewanie pieniędzy w błoto kazdy kabel glosnikowy jest stworzony poto zeby przeslac dzwiek taki jaki mu da dane zrodlo sygnalowe tagze ty chyba wiezysz w czary mary i wjezdzajac w tunel maluchem wyjedziesz mercedesem wiec udowodnij mi to

Popularne u audiofili jest porównywanie kabli. Każdy audiofil twierdzi, że kable po 15 000 zł grają lepiej, niż zwykłe kabelki sieciowe po 3 zł/m, podczas gdy w tak zwanych ślepych testach jest naukowo udowodnione, że nie ma to absolutnie żadnego znaczenia Audiofilowi można z łatwością wmówić, że wzmacniacz na specjalnym stole za 30 000 zł będzie grał lepiej, a najlepsze jest to, że oni naprawdę słyszą różnice, której nie ma i nikt, nawet sprzęt pomiarowy warty więcej, niż sam wzmacniacz, nie jest w stanie tego rozróżnić ale to jest już gości bez mózgu Audiofil jest w stanie wydać 50 zł na szklany bezpiecznik topikowy, mimo że oprócz napisu „do zastosowań audio” i trochę czystszej miedzi nie różni się niczym od typowego bezpiecznika topikowego za 15 gr z pierwszego lepszego sklepu z podzespołami elektronicznymi

seba_rtv kolejnym rewolucjonista w stylu XYZ :)

nie ma roznicy pomiedzy CD,

nie ma roznicy pomiedzy wzmacniaczami,

nie ma roznicy pomiedzy kablami,

nie ma i nie bedzie NICZEGO,

kolejny wyznawca Kononowicza :P

• Redaktorzy

Zainteresowanych dalszą polemiką z tym forumowiczem, zapraszam do wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze, wiadomo że chodzi o Arkadiuszka. Po drugie, wiadomo że gołe kable można kupić taniej, wystarczy pochodzić po sklepach czy użyć google. Po trzecie z konfekcją już wychodzi to trochę drożej niż te kilkanaście złotych, jednak są oferty tańsze(niż Arkadiusza) na allegro oferujące już kabel z konfekcją i to nie byle jaką(ba można sobie wybrać). Po czwarte to dobre kable w swoich cenach. Szczególnie interkonekt. Więcej znajdziesz w opiniach(jak dobrze poszperasz). To tyle.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Liczy się talent sprzedawcy. Ja też mogę wystawić stare Altusy 75 ze spróchniałymi zawieszeniami z opisem "Absolutny HIGH-END, wersja eksportowa Tonsilu, limitowana seria, solidne, bardzo ciężkie obudowy, audiofilskie brzmienie dzięki powietrznemu zawieszeniu membran..." i cena okazyjna, np. 2000zł.

Czytam te fora od długiego czasu i dochodzę do jednego wniosku: Audiofile słuchają sprzętu (kabli, wzmaków, transportów, DACów, preampów itd.), ogólnie częstotliwości jakie się da jeszcze z tego zlepku wycisnąć, a Melomani słuchają MUZYKI i nią się rozkoszują. Całe życie szukać ideału i umrzeć nieszczęśliwym - chyba nic gorszego.

Cieszę się chłopaki tym, że potraficie zadowolić się "bele czym", ale świat nie parłby do przodu jak miałby opierać się na takich jak wy. Mamy jednak to szczęście, że się nie opiera.

Więc pozdrawiam wszystkich, którzy słuchają "bele czego" za kilka pensji i nie mają parcia na nowe kable co miesiąc, bo zawsze się znajdzie "autorytet", dla którego coś tańszego niż jego klocki będzie "bele czym". A tym czasem słuchajmy muzy :)

Tak Scout, jesteś silnym wzrokowcem, twój słuch w obecnej formie na nic ci się zdaje i słuchanie na bele czym dodatkowo go upośledza. Zaręczam ci, że słuch można trenować, a to długa droga. Świat dobrych dźwięków dopiero przed tobą.

Z racji zawodu jestem wzrokowcem, ale słuch też mam ponadprzeciętny, regularne wizyty a Akademii Muzycznej dają efekty :) Nieosiągnięcie ideału może się czasem skończyć w pewnym szpitalu, zwłaszcza jeśli ktoś nie umie powiedzieć sobie STOP.

