Skocz do zawartości
IGNORED

Zdecydowane ocieplenie kabelkami

max_p

Rekomendowane odpowiedzi

Wiekszosc minimalistycznych DAC może nie miec opt. ale trzeba się rozejrzec. Tu na forum troche o DAC-ach było, a i koledzy sie pewnie wypowiedza sie w tym temacie. Na Allegro był (jest?) DAC Thety chyba za 1,4kzł. który wyniósłby o kilka klas twoje żródło. Tańsza alternatywa sa owe NOS DAC.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

.... o kabelkach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tańszą alternatywą jest kupić porządnie zaprojektowanego CD-ka i kazać mu zagrać. Za 1000zł łacznie z jego zakupem będzie hulał tak że kopara opada. Myli się np. Renia że się nie da wyżej podskoczyć za 600zł.

Po co się wpuszczać w tanie NOS DAC które z założenia grają tak sobie?

Przecież jest w nich taki sam krzemowy śmietnik jak w tym denonie. A kupno dobrego kabla cyfrowego? Koledzy nie wpuszczajcie inżyniera w koszty z wątpliwym na końcu skutkiem.

Z nasyceniem skaleczonej szorstkością góry każdy miał problem jestem tego pewien. Dlatego masz taką ilość wpisów z poradami jak temu zaradzić. Czytaj uważnie i nie rób szybkich ruchów. Każdy z nas miał inną konfigurację sprzętową i akustykę pomieszczenia. Nie ma idealnej porady. Ale od rzetelnie grającego zródła wypada zacząć. Kabelki też ale bez przesady. Jak używasz do kolumn skrętek z hipermarketu to będzie szorstko zawsze i hajendowy CD Tube Technology też nie pomoże.

A już broń boże sieciówki lub gniazda na początek. Takie wydatki zostaw sobie na deser.

Napewno nie możemy tu mówić o kabelkach za 300 zł. Twój budżet na kable powinien wynosić tyle co jeden klocek i raczej w Twoim przypadku ten droższy. Czyli ok. 3000 zł. Jak pujdziesz w tenie konekty i kable to niestety zapłacisz dwa razy. Ale cóż, frycowe musi się zapłacić.

artPaw -> brzmi to przekonująco. Chyba wymienię te skrętki jak najszybciej :-)

kabelki za 3000... Do tego na razie chyba się nie dam przekonać. No, ale może się mylę.... Może kiedyś...

max_p

Jak dojdziesz do tego, to proszę napisz do mnie (nawet za 1/2 roku). Jestem bardzo ciekawy jak długo Ci to zajeło. A pracą doktorską, o której mowa wyżej się zajmę tylko tematem będzie "Dojrzewanie".

chyba będę klasycznym przypadkiem :-). Na razie na wpływ kabelków moje zdanie jest nieco sceptyczne. Jednocześnie dodam, że nigdy nie testowałem jakichś lepszych. Jeśli masz rację, to jestem na początku drogi, bo w ciemno nie uwierzę, że kabelki za 3000 pomogą :-). Pożyjemy, poprzełączamy, zobaczymy .... Na razie zacznę od czegoś tańszego :-)

max._p

Dlatego daje Ci 1/2 roku. Jesteś na początku drogi czyli na kabelkach zwanych sznurówkami. Jak chcesz przeżyć prawdziwą trałme, to polecam wziąść CD i wzmaka do sklepu audiofilskiego, poprosić o podłoczenie siecióweczki, IC np. Nordost Red Down, kabli głośnikowych Nordost Red Down. Posłuchać, spytać ile ? jak za dużo to ponegocjować, jak dalej zadużo schodzimy np. do modelu Nordost Blu Heaven bądź nic nie kupować i sobie nie zawracać dalej tym głowy. Rozwiązanie to jest najlepsze, ponieaż nic nie kosztuje, albo kosztuje tyle ile trzeba.

Życząc dobrych wyborów, pozdrawiam i oczekuje w przyszłości na info. ; )

Bogaty czy nie - nie ma to tu większego znaczenia. Dużo bardziej szkodliwe są twierdzenia że drogie gniazdo i lepsza sieciówka są lekarstwem na przedstawiony problem. Sądząc po opisie, według mnie na ostrość mogą składać się (od rzeczy najbardziej do najmniej znaczących):

- źródło

- wzmacniacz

(...długo nic....)

- interkonekt

- głośniki

(...znowu przerwa....)