A ja się bardzo cieszę, że właśnie dzięki Tobie i innym kolegom, świat Audiofilii idzie naprzód i producenci mają dla kogo wymyślać coraz to nowe zabawki.

A czy ja napisałem, że słucham kaset jamniku?

Bądź spokojny o mój słuch. Pozdro,

proponuje żebyś przeszedł się do szpitala z implantem wart tyle co twój sprzęt i poproszenie żeby ci go wszczepili wizyty w Akademii

>Muzycznej dają efekty :)lepiej idź do psychologa

Tytuł mówi sam za siebie - "GŁUPI audiofil zrobiony w jajo".. :) sam sobie winien

Nie wiem jak było rok temu ale teraz to (poprawcie jeśli się myle) przy sprzedaży wysyłkowej można odstąpić od umowy w ciągu 10 dni bez podawania przyczyny

Pozdrawiam

arenia

Nie martw się, wielu przez to przechodzi. Np podkładki pod kolce u tego gościa kosztują ponad 4 zł, a gdzie indziej na allegro takie same są po 1,5 zł.

kiedyś okazyjnie kupiłem kabel za 100$ i sprzedałem za 850$ co i tak stanowilo tylko 60% jego ceny rynkowej. Nabywca był szczęśliwy. Ja też.

A czy wiecie czym się rózni produkcja pendrive 256 MB i 4GB?

Produkuje się od razu 4GB i pózniej blokuje go tak, by bylo tylko 256 MB.

Taki świat.

Scout, 8 Wrz 2008, 13:08

>Nieosiągnięcie ideału może się czasem skończyć w pewnym szpitalu, zwłaszcza

>jeśli ktoś nie umie powiedzieć sobie STOP.

Rozumiem, że to nadzwyczaj mądre zdanie napisałeś z autopsji, obity dziesiątkami kabli i doświadczeniami z nimi związanymi. Na ten czas jednak, jedziesz na kablu ukradzionym sąsiadce zza płota, na którym zwykła suszyć pościel.Czy czasem nie pomyliłeś Akademii Muzycznej z Medyczną?

Posiadanie ponadprzeciętnego słuchu nie oznacza, że posiada się dobry słuch. Przeciętny słuch naszego społeczeństwa, to bardzo niski poziom odniesienia.Jeszcze jedna rzecz drogie dziecko, można mieć super słuch, a nie umieć zwrócić uwagę na istotne elementy przekazu dźwiękowego, bo to niestety kwestia dłuższego treningu na ponadprzeciętnym sprzęcie audio niestety.

>A ja się bardzo cieszę, że właśnie dzięki Tobie i innym kolegom, świat Audiofilii idzie naprzód i

>producenci mają dla kogo wymyślać coraz to nowe zabawki.<

Wszystko to, co człowiek wymyślił i stworzył w jakimś sensie, to są zabawki pchające świat do przodu, mające zaspokajać naszą próżność, wygodę, chęć zabawy dosłownej lub intelektualnej, w przeciwnym wypadku siedziałbyś do dzisiaj jeszcze na drzewie, chociaż wydaje mi się, że niektórzy z tego drzewa jeszcze nie zeszli.

Widzę, że przemawia przez Ciebie steq zazdrość, że Twoja sąsiadka nie miała tak dobrego kabla do bielizny. A może zwinąłeś jej sznurek i się skrobiesz w główkę dlaczego nie gra?

Skończmy z tymi pierdołami. Niech każdy gra na tym co uzna za stosowne.

"Jeszcze jedna rzecz drogie dziecko" - dzięki, dawno nikt tak czule do mnie nie mowił :)

EOT z mojej strony.

steq, 15 Wrz 2008, 09:21

>>Nieosiągnięcie ideału może się czasem skończyć w pewnym szpitalu, zwłaszcza

>>jeśli ktoś nie umie powiedzieć sobie STOP.

>

>Rozumiem, że to nadzwyczaj mądre zdanie napisałeś z autopsji, obity dziesiątkami kabli i

>doświadczeniami z nimi związanymi.

Niestety nie, zdanie odnosi się do autora wątku. Do cze prowadzi ślepa gonitwa za nie wiadomo czym, bo ktoś napisał, że jest to jest super cudo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.