- kable głośnikowe

(...bardzo długo nic i jeszcze trochę....)

- sieciówka

(...znowu przerwa....)

- gniazdo sieciowe

Nie bez znaczenia jest też akustyka pomieszczenia (krótkie echo). Na początek możesz spróbować zamienić fazy przy zasilaniu źródła i wzmacniacza - może odrobinę pomóc.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Renia wybacz ale bredzisz, choć zapewne w szczytnym celu...

Przerzuciłem w zestawie maxa. p sporo kabli

Wniosek?

Zmiana źródła.

Koniec kropka.

Ew. kabelki IC i głośnikowe jako pewna poprawa.

Natomiast zmiana kabli zasilających tudzież inne tego typu sprawy...

Przerzuciłem kilka kabli sieciowych, listew, typu Sonus oliva, DH Labs etc.

Wniosek?

Bezsens.

Max

Naprawdę jak już kupiłeś ten zestaw tak jak ja rok temu to bądź mądry.

Pokombinuj z kablami do 300 zl tak jak ci opisałem wyżej.

To przyniesienie zmianę w tym kierunku.

A jesli za mało - tak jak dla mnie...

Za jakiś czas - zmiana źródła.

pzdr

dzięki za propozycje kabelków. Poszukam coś wg Waszych sugestii. Akustyka. No cóż. Echo.... jest, jest. Jak klasnę to jeszcze słyszę przez ułamek sekundy. Próbowałem innego ustawienia (głośniki na prostopadłej ścianie), ale wtedy dudni wyższy bas. Poszukam kabelków, pomyślę o źródełku :)

dagi,

Dlatego też, proponuje organoleptyczną metodę zbadania problemu w salonie audio, która jest metodą bezkosztową. Gdy dostanie klient wszystkie kabelki w tym sieciówke, to wybierze co mu odpowiada. Co do CD Denona 700 nie mam o nim złego zdania. Jest to przyzwoita 24 bitowa maszynka polecam test z Audio lub HiFi. A jeśli chodzi o bredzenie to chyba dotyczy twoich doświadczeń, gdyż każdy kto ma CD z gniazdem sieciowym może dokładnie określić co uległo zmianie po wpięciu danego kabelka sieciowego. A te Twoje doświadczenia z kablem sieciowym to chyba dotyczą odkurza.

dagi

widzę, że wybrałeć CEC 3300R. Rozumiem, że miałeś DCD700AE lub DCD1500AE, a może jeszcze coś w międzyczasie. Może przybliżysz jakie nastąpiły zmiany dźwięku po przesiadce na tego CECa. (Marka dla mnie egzotyczna jak wyspy Fidżi :-)

>Renia 239

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

• Redaktorzy

max_p - DAC ma bardzo duże znaczenie, poczytaj wątki typu DAC WAR. Z popularnych na tym forum DACów na pewno znajdziesz coś dla siebie. Jest sporo posiadaczy NOS-DACów opartych na projekcie Petera Daniela, Audio Nemesisów, NoSów z DIY Kits, Xindaków i Zhaolu. Sam mam Zhaolu ale ze względu na efekt końcowy jaki chcesz osiągnąć go nie polecam, bo akurat działa odwrotnie (naświetla wysokie, dopala średnicę i dodaje "drajwu" muzyce)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a jeśli chhodzi o źródło dostaw DACów polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Disco - uważasz, że podpięcie DAC-a do 700ki nic nie zmieni na lepsze? A niby dlaczego? Masz jakąś teorię na ten temat?

Z DAC polecam Ci wymienionego przez Fr@ntza Audionemesisa DC1 - tym bardziej, że bez problemu mozna go wypożyczyć za kaucja na parę tygodni. Problemem niestety jest jedno wejscie cyfrowe coax.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie mnie nie zrozumieli wiec wyjasniam: moj wpis dotyczyl WBUDOWANEGO DACa do 700 AE. To jest konstrukcja hiper oszczednosciowa i nie ma zadnego znaczenia ze jest on 24-bitowy. Zreszta do 16-bitowych plyt moglby byc i 16 18 20 i 1-bitowy i moglby grac. Tutaj sa za duze oszczednosci i tyle. Zewnetrzny DAC to zupelnie inna konstrukcja i na pewno dalby duza poprawe. Mankamentem z pewnoscia jest brak wyjscia koaxialnego w DCD 700 AE.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